Екс-кандидат від СДПУ(о) та фігурант єдиного держреєстру корупціонерів: кому довіряє Ляшко – Львівщина

Фото: Екс-кандидат від СДПУ(о) та фігурант єдиного держреєстру корупціонерів: кому довіряє Ляшко – Львівщина

Кандидат у Президенти України, лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко обрав довірених осіб у всіх 12 виборчих округах Львівської області. Серед них є люди, котрі представляли не одну політичну партію – від СДПУ(о) до "БПП" та "Батьківщини"; колега Володимира Парасюка, який є на сайті "Миротворець"; особа, внесена до реєстру корупціонерів; партієць, причетний до скандалу з побиттям львівської журналістки; ті, хто схвалює розстріл Петра Порошенка.

Згідно зі ст. 67 закону "Про вибори Президента України" довірені особи кандидата мають низку повноважень і прав, що формують їхню особливу роль. Вони можуть не тільки додавати в електоральній підтримці своєму кандидатові власним іменем чи на дебатних майданчиках, а й учиняти конкретні формально-юридичні дії.

Довіреною особою Ляшка в Сихівському районі Львова (округ №115) став Олег Ільницький.

Світлина від Oleg Ilnytskyj.

Він є доцентом кафедри адміністративного та фінансового права ЛНУ імені І.Франка, кандидатом юридичних наук. За інформацією на сайті університету, він член Науково-консультативної ради при Верховному Суді. Працює Ільницький і в драматичному театрі імені М.Заньковецької.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Олег Ільницький розповів:

"Довіреною особою мені запропонували бути знайомі. Звернувся до штабу й запропонував, скажемо, послуги як довіреної особи. Оскільки є професійним юристом і мав величезний досвід у частині дотримання виборчого законодавства, мені імпонувало, що при розмові зі мною не було натяків на політичні аспекти, проведення агітації, спонукання до порушень. З цих усіх варіантів, де мої сили могли би пригодитися, – це присутність на засіданнях виборчих комісій, підготовка певних документів про призначення членів комісій та спостерігачів, координація роботи в правовому руслі цих осіб".  

Для виборців Рух ЧЕСНО зробив розпакування кандидата Олега Ляшка.

https://www.youtube.com/watch?v=tKpkdoRvhC4&fbclid=IwAR3F8BJEhYfIsClhrMlZx60HaGC973jUzmMe5uoriws8fasHv-M5eelqNS0

Довіреною особою Ляшка в Залізничному районі Львова (округ №116) стала Андріана Сидор.

Світлина від Адріани Сидор.

На її персональній сторінці у Facebook зазначено, що вона працює в партії юрисконсультом. У фінансових звітах "Радикальної партії" можна знайти дані про заробітну плату Андріани Сидор. 2015 року вона була кандидаткою від "РПЛ" до Львівської обласної ради. Наразі є помічницею депутата-"радикала" Львівської облради Юрія Візняка.

На відміну від колеги зі 115-го округу, Сидор систематично ділиться в соцмережі дописами Ляшка. Поширила вона й матеріал із сайту "Інформатор", який, за спостереженнями активістів, працює задля піару Ляшка та його партії.

Довіреною особою Олега Ляшка у Франківському районі Львова (округ №117) став Олег Ільків.

Адвокат Ільків Олег Богданович

На сайті ЦВК він зазначений як ФОП, а у відкритих джерелах – як адвокат.

У Верховній Раді України IV скликання Ільків був помічником на громадських засадах нардепа з блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" Петра Олійника, котрий згодом став головою Львівської ОДА.

2013 року Олег Ільків став головою громадської консультативної ради при ГУ УМВС України у Львівській області за квотою організації "Твоє право".

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Ільків повідомив:

"До мене конкретно зверталися. Консультую цих людей, щоб вони менше робили порушень законодавства на виборах Президента України. Не агітую, а лише надаю професійні юридичні консультації. До мене зверталися й інші кандидати, як Роман Безсмертний. А з командою Олега Ляшка маю певний підряд як юрист та адвокат, отримав замовлення, і тому з ними працюю". 

Довіреною особою Ляшка в Личаківському районі Львова (округ №118) став Володимир Маліновський. 

https://imagecdn1.luxnet.ua/zaxid/resources/photos/news/500_DIR/201708/1432995_1477454.jpg?201708041802

Він устиг спробувати себе в кількох виборчих кампаніях. 2012 року висувався від партії "Пора" в депутати Львівської облради. На позачергових парламентських виборах 2014 року балотувався в нардепи як самовисуванець, хоча на сайті ЦВК згадано про його членство в політичній партії "УДАР" Віталія Кличка. На виборах до Львівської обласної ради 2015 року Маліновський ішов у депутати вже як член партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність".

На сьогодні він є заступником голови обласного осередку партії.

2016 року працював начальником Управління інформації Львівської ОДА, що підтверджують його е-декларації за 2015-2016 роки.

