Як захопили владу через бездіяльність парламенту: приклад селища під Києвом

Фото: Як захопили владу через бездіяльність парламенту: приклад селища під Києвом

У селищі за 45 км від столиці 17 депутатів Борівської селищної ради (Фастівський район, Київщина) написали заяви про складання своїх повноважень. Вони не визнають за секретаря ради Дмитра Босого, якого реєстраторка зі столиці зробила в.о. селищного голови.

Депутати оприлюднили аудіозапис, де Босой розповідає, як виводились і “прилипали” йому бюджетні гроші. Експертиза підтвердила, що голос справді належить Босому.

Селищний голова, обраний громадою 2015 року, майже одразу склав із себе повноваження. Він запевняє, що зробив це через тиск з боку Босого.

Верховна Рада не призначає дати виборів нового голови вже майже три роки поспіль. І Борова – не єдиний населений пункт, що досі не має очільника. Це свідчить про бездіяльність законодавчого органу.

Чому громада Борової опинилась у заручниках ситуації та що буде із затвердженням бюджету на 2019 рік, з’ясовував Рух ЧЕСНО.

У Боровій з 2014 року точиться боротьба за 188 га земель розформованого ДП “КОКОС”. Київська облдержадміністрація розробила план і видала розпорядження про введення в межі селища майже 190 га землі. Там мали будувати 4-и та 5-поверхові багатоквартирні будинки. Проте ці гектари так і не занесли до меж селища, бо не дотрималися всіх процедур, припустилися низки помилок, і прем’єр-міністр не підписав відповідних документів. Про це Громадському руху ЧЕСНО розповів екс-голова селищної ради попередньої каденції Анатолій Франчук.

Наступний виток боротьби за 188 га землі в Боровій розпочався 2015 року, коли на минулих місцевих виборах до ради обрали 26 депутатів-самовисуванців. Новим головою за результатами виборів став Федір Воробей, також самовисуванець. Депутатська більшість затвердила на посаді секретаря Борівської селищної ради Дмитра Босого.

...існують домовленості між Босим (депутатом, який у реєстрі зазначений як в.о. селищного голови – прим. авт.) та приватними особами щодо приватизації цих земель”, – сказав Анатолій Франчук.

Офіційною причиною, з якої новообраний голова Воробей склав свої повноваження одразу після виборів, був вихід на пенсію, але під час розмови з журналістами Руху ЧЕСНО він зізнався, що піти йому “допоміг” секретар селищної ради Дмитро Босой.

Людина (Босой – прим. авт.) абсолютно жорстока й жадібна. Я подавав іншу людину на посаду секретаря, але депутат Микитюк розіграла гарну гру, завалила голосування за мого кандидата та запропонувала Босого. Він мене довів настільки, що серце просто не видержувало, я вже відчував, що, якщо ще місяць попрацюю, то все. Тиск був такий, що аж зашкалював. Також порушував трудове законодавство – усупереч законам став проводити сесії та блокувати виконкоми. І його тоді підтримала “молодая команда”, – пояснив свій учинок Воробей.

Згідно із законом, після відставки селищного голови Верховна Рада мала призначити в Боровій перевибори. Однак секретар ради Дмитро Босой, який був зобов’язаний подати відповідне звернення до парламенту протягом 90 днів, не зробив цього, і перевибори не відбулися.

Тільки в липні 2017 року депутати Борівської селищної ради винесли на розгляд сесії питання про дострокове припинення повноважень Босого.

Окрім цього, як твердять Руху ЧЕСНО депутати, на сесійному засіданні оприлюднили аудіозапис, де Босой розповідав:

І криша конкретна і по бабкам, і по всьому. Но єслі по нормальному, кажу... ми десь витягнули… десь під 40 тисяч гривень. Я отдав людям гроші, і вони займаються цим питанням. Я точно знаю все заєб… Гена буде тоже йти… Я отдав все тим же, блять, що з ментами мені помогали… У мене в блокноті чорна бухгалтерія записана, скільки кому отдано… я чую, що до цього підводиться… Виводи роби сам... я хочу запізд… Миколу… а Миколі я проблем создам... Я ще не знаю, чим оце су… обернеться… коли ми все поперечисляли… Прилипло на криші – з последнього, я розчитався, прилипло Совко трохи дав, Халява на отлівах трохи дав... ну і всьо. Там хватило”.

