Деревʼянко
Юрій Богданович
ВОЛЯ
мажоритарка 87
Народився 7 травня 1973 року в місті Надвірна Івано-Франківської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, член Політичної партії "Воля", проживає в місті Києві, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична партія "Воля".
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною в Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

У 1999 р. Юрій Богданович Дерев’янко став одним із засновників ТОВ "Арт-мастер". Згідно з матеріалом сюжету програми "Знак оклику", створене наприкінці 1997 р. державне підприємство "Інформаційний центр" на початку 2000-х почало залучати ТОВ "Арт-мастер" і ТОВ "3-Т" до створення державних реєстрів, після чого фірмам за розроблене програмне забезпечення щомісяця виплачується роялті за використання їхніх програм. У оприлюдненій в ЗМІ доповідній записці Віце-прем’єр-міністра України Сергія Тігіпка від 31 серпня 2010 р. така плата підприємствам була названа підґрунтям для корупційних схем використання бюджетних коштів. У згаданому вище репортажі "Знак оклику" вказувалося, що за 2010-2013 рр. компанії отримали 411 млн грн.

Сам Юрій Дерев’янко неодноразово спростовував інформацію про свою причетність до діяльності ТОВ "Арт-мастер". Дійсно, у відкритому доступі можна знайти документи, що підтверджують факт офіційного виходу Юрія Дерев’янка зі складу учасників товариства у 2005 р. Втім, корупційна схема діяла вже у першій половині 2000-х рр.

З іншого боку, існує ймовірність подальшої непрямої причетності Юрія Дерев’янка до діяльності ТОВ "Арт-мастер". Так, за інформацією видання INSIDER, компанія з управління активами, якій належить 1% у "Арт-мастері", також володіє часткою у Інституті біохімічних технологій, керівником якої є брат кандидата Олег Дерев’янко. Крім того, як помітило видання "Дзеркало тижня", коли міністр юстиції Олена Лукаш намагалася усунути від виконання посадових обов’язків директора ДП "Інформаційний центр" Віталія Добжанського, його інтереси в суді представляв адвокат Антон Соболівський, який був юристом передвиборчого штабу Юрія Дерев’янка під час виборчої кампанії 2012 р.

У 2012 р. кандидат звернувся до суду з приводу публікації на сайті news.if.ua, у якій серед іншого йшлося про його причетність до корупційних дій. Суд встановив, що "інформація про участь позивача в корупційних схемах, пов’язаних з діяльністю ТОВ "Арт-мастер", про що йде мова у статті "Прихована біографія", та будь-яких інших підприємств, зокрема ТОВ "Фірма "3-Т" та Консорціуму "ЄДАПС", відомості про які містяться за веб-адресами, на які посилається відповідач у статті "Прихована біографія", на думку суду є недостовірною, необ’єктивною та упередженою". З іншого боку, там же містяться такі слова: "судом не здобуто даних про те, що позивач не брав участь у корупційних схемах, пов’язаних з діяльністю ТОВ "Арт-мастер", та будь-яких інших підприємств", тобто ймовірність причетності кандидата до корупційного правопорушення залишається.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку, що Юрій Дерев’янко є фігурантом антикорупційного розслідування щодо можливого розкрадання бюджетних коштів.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.