Багатії та злидні Хмільницької ради

Фото: Багатії та злидні Хмільницької ради

Дружина секретаря міськради Павла Крепкого за 2 місяці підприємницької діяльності заробила в 11 раз більше ніж її чоловік за рік. У комісії з питань бюджету Ваховський та Терещук — безробітні, а заступник голови комісії депутатка Олена Гуцалюк — безхатько. З декларацій депутатів зникли автомобілі.

Двоє депутатів м. Хмільника не здали декларації за 2017 рік. Це Юрій Рябоконь та Оксана Мироненко.

 

Немає, бо на той час, коли подавали, я в лікарні лежав, потім був у відрядженні. Але я розумію, що там буде штраф, тому на днях подам. Мені немає чого скривати, я — приватний підприємець”, — каже Рябоконь.

 

Сконтактуватися з депутаткою від партії “Свобода” Оксаною Мироненко для отримання коментаря Громадському руху ЧЕСНО не вдалося. На офіційному сайті ради взагалі немає контактів депутатів.

Голова міської ради Сергій Редчик з 2017 року уже не безхатченко. В останній декларації  на відміну від попередніх за 2016 та 2015 він вказав , що користується житлом громадянки Олени Перегуди.  За рік міський голова Хмільника заробив 187 тисяч гривень. Ще 12 тисяч взяв в кредит.

Родина секретаря міської ради Хмільника Павла Крепкого у 2017 році отримала досить солідний дохід — 1,76 мільйона гривень. Майже 1,5 мільйона з них — це дохід від підприємницької діяльності дружини секретаря Лесі Крепкої. Згідно з державним реєстром суб’єктів підприємницької діяльності, вона зареєструвалася як підприємець у жовтні 2017 році.

Основним видом діяльності у новоствореної підприємиці є роздрібна торгівля будматеріалами.

 

Вона в декретній відпустці. Тому зараз займається підприємницькою діяльністю”, — каже секретар ради.

 

За два місяці підприємиця заробила майже 1, 5 мільйона, що в 11 раз більше річної зарплати чоловіка. До декрету Леся Крепка працювала  юристкою в Управлінні освіти Хмільницької міської ради, про що свідчить декларація Павла Крепкого і отримала всього 7, 7 тисяч гривень.

Комісія Хмільницької міської ради з питань планування, бюджету, економічного розвитку та підприємництва складається з 7 депутатів.

 

Голова цієї комісії “свободівець” Юрій Кондратовець працює бухгалтером на двох підприємствах, які належать керівнику міської партійної організації “Свободи” — також депутату міської ради Поліщуку.

Депутат Олександр Поліщук є членом комісії з питань комплексного розвитку міста, регулювання комунальної власності і земельних відносин та бенефіціаром ПП “С-Медікал сервіс” і ПП “Вінастеріск”. У його декларації за 2017 рік немає грошових заощаджень. Зате є 2 автомобілі Infinity 2016 року випуску, які він оплачує частинами. Один автомобіль взяв на виплату у 2016 році сам депутат, а інший — у 2017 році його дружина Марія Шиндер. У минулому 2016 році в своїй декларації Олександр Поліщук вказав, що в кредиті у лізингових установах у його родини 5 автомобілів. У декларації за 2017-й є дохід від продажу 2 авто. Чому у декларації за 2017 рік залишилося тільки два авто і де зникли ще 2, дізнатися руху ЧЕСНО у Поліщука не вдалося. Депутат не брав слухавку.

Це не єдиний депутат, у якого з декларацій зник автомобіль. Схожа ситуація й у безробітного члена депутатської бюджетної комісії Руслана Терещука, який є головою міського партосередку “Нова політика”. З доходу у родини Терещука протягом двох останніх років була тільки заробітна плата дружини, яка працює в навчальному закладі “Хмільницький аграрний центр ПТО". У 2016 році у декларації депутат вказав у власності авто Toyota Camry та авто дружини KIA Sportage, але у 2017 році у декларації залишилося тільки авто дружини. Хоча доходу від продажу депутат не показав. Руслан Терещук пояснює, що машина була пошкоджена в ДТП:

 

Я попав у ДТП, і я її продав за мінімальні кошти, бо вона була пошкоджена. Я її продав по дорученню… Мені здається, я вказував, але, може, дійсно допустив помилку”.

