Створення ОТГ: Чому мера Бучі в Клавдієво-Тарасове зустріли криками “ганьба”?

Фото: Створення ОТГ: Чому мера Бучі в Клавдієво-Тарасове зустріли криками “ганьба”?

23 лютого в селищі Клавдієве-Тарасове, Бородянського району Київської області  відбулися громадські слухання. Тема слухань - приєднання громади селища до сусідньої Микулицької ОТГ. Про дату та час слухань громада знала за місяць до їхнього проведення.

З 273 учасників слухань 244 людини проголосували за приєднання до Микулицької ОТГ, 25 - проти та 4 утрималися. Мер Бучі разом з своїми соратниками, побачивши, що його варіанту - приєднання до Бучі - немає в бюлетені - принесли свої бюлетені та поставили спецапаратуру для підсилення звуку, аби підсилити свій виступ в селищі перед місцевими.

Громадський рух ЧЕСНО монітрить процес створення ОТГ в рамках проведення реформи децентарлізації.

На слухання до Клавдієво приїхав мер Бучі екс-регіонал Анатолій Федорук, якого судять за розкрадання земель державного лісового фонду в особливо великих розмірах. Спроба приєднати Клавдієво до Бучі відбувалася ще 2015 року. Про що писали місцеві мешканці на “Громаді Приірпіння”. Але ця спроба зазнала невдачі. Через 4 роки Буча зробила повторну спробу.

За словами мешканців селища, які були присутні на слуханнях, Федорук привіз з собою з Бучі біля 40 чоловік підтримки, їх підвезли двома мікроавтобусами. Переважно, це працівники Бучанської та Ворзельської рад. З Федоруком також приїхав його перший заступник Тарас Шаправський, секретар Бучанської ради від “Нових облич” Василь Олексюк, якого теж судять разом з Федоруком, та Ворзельська селищна голова Лариса Федорук, яка доводиться рідною сестрою Федоруку.  

 

Прихильники Федорука прийшли раніше й зайняли місця в актовій залі школи, де мали проходити слухання. Ці люди діяли на зрив заходу. Вигукували заклики “ганьба” та “Буча”. Ними керував Федорук, який також був присутній у залі, а також його прихильники з місцевих мешканців - це родина депутатки Розалії Марченко та Оксани Буржимської”, - розповідає мешканець селища та помічник депутата Київської облради від “Свободи” Ігоря Домбровського Юрій Дубовенко.

Вони поводили себе дуже цілеспрямовано, намагаючись повернути слухання в інше, потрібне їм, русло.

Разом з Федоруком за Бучу приїхали агітувати екс-юрист Бучанської ради, завідувач відділом економіки Бучанської ради Ігор Бартків та Іван Лисенко, який невдало балотувався до Бучанської ради від партії “Нові обличчя”.

Як відомо, у 2014 році Лисенко опублікував фото прапора Бучі, який повісили на адмінбудівлю Блиставицької ради. Тоді село Блиставиця ще не було в складі Блиставицької ОТГ й цей крок користувачі соцмережі назвали сепаратизмом.

 

Після вигуків та протистоянь мешканці селища вирішили вийти на вулицю, оскільки через заїжджий десант з Бучі не всі мали можливість зайти до зали й послухати виступи селищного голови Михайла Скиби.

Зокрема, Скиба зазначив, що вніс зміни до свого розпорядження щодо проведення громадських слухань. Зміни стосувалися вилучення зі списку голосування Бородянської ОТГ, оскільки рада не зверталася до них з пропозицією про приєднання до Бородянки та Бучанської ОТГ, так як Буча не має з селищем Клавдієво-Тарасове спільної межі.

 

Ці зміни, зі слів очевидців, дуже розлютили Федорука й тих, хто приїхав разом з ним. Федорук кричав на мера цієї громади Скибу, переконуючи громаду, що селищний голова порушує закон. Мікрофон для виступу, з слів очевидців, він опонентам не давав.

До Клавдієве також приїхав заступник архітектора Київської області Віталій Ликов, але йому так і не дали можливості виступити.

Ликова просто закричали провокатори й не дали йому сказати слова. Він намагався пояснити, що Буча не має спільної межі з Клавдієве, а згідно перспективного плану розвитку Клавдієве має приєднатися до Микулицької ОТГ”, - розповідає Дубовенко.

