“Слуга народу”: Зеленський не відповідає народу, чи піде партія на вибори

Фото: “Слуга народу”: Зеленський не відповідає народу, чи піде партія на вибори

Партію "Слуга народу" зареєстрували наприкінці 2017 року. Назву політсила запозичила від однойменного телесеріалу студії “Квартал-95". Головного героя комедії — вчителя історії Василя Голобородька, який став президентом України та діяв усупереч правилам вітчизняного політикуму, — зіграв комік, художній керівник "Кварталу-95" Володимир Зеленський.

За інформацією телеканалу “1+1”, співвласником якого є Ігор Коломойський, серіал переглянули кілька десятків мільйонів глядачів. Поява партії "Слуга народу" викликає запитання: чи не планує Зеленський або пов'язані з ним особи отримати від народної любові політичні дивіденди на виборах 2019 року?

Політтехнолог Сергій Гайдай припускає, що Зеленський міг зареєструвати партію не просто так:

 

Чесно, не можу сказати, це ініціатива самого Зеленського, чи вона пов'язана з якоюсь фінансово-промисловою групою, яка хоче взяти участь у наступних виборах — як парламентських, так і президентських. Краще всього це питати в самого Зеленського, наскільки в нього великі політичні амбіції, бо, як мінімум, він партію зареєстрував, для чогось він це зробив”.

 

Громадський рух ЧЕСНО спробував зв'язатися із Зеленським та представниками партії, щоб поставити їм такі запитання:

1. Які плани у партії "Слуга народу" на президентських та парламентських виборах? Якщо партія братиме участь у виборах до ВР — хто увійде до її виборчого списку?

2. Як партія розбудовує організаційну структуру в регіонах?

3. Чи обговорювали представники партії її майбутнє з Коломойським, співвласником телеканалу “1+1”, який транслює продукт "Кварталу-95"?

На це звернення прес-секретар "Кварталу-95" Тетяна Руденко відповіла так:

 

На жаль, представники партії не можуть надати коментарі з приводу Вашого запиту. Інформації, яка б могла зацікавити Вас, наразі немає".

 

 

Скріншот із серіалу “Слуга народу”

За даними Мін’юсту, партія "Слуга народу" насправді була зареєстрована ще 13 квітня 2016 року, але під іншою назвою — "Партія рішучих змін". Тоді її очільником був Євгеній Юрдига, випускник київського університету КПІ та екс-голова студентської ради студмістечка цього вишу.

У грудні 2017 року "Партія рішучих змін" змінює назву на "Слуга народу", а головою політсили стає Іван Баканов. Ця людина з 2013 року керує ТОВ "Квартал 95", засновником якого є зареєстрована на Кіпрі компанія "Грін Фемілі Лтд (Green Family Ltd)". Окрім того, Баканов є керівником ТОВ "Студія Квартал-95". Засновники цієї фірми — Володимир Зеленський та його дружина Олена.

У "Слуги народу" є Вища рада партії. Повні тезки членів цього органу прямо пов’язані зі студією “Квартал-95".

Натисніть для збільшення

Руху ЧЕСНО у прес-службі “Кварталу-95” повідомили, що не мають фотографії свого директора Баканова.

Згідно з фінансовими звітами, "Слуга народу" безоплатно користується 4 квадратними метрами в офісі адвокатського бюро "Качура Лоєрс" на столичній вулиці Січових Стрільців. До речі, в інтернеті є інформація, що це бюро надає послуги з "оперативного створення політичних партій". У "Слуги народу" немає ані власної нерухомості, ані яких-небудь коштів. Упродовж дев’яти місяців свого існування політсила не отримувала жодних грошових внесків.

Телеканал “1+1” ще у 2015 році заявив про те, що перший сезон “Слуги народу” переглянули 20 мільйонів людей. А другий сезон серіалу (2017 рік) продемонстрував найвищі показники у своєму слоті. Йдеться саме про аудиторію, яка може брати участь у виборах — 18+.

Окрім того, Зеленський та акторка “Кварталу-95” Олена Кравець вже кілька років є обличчями рекламної кампанії одного з ювелірних заводів. У рамках цієї кампанії розміщені борди та сіті-лайти.

Асоціація з відомим серіалом швидко зробила популярність фактично "порожній" партії без будь-якої політичної програми. Уже в грудні 2017 року 4% українців, опитаних Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова, заявили про готовність проголосувати на парламентських виборах за "Слугу народу", а у травні 2018-го таких було вже 5% (саме такий мінімум треба набрати партії для проходження до Ради).

 

Політична сатира — "Квартал", "Слуга народу" і так далі — роблять впізнаваність Зеленського відмінною від нуля. Я думаю, що як медійний проект, медійна провокація це спрацьовує добре. Як щось, що може провести політичну силу через п'ятивідсотковий бар'єр у Верховну Раду — сумніваюся”, — зазначає медіаексперт ГО “Детектор медіа” Отар Довженко.

 

Нагадаємо, на початку 2018 року Зеленський підтвердив, що "Квартал-95" має стосунок до реєстрації партії "Слуга народу", і пояснив цей крок так:

 

Летом (2017 року — ред.) какие-то проходимцы решили зарегистрировать партию под названием "Слуга народа"... Оказывается, придумать и зарегистрировать бренд — этого недостаточно, его могут использовать другие... Мне не нравится, что кто-то хотел воспользоваться нашим именем. Для многих людей ведь "Слуга народа" ассоциируется именно с "Кварталом", они пойдут и проголосуют. Это ответственность. И отчасти она лежит и на наших плечах. Поэтому нужно было регистрировать партию".

 

Актор тоді зазначив, що ця партія "поки не політичний проект", а про її подальшу долю сказав коротко: "Подивимось".

 

Я думаю, що в цьому випадку до створення реальної партії не дійде, тому що у Коломойського є кого підтримувати, є справжні політичні сили. Він не буде розпилятися і вкладати великі гроші. Мені здається все це певною провокацією. Я думаю, що ближче до виборів вони влаштують якусь коронну провокацію і з цим заспокояться”, — вважає Довженко.

 

Громадський рух ЧЕСНО готовий оприлюднити відповіді Володимира Зеленського на поставлені запитання.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]