Наші результати-2019

30 грудня 2019
Рух ЧЕСНО — вартовий української політики, що з 2011 року слідкує за діяльністю політиків, політичних партій, аналізує партійні фінанси та політичну рекламу, а також адвокатує рішення, спрямовані на посилення представницької демократії. ЧЕСНО діє у Києві та десяти областях України. У 2019 році ЧЕСНО став самостійною громадською організацією.
Наша експертиза:
аналіз роботи парламенту
партійні фінанси
агітація та виборчі фонди
моніторинг роботи місцевих рад
моніторинг виборчого процесу
політична корупція та конфлікт інтересів
гречкосійство, використання благодійних фондів та ГО для впливу на виборців
аналіз кандидатів на президентських та парламентських виборах
Цифри року
3 виборчі онлайн-марафони:
25 000
переглядів у першому турі президентських виборів
17 000
переглядів у другому турі президентських виборів
33 000
переглядів під час
парламентських виборів
Сайт ЧЕСНО



унікальних переглядів сайту за рік
3,433,865


публікації за рік
884
Топ-відео 2019
Відео ЧЕСНО у Facebook переглянули 1,8 мільйонів хвилин (що на 80% більше, ніж у 2018 році)
Медіазгадки ЧЕСНО у 2019 році
11 420 медіазгадок за рік
10 608
онлайн-видання
606
телебачення
123
радіо
83
друковані видання
ПолітХаб
Унікальна база даних політиків та партій
94 645
політиків
405
партій
315
кнопкодавів
1718
прогульників
Впізнаваність ЧЕСНО за опитуванням Демініціатив (червень-серпень 2019) складає 15,1%.
Вибори
У 2019 Рух ЧЕСНО провів онлайн-марафони першого, другого турів президентських виборів, а також парламентських виборів. Перед президентськими виборами ми проаналізували технічних кандидатів, зокрема кандидатів-клонів, а також зв'язки між кандидатами через довірених осіб. Спеціально до президентських та парламентських виборів були створені модулі порівняння кандидатів за критеріями на кшталт вибору товарів за характеристиками в інтернет-магазині.

Під час парламентських команді вдалось повністю проаналізувати кандидатів у народні депутати 40 виборчих округів, що становить 20% від усіх мажоритарних округів України. Зокрема, ЧЕСНО проаналізував усіх кандидатів від Києва та кількох областей.

У результаті адвокаційної кампанії від ЧЕСНО ЦВК вперше в історії України оприлюднила фотографії усіх кандидатів-мажоритарників та списочників.
Парламент
ЧЕСНО розробив дві методології оцінювання кандидатів у парламент, зокрема, народних депутатів 7-8 скликань (вперше було введено категорію "гречкосійство" на позначення непрямого підкупу виборців).

Із початком роботи Верховної Ради 9 скликання команда розпочала кампанію #СвободуСенсорнійКнопці, вимагаючи від парламентської більшості унеможливити кнопкодавство. Проміжним результатом стало ухвалення законопроекту №2148 про криміналізацію кнопкодавства: за порушення особистого голосування на народного обранця накладається штраф у 3000-5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також кримінальна судимість. У цьому ж законі завдяки зверненню Руху ЧЕСНО зафіксували норму про те, що акредитовані в парламенті журналісти, котрі виявили факт кнопкодавства, мають право повідомити про нього Апарату ВРУ.

Олександр Саліженко
парламентський аналітик ЧЕСНО
"Криміналізація кнопкодавства — це перший законодавчий крок у боротьбі з цим правопорушенням. Але досвід ЧЕСНО показує, що цього не достатньо, щоб остаточно викорінити цю ганебну практику із українського парламенту. Ставка на каральні методи, санкції і штрафи не зупинить депутатів голосувати за відсутніх. Ми переконані, що із кнопкодавством потрібно боротись комплексно з використанням різних превентивних механізмів. Зокрема, введення сенсорної кнопки для голосування може унеможливити голосування за колег в парламенті. Досвід Київської міської ради показує нам, що саме сенсорна кнопка технічно позбавила депутатів такої можливості. Тому #СвободуСенсорнійКнопці!"
На основі методології ЧЕСНО щодо визначення прогульників Верховна Рада внесла зміни до законодавства, відповідно до якого прогульником став вважатися парламентар, який не лише не зареєстрований у системі, але й не бере участь у голосуваннях. Із листопада 2019 року прогульникам припиняють відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин більше 30% пленарних засідань або 50% засідань комітетів Верховної Ради України.