Федоруку зараз потрібно розширити межі своєї громади, включивши додаткові землі. Сьогодні в нього місто обласного значення Буча та три села, які не мають достатньо земель. Новий статус, прописаний в законі “Про містобудівельну діяльність”, дозволить Бучі будувати й вводити в експлуатацію будинки вище 10 поверхів лише за умов понад 50 тис. населення та діаметру понад 25 км. Крім того, великі громади будуть керуватися за партійним принципом”, - додає місцевий мешканець.

За словами Дубовенка, під школу привезли з Бучі мікрофон та колонки для виступів Федорука та альтернативні бюлетені, в яких були вказані три ОТГ - Бородянська, Микулицька та Бучанська. Це голосування проводилося без попередньої реєстрації.

Люди, які прийшли на громадські слухання й голосували в актовій залі, попередньо реєструвалися за паспортом з клавдієвською пропискою - надавали свої дані під запис.

 

Дубовенко також пояснив, чому мешканці Клавдієве переважно проголосували за приєднання до Микулицької ОТГ:

У нас утвориться сільська громада і ми будемо отримувати більшу допомогу на розвиток інфраструктури. Сільська громада управляється не за партійним принципом, а шляхом самовисування. Багатоповерхові будинки будувати не можна буде. Максимум - це 5-ти поверхова забудова. До того ж Клавдієве й Микуличі - це сусідні громади, які мають історично багато зв’язків”.

Натомість прихильники Бучі, за словами Дубовенка, заявляють, що хочуть щоб у них в селищі були такі ж парки, бруківка та супермаркети як у Бучі:

Найперше, про що говорять прихильники Бучі, це про гарну картинку, про можливість їздити в супермаркет, в Бучанську лікарню, на якісь розваги. Вони говорять, що Буча багата, в них вже все є і в нас буде. Також як позитив приєднання до Бучі вони називають запуск нового маршруту з Клавдієве до Бучі”.

 

Мешканці Бучі, до якої Федорук намагається приєднати Клавдієве, поцікавилися в містян, яку мету переслідує мер Бучі, агітуючи клавдієвську громаду до об’єднання.

Більше 40 опитаних вважають, що Федоруку потрібен Клавдієвський ліс.

Більше того, мешканці Бучі не розуміють, що отримають від такого об’єднання.

Найближчим часом депутати Клавдієво-Тарасове мають розглянути питання створення ОТГ на сесії.

У нас в селищі Коцюбинське відбувалося в 2015 році все те ж саме. Приїхав тогочасний мер Ірпеня Володимир Карплюк з тітушками. Вони блокували вхід місцевим. Карплюк скандував: “Ирпєнь”, а люди - “Київ” та кричали йому ганьба. Я тоді як проста мешканка не могла потрапити на засідання ради, бо вхід блокували тітушки. Через три роки ми скасували рішення про приєднання в суді. У нас з Ірпенем нема спільної межі та й результати слухань тоді сфальшували”, - розповідає селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина.

Коли люди самі ініціювали 2018 року громадські слухання і захотіли приєднатися до столиці, то я розуміла, що слухання будуть зривати. Так і сталося в зал нагнали в тому числі немісцевих людей, які постійно кричали і це тривало 4 години. Але ті, хто ініціював слухання, просили про поіменне голосування. Про час слухань ми в Коцюбинському повідомили за місяць і я радію, що Клавдієво-Тарасове послідувало нашому прикладу. У Коцюбинському ми перевірили реєстрацію кожного і під підпис кожен голосував. Хто сумнівається у волевиявленні громади - можна без проблем перевірити кожен підпис. Принагідно зауважу, що коли депутати “Нових облич” організовували перший переворот в селищі Коцюбинське й намагалися незаконно усунути мене з посади - то в залі були і депутати Ірпеня і мер Бучі Анатолій Федорук. Це неприпустимо, коли представники інших громад чинять тиск на місцеве самоврядування в інших населених пунктах”, - додає Матюшина.

Нагадаємо, Київрада вже підтримала ініціативу мешканців селища Коцюбинське й звернулася до Верховної Ради з проханням включити селище до меж столиці.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]