2017-го Маліновський фігурував у ЗМІ як особа, котра у львівській маршрутці побила журналістку, ведучу радіо "Вголос" Катерину Дзігуа. Згодом, посилаючись на інформацію від слідчого, Дзігуа заявила, що поліція підтвердила те, що її бив саме Маліновський, і за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.125 ККУ (заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження). Крім того, журналістка твердила, що Маліновський був "сильно нетверезим".

Довіреною особою Ляшка в місті Броди (округ №119) став Володимир Пристач.

Він є головою Буського районного осередку "Радикальної партії Олега Ляшка", членом партії та депутатом Буської районної ради VII скликання. В е-деклараціях за 2016-2017 роки зазначає свої доходи від роботи у відділі освіти Буської районної державної адміністрації.

Пристач був помічником на громадських засадах двох народних депутатів України: у ВРУ IV скликання допомагав депутату з блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" Іванові Гаврилюку, а в парламенті VI скликання – нардепу з "Блоку Юлії Тимошенко" Михайлові Косіву.

На сайті ЦВК його місцем роботи зазначено Буський районний дитячий будинок "Добре серце". Також він є керівником Буського районного товариства мисливців і рибалок "Світ фауни".

На персональній сторінці у Facebook Пристач поширює дописи лідера партії Олега Ляшка, зокрема пов'язані з критикою медичної реформи.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Володимир Пристач розповідає:

"Я один з перших членів "Радикальної партії" на Львівщині. Створював у Буському районі районну організацію у 2016-2017 роках. Ляшко до нас приїжджав, ми з ним особисто знайомі. Це була ініціатива виконкому та його команди, і я, звичайно, погодився. Усі знають, що я "радикал", і ніхто не міг навіть інший звертатись. 249 дільниць, 4 райони, а тому зараз основне питання – це формування команд спостерігачів".

Довіреною особою Ляшка в місті Городок (округ №120) став Ігор Ярославський. Згідно з даними на сайті ЦВК, він тимчасово не працює. Також є членом правління ГО "Спілка учасників та волонтерів АТО". Цю спілку він створив разом з Русланом Оруджевим, засновником ГО "Бюро незалежних розслідувань", котру очолює народний депутат України Володимир Парасюк. Головою "Спілки учасників і волонтерів АТО" є Іван Борис, який 2014 року балотувався до Верховної Ради від партії "Всеукраїнське аграрне об'єднання "Заступ".

2015 року Долинську спеціалізовану школу №6, як твердить сайт, відвідали "Ігор Ярославський, уродженець Долини, випускник школи, позивний "Гарік" з побратимами-героями, зокрема Русланом Оруджевим ("УКРОП")".

2016-го на сторінці "УКРОП Донеччина" з'явилася інформація про те, що бійцям 5-ї роти "Донецьк" полку "Дніпро-1" вручили нагрудний знак "5-а рота Донецьк". У списку осіб, які отримали нагороду, є й Ігор Ярославський.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО дружина Ярославського Марта Андріївна повідомила:

"Надійшла пропозиція очолити громадську приймальню в Городку. Він ветеран АТО й має заслуги, а в нас була не конче добра ситуація в районі по цьому кандидату, і тому треба було вирулити ситуацію. І він погодився. Як довірена особа подає подання, організовує роботу повністю штабу. Інших пропозицій не було. А ми були колись у "Порі", в авангарді революції 2004 року. Залишився кістяк "Пори", і ми товаришуємо. А Володимир Маліновський, який є заступником голови обласної організації по Ляшку, звернувся по допомогу на районному рівні в роботі. А ми йому довіряємо".

На запитання про зв'язки з Володимиром Парасюком Марта Андріївна зазначила:

"Вони друзі, побратими з війни, він нам як брат і родина. Ми дружимо родинами, і це на все життя. Перевірені в бою стосунки. Але до Володі наша політична діяльність не має жодного стосунку, жодного. Навіть не знаю, чи він знає, що чоловік і я займаємось цією діяльністю. Давно не бачилися".

Про особу, яка має такі самі ПІБ, як і Ярославський, є інформація на сайті "Миротворець". Там зазначено, що "Ігор Тарасович Ярославський" з Львівської області нібито переховується від органів досудового розслідування за ст.187 ч.2 КК України (розбій, учинений за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила розбій чи бандитизм).

Про присутність чоловіка в базі сайту "Миротворець" дружина додала: "Це казус. Ми навіть через суд хотіли оскаржувати. Зверталися до Геращенка (народного депутата Антона Геращенка – прим. ЧЕСНО), писали заяви та скарги, вимагали, щоб публічно вибачились і щоб спростували всі ці моменти. І він був зник звідти. Я в шоці, бо я думала, що це питання вже закрито. Володя (народний депутат Володимир Парасюк – прим. ЧЕСНО) навіть зустрічався з Геращенком".

Довіреною особою Ляшка в місті Дрогобич (округ №121) став Роман Крамар.

За даними на сайті ЦВК, він працює в ТОВ "Альтернатива", а також є керівником ТОВ "Прикарпаття-Центр-Сервіс", що надає в оренду транспортні засоби. У резюме на сайті Work.ua веб-маркетолог і SEO-спеціаліст Роман Крамар пише, що працював у банківських, освітніх та благодійних установах.

Довіреною особою Ляшка в місті Яворів (округ №122) став Іван Бурдяк.

Світлина від Івана Бурдяка.

Він є головою Яворівського районного осередку партії, балотувався до Яворівської районної ради, є членом виконавчого комітету Новояворівської міської ради як приватний підприємець.

На позачергових виборах народних депутатів України 2014 року був уповноваженою особою Олега Ляшка.

На персональній сторінці у Facebook Бурдяк поширює дописи Ляшка, зокрема щодо критики медичної реформи, президентської соціології, а також заяву Ляшка про корупцію в армії та "Порошенка треба розстріляти".

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Іван Бурдяк розповів:

"Я керівник районної організації з 2014 року. Тим займаюсь, й іншої кандидатури, крім мене, не було кого запропонувати. Усі знають, що я головний "радикал" у Яворівському районі, і навіть не уявляю, щоб хтось інший пропонував бути представником. Наразі це робота по членам ДВК, щоб вони приступили до роботи. Агітацією займаються мої підопічні".

Довіреною особою Ляшка в місті Перемишляни (округ №123) став Анатолій Лоїк.

Він очолює Перемишлянський районний осередок партії, а в Перемишлянській районній раді є головою фракції "Радикальної партії".

На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року Лоїк був уповноваженою особою партії. Також він був помічником на громадських засадах народного депутата з "Блоку Юлії Тимошенко" Василя Деревляного у ВРУ V скликання, а в парламенті VI скликання – нардепа з блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" Михайла Косіва. Лоїк є одним із засновників Перемишлянської районної організації політичної партії "Батьківщина".

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО він повідомив:

"Мені запропонували бути довіреною особою. Потім були інші пропозиції, але вже обіцяв бути в Олега Ляшка й не хотів в іншого. Займаюся поданнями в ДВК, спостерігачами".

 

Відповідно до судового рішення № 72993725 від 2018 року Лоїка було притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення статті 172-6 КУПаП (порушення вимог фінансового контролю), а саме "несвоєчасно без поважних причин подав на офіційний веб-сайт НАЗК, декларацію…". На підставі цього рішення його внесли до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

На запитання щодо е-декларації Лоїк зазначив:

"Це була технічна помилка. Усе було нормально, але не зарахувало. Суто технічна помилка".  

 

У резюме на сайті Work.ua інженер-механік Лоїк пише, що у 2006-2011 роках він був заступником голови районної ради та керівником апарату ради. Також Лоїк є очолює Хмільницьку міську організацію ветеранів України.

Довіреною особою Ляшка в місті Сокаль (округ №124) став Петро Василишин.

Він є головою осередку партії в місті Червоноград та депутатом Червоноградської міської ради шостого скликання. Був кандидатом від "радикалів" і в депутати Львівської обласної ради.

На персональній сторінці у Facebook Василишин поширює дописи лідера партії Олега Ляшка, зокрема щодо "візиту" на засідання уряду через справи у "Нафтогазі України", діяльності волонтерів партії в місті Червоноград.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО він повідомив:

"Я депутат місцевої ради від партії та голова місцевої організації, а тому це за честь бути довіреною особою нашого кандидата в Президенти. Я агітую, представляю інтереси в ОВК та займаюсь іншими питаннями".

 

Довіреною особою Ляшка в місті Старий Самбір (округ №125) став Богдан Гриб.

На місцевих виборах 2015 року він як член політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" балотувався до Городоцької районної ради. На сьогодні є головою Шоломиницької сільської ради Городоцького району Львівської області. При цьому станом на 2017 рік Гриб зберігав членство у ВО "Свобода".

На сайті ЦВК місцем роботи довіреної особи зазначено приватне акціонерне товариство "UNIQA". Згідно з е-деклараціями за 2016-й та 2017 роки, його родина не має жодного житла ані у власності, ані в користуванні, а отже, виникають логічні підозри в можливому декларуванні недостовірної інформації.

Довіреною особою Ляшка в місті Стрий (округ №126) став Адріан Садовський.

Світлина від Адріана Садовського.

Він очолює Стрийський районний осередок партії. На персональній сторінці у Facebook, де у стрічці посилань він себе називає Adriano Сelentano, зазначає, що залучений до діяльності партійної приймальні "РПЛ".

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Садовський повідомив:

"Я є головою районної організації, і це логічний крок. Не очікував, що мені запропонують бути довіреною особою, але на пропозицію, звичайно, погодився. Зараз основне – це виборчі комісії, а так, безумовно, займаюсь усім".

Садовський балотувався на посаду мера Стрия від Стрийської міської організації СДПУ(о) та в депутати Стрийської міськрадивід цієї самої партії, з якою були пов'язані Віктор Медведчук та яка підтримувала Леоніда Кучму, а згодом – Віктора Януковича.

Ці факти Садовський коментує так:

"Щодо СДПУ(о), то я не був ніколи членом партії. По суті мої друзі мали доступ до печатки, а інших варіантів щодо балотування від партій не мав, а там не можна було ані самовисування, ані від громадських організацій. На мерських виборах мав 10 хвилин слави, на яких сказав усім, що про них думаю. Та й усе".


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]