На рік Кабмін купує паперу стільки, що ним можна викласти дорогу з Києва до Мадрида

Гори паперів, якими заставлені коридори та кімнати. Це не завод з виробництва аркушів чи склад з їх зберігання. Це перший поверх будівлі Кабінету Міністрів України. Виробник цього паперу – компанія "Mondi", Австрія. Зверху великими літерами напис IQ PREMIUM.

Нижче – інші деталі: поставлено 100 000 аркушів. Ця партія аркушів від 14 вересня 2014 року.

Папір для Уряду – один з найдорожчих. Одну упаковку з 500 аркушів в інтернеті продають по 73 гривні.

В офісі "Український папір" повідомили, що австрійський папір Mondi IQ PREMIUM можна придбати і за 56 гривень. Товар схожої якості інших фірм коштує ще дешевше.

Це все не було б предметом досліджень, якби Кабміні ще влітку не анонсували реформу – перехід на електронний документообіг. Тодішній міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак обіцяв, що "лише до 1 липня відбуватиметься паралельний документообіг (паперовий та електронний) при листуванні між Кабінетом Міністрів та міністерствами й іншими органами виконавчої влади". Переваги цієї реформи він описав ось так: "Паперовий документообіг дає змогу міняти дату реєстрації, загубити папірець, тоді знайти тощо. Електронна система фотографує документ, він реєструється, і комп'ютер надурити вже неможливо".

Остап Семерак уже як народний депутат розповів, що "в межах Секретаріату Кабміну скоротили споживання паперу на 70 тисяч аркушів". На запитання, скільки ще продовжує Кабмін використовувати паперу, Семерак відповів: "Сказати важко, напевно, аркушів мільйон використовується. Ми на 2 мільйони гривень в місяць менше витрачаємо на папір".

А на запитання, скільки ж усього закуповується паперу, було дано відповідь: "Якщо в місяць, коли ми співпрацюємо з ВР і вносимо в ВР проекти актів, – а ми повинні, на жаль, вносити у паперовому варіанті, – то це є більше".

Якщо держава, за логікою екс-міністра Остапа Семерака, зекономила на 70 тисячах аркушів 2 мільйони гривень, то на 1 млн аркушів економія складе понад 28 млн гривень, які можна перерахувати, наприклад, на лікарні, ліки або на зарплати професійних менеджерів Кабміну, які уміють листуватись електронкою.

Уявіть собі 1 000 000 аркушів. Щомісяця.

Якщо викласти дорогу з паперу, використаного впродовж цього часу, то вона сягатиме від Києва до Кіровограда. А за річним обсягом паперу можна викласти дорогу від Києва до Мадрида.

Мільйон аркушів щомісяця використовується, зокрема, й для комунікацій між Верховною Радою та Кабінетом Міністрів, які розташовані на одній вулиці на відстані 100 метрів.

А це вже Верховна Рада.

Новообраним народним депутатам роздають пакети з книгами, брошурами та папірцями.

 

Серед них – спеціально надруковані Конституція України, Регламент Верховної Ради України, закон України "Про комітети Верховної Ради України", "Про статус народного депутата України", "Положення про помічника – консультанта народного депутата України", "Про порядок роботи з документами у Верховній Раді України".

Всі ці книги та брошури були надруковані коштом платників податків. В той час, як уся ця інформація є на сайті Верховної Ради. Безкоштовно. У вільному доступі. А кожен з народних депутатів може ознайомитися з цими чи будь-якими іншими документами в будь-який зручний для себе час в електронному вигляді.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]