В Ужгородській міській раді більше чверті кандидатів на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом одного або кількох років каденції , його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів, а також на ставлення громади до її представника.

Ось ті місцеві депутати, які пропустили понад 50% засідань Ужгородської міської ради обласної ради (клікніть на графіку, щоб збільшити).

50_R (1).jpg

Екс-регіонал списочник Федір Ващук (балатувався від Партії Регіонів), що пропустив більше 50% засідань сесій у 2014 році, а також є кандидатом на відкликання за результатами відвідування засідань комісії у 2013 році) засумнівався, що дійсно пропускав так багато: “На комісіях я майже на всіх був. Ну скількісь - так, я багато пропустив, але не стільки, скільки ви кажете”, - переконує депутат Ващук, і далі суперечить сам собі: “Я в цей період був за кордоном працевлаштований, і не міг бути фізично присутнім в Ужгороді”.

Відсутність іншого депутата-списочника Богдана Пацканя з “Єдиного Центру” прокоментувала міськрада: 

“Богдан Пацкань є лікарем-хірургом, і не був присутній на засіданнях постійних комісій та сесій міської ради в зв’язку із заздалегідь запланованими операціями”.

Висуванці від “Батьківщини” Світлані Пахомовій відвідувати сесії належним чином у 2013 році заважала... робота:

“Справа в тому, ви знаєте, де я працюю (викладач в Ужгородському національному університеті - прим. авт.), там дуже велике навантаження по роботі, я лекції веду, часто буваю у відрядженнях, і тому, коли пропускала комісії, то я своєму голові комісії, Павлу Павловичу Чучці, передавала свій голос”.

Юристи наголошують, що подібна практика є порушенням законів України  “Про місцеве самоврядування” та “Про статус депутатів місцевих рад”, адже право голосу - це невід’ємне від депутата право, яке не може бути делеговане іншим депутатам. Більше того, Конституція України закріплює принцип особистого голосування депутатами.

Депутатка Пахомова каже, що на цих виборах не планує балотуватися через зайнятість на роботі.

Варто нагадати, що згідно з законом, роботодавець звільняє депутатів на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”). На думку руху ЧЕСНО, депутат, який не може брати участь у засіданнях ради через зайнятість зайнятості на основному місці роботи, має скласти мандат, для того, щоб до ради могла потрапити людина, яка матиме таку можливість.

Найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій (клікнути на графіку, щоб збільшити).

50_C (1).jpg

Регіоналу Віктору Феєру, 100% прогульнику комісій у 2011-2012 роках, (а також - прогульнику більше 50% комісій у 2013-2014 роках) було не до засідань: 

“Я 2 роки працював у Чорнобильській зоні, тому їздити на засідання комісій у мене змоги практично не було. У 12-13 році я працював головою Іршавської райдержадміністрації. Тому я за межами міста працював і практично не їздив”.

Екс-регіонал Феєр так і не склав мандат. Депутат переконує - на заваді стала партія: “У мене думок було багато, але це рішення приймалося не мною особисто, а партійним осередком”.

Другий 100 % прогульник - висуванець “Батьківщини” Вадим Яцівський пояснити виборцям причини своєї відсутності на комісіях не захотів:

“На даний момент не можу вам дати коментарі. На даний момент я вам не можу нічого сказати. Можливо пізніше, бо я зараз по роботі трохи зайнятий. Телефонуйте в робочий час, але напевно з понеділка”.

Надалі депутат просто не відповідає на дзвінки журналіста Громадського руху ЧЕСНО.

Представник Партії зелених Юрій Оксьон, якого обрали у районі Настуня на Легоцького (Геліос), пояснює  пропуски зайнятістю на основному місці роботи і теж зізнається в тому, що порушував закон і передавав свій голос:

“Я же еще директор коммунального предприятия - ЖЕКа, а они постоянно собирают комиссии где-то в 2-3 часа, когда у меня как раз работа на моем предприятии. Но я, в принципе, свой голос делегировал, и когда я даже не присутствовал - был в курсе всех событий. Когда там что-то несерьезное, то мне нужно пройти через всю бумажную волокиту, надо на тот день мне отпроситься, взять за свой счет, в общем - много бумажной волокиты.  Когда что-то серьезное было – я шел, когда несерьезное – мог пропустить, но всегда был в курсе событий. Только когда не мог физически уйти, я не шел. Это были встречи с жителями, где-то – авария серьезная, где-то – пожар, я был на рабочем месте, а не где-то там отдыхал”.

