Добродомов витратив на телерекламу більше, ніж заробляє

Фото: Добродомов витратив на телерекламу більше, ніж заробляє

Перед зняттям своєї кандидатури на користь Гриценка нардеп Добродомов у 2018-2019 роках витратив на телерекламу, за підрахунками Руху ЧЕСНО, кілька десятків мільйонів. Левова частка видатків припала на 2018 рік, а не на період виборчої кампанії. Партія Добродомова "Громадський рух "Народний контроль" про ці витрати не звітувала. Не має на рекламу політик і власних грошей.

Офіційно партія "Народний контроль" є однією з найбідніших з-поміж активних політичних партій. У її фінансових звітах видатки на всі види діяльності 2018 року становили лише 51,6 тисячі гривень.

При цьому лідер політсили Дмитро Добродомов активно рекламувався на телебаченні ще з минулого року. Так, у жовтні-грудні транслювали його привітання з Днем захисника України. Тоді ж політик оголосив, що балотуватиметься в Президенти.

У грудні з'явилися нові рекламні ролики, у яких Добродомов критикував політиків, котрі переходять з опозиції у владу й навпаки та не змінюють нічого в країні.

"Вони не змогли – ми зможемо!" – казав Добродомов наприкінці ролику.

У відеоролику, який, зокрема, транслював телеканал "Інтер", присутній той самий логотип, котрий використовує партія "Народний контроль". Його зареєстровано на громадську організацію "Народний контроль", співзасновником якої є Добродомов, а головою – член політради партії Андрій Мисик. Логічно припустити, що партія мала прозвітувати за таку рекламу, однак у її фінансовому звіті видатків на рекламу немає взагалі.

Загалом, минулого року п'ять національних телеканалів транслювали понад 700 роликів за участю Добродомова. Комерційна вартість такої реклами перевищує 17 мільйонів гривень. Такого висновку Рух ЧЕСНО дійшов на підставі розцінок на політрекламу, оприлюднених медіа перед виборами Президента, і моніторингу реклами протягом 2018 року.

Рух ЧЕСНО ще позаминулого тижня звернувся до Дмитра Добродомова з проханням прокоментувати походження коштів на його телерекламу. Політик попросив надіслати йому запитання в паперовому вигляді, однак відповіді на свій запит до моменту опублікування цього матеріалу ми так і не отримали (лист у приймальні Добродомова одержали в четвер, 14 березня). Наші повідомлення в соцмережах нардеп читає, але не реагує на них.

Грошові активи самого Добродомова 2017 року становили трохи більш ніж 1 млн грн і 13 тисяч євро. Цих коштів може вистачити на сплату тільки частини реальних витрат екс-кандидата на рекламу.

Значно скромнішими є видатки на рекламу Добродомова 2019 року. У січні-лютому телеканали транслювали його ролики лише 333 рази. Вартість такої кількості роликів, згідно з розцінками каналів, становить трохи більш ніж 5 млн грн.

Зауважимо, що в березні минулого року соратники Добродомова стали співвласниками київського телеканалу "RTI". Після цього в нардепа з'явилася там авторська програма "Ми зможемо!" Це єдина передача каналу, що мала зовнішню рекламу, яку Рух ЧЕСНО зафіксував у Києві та Львові (базове місто для Добродомова та партії "Народний контроль").

Львів, червень 2018 року. Фото: Ігор Фещенко

Згодом назву програми "Ми зможемо!" дослівно чи в її варіаціях партія "Народний контроль" і сам Добродомов почали використовувати на своїх заходах та в політичній рекламі, зокрема й у роликах під час виборчої кампанії.

Добродомов розмиває межу між політикою та журналістикою досить послідовно. За першої своєї спроби потрапити до парламенту 2012 року він був журналістом і ведучим програми "Народний контроль" на телеканалі "ZIK". Під час передвиборчої кампанії на окрузі, де балотувався Добродомов, з'явилася реклама телепрограми "Народний контроль" із зображенням її ведучого. 2015-го він створив партію "Народний контроль". Телеканал "ZIK" намагався судитися за бренд телепрограми, однак програв.

Раніше Рух ЧЕСНО вже писав про те, що фінансові звіти "Народного контролю" не відображають реальних масштабів витрат, адже на партію працював цілий відеопродакшн з виробництва "журналістських розслідувань" під брендом "Народний контроль", які потім платно транслювали на кількох регіональних телеканалах. Уникати звітування партії "Народний контроль" допомагала громадська організація "Народний контроль", котру також очолює Добродомов. За підрахунками Руху ЧЕСНО, орієнтовний розмір прихованих витрат сягає 5-6 мільйонів. Тоді й у партії, й у ГО відмовилися коментувати походження коштів.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проекту "Моніторинг та верифікація витрат партій на політичну рекламу на телебаченні".

Джерело даних моніторингу: власник даних ТВ панелі – ТзОВ "Індустріальний Телевізійний Комітет" (ЄДРПОУ 37553649); оператор ТВ панелі – ТзОВ "АСНільсен Юкрейн" (ЄДРПОУ 23512369); моніторинг – ТзОВ "Комунікаційний Альянс" (ЄДРПОУ 35289945). Дані надано ТзОВ "Квенді Медіа Менеджмент" (ЄДРПОУ 40007153) для ФОП Червонна (ІН 2711914068).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]