 

Ще один депутат бюджетої комісії Сергій Ваховский згідно з декларацією за 2017 рік живе за рахунок дружини. Його дружина, як і дружина Терещука, працює в Професійно-технічному навчальному закладі “Хмільницький аграрний центр професійно-технічної освіти”. Її заробітна плата є єдиним джерелом доходів родини Ваховських. У декларації Ваховського вказано, що він є директором підприємства “Будівельник-9”, але заробітної плати, згідно з декларацією, не отримує. З його особистого доходу за 2017 рік — тільки виплата 190 грн як народному засідателю в Хмільницькому суді. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, депутат “забув” вказати у декларації два підприємства, в яких він є керівником і засновником — МПП “Колос” та ТОВ “Люкс плюс В”. Хоча депутат стверджує, що підприємства не працюють і в податковій пройшли процес припинення:

 

Я заробітну плату не получав, бо воно (підприємство «Будівельник-9» — прим. авт.) було створено, і ми не знайшли йому поки застосування. Ми хотіли зробити рух, але там всьо так плотно, що немає як туди попасти. А ті підприємства не працюють. «Колос» взагалі в податковій не зареєстровано. Більше 10 років не працює”.

 

Депутат Ваховський є керівником міської партії “Наш край”, але на вибори він ішов від Радикальної партії Олега Ляшка:

 

Так сталося, що згідно з нашим законодавством я мусив іти по списках партії. То я йшов від партії Ляшка, але я не є її членом”.

 

Заступник голови бюджетної комісії Олена Гуцалюк уже другий рік поспіль не вказала в декларації жодної нерухомості. Минулого року депутатка в декларації вказала заробітну плату на посаді завідувачки млина — 14 990 грн на рік. У 2017 році, згідно з декларацією, її заробітна плата виросла у 2,5 рази і склала 37 400 грн.

 

У мене нерухомості немає. Я живу у батьківській хаті, яка на батькові рахується. А хто мені говорив, що треба вказувати? Мені ніхто не говорив. Я живу у старій батьківській хаті. Якщо у нас генеральний прокурор живе у хаті тестя і не вказує, то моя батьківська хата, яка побудована 1958 року, не тягне на ті мільйони. А ви вирішили мене перепровірити”.

 

Депутатка визнала, що минулого року на день самоврядування під час привітання депутатів міської ради не відмовилася від конверту з 500 грн від депутата Петра Юрчишина. Про це писав Громадський рух ЧЕСНО.

Секретар бюджетної комісії Олександр Кубряк у декларації за 2017 рік вказав, що отримав дохід від продажу нерухомого майна — 22,2 мільйона гривень. Це була будівля магазину. Придбав її Кубряк за 637 тисяч.

 

Хто на чому заробляє у Хмільнику?

Після продажу магазину Олександр Кубряк від БПП очолив рейтинг депутатів Хмільницької міської ради за рівнем статків. Його грошові заощадження на кінець 2017 року становили 19 мільйонів гривень.

 

На другому місці — депутат від “Народного контролю” Юрій Шевченко. Згідно з декларацією за 2017 рік, у Шевченка 120 тисяч доларів на рахунках у банку, 1,2 мільйона готівкою, а ще 150 тисяч доларів депутат Шевченко позичив третім особам.

Трійку найбагатших депутатів завершує депутат від БПП Олександр Цюрпіта. Згідно з декларацією депутата за 2017 рік, у його дружини на рахунку в банку “Хрещатик” 2 мільйони гривень.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО промоніторив відвідування сесій серед депутатів у місцевих радах Хмільника, Жмеринки та Могилів-Подільського у 2015 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]