Тодішній керуючий справами виконкому Борівської селищної ради Іван Кирсенко звернувся до Київської незалежної судово-експертної установи з проханням зробити експертизу цього аудіозапису. Дослідивши аудіо, експерти визначили, що запис є оригінальним.

Проте цей аудіозапис був не єдиною причиною усунення Босого з посади.

Підставою стало незадовільне виконання посадових обов'язків – скарги місцевих мешканців, акти перевірок, лист з ДП “Національні інформаційні системи” про невнесення до реєстру близько 50 заповітів та інших підтверджуючих документів”, – розповів депутат Борівської селищної ради Юрій Руденко, якого на тому сесійному засіданні обрали секретарем замість Босого.

Руденко твердить, що розглядалася також ситуація, коли секретар без рішення сесії сам собі видав матеріальну допомогу в розмірі 6 тис. грн. Нині у зв’язку з цим фактом щодо Босого триває досудове розслідування.

Наступного дня Босой разом зі своїми друзями, родичами і знайомими влаштували бійку в приміщенні селищної ради, заблокували вхід у приміщення, пошкодили замок у кабінеті секретаря. У присутності працівників поліції та слідчо-оперативної групи довелося вирізати замки та вибивати двері. Паралельно кілька місцевих мешканців розпалили справжню інформаційну війну, звинувачуючи всіх працівників селищної ради буквально в усіх гріхах. Але за фактом відбулася зміна лише одного-єдиного дрібного чиновника, і та за законом – з волі депутатської більшості за відсутністю голови. Усе законно”, – наголосив Руденко.

Громадський рух ЧЕСНО намагався дотелефонуватися до Босого, щоб отримати від нього коментарі, але на жоден зі дзвінків депутат не відповів.

Утім, цього всього можна було б уникнути, якби Верховна Рада вчасно призначила вибори селищного голови, і тоді громада змогла б поставити на чолі Борової свого обранця.

Парламентський комітет ухвалив позитивне рішення з цього питання, уважаючи за доцільне призначити позачергові вибори Борівського селищного голови.

Було зареєстровано відповідну постанову ВРУ № 6413-3 від 26.04.2017.

У комітеті кажуть, що внесли уточнення в цю постанову, оскільки дата виборів там уже неактуальна. Пропонують провести позачергові вибори сільського голови 12.05.2019”, – повідомила народна депутатка Альона Шкрум, яка входить до складу профільного комітету.

Проте парламент за це питання не голосував. Його навіть не ставили на порядок денний. А отже, увесь цей час громада Борової потерпає від того, що Верховна Рада не призначила вчасно виборів і не поставила крапку в цьому питанні.

Коли я вже був призначений на посаду, я почав перебирати всі документи, наводити лад. І серед усього я натрапив на рішення, яке вже було роздруковане датою 24 липня 2017 року – це та сесія, якою ми звільняли Босого. Рішення було “дати дозвіл для ДП ДГ “Дмитрівка” на розробку документації”, – розповів Руденко.

За його словами, депутати дізналися про бажання ДП “Дослідне господарство “Дмитрівка” отримати дозвільні документи під час сесії з голосу.

 

Керівник підприємства Сидоренко зачитав заяву, і присутні в залі депутати почали її обговорювати. Через маніпуляцію, що це земля для АТОвців, за рішення не проголосували. Утім, проект рішення було надруковано до засідання земельної комісії та до сесії.

Зараз є обіцянка, що для 70-ти АТОвців з Борової будуть надані земельні ділянки під забудову. Але ніде жодного документа, чи листа, чи звернення немає. Постановою Кабміну передбачено, що треба звертатися до землекористувача. Якщо ти належиш до пільгової категорії, ти подаєш через селищну раду, а та підтверджує твій статус, і таким чином відчужується потрошку земля. І сесія, голосування депутатів треба лише тоді, коли землекористувач передає землю раді, а та приймає її у свої межі”, – пояснив Руденко.

 

Після обговорення земельного питання подвір'я трьох депутатів сільради Борової "прикрасили" ось такі вінки

Зрештою, Босой подав до Фастівського міськрайонного суду Київської області позов із трьома вимогами: скасувати рішення селищної ради про припинення його повноважень; скасувати рішення ради про призначення секретарем Руденка; виплатити йому заробітну плату за період вимушеного прогулу.

Суд задовольнив 1-й і 3-й пункти з посиланням на Трудовий кодекс, не взявши при цьому до уваги, що секретар – це обрана посада. Також суд ухвалив поновити Босого на посаді в.о. селищного голови шляхом ухвалення відповідного рішення на сесії ради.