Найбільша база даних політиків і партій України Polithub була наповнена унікальною архівною інформацією про вибори 1994 року.

Парламентська команда ЧЕСНО протягом двох років аналітично та комунікаційно супроводжувала адвокацію Виборчого кодексу, актуалізувала проблему благодійних фондів, пов'язаних із політиками та партіями, та непрозорість системи розподілу субвенцій на соціоекономічний розвиток, започаткувала нині популярний формат місячних дайджестів про роботу парламенту, а також першою в Україні застосувала аналітику даних для виявлення відцентрових тенденцій у "монобільшості".

Зібрана аналітиками ЧЕСНО інформація про ймовірно незаконне відшкодування народним депутатам коштів на житло лягла в основу трьох підозр народним депутатам 8 скликання, оголошених Національним антикорупційним бюро України.
Політичні фінанси
Унікальна база даних про гроші політиків та політичних партій "Золото партій" стала єдиним джерелом, де можна легко і доступно дізнатись, хто фінансує партію чи конкретного політика, на що витрачають кошти, зокрема, із державного фінансування, та хто дає гроші кандидатам на виборах та у міжвиборчий період.

Уперше в Україні ми проаналізували та візуалізували дані з виборчих фондів кандидатів у президенти.
Золото Партій
Інструмент для зручного аналізу політичних фінансів
40
звітів кандидатів у президенти
22
виборчих звітів партій
12
звітів партій

Ігор Фещенко
аналітик з партфінансів ЧЕСНО
"База даних "Золото партій" стала джерелом найповнішої інформації про гроші політиків чи партій, зокрема, під час виборів. Зазвчиай кандидати в президенти чи депутати звітують, що їхню виборчу кампанію профінансувала певна партія. Це означає, що виборчі звіти цих кандидатів взагалі не містять інформації про реальних донорів партій чи кандидатів від партій. Така інформація є лише у поточній звітності партій, яка подається окремо і в дуже незручному форматі. Отже, журналісту чи виборцю необхідно підняти усі кількасотсторінкові звіти певної партії, які на сайтах держорганів містяться у форматах PDF чи Excel. "Золото партій" надає цю інформацію у зручному вигляді інтерактивних інфографік та відкритих даних, які можна завантажити для опрацювання в один клік"
Аналітики ЧЕСНО стали співавторами законопроекту, що регулює фінансування політичних партій, а також увійшли до парламентської робочої групи, що напрацьовує новий закон про політичні партії.

Завдяки відкритому коду база потрапила у міжнародну базу журналістів-розслідувачів OCCRP, базу даних для журналістів-розслідувачів Ring та систему аналітики Clarity Project.
Місцеві ради та мери міст
У 2019 році регіональна мережа ЧЕСНО проводила системний моніторинг роботи місцевих рад в 10 регіонах (аналіз відвідуваності, опозиційності, конфлікту інтересів). Наші аналітики інтенсивно попрацювали під час президентських та парламентських виборів (аналіз кандидатів, довірених осіб, округів, виборчі марафони), забезпечивши аналітикою про кандидатів 40 мажоритарних округів.

