ФАРи Вінниччини: 4 схеми нардепа Демчака

Фото: ФАРи  Вінниччини: 4 схеми нардепа Демчака

Як за тиждень роботи в колгоспах заробити 100 мільйонів гривень? Як створити конвертаційний центр? Як отримати готель і банк задешево? На ці питання знає відповідь нардеп Руслан Демчак - фігурант антикорупційних розслідувань (ФАР).

Перед виборами 2012 року він потрапив до СІЗО. Його звинувачували в ухилянні від сплати податків. Проте навіть подання колег з БПП не допомогло посадити комбінатора.

З вінницьких нардепів-мажоритарників до каталогу ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань) потрапив Руслан Демчак.

Демчак обраний до ВРУ по 18 мажоритарному округу (м. Вінниця). Сам він з м. Липовець Вінницької області, проте зараз, згідно з декларацією, живе у Києві. До депутатства Демчак був головою Ради Федерації роботодавців Києва. Йому також належала фінансово-промислова корпорація UBG, яку Демчак офіційно залишив у 2011 році. До складу UBG входять банки ЕРДЕ та RwS, страхові компанії Добробут і Global Garant, клініки Добробут, меблева фабрика "Матіс", фондова компанія "Ініціатива", компанія з управління активами "Ініціатива", юридична компанія Консалтинг Груп, телеканали Business, Добро, Ukrainian fashion, A-one, ТОВ “Українська бізнес група”

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

 

Джерело: телепрограма “Наші гроші”

 

Руслан Демчак фігурує в 4 розслідуваннях програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. Порушувати законодавство України нинішній нардеп почав ще в 2000-х. У 2012 р. нардепи Володимир Ар’єв і Олег Новіков навіть подали на Демчака декілька депутатських скарг. Вони звинувачували Демчака в тому, що він незаконно отримав земельні ділянки, а потім — продав їх за завищеною ціною в 50 тис. разів. А також у відмиванні коштів через свої фіктивні компанії

 

Як за тиждень роботи в колгоспах заробити 100 мільйонів гривень

У 2000-х Демчак близько тижня працював у двох колгоспах на Черкащині. В колгоспі, який оцінювався в 3 млн грн, він отримав за роботу земельну ділянку, яка становила 1/900 частку колгоспу і оцінювалася приблизно в 250 грн в грошовому еквіваленті. Таку ж ділянку Демчак отримав в другому колгоспі. А після цього — продав обидві ділянки своїм фірмам ТОВ "Будівельні інновації-плюс" та ТОВ "ФК-Ресурсімпекс" за 50 мільйонів гривень кожна. Таким чином, Демчак отримав 100 млн грн реальних коштів, за які, згідно з законодавством, не був зобов’язаний сплачувати податки. Детальніше про це йдеться в програмі "Наші гроші з Денисом Бігусом".

 

Готель по ціні банку для носія депутатського мандату

В 2011 р. Демчак передає UBG (ТОВ "Українська бізнес група") Олександру Стецюку — своєму помічникові і сусідові в його рідному місті Липовець та його дружині Ользі. А в 2014 році, коли Демчак стає нардепом, він взяв Стецюка до себе в помічники на громадських засадах. Нагадаємо, що народний депутат не може брати участь у керуванні бізнесом. Про це йдеться в новому антикорупційному законодавстві.

У вересні 2015 року ТОВ "Українська бізнес група" отримує у власність збанкрутілий банк “Омега” Миколи Лагуна за 40 млн гривень. Тоді Демчак заперечував свою причетність до ТОВ “Українська бізнес група”. Але, ймовірно, він досі має вплив на компанію через свого помічника.

Разом з банком народний обранець отримав і готель “Либідь” в м. Київ. У 2014 році готель взяв кредит на 10 млн доларів. Його так і не повернули, хоча під заставу віддали готельний корпус. Так готель опинився у власності банку у власності "РВС-банк", створеного на базі збанкрутілого банку "Омега", і Руслана Демчака. Детальніше, в телепрограмі "Наші гроші".

