Рік роботи міськради Дніпра:

Філатов не може вплинути на прогульників-«укропівців»
Загід Краснов та його рідний син Руслан мають скласти повноваження. УКРОП теж має двох кандидатів на відкликання Погребова та Бурю. Загалом у Дніпровській міськраді таких 10 депутатів. «Опоблок» відвідує найгірше. Саме ця партія кандидувала на виборах депутатів-прогульників. Прогульникам заблокували кошти для виборців по 2 млн 300 тис. грн на округ. У міськраді слабка опозиція. Одне питання розглядають у середньому 3 хвилини.
Хто може втратити мандат?
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»)
Загід Краснов втратив шанс бути секретарем Дніпровської ради навесні 2016 року. Спроба стати народним депутатом улітку теж зазнала невдачі. Ймовірно, депутатство в міській раді для Краснових не мало і не має суттєвого значення після того як при міському голові Борисі Філатові сформувалася промерська більшість.

Батько та син — найзатятіші прогульники Дніпровської ради.
Громадський рух ЧЕСНО запитав у міського голови Бориса Філатова, як він ставиться до кандидатів на відкликання і що збирається робити. Філатов вважає, що затяті прогульники сесій намагаються зірвати сесійні засідання і, будучи в опозиції до нього особисто, «голосують ногами».

Борис Філатов
міський голова Дніпра
"Все из перечисленных товарищей входят в оппозицию к мэру… Они хотят дестабилизировать работу совета, то есть они голосуют ногами — они целенаправленно, злонамеренно не ходят в зал... Приходят с целью, например, срыва кворума — шумят, стучат, возмущаются. Два человека (Краснов і Погребов - прим. авт.), которые считают себя уважаемыми авторитетными людьми. У них есть как бы "подбегающие", грубо говоря — от Загида Геннадьевича это Збарская, которая сидит целыми днями на заседаниях, орет и пытается сорвать сессию. У Погребова есть депутат Хозин, который озвучивает деструктивный сценарий. А они в это время сидят в кустах (Краснов и Погребов - прим. авт.)"
Депутат Дмитро Погребов не заперечує, що йому зручніше не бігати по комісіях.
"Есть депутаты которые, как и я занимают принципиальную позицию — они более активно ходят, потому что я концентрируюсь на организационной деятельности. Для меня как для топ-менеджера это приоритетный путь, нежели самому бегать по комиссиям и участвовать в этом фарсе, который они там устраивают"

Дмитро Погребов
депутат від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
За законом, кожен депутат має працювати як на сесіях, так і на комісіях.

Загід Краснов Громадському руху ЧЕСНО зауважив, що на сесіях йому працювати «і зручно, і не зручно». У те, що пропустив майже 70% сесійних засідань — Загід Краснов не вірить. Щодо пропусків сина — позиція аналогічна:

Загід Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
"Я, правда, не знаю скільки у мого сина пропусків, але в мене, я думаю, стільки немає. Є максимум 2 чи 3 пропуски за весь час. На сайті міської ради я не знаю, що вони вішають, але, думаю, в мене приблизно 3 пропуски і це по сімейним причинам, я би не хотів коментувати ці сімейні справи"
Щодо роботи в комісії з питань етики, материнства, дитинства та партнерських стосунків, то Загід Краснов переконує, що його комісія не потрібна:
"Вона не несе жодного функціоналу, ця комісія. Я працюю в цілому по всім питанням, пов'язаним не лише з цією комісією. Як лідер "Громадської сили", я маю займатися усіма питаннями: і бюджетними, і ЖКГ, і того, що стосується ремонту доріг, транспорту. Я не можу зациклюватися на чомусь одному, або навіть на одному окрузі. Якби нас було 64 депутати, то я би працював на одному окрузі, а інший — на іншому, але в нас не стільки. Тому я повинен працювати на всіх округах, я повинен працювати в усіх комісіях, інакше це не буде робота фракції"

Загід Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
У яких комісіях працював Краснов-батько, окрім тієї, за якою офіційно закріплений, з'ясувати так і не вдалося.

За сина і члена своєї фракції Загід Краснов відповідати відмовився.
Руслан Краснов пропускає сесії в Дніпрі заради сесій в столиці?
69%
пропустив за рік сесійних засідань Руслан Краснов у міськраді
Пояснює депутат це тим, що відвідує інші сесії — в університеті.