Висуванець “Батьківщини” Василь Гнатків, за повідомленням ради, не був присутнім на засіданнях в зв’язку з закордонними відрядженнями. Щодо його однопартійця Святослава Галаса, апарат ради відповідає, що депутат був відсутнім у зв’язку з участю у перевірних інспекціях філій НБУ по Україні. Тут варто ще раз нагадати, що роботодавець має звільнити працівника на час сесії.

Мажоритарник Сергій Горбань з “Фронту Змін”  не пам’ятає, які комісії він відвідував, а які - пропускав, але попри це певний, що були на те причини:

“Значить вивчав питання, комісія, то комісія, головне бути на сесії, правильно? Коли вдавалося - приходив, а коли не вдавалося - то ні. Це таке діло. У кожного є своя робота, у кожного є свої проблеми. Не знаю, може не на місці був, а просто часто у роз’їздах, так що то треба дивитися, які там пропущені і згадати, що там було. Десь може хворів, десь ще щось, так що така ситуація. Я подивлюся, я вам потім скажу”.

На питання, чи не задумувався Сергій Горбань про складання мандату, депутат відповів, що не задумувався:

“При чому тут? Це що ви про всі комісії кажете, за всі роки. Може мені не все подобалося, хтось мене не влаштовував, колись мені рішення не подобалися. Це моя особиста думка, ви мені не нав’язуйте свою думку. Я вам сказав, якщо не був, значить на то були причини, якщо я не був на місці чи не вдавалося... Я в останній рік не погоджувався з рішеннями, так би мовити, більшості. Якщо ви місцеві, то ви маєте знати ситуацію в раді. Я з себе відповідальність не знімаю. Я свою відповідальність проявляю на сесії і показую свою позицію своїм голосуванням і комісія тут ні до чого”.

Координатор громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов пояснює, чому так важливо відвідувати комісії:

“Саме комісії пропрацьовують проекти рішень, які у подальшому депутати розглядають на сесіях. Відсутність депутатів на комісіях позбавляє їх можливості впливати на процес підготовки рішень, які можуть суперечити інтересам громади. Відповідно відсутній депутат не може відстоювати інтерес виборців. Іноді комісії можуть не мати кворуму, аби підтримати навіть потрібні громаді проекти рішень".

"Якщо депутати не ходять на засідання комісій, а приходять лише на сесії, то їх можна порівняти зі студентами, які не ходять на пари, не працюють протягом семестру, а приходять на сесію й намагаються хоч якось здати свій предмет. Депутати на сесіях не пропрацьовують рішень, за які голосують", – наголошує Круглашов.

Мажоритарниці Вірі Жменяк з “Єдиного Центру” відвідувати комісії у 2012 році заважало безліч причин - від робочих до особистих: 

“Я ж працюю в дошкільному закладі, в освітянській комісії у нас був відкритий проект, який ми реалізовували 2 роки, тому дуже часто я їздила в Кошіце, Чани, з партнерами у нас були зустрічі. Я вам скажу, що я вперше депутат і щиро вам скажу, що не все мені подобалося, оті всі розборки, команди: туди не йдіть, там не станьте, то не робіть, всяко було на початку.”

“Я зараз не можу проаналізувати кожен раз, можливо, десь щось і припадало. Але я намагалася бути завжди і підіймати освітянські питання.  Ще я їздила презентувати свою книгу в Словаччині, можливо ще тоді теж не могла бути. Інколи оголошували, що засідання не буде, кворуму нема, можете не йти, а потім оформляли протокол”, - додає Віра Жменяк.

У офіційній відповіді міської ради щодо пропусків депутатами засідань міськрада повідомила, що висуванець від “Єдиного Центру” депутат Іван Волошин не був присутнім на засіданнях постійних комісій в зв’язку з поїздками за межі міста. Коментар же особисто пана Волошина є таким:

“Якщо коротко – в той період часу деякі наші колеги замість нормальної депутатської діяльності займалися трошки корупційними речами. Я публічно заявляв, що я в таких речах брати участь не буду, з цього приводу були навіть відеосюжети, і за певний період