"Верховна Рада не резинова"

Закон, відповідно до якого громадяни можуть відвідувати Верховну Раду і спостерігати за її роботою – не виконується. Чому - читайте у матеріалі Сергія Андрушка.

Закон, відповідно до якого громадяни можуть відвідувати Верховну Раду і спостерігати за її роботою – не виконується.

З 17 квітня цього року почали діяти зміни до Закону "Про регламент Верховної Ради".

За нововведеннями: "сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них". Через 3 місяці, відколи запровадили нововведення, 3 громадянки України: Інна Борзило, Тетяна Семілеткo і Аліса Рубан спробували потрапити до Парламенту і подивитися на роботу депутатів зблизька.

Але в них нічого не вийшло.

Чому? – відповідь у сюжеті

Ще до того, як зміни в Законі про регламент вступили в силу, депутати повинні були розробити технічний документ – порядок доступу. Таке розпорядження мав би підписати спікер Парламенту Олександр Турчинов. Але всю відповідальність він перекидає на комітет. О. Туринов: "Я підписую тільки ті розпорядження, які готують мені профільні комітети".

Олександр Турчинов ходить навіть коридорами комітетів Верховної Ради в оточенні кількох охоронців. Для інформації, до середини Парламенту можна потрапити лише крізь рамку охорони. Доступ має обмежене коло осіб: такі, як акредитовані журналісти, працівники Парламенту, помічники депутатів і депутати.

Голова регламентного комітету Володимир Макеєнко не планує виконувати Закон, що дозволяє вільний вхід громадян до Парламенту. Він знайшов просте пояснення чому ні: "приміщення Верховної Ради не резинове". "Давайте фізично подивимося – звичайна середа кулуари повні – помічники, секретаріат, журналісти – фізично приміщення не резинове", – В. Макеєнко.

А як же з цим у цивілізованих країнах світу?

У Нідерландах, для прикладу, подивитися як працюють депутати може будь-хто. Єдина умова – мати при собі паспорт або водійське посвідчення.

У Польський Парламент потрібно написати заяву. Її можна принести особисто або відправити факсом. Таку заяву зобов'язані розглянути впродовж 24 годин.

Відкритість світових парламентів проаналізував українській Інститут медіа права.

Аліса Рубан, Інна Борзило та Тетяна Семілетко, які не змогли потрапити до Парламенту написали звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова. Вони вимагають прийняти відповідне розпорядження, доручивши його розробку Комітету з питань Регламенту.

"...Мусимо констатувати, що громадяни України, на жаль, навіть за три місяці після набуття чинності змін до законодавства ще досі не можуть реалізувати на практиці своє передбачене законодавством право на доступ до засідань Верховної Ради України.

Для нас, як представників громадськості, надзвичайно важливо мати можливість практично втілити своє право вільного доступу до засідань, безпосередньо спостерігати за роботою законодавчого органу, як голосуються важливі для всієї країни рішення, виявляти випадки неособистого голосування тощо – цим самим виборці забезпечують прямий контроль за роботою народних обранців.

З огляду на зазначене, просимо Вас як Голову Верховної Ради України забезпечити прийняття відповідного розпорядження, доручивши його розробку Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, – з метою встановлення очікуваного порядку доступу до відкритих засідань Парламенту із його наступним оприлюдненням у відкритому загальнодоступному джерелі, зокрема на офіційному порталі Верховної Ради України".

Сергій Андрушко, рух "Чесно"

 Українська правда


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]