Крім того, регіональні аналітики ЧЕСНО:


Ірина Федорів
головна редакторка ЧЕСНО
"У 2020 році регіональна команда ЧЕСНО відіграватиме ключову роль, оскільки ми знаходимось на порозі місцевих виборів. ЧЕСНО вже має досвід ведення системних масштабних кампаній з аналізу місцевих політиків (2015, 2019), тому ми повністю готові опрацювати кампанію-2020. Ми маємо можливість фільтрувати і кандидатів в мери, і кандидатів в місцеві ради та аналізувати, звідки вони беруть гроші та на що витрачають під час виборчої кампанії. Крім того, ми ставимо собі за завдання паралельно комунікувати нові правила гри — виборчий кодекс, щоби громадяни розуміли, як здійснити свій вибір. І оскільки ми переходимо до комунікації ролі представницької демократії, то маємо зробити все, щоб і політики, і виборці перейшли на нову якість взаємодії"
Чесно. Київ
Новий напрямок регіональної команди ЧЕСНО, запущений у 2019 році, став однією із найвпізнаваніших громадських ініціатив, яка поглиблено аналізує роботу Київської міської ради, міського голови та КМДА, а також адвокатує рішення на користь громади.

Зокрема, "київською командою ЧЕСНО" була проведена адвокаційна кампанія щодо необхідності створення Музею на Поштовій площі, де знайшли залишки вулиці часів Київської Русі, датованих XII століттям, ініційовано демонтаж незаконної зовнішньої реклами, яка псувала естетичний вигляд Майдану Незалежності, грунтовно досліджені проблеми незаконних забудов у Протасовому Яру, на місці Екопарку "Осокорки", поблизу Софії Київської, на Кловському узвозі, на Крістеровій Гірці.

Чесно.Київ вдалося випустити і поширити 10 випусків газет про столицю загальним накладом у 200 000 примірників. Першими газети Чесно.Київ потрапляють у кулуари Київради, де встановлено спеціальний ЧЕСНОстенд.

До друку і поширення газет ЧЕСНО долучились сотні читачів, які перерахували команді кошти на друк, безкоштовно надрукували чи розповсюдили газети у своєму місті.

Ірина Латиш
координаторка ЧЕСНО.Київ
"Рух ЧЕСНО вперше в історії України проаналізував кандидатів у народні депутати в усіх округах Києва. На місцевих виборах ми плануємо аналогічно інформувати виборців про тих політиків, які будуть боротися за голоси киян й балотуватимуться до Київради. Ми також стежимо за діяльністю профільних департаментів КМДА та за тим, як готується новий законопроект про столицю. Окрім того, ЧЕСНО.Київ продовжить висвітлювати теми болючі для мешканців столиці"
Музей виборчого трешу
"Музей" виборчого трешу у співпраці з Національним музеєм історії України — перший музей гречкосійства та "трешової" політичної реклами, що висміює ганебне явище непрямого підкупу виборців — став офлайн-подією №1 за версією Pact Ukraine, охопивши близько півмільйона українців онлайн і офлайн (100 згадок в українських ЗМІ, з них 15 сюжетів на ТБ, 31 згадка в іноземних ЗМІ, зокрема, в Associated Press, EFE та Euronews).

Експонати для музею ми збирали у тому числі завдяки нашим підписникам у соцмережах.
Нагороди
За два роки поспіль ЧЕСНО вибороло чотири дипломи лауреатів професійного журналістського конкурсу "Честь професії" за розслідування походження фінансування політичних партій авторства Ігоря Фещенка, Антона Кривка та Наталки Патрікєєвої.


Наприкінці 2019 журналістка Чесно.Київ Олена Жежера отримала премію імені Василя Сергієнка за розслідування про забудову Протасового Яру, а аналітик із партійних фінансів Олексій Півторак виграв цінний приз за перемогу у конкурсі журналістських історій на основі відкритих даних від TAPAS.

Віта Думанська
координаторка Громадського руху ЧЕСНО
"До зустрічі у 2020!

У новому році докладемо зусиль, аби українські політики та партії повноцінно виконували свої представницькі функції, а виборці розуміли свою роль і можливості впливу на владу
"

© 2019 Громадський рух ЧЕСНО
Made on
Tilda