Руслан Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
"Это связано с тем, что, во-первых, я учусь в Киевском университете и когда я сдаю сессии, когда я пишу на разные темы диссертации, к сожалению, иногда я могу пропускать. Второе — я работаю на округе. Чаще всего мои пропуски из-за того, что я могу быть на округе, могу быть еще где-то. То есть, то как проходит работа горсовета — не мне вам рассказывать, какая там ситуация и какое там напряжение"
Зауважимо, що в студентів сесії відбуваються двічі на рік. Краснов навчається в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Що стосується пропусків комісії, Руслан Краснов каже, що не боїться, що його можуть відкликати і якщо не потрапляє в якийсь із днів на комісію, то не робить із цього трагедії.
"Сказать почему? Потому что, как я вначале сказал, я веду работу на округе и отчитываюсь перед людьми. Я когда на какую-то комиссию не попадаю на какой-то день, я трагедии из этого не делаю. Я депутат у меня есть округ… если кто-то хочет — пусть отзывает, это может сделать любой человек… Все депутаты должны быть в тонусе и они все должны понимать, что мы избраны ими, чтобы выполнять определенные функции, выполнять определенные работы, лоббировать интересы каждого гражданина, а не какие-то свои"

Руслан Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
Залишається незрозумілим, як депутат може представляти на сесіях і комісіях інтереси виборців, якщо він відсутній.
Дніпро заблокувало кошти для округів прогульників — по 2 мільйони 300 тисяч
ЧЕСНО наголошує, що риторика «цінності депутата на окрузі» — це риторика купівлі голосів виборців гречкою, фарбуванням лавок, роздачі матеріальної допомоги і т.д.
І регламентна комісія і виборці повинні публічно говорити про факт прогулів понад 50% та робити все, аби депутат, якому делегували громадяни свій голос і який у понад 50% відсутній, склав мандат.

Оскільки він не бере участь у прийнятті рішень — не виконує головної функції, яку на нього поклали виборці.

Руслан Краснов жаліється, що йому заблокували кошти на депутатську діяльність:

Руслан Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
"Буквально на прошлой неделе я подытоживал с избирателями отчет перед ними и все прекрасно понимают тоже причину. Конечно, все недовольны, но все прекрасно понимают политическую составляющую. Почему моему соседу по горсовету справа или слева деньги выходят, а… почему мне не выходят.
Ко мне подходит женщина и говорит: "У меня труба течет. Я все везде плачу и за жэки не говорю, а можно что-то сделать? Вы же запрос депутатский отправили и деньги тоже расписали". А я не могу ей ничего ответить
"
Своїм виборцям Краснов не каже, що гроші заблокували через прогули.

Борис Філатов наголошує, що цим депутатам справді не надають коштів для округів. Але переконує, що мотив не політичний. За його словами, це зроблено виключно через прогули. Більше того, Філатов визнає, що гроші на округ — це корупційний інструмент, але залишає його тим депутатам, хто відвідує.
Гроші на округ — це корупційний інструмент
"Пусть ходит и голосует — я никак не могу на него повлиять — я ж даже не комиссия по этике. Если ты работаешь как депутат, то ты будешь получать материальное обеспечение на депутатскую деятельность. Я им в один момент перестал платить депутатские деньги... Я считаю, что это тоже в какой-то степени инструмент политической коррупции: депутат, который распоряжается суммой в 2,3 млн — опосредственно покупает лояльность избирателей — ...красить лавочки, вставлять окна, ремонтировать подъезды. Так вот после того, как они перестали ходить в зал, на комиссии, я им просто приостановил выплаты"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Філатов критикує при цьому виборчу систему і наголошує, що є округи, де обрали 3 депутатів, а є такі, де немає жодного. Відповідно, депутатський фонд не може розподілитися рівномірно.

Варто зауважити, що в Дніпрі депутатський фонд навіть більший, ніж у столиці.
2,5 млн грн

отримують за 5 років каденції на свою діяльність
депутати з міськради Києва на непрямий підкуп виборців
(фарбування лавок, встановлення дитмайданчиків)
<10 млн грн

витрачається бюджетних коштів одним депутатом міськради Дніпра за 5 років каденції на непрямий підкуп виборців (фарбування лавок, встановлення дитмайданчиків)
Гроші, які отримують депутати Дніпра, більше, аніж річний бюджет селищ середніх розмірів, який повністю забезпечує життєдіяльність населеного пункту
Таким чином, за результатами відвідування сесій в Дніпровській міській раді, є двоє кандидатів на відкликання — Руслан Краснов та Дмитро Погребов.
Чому Філатов не може позбутися УКРОПівця Погребова?
Фото: www.panoptikon.org



Дмитра Погребова звільнили з посади першого заступника міського голови у квітні 2016 року.