 

Конвертаційний центр під виглядом банку

“Омега” — не єдиний банк, з яким пов’язаний нардеп. Йому належав також "Ерде банк". В 2011 році податкова визнала, що 40 фірм, які обслуговував банк, були фіктивними. Вони займалися відмиванням коштів. Тут видавали, в тому числі і держпідприємствам, боргові зобов’язання, які нічого не були варті. Ці компанії були пов’язані спільними адресами, телефонами і власниками з фірмами Демчака та його оточенням. Детальніше, у розслідуванні журналістів програми "Наші гроші" та сайту “Наші гроші”.

 

Незадекларована дача

У центрі парку “Феофанія” у Демчака є дача, яка раніше належала академіку Сергію Лебедєву. Про це свідчать дані журналістів. Але, за інформацією Київради, зараз це власність Якова Басса — сина колишнього заступника Леоніда Черновецького. Сам Демчак запевняв, що Бассу будинку не продавав. У деклараціях нардепа за 2014 і 2015 рр. ця нерухомість не вказана. Детальніше, у сюжеті програми "Наші гроші".

 

“Чистий” перед законом

Жодних судових проваджень на нардепа відкрито не було. Керівник ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін пояснює це блокуванням з боку судової системи:

 

До минулого року не було органу досудового розслідування, який міг би мати провадження по посадовцях. Тільки в Національного антикорупційного бюро з'явилися такі повноваження. Проте, суди роблять все можливе, щоб навіть не почати розглядати передані справи.

 

Сотня мільйонів готівкою при мізерних доходах

Згідно з декларацією за 2015 рік, Демчак отримав 79,2 тис. гривень зарплатні, а його дружина Світлана — 1,1 млн гривень від відчуження рухомого майна. Подружжя зберігає 133 млн гривень готівкою.

 

Натисніть для збільшення

При цьому у 2014 році нардеп задекларував лише 9,5 тис. гривень свого доходу і 82 тис. гривень зарплатні дружини.

Місце, потрібне для зберігання готівки Демчака в купюрах номіналом 500 гривень

 

Секрет успіху на окрузі

На парламентських виборах 2012 року Демчак конкурував на окрузі з регіоналом Григорієм Калетніком. Тоді його заарештували за звинуваченням у відмиванні коштів через згадані вище фірми за кілька місяців до виборів. Демчак зняв свою кандидатуру і лише тоді його випустили з СІЗО. Ймовірно, такими були домовленості, бо Демчак мав всі шанси на перемогу. Багато в чому успіх Демчака у 2012 і 2014 рр. пов’язаний з тим, що він, як і Калетник, піднімав свій рейтинг на окрузі за рахунок безкоштовних концертів, будівництва дитячих майданчиків та подарунків школам.

Нагадаємо, що інтереси громади Вінниччини в Верховній Раді формально представляють 8 депутатів-мажоритарників: Олександр Домбровський, Олексій Порошенко, Петро Юрчишин, Іван Мельничук, Іван Спориш, Юрій Македон, Микола Кучер і Руслан Демчак. Не дивно, що всі вони входять в президентську фракцію БПП.

 

Натисніть для збільшення

Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО:

 

Дуже часто мажоритарні кандидати — це місцеві бізнесмени, для яких мандат депутата — спосіб убезпечити та примножити капітал, а також отримати недоторканність. Проведення активної передвиборчої кампанії з подарунками виборцям і масовою зовнішньою рекламою коштує недешево. Варто розуміти, що ці люди орієнтовані, насамперед, на повернення та примноження вкладених грошей, а не на  виконання передвиборчих обіцянок. Це повсюдна практика, яка не припиниться, доки в Україні існуватиме мажоритарна складова виборчої системи.

 

ФАРи (фігуранти антикорупційних розслідувань) Вінниччини — перший матеріал Громадського руху ЧЕСНО в циклі статей про причетність депутатів-мажоритарників Верховної Ради до корупційних схем.  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на лютий 2017 р. в каталозі — близько 320 справ, фігурантами яких виступають 120 нардепів та 80 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]