“Сила громад” Сміли і Шепетівки

Цієї весни в Київському метро вперше з’явились лайтбокси із рекламою політичної партії «Сила громад». Кольорова гама сітілайтів – червоно-синя, розділена білою діагональною смужкою – настільки нагадувала візуальний ряд бренду «Pepsi», що в соцмережах кияни неодноразово запитували, чи це, бува, не оригінальний хід «Pepsi Co». Чогось більшого про пепсі-партію ніхто не знав.

Минуло кілька місяців. До лайтбоксів в метро додалися сітілайти на зупинках автотранспорту та білборди, запустився навість сайт партії, щоправда, із не надто вдало структурованою інформацією, однак розуміння, хто стоїть за новою політичною структурою, у виборців не додалося. А історія ця, як виявилось, доволі цікава.

Привіт із двотисячних

За даними Єдиного реєстру громадських формувань, політична партія «Сила громад» зареєстрована 09.02.2015.  Лідер партії – Карпенко Андрій Петрович, перший заступник голови - Шовкун Андрій Григорович. Офіс партії розташовано за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 6, офіс № 1.

Андрія Карпенка не назвеш відомою фігурою у вітчизняному політикумі. Тоді як на енергетичному ринку двотисячних він був помітним гравцем. Андрій Карпенко контролював кілька облгазів та концерн «Укргаз», що об’єднував не одне газотранспортне підприємство. Втім, наприкінці двотисячних своїх активів він позбувся після того, як Дмитро Фірташ почав формувати свою газову імперію.

Невдовзі - у квітні 2010 року - Андрій Карпенко виринає на чолі Державного підприємства «Агентство розвитку житлово-комунального господарства». Наказ про його призначення підписав Олександр Попов, який до того, як очолити КМДА, встиг попрацювати міністром ЖГК в урядах Віктора Януковича, а згодом Миколи Азарова.

Своєю діяльністю на чолі агентства привернув увагу сайту журналістських розслідувань “Наші гроші”:  видання звинуватило його в “не досить законному лобіюванні приватних інтересів на державній посаді”. А точніше, журналістів занепокоїло надання дозволу на надання послуг тепло- та водопостачання ТОВ “Токмак теплоенергія”, засновниками якого є близькі до Карпенка ТОВ “Комунальні системи України” та ТОВ “Агентство муніципального господарства”.

25 04 2013 п. Карпенка звільнили з Агентства за згодою сторін, а вже навесні 2015 виринає як голова партії «Сила громад». За цими переходами можна не помітити одну досить розгалужену бізнес-структуру, пов’язану із Карпенком.

КСУ

У центрі цієї бізнес-структури перебуває Товариство з обмеженою відповідальністю «Комунальні системи України».

За часів роботи Карпенка на чолі Агентства розвитку ЖКГ Комунальні системи України були офіційним партнером ДП, про що свідчить доступна в мережі презентація 2012 року,

обидві структури навіть проводили спільні прес-конференції.

КСУ є засновником двох компаній – ТОВ Шепетівка Енергоінвест та ТОВ Сміла Енергоінвест, що надають послуги тепло- та водопостачання в містах Шепетівка Хмельницької області та Сміла Черкаської області відповідно.  

Обидві компанії мають суттєві борги перед НАК «Нафтогаз» за спожитий газ. Сміла Енергоінвест заборгувало 69 127 393 грн (рівень оплати за 2015 рік – 0%), Шепетівка Енергоінвест - 46 180 817 грн.  Більше того, борги підприємств лише зростають: у 2015 році Сміла Енергоінвест не сплатило ані копійки за спожитий газ, а Шепетівка Енергоінвест оплатила лише 32% спожитого газу.

Засновниками ТОВ «Комунальні системи України» значать дві компанії – ТОВ «Центр комунального розвитку» та ТОВ «Агентство муніципального господарства», засновником цих двох значиться кіпрська компанія Alviranda holding limited. Кінцевим бенефіціаром групи вказано громадянку Кіпру Деметру Філіпоу.

В структурі групи взагалі трапляються курйозні кадрові рішення. Скажімо, Вечеринський Олег Ігорович працює виконавчим директором «Шепетівка Енергоінвест». Але при цьому дивним чином він значиться одночасно керівником «Комунальних систем України» та співзасновиці КСУ – ТОВ «Центр комунального розвитку».

Дивним чином на початку 2015 року у Смілі та Шепетівці виникають громадські організації-близнюки: ГО «Сила громад» у Смілі та ГО «Сила громад Шепетівщини» у Шепетівці. В числі засновників обох ГО – працівники «Сміла Енергоінвест» та «Шепетівка Енергоінвест» відповідно.

Обидві організації наче під копірку проводять заходи: збирають допомогу для зони АТО та роздають подарунки дітям до дня Святого Миколая. Про ці заходи повідомляють сайти підприємств, виходять сюжети на місцевому телебаченні.

З інформаційних повідомлень слідує, що у Смілі ці акції спільними зусиллями продовять ГО «Сила громад», ТОВ «Сміла енергоінвест» та Благодійний фонд «Тепла родина».

У Шепетівці – ГО «Сили громад Шепетівщини», ТОВ «Шепетівка» та той самий БФ «Тепла родина». Що ж це за фонд, який об’єднує два міста?

За даними реєстру, благодійна організація «Благодійний фонд «Тепла родина» зареєстрована в Києві. Керівник – Капренко Андрій Петрович. Єдиний засновник – ТОВ «Агентство муніципального господарства», яке одночасно є співзасновником КСУ і директором якого, за інформацією «Наших грошей», на рубежі 2012-2013 року директором ТОВ «Агентство муніципального господарства» став вже згаданий Андрій Карпенко.

На місцевих форумах та в соцмережах мешканці Сміли та Шепетівки повідомляють про активне розміщення в містах реклами «Сили громад».

Актив партії

Власне, бажання групи Андрія Капренка закріпитись у місцевій владі не дивне. Тим більше, він уже має певні здобутки. Так, колишній виконавчий директор «Комунальних систем України», він же колишній директор «Сміли Енергоінвест» Андрій Шовкун у квітні був призначений першим заступником міського голови Сміли. Той самий Андрій Шовкун,  що є першим заступником голови партії «Сила громад».

Заступник голови партії Олександр Пустовойт – екс-гендиректор «Шепетівка енергоінвест», співзасновник ГО «Сила громад Шепетівщини».

А от останній заступник голови партії - Єрмаков Дмитро Євгенович. Прикметно, що людина з таким ПІБ, директор ТОВ "Газпромтехнології" Єрмаков Дмитро Євгенович, балотувалася до Верховної Ради по списку Опозиційного блоку під 40-м номером.

Відкритим лишається питання – чому при цьому така потужна активність новоствореної партії припала на Київ. Імовірно, Карпенко намагається взяти реванш за втрачені у 2000-х позиції. Зрештою, навіть адреса реєстрації нової партії збігається з адресою концерну «Укргаз», а доменне ім’я сайту партії має в контактній інформації електронну пошту [email protected].

Громадянам, утім, може бути цікаво інше: чи доцільно витрачати чималі кошти на агресивну передвиборчу рекламну кампанію на тлі мільйонних боргів перед державою?

Автор: Антон Кушнір, журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Напередодні місцевих виборів осені-2015 рух ЧЕСНО робить огляди нових політсил, аби допомогти виборцям зробити зважений та поінформований вибір. Уже вийшли огляди формувань "Нові обличчя" та "Ми кияни".

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]