Майже рік громада в заручниках

У результаті ситуація загострилася ще більше. За словами Руденка, 20 лютого 2018 року, за день після оголошення короткого тексту рішення суду, Босой разом з невідомими особами увірвався до робочого кабінету секретаря селищної ради, виштовхав його звідти, зчинив бійку з працівниками селищної ради. Викликали поліцію, але до Єдиного реєстру досудових розслідувань справу занесли тільки після скарги на бездіяльність правоохоронців.

Виконавча служба вимагала поновити Босого на посаді, а також виплатити йому заробітну плату за час вимушеного прогулу.

Представники селищної ради натомість звернулися до суду. Судом першої інстанції дії виконавчої служби визнано незаконними, ця ухвала вже набрала чинності. За фактом незаконних дій на виконавця порушено справу.


У квітні 2018 року відбулася сесія, на якій депутати відмовилися поновлювати Босого на посаді.

У червні, зі слів Руденка, Босой у супроводі трьох невідомих осіб спортивної статури увірвався до робочого кабінету секретаря селищної ради та схопив зі стола гербову печатку. Молодики виштовхали Руденка до приймальні, а потім замінили замки в кабінеті секретаря, приймальні та у вхідних дверях селищної ради. Щодо Босого триває досудове розслідування (№12018110310000621 від 11.06.2018) за ч. 1 ст. 357 КК України.

Цього самого дня депутати подали заяви до прокуратури та ГУ СБУ.

А 9 червня 2018 року стало відомо, що ввечері 7 червня Босого внесли до реєстру як виконувача обов’язків голови селища Борова. Такі дії вчинила реєстраторка Київської філії КП “Реєстрація нерухомості та бізнесу” Світлана Янчук.

Депутатська більшість звернулася до Босого з вимогою скликати сесію, аби позбавити повноважень Руденка, обраного ними секретарем ради. Проте Босой ігнорував заяви депутатів і не призначав сесійного засідання.

Тоді депутатська більшість провела сесію в кулуарах ради та проголосувала за зняття повноважень з Руденка, але при цьому не обрала нового секретаря.

До сьогоднішнього дня Босой не віддав трудову книжку, не видав мені розпорядження про звільнення та розрахунок. Справа на розгляді в Київському окружному адміністративному суді”, – повідомив Руденко.

З моменту внесення Босого до реєстру не відбулося жодної сесії.

Не виключено, що він не призначає сесії, оскільки боїться, що депутатська більшість або не прийде на засідання, або призначить секретарем іншого депутата.

Припинення повноважень депутатської більшості та його наслідки

17 депутатів із 26-ти одночасно написали заяви про дострокове припинення їхніх повноважень.

Стаття 45 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” передбачає, що в разі дострокового припинення повноважень деяких депутатів до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більш ніж половини депутатів від загального складу ради.

З огляду на те, що понад половина депутатів загального складу ради написала заяви про дострокове припинення повноважень, то така рада вважається НЕповноважною.

Причиною подання заяв вони назвали те, що дізналися про отримання Босим неправомірної вигоди з бюджету селища.

Увесь спротив почався через те, що було опубліковано аудіозапис, де тодішній секретар Босий розповідає, як йому “прилипло”, де йому “прилипло” і скільки. Частина депутатів виразила своє недовольство і проголосувала за його зняття. Тому що працювати з такою людиною ми не бачили сенсу, якщо ми хочемо змінити країну. Але через недосконале знання законодавства ми порушили процедуру зняття, тому він оскаржив наше рішення в суді й був поновлений на посаді”, – розповів депутат Борівської селищної ради Олексій Потапенко.

Депутати не визнають Босого за секретаря ради, тому не збиратимуться на сесії, які він скликатиме.

Відповідно до статті 29 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, рішення щодо дострокового припинення повноважень депутата селищної ради ухвалюється виключно на пленарних засіданнях ради.

Нас 17, і в нас є кворум, тож ми можемо скликати свою сесію й там відголосувати припинення повноважень. Десь так і плануємо”, – прокоментував Сергій Сладков – один з депутатів, що написали заяву.

Наразі обранці громади ведуть мову про можливе скликання сесії найближчим часом для складання своїх повноважень. Залишається незрозумілим, що буде із затвердженням бюджету на 2019 рік. Якщо раду буде розпущено, то бюджет не ухвалять і до моменту голосування за бюджет наступного року депутатами нового скликання населений пункт житиме за попереднім бюджетом, а саме по 1/12 щомісяця.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]