Запорізький депутат VS НАЗК: чи є 94 мільйони гривень боргу

Фото: Запорізький депутат VS НАЗК: чи є 94 мільйони гривень боргу

У травні 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції зробило гучну заяву: депутат Запорізької міської ради, очільник фракції “УКРОП” Михайло Прасол не задекларував боргу, розмір якого сягнув 94 мільйонів гривень. Тоді посадовець почав судитися з агентством, запевняючи, що така інформація не є правдивою. Нещодавно суд ухвалив перше рішення в цій справі: спростовувати заяву НАЗК не стали.

Рух ЧЕСНО розібрався в ситуації стосовно багатомільйонного кредиту запорізького обранця.

Заява НАЗК про те, що Михайло Прасол не відобразив у своїй декларації відомостей про взяту ним позику в сумі 94 млн грн, ще навесні минулого року викликала неабиякий резонанс, адже йшлося про занадто великі кошти. Тоді в агентстві зазначили, що чималий борг виник через давній іпотечний кредит.

“Так, установлено, що депутат не задекларував фінансові зобов’язання перед банком, що виникли на підставі кредитного договору, укладеного посадовцем у 2008 році з метою отримання коштів на придбання квартири в місті Запоріжжя. Загальна заборгованість з урахуванням суми заборгованості зі сплати відсотків та пені за таким зобов’язанням на звітну дату подання декларації становила 3 462 173,51 доларів США”, – поінформувало НАЗК.

За повідомленням НАЗК, Михайло Прасол приховав у декларації мільйонні борги (світлина – rbc.ua)

Заборгованість виявили під час повної перевірки декларації Михайла Прасола за 2016 рік. Детально про її результати йдеться в рішенні НАЗК №1020. У ньому зазначено, що 2008 року “Альфа-банк” надав депутату кредит у розмірі 73 630 доларів США. Остаточний розрахунок за позикою мав відбутися 15 липня 2023-го, тобто протягом 15 років від дати укладення договору.

Як сказано в рішенні НАЗК, початкова сума кредиту, отриманого Прасолом, становила 73 630 доларів.

Згодом сума за кредитом зросла – через нараховані відсотки й пеню. Так, заборгованість зі сплати відсотків становила 120 512 доларів, а з пені – 3 268 302 долари. Разом з тілом кредиту в розмірі 73 630 доларів загальний борг сягнув 3,46 млн дол. США, або 94 млн грн в еквіваленті станом на початок 2017 року. Визначаючи суму заборгованості, працівники НАЗК спиралися на інформацію від банку, надану їм у листі від ГУНП в Запорізькій області.

Отже, своїм наступним рішенням №1021 НАЗК передало документи щодо вчинення Михайлом Прасолом правопорушення до Нацполіції. Проте депутат цього боргу не визнав, інформацію НАЗК назвав брехливою та почав судитися з агентством.

Позов Прасола до НАЗК вперше розглядали 23 червня 2018 року. У ньому депутат просив суд визнати протиправним і скасувати рішення НАЗК №1020 від 25 травня 2018 року про результати повної перевірки його декларації за 2016 рік. Наприкінці листопада 2018-го Запорізький окружний адміністративний суд своєю ухвалою зупинив розгляд позовної заяви Прасола, адже в судах розглядається інша справа стосовно того самого кредиту.

Як виявилося, ПАТ “Альфа-банк” уже впродовж 5 років намагається стягнути гроші з Михайла Прасола. Ще в лютому 2014-го суд задовольнив позов банку, ухваливши відібрати в боржника квартиру та виселити з неї тоді ще звичайного юриста. Утім, до реального виселення справа не дійшла. Прасолу нарахували пеню в розмірі 1,14 млн дол. – ще в ті часи, коли долар коштував 8 грн.

Уже ставши депутатом міської ради від “УКРОПу”, Михайло Прасол подав позов щодо визнання недійсними договорів кредиту й іпотеки. Розгляд цієї справи досі триває в Шевченківському районному суді м.Запоріжжя.

Михайло Прасол не визнає багатомільйонного боргу перед банком

Відтак у Запорізькому окружному адміністративному суді вирішили, що, доки розглядається згадана вище справа, неможливо визначити, чи правомірним було рішення НАЗК. Адже, якщо договір іпотеки визнають недійсним, то депутат, виходить, не порушив закону, не задекларувавши цього боргу.

Сам Прасол усе ще заперечує обґрунтованість претензій НАЗК та банку.

Я не визнаю цього боргу. Я зараз продовжую судитися з банком за цей кредит, і рішення на мою користь чи на користь банку досі не ухвалене. До того ж на тепер щодо мене не порушено виконавчого провадження”, – прокоментував депутат Руху ЧЕСНО.

Наразі він подав апеляцію на ухвалу Запорізького окружного адміністративного суду від листопада 2018 року, тобто й далі намагається скасувати рішення НАЗК №1020 від 25 травня 2018 року про результати здійснення повної перевірки його декларації за 2016 рік. 26 грудня 2018-го Третій апеляційний адміністративний суд відкрив провадження за апеляційною скаргою депутата. Розгляд справи призначено на 24 січня 2019 року.

Рух ЧЕСНО звернувся до прес-служби Національного агентства з питань запобігання корупції й поцікавився перспективами цієї справи. Надати коментар нам погодилися лише в письмовому вигляді у відповідь на інформаційний запит. Ми надіслали відповідний запит до НАЗК та згодом опублікуємо відповідь агентства.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО дослідив, як на Запоріжжі розподілили держсубвенції. Третину коштів одержав округ екс-регіонала й чинного нардепа Пономарьова.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]