Помічники депутатів. Хто в тилу

В кулуарах Верховної Ради поспілкувався з народним депутатом України Михайлом Ланьом (ще до подій у Мукачеві).

Він запам'ятався кількістю своїх помічників. Їх 28. Серед них двоє прямих родичів – це діти депутата Михайло та Павла Ніколетта. Попри те, що ЗМІ ще в лютому цього року поширили інформацію про родинні зв'язки між депутатом та його командою, його родичі так і залишилися у його помічниках. В цілому, щонайменше 19 депутатів заручилися допомогою своїх родичів, які мають статус помічників.

Я запитав власну позицію Михайла Ланя щодо цього. З'ясувалося, народний депутат вважає цей факт правильним і нормальним.

- Яким чином серед помічників у вас опинилися ваші родичі? (журналіст).

- Це правильно, що родичі. Я так щітаю (депутат Ланьо).


Пан Ланьо з групи "Воля народу" (її керівник – мільйонер Ігор Єремеєв). Окрім величезної когорти помічників, депутат поки особливо нічим не запам'ятався у Верховній Раді.

Він не написав жодного депутатського звернення. Зробив тільки 1 виступ з місця

З 76-ти засідань був відсутній на 32-х, відповідно до електронної реєстрації, і 24 рази не з'являвся на засіданнях, згідно з даними письмової реєстрації.

Які можливості дають посвідчення помічника народного депутата

Перед помічниками відкриваються двері до державних кабінетів. З посвідченням помічника-консультанта можна перебувати у будь-яких приміщеннях Верховної Ради. Помічники мають доступ в Кабмін, міністерства, інші центральні органи влади, можуть заходити до мерії, будь-яких інших органів місцевої влади. Можуть бути присутніми на тимчасових слідчих комісіях. Їм надають право ознайомлюватися з матеріалами, що офіційно поширюються Верховною Радою України, Президентом України.

Помічники можуть впливати на депутата та його рішення. Вони допомагають депутату, зокрема, отримувати документи (для здійснення його депутатських повноважень) не лише в органах виконавчої влади, але й на державних підприємствах, в установах і організаціях.

Тож люди з посвідченням помічника отримують певні переваги. А ті, хто користується такими перевагами, преференціями не через свій юридичний чи інший професійний досвід, а лише тому, що виявилися родичами народного депутата, являють собою класичний приклад непотизму.

Законодавство України не має жодних обмежень чи заборон депутатам мати серед помічників членів родини чи родичів.

Бути чи не бути родичам в парламенті – вирішувати лише громадянам, виборцям, які визначатимуть: голосувати чи ні за того чи іншого депутата знову.

Загалом, інформація про помічників вперше в історії українського парламенту була оприлюднена цього року на сайті Верховної Ради, раніше ніхто навіть не міг дізнатися, хто саме допомагає депутату і за чий кошт. Утім, і досі громадськість не може знати точно, хто ці помічники депутатів. Досі не оприлюднені ані їхні біографії, ані інша інформація, яка могла б давати більше уяви про кваліфікацію цих людей.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]