Що цікаво, що Погребов як депутат від УКРОПу поєднував свій мандат із такою посадою в міськраді.

Олександр Солонтай
експерт Інститут політичної освіти
"За конструкцією закону заступник голови має увійти до виконкому і він має скласти повноваження депутата. Але по всій Україні цією нормою зловживають і можуть призначати заступником і не вводити у виконком. Таким чином політик поєднує і посаду заступника і мандат депутата"
Як повідомив депутат Дмитро Погребов у коментарі Громадському руху ЧЕСНО, він скористався саме цим механізмом:


"Я не мог работать в исполкоме, потому что есть норма закона. Я не мог быть депутатом и членом исполкома. Я оставался депутатом"

Дмитро Погребов
депутат від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
З того часу він майже не відвідував сесійні засідання, позивався до мерії. Депутат пояснює, що працював майже 4 місяці на посаді заступника Філатова. Коли ж Погребов зрозумів, що йому з Філатовим не по дорозі, то написав заяву на звільнення з посади заступника і на складання депутатського мандату. За словами Погребова, його заява про складання мандату пролежала без руху і задоволення ще приблизно 4 місяці — от і набігло за весь час стільки пропусків.

Дмитро Погребов
депутат від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
"Если бы они вынесли решение (про позбавлення депутатських повноважень - прим. авт.) на сессии горсовета и я бы сложил депутатский мандат, то следующий по списку, который бы зашел депутат — он не очень устраивал Филатова. Я наблюдал за деятельностью городской исполнительной власти и, честно говоря, то что они делали, — превзошло все мои негативные ожидания. Поэтому я принял решение вернуться в активную позицию. Пришел и об этом честно заявил, было мое обращение к депутатам и к общественности"
Зрештою Дмитра Погребова виключили з фракції «УКРОП», але він продовжує бути депутатом і навіть Філатов зізнається у своєму безсиллі зробити щось з прогульником, якого його політична сила привела в міськраду Дніпра:
"Люди собирают голоса, потом избирательная комиссия принимает решение и направляет это решение в партию и партия отзывает этих депутатов. То, что Погребов, Староскольцева и Алешкин де-факто примкнули к "Оппоблоку" и "Громадской силе" — это знают все в городе. Я не хочу инициировать эту народную инициативу. То, что сейчас происходит в партии УКРОП, вы сами видите. Поэтому я прекрасно понимаю, что если я начну отзывать этих троих предателей-коллаборантов и оно заедет в партию, то партия в виде Батенок и Палиц может не проголосовать. Я прекрасно понимаю, что эти три клоуна используются в целях внутрипартийной борьбы, для того, чтобы Бориса Альбертовича привести в чувство"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Як доказ своїм словам Філатов каже, що депутат Погребов нібито отримав партійний квиток «УКРОПа» «заднім числом», ставши членом київської організації партії «УКРОП».

Борис Філатов
міський голова Дніпра

"
Условно говоря, мы сегодня его исключили из фракции, а вчера он был принят в киевскую организацию"
Депутат Дмитро Погребов натомість вважає, що його незаконно виключили з фракції.
"Меня официально приняли… действительно в киевском офисе. Вы б у него (у Філатова - прим. авт.) лучше поинтересовались, как меня исключали из фракции "УКРОП". Это было проведено и сделано в нарушение всех законодательных норм... путем какого-то телефонного голосования… Как минимум, должно было быть заседание фракции городского совета, на собрание фракции меня должны были пригласить и, как минимум, послушать мою позицию и после этого принимать решение большинством голосов… Кроме того, необходимо было учитывать и мнение вышестоящих, в том числе и центральных органов власти"

Дмитро Погребов
депутат від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
Хто став кандидатом на відкликання через прогули комісій?
Ще 7 депутатів стали кандидатами на відкликання за результатами прогулів засідань комісій.

Погребов, який твердив, що не ходив, а потім вирішив повернутись в «активну позицію», насправді продовжував залишатись пасивним.
90%
засідань земельної комісії пропустив позафракційний УКРОПівець Дмитро Погребов
Він переконаний, що не ходить на комісію, бо не хоче брати участі в корупційних, на його думку, рішеннях, які там розглядаються.

Дмитро Погребов
депутат від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
"В земельной комиссии на сегодняшний день председатель и большинство — это проФилатовская компания, которая занимается там совершенно коррупционными вещами. За прохождение через комиссию по любым земельным вопросам берутся взятки и я принципиально заявил, что я в эту комиссию даже приходить не буду, чтоб меня никоим образом не ассоциировали с работой этой комиссии"
Залишається незрозумілим, чому депутат не передає інформацію про корупцію до правоохоронних органів і чому він за рік не обрав собі іншу комісію для роботи.

До списку кандидатів на відкликання через прогули комісій потрапили депутати «Опоблоку» — Ярослав Гивель та Олександр Турчин. За попередньої каденції вони прогулювали аналогічно.
"Під час кампанії "ЧЕСНА весна — відповідальна осінь" ми закликали партії не давати ще один шанс прогульникам і кандидатам на відкликання. Після виборів ми знову проводимо моніторинг і бачимо, що ті політики, які ставали кандидатами на відкликання і були обрані повторно, на жаль, не роблять жодних висновків. Строки передвиборчої кампанії не дають змоги донести більшій кількості виборців інформацію про те, як працюють депутати. Тому ми вирішили давати інформацію щороку"

Микола Виговський
координатор
Громадського руху ЧЕСНО
Щодо депутатів Гивеля та Турчина, які можуть втратити мандат, рух ЧЕСНО спілкувався з прес-службою партії — Тетяною Старовойтовою. На запитання ЧЕСНО Старовойтова досі не відповіла.

З-поміж опоблоківців, які можуть втратити мандат, вдалося поспілкуватися особисто лише з Сергієм Сухановим. Він твердить, що на нього напали й він фізично не міг відвідувати засідання комісій і звинувачує у цьому міського голову Філатова:

Сергій Суханов
депутат від "Опозиційного блоку"
у міськраді Дніпра
"Мене перед однією комісією побив Таранов, ви, напевно, чули про такого авторитета, і прийшлося пропустити дві сесії та дві комісії. Це слуга Філатова, який для Філатова відпрацьовує всі кримінальні питання для міста Дніпра. Оце дві комісії було пропущено. Потім така ж історія була пов'язана з Вишневецьким. Оце три комісії, в принципі 63% із 20 комісії, що були. От по чотирьох я вам назвав причини. Три причини ще там були за станом здоров'я"
У свою чергу Борис Філатов підтверджує, що Суханова били неодноразово і прогнозує, що це триватиме і надалі:

"
Суханова побили уже три раза за время его каденции. И я думаю, еще три раза побьют, потому что это такой местный городской сумасшедший — то есть его бьют постоянно"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Суханов, якого тепер можна відкликати, не хвилюється про те, що може залишитися без мандату:

Сергій Суханов
депутат від "Опозиційного блоку"
у міськраді Дніпра

не те, що хвилююсь чи не хвилююсь. Уся моя відсутність була пов'язана з активною роботою мера і тих людей, які від нього вирішують у місті силові питання. Тому мені хвилюватись немає сенсу"
Загалом найбільша фракція ради — «Опоблок» — має аж 5 кандидатів на відкликання. УКРОП може попрощатися з двома депутатами — це Дмитро Погребов та Катерина Буря. А «Громадська сила» може втратити, окрім обох Краснових, ще й Віталія Вербу.
Чому депутати бояться голосувати?
Якщо проаналізувати не лише присутніх депутатів, а й те, скільки разів вони просто не беруть участь у голосуванні і тому не виконують делегованої їм громадою функції, то показники будуть значно гірші. У понад 50% випадків взагалі не голосують ось такі політики Дніпра. Відповідно вони не приймають у більшості випадків рішень і не виконують покладений на них громадою обов'язок.
50%
неголосувань у депутатів від «Опозиційного блоку»
Голова фракції Наталія Начар'ян не йме віри, що це правда, але одразу запевняє — причини були поважні:

"Я думаю, що вас хтось вводить в оману, депутати від "Опозиційного блоку" не є злісними прогульниками, якщо когось немає на сесії, то повірте — на це є поважна причина"

Наталія Начар'ян
голова фракції
"Опозиційного блоку"
у міськраді Дніпра
На інші питання Начар'ян відповідати відмовилася.

Дані, які голова фракції «Опоблоку» ставить під сумнів, зведені на основі офіційної інформації про поіменне голосування (неголосування) депутатів.

Борис Філатов
міський голова Дніпра
"Депутаты не голосуют, выходят в туалет, покурить в тот момент, когда голосуют. Бывает ситуация такая — вот они приходят — эти все Погребовы и Загиды — они не регистрируются до того момента, пока не увидят, что есть кворум. Когда они видят, что есть кворум, тогда они уже регистрируются, потому что понимают, что надо регистрироваться. Все это у нас есть"
Чи дозволяє регламент депутату не голосувати?
Філатов пояснює, як у комісії, яка має моніторити депутатську етику та дотримання регламенту опинилися прогульники:
"Просто когда депутаты распределяли комиссии, у нас настолько поляризован совет, что всю вот эту публику, про которую вы говорите (прогульники - прим. авт.) — всех записали в комиссию по этике, чтоб они там занимались вопросами этики, а не распределением материально-технических ресурсов… Сами себя наказывать они не будут. Поэтому на них возможность давление либо через ограничение 2,3 млн грн либо только общественное давление"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Депутат ради зобов'язаний:
реєструватися на кожному засіданні сесії та брати участь у пленарному засіданні сесії та засіданнях постійних комісій
голосування із застосуванням системи електронного голосування депутати здійснюють особисто під час пленарного засідання персональними електронними картками


Зауважимо, що відповідно до обов'язків депутата міськради, прописаних у Регламенті, депутати зобов'язані реєструватися і брати участь в сесіях та комісіях.

Крім того, згідно з Регламентом, депутати голосують електронною карткою під час пленарного засідання особисто.
Чому в Дніпрі слабка опозиція?
Після виборів рада розкололася фактично 50 на 50 і не могла обрати секретаря. Результатами річного моніторингу персональних голосувань (15 сесій) свідчать, що опозиція в Дніпрі доволі слабка.
16

сесійних засідань провела міськрада Дніпра за рік
118

питань розглядали у середньому на кожній сесії
3

хвилини йшло на розгляд одного питання в раді (якщо припустити, що в середньому депутати витрачали на сесію 6 годин)

Дмитро Хозін
депутат від БПП у
міськраді Дніпра
"У нас сесійну повістку присилають опівночі. До цього приславши її за день. І повістка може змінитись повністю або дуже сильно, на 30-40%. Ви розумієте, мені опівночі прислали, скільки мені потрібно часу, щоб прочитати 30 – 40 сторінок? Це ще оптимально, а може бути лише один проект на 40 сторінок. Щоб якісно підготуватися, за законом, мають протягом 20-ти днів висіти проекти, мінімум за 7 днів вже не можна вносити правки у порядок денний. У нас вносяться правки у повістку вночі. Були навіть випадки, коли в 10:30, сесія вже проходить, а нам присилають проект, за який ми повинні проголосувати через 5 хвилин"
Попри свою критичну позицію, Хозін утримується або голосує проти лише в 7% голосувань.
50%
голосувань Хозін рішення підтримує, хоч і бідкається, що не встигає ознайомитися з проектами
Якщо в Харкові «Самопоміч» опонує Кернесу й середній відсоток голосувань
«проти» та «утримався» сягає 33%
, то в Дніпрі найвищий показник у «Громадської сили». Він становить 15%. Це при тому, що в УКРОПівців цей показник лише на 5% нижчий.
28%
випадків не підтримує рішення
найбільш опозиційний депутат від
«Громадської сили» Ігор Лаппо
6%
випадків голова фракції «Громадська сила»
Загід Краснов голосує проти або утримується
Руслан Краснов каже, що фракція не вказує, як голосувати своїм членам.

"У нас нет такой поднятой руки — партийной дисциплины. У нас голосуют так, как считают нужным. У нас каждый представляет интересы своего округа и в общем избирателей города"

Руслан Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
З огляду на те, що лідер опозиції Дніпровської ради Загід Краснов потрапив разом із сином в кандидати на відкликання через прогули, то можна припустити, що опозиційна складова в Дніпрі мінімалізована.

Борис Філатов каже, що коли опозиціонерам не вдається зірвати сесію, то частина з них йде, а частина голосує разом з більшістю.

Борис Філатов
міський голова Дніпра
"Иногда доходит вообще до смешного, когда, допустим, мы приходим на сессию — 64 депутата. Промэрская коалиция колеблется от 40 до 34 депутатов. Тот заболел, этот уехал, то есть вполне может быть такое, что не будет большинства. Они (опозиція - прим. авт.) приходят, сначала говорят какие-то воззвания о том, что бюджет большой, инвалидам-пенсионерам не выплачивают, все пропало, все украли, все плохие — начинают раскачивать зал. Когда они видят, что зал не раскачивается, они уходят и оставшиеся депутаты в том числе более или менее разумные из их компании голосуют в том числе по социальным вопросам"
Руслан Краснов каже, що фракція не бере участі в голосуванні, тому що депутатам нібито не дають висловитися.
"В порядке голосования наша фракция и много других депутатов, к сожалению, особо сильно участия не принимают, потому что им не дают слова. Допустим, депутат А сказал свое мнение и если его мнение ну как бы какое-то "не такое", то могут ему два раза слова не дать. У нас есть такая практика, что… "хватит обсуждать вопрос номер 2.37 — у нас еще до 6.17 еще куча вопросов — давайте голосовать пакетом — не пакетом", хотя в Регламенте написано, что мы можем на один вопрос тратить столько времени, сколько хотим, и обсуждать его. Каждый депутат может его обсуждать по 10 по 30 раз, просить, чтобы его снимали с голосования, либо чтобы добавили в повестку дня…"

Руслан Краснов
депутат від "Громадської сили"
у міськраді Дніпра
З Регламенту міськради Дніпра
Згідно з вимогами Регламенту, на який посилається Руслан Краснов, часу для обговорення кожного з питань на пленарному засіданні сесії ради — більше, ніж достатньо. Доповідачеві надається 10 хв, співдоповідач має ще 5 хвилин, 4 хвилини дається на заключне слово. При цьому депутати, які записалися на участь в обговоренні, — мають по 3 хвилини часу для обговорення в першому виступі й по 2 хвилини — в повторному.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до міського голови Бориса Філатова з питанням, чому депутати скаржаться, що їм не дають висловитися на сесіях.

Борис Філатов
міський голова Дніпра
"Есть целый ряд депутатов, например, господин Хозин, который злонамеренно не выступает по повестке дня. То есть, мы, допустим, обсуждаем вопросы ОСМД, а он выступает и говорит — "А в ЖКХ воруют!" Мы обсуждаем вопросы воровства в ЖКХ, а он берет слово и говорит — "ОСМД не создают!". Когда это специально превращается в злоупотребление правом это у них такие сценарии, то мы не можем идти на поводу. У нас с господином Хозиным был разговор. Я говорю — "Вы понимаете, что мы все видим, что вы специально кривляетесь и срываете сессию". Он говорит "А вот, например, в Луцке сессия шла трое суток, а чем мы хуже, чем Луцкий городской совет?" А я ему говорю, что наверное мы не хуже, но вы издеваетесь"
На запитання, як на сесії вдається витрачати на прийняття рішення в середньому лише 3 хвилини, Борис Філатов відповів:
"Есть несколько процедур, которые выносятся перед сессией. Во-первых у нас есть т.н. Совет коалиции, эти вопросы там обсуждаются. Потом, для того, чтоб вопрос попал в зал, у нас эти вопросы должны пройти все депутатские комиссии, и если 3 депутатские комиссии ветируют этот вопрос, он в зал не попадает. Потом есть т.н. Согласительный совет. На котором собираются все председатели комиссий и утверждают повестку дня. То есть фактически, когда вопрос попадает в зал, он уже полностью разобран. У нас в комиссиях стоит прямая трансляция — нам USAID поставили видеокамеры. Фактически, в зале идет уже легитимизация уже принятых решений"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Мер додає, що депутати, які хочуть бути почуті на сесіях, — мають приходити й працювати над питаннями на комісіях.

«Опозиційний блок» поступився «Громадській силі» за середнім показником голосувань «проти» та «утримався» лише на 1%. Сергій Нікітін голосує проти чи утримується у найбільшій кількості голосувань — майже 31%. «Опоблок» був би найбільш опозиційною силою в раді, але кандидат на відкликання Олександр Турчин, коли приходить на сесії, за майже всі питання голосує «за».
9%
середній відсоток голосувань «проти» і
«утримався» у фракції БПП, менший, ніж в «УКРОПу»
Борис Філатов пояснює такі цифри голосуваннями депутатів, які відкололися від УКРОПу.

Борис Філатов
міський голова Дніпра
нас же есть три человека из УКРОПа, которые, получается, откололись — Погребов, Староскольцева, Алешкин. Я думаю, в абсолютных цифрах, если они все время жмут "против", то это считается, что они против, но они исключены из фракции"
На сайті міськради, коли рух ЧЕСНО шукав дані, не було вичерпної інформації про персональне голосування депутатів. Лише після звернення до директора департаменту забезпечення діяльності Дніпровської міської ради Олександра Литвина інформація була оприлюднена. Але все ще бракує даних про поіменне голосування під час першої сесії 2016 року. Це була виїзна сесія, де Краснова обрали секретарем.
Хто і чому прогулює сесії та комісії?
Окрім тих, хто пропустив понад 50% сесій та комісій і потрапив до лав кандидатів на відкликання, у Дніпровській раді є чимало прогульників.

Ось ті, хто пропустив від 25 до 50% сесійних або комісійних засідань.
Депутат від БПП Дмитро Хозін наголошує, що він не ходить на деякі сесії на знак протесту разом з іншими депутатами.
"Починаючи з травня, сесії проходять швидко, є якісь перерви, що тривають годину чи більше, але саме голосування відбувається дуже швидко. Філатов постійно ставить "пакет", причому доволі цинічно, місяці три тому в нас була сесія, на якій три рази провалювалось голосування за те, щоб проголосувати "пакетом". Він все одно це виставляв. На четвертий раз він додавив, ну, йому там відразу підносять, хто не голосував. Він додавив і все одно проголосували "пакетом"

Дмитро Хозін
депутат від БПП у
міськраді Дніпра
Хозін наголошує, що висловитися дають, як правило, головам фракцій. До депутатів черга не доходить.

Дмитро Хозін
депутат від БПП у
міськраді Дніпра
"Якщо тобі є що сказати, то Філатов цього права не дає. Відповідно, одну із сесій ми пропустили, 31 чи 32 депутата, не прийшли на сесію. Це була акція протесту, бо ми обирались не для того щоб приходити і тиснути на кнопки… Лідер фракції каже, що це питання узгоджено, а це ні. Купа депутатів УКРОПу... навіть слова не брали. Їм взагалі все байдуже, у них є якась тіньова зарплата, якісь підряди, тобто все влаштовує, і в обмін на це вони мовчать на сесії і голосують, як їм скажуть"
Але тут варто зазначити, що депутат став прогульником не лише сесій, а й комісій. Загалом прогульниками комісій стали 13 депутатів.

Більшість прогульників — представники «Опоблоку».
Депутат від БПП Максим Кучугура пропустив рівно 50% засідань комісій. Відсутність на ще бодай одному засіданні комісії загрожувала б Кучугурі втратою мандату.


"У першій половині 2016 року було багато відряджень. Кожного тижня по декілька днів був відсутній у місті"

Валерія Дідковська
прес-секретарка партії БПП "Солідарність"
Кучугура, за результатами моніторингу, потрапив і до лав прогульників сесій. Аналогічна ситуація і в однопартійця Кучугури — в Дмитра Хозіна.

Представник «Солідарності» каже, що в комісіях ніхто нічого не вирішує. Це при тому, що на сесіях питання розглядають в середньому 3 хвилини:

Дмитро Хозін
депутат від БПП у
міськраді Дніпра
"Комісії – це інструмент, який взагалі нічого не вирішує, принаймні в нашій міськраді. Який тоді сенс у комісіях, де комісія розглядає проекти і їх підписує, якщо потім присилають нові проекти. І потім все одно голови комісій їх підписують в обхід процедури. Тобто, грубо кажучи, сесія вже проголосувала, а їм підносять відкоректовану версію заднім числом, щоб вони підписали після сесії"
Хозін твердить, що фракції не розглядають прогули депутатів на засіданнях як проблему.

Що стосується ще одного представника БПП Михайла Гороховського, то він теж прогулює і засідання сесій, і засідання комісії.

Прес-секретар партії Валерія Дідковська контакти депутата не дає, натомість сама коментує, чому його немає:

"Михайло Семенович активно працює на окрузі безпосередньо з виборцями. На жаль, довелося пропустити декілька сесій через велику завантаженість. Останні дві сесії було пропущено за станом здоров'я"

Валерія Дідковська
прес-секретарка партії БПП "Солідарність"
Таким чином, половина депутатів БПП потрапила до лав прогульників — тих, хто пропустили 25 і більше відсотків засідань сесій або комісій.

До лав депутатів-прогульників потрапили й УКРОПівці. Анастасія Староскольцева пропустила 19 з 52 засідань бюджетної комісії.

Анастасія Староскольцева
депутатка від "УКРОПу"
у міськраді Дніпра
"Ну, не завжди виходить бути присутньою на комісіях. Якщо вони розуміють, що їм недостатньо голосів для якогось голосування, яке треба протягнути через комісію, всіх у ручному режимі просто обдзвонюють, збираються там на 10 – 15 хвилин, голосують за що потрібно, і все, і на цьому знов розходяться"
Бюджетні комісії засідають майже в усіх радах найбільшу кількість разів. Відповідно депутати, які не мають можливості відвідувати належним чином засідання таких комісій, можуть спробувати свої сили в інших. У Дніпровській міській раді найменше у 2016 році засідали комісії з питань етики, материнства, дитинства та комісії з питань промисловості та підприємництва.
Політичний баласт: ким можна замінити неефективних депутатів?
Для того, щоб оновити склад Дніпровської ради, не потрібно проводити вибори. Згідно з рейтинговою системою, якщо один депутат через ті чи інші причини складає повноваження, депутатом стає наступний політик цієї ж партії, який у рейтинговому списку посів перше непрохідне місце.

Але для того, щоб позбавити мандату депутата треба не лише воля виборців, а й згода партії.
Найбільше замін за наявності політичної волі може відбутися у складі
«Опозиційного блоку».

До партії «Опозиційний блок» увійшли екс-регіонали. Ця партія на виборах у Дніпрі набрала найбільше голосів. Прогульники попереднього скликання висновків не зробили.
100%
засідань ради пропустив депутат-«опоблоківець»
Ярослав Гивель у 2013 році
50%
засідань ради пропустив депутат-«опоблоківець»
Олександр Турчин у 2014 році
Дані депутати знову стали кандидатами на відкликання. Рух ЧЕСНО перед виборами попереджав і політичні партії, і виборців, аби були уважними й не давали прогульникам другий шанс потрапити до ради.

До списку тих, хто може втратити мандат у фракції «Опоблок», потрапили Вячеслав Сергєєв, Олена Степанян, Сергій Суханов.

Замість них за списком можуть зайти ось такі політики.
«Громадська сила» Загіда Краснова привела 7 депутатів, двоє з них — Загід та Руслан Краснови — стали кандидатами на відкликання.

Таким чином, якщо Краснови складуть повноваження, то мандати отримають - директор ТОВ «ОТЕГ» Олексанр Афанасьєв та директор ПП «Асоціація офіцерів запасу України» Сергій Воробйов.

Партію УКРОП підвели два депутати — Дмитро Погребов та Катерина Буря. Вони стали кандидатами на відкликання, бо пропустили понад 50% засідань комісій.

Наступними у партійному списку йдуть приватні підприємці — Сергій Барановський та Сергій Шевченко. Обидва мають профтехосвіту.

Якщо до прогулів Дмитра Погребова у Бориса Філатова позиція однозначно негативна, то до прогулів Катерини Бурі міський голова ставиться поблажливо.
"Буря - это наш депутат, я думаю ,что скорее всего, она у вас там на 9-м месте, но она все время ходит. Я не знаю, чего так получается. Она просто чиновник — руководитель земельного управления. То есть, она может не ходить в комиссии и в зал в силу должностных полномочий, но в зал она ходит всегда. Поэтому я кстати удивился, с чего вы решили, что у них такая ситуация… А на комиссию она не ходит, потому что она на работе круглые сутки. А депутаты у нас заседают — по-моему комиссионный день в среду, то есть они утром как заходят — так и сидят всю среду совещаются. А нам работать надо, а не только сидеть в комиссии"

Борис Філатов
міський голова Дніпра
Депутати ради звільняються від виробничих чи службових обов'язків на час сесій або комісій
До слова, згідно з Регламентом, депутати ради звільняються від виробничих чи службових обов'язків на час сесій або комісій.

Аналогічні норми містить чинне законодавство.

БПП «Солідарність», яка завела до ради 6 депутатів, не має з-поміж своїх депутатів тих, хто пропустив би понад 50% сесійних чи комісійних засідань. Якби Максим Кучугура пропустив на одне засідання комісії більше, то він теж міг би втратити мандат.

Щодо «Самопомочі», то ця політсила не має кандидатів на відкликання, ані прогульників. Тут варто зауважити, що це найменша фракція ради (5 депутатів), яка при цьому отримала секретаря.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проводив аналіз кандидатів у народні депутати від Дніпропетровська. Журналісти ЧЕСНО проаналізували, на кого працювали техкандидати, а також скільки витратили кандидати на виборах 2016 року. Кандидати у Дніпропетровську витратили найбільшу суму в порівнянні з іншими депутатами.

Фото на кавері: slovoidilo.ua
Матеріал підготували:
Олександр Синиця
координатор ЧЕСНО в Дніпрі
Сергій Огородник
журналіст ЧЕСНО
Ірина Федорів
координаторка регіональної мережі ЧЕСНО
Надя Кельм
інформаційна дизайнерка ЧЕСНО
Читайте також
comments powered by HyperComments

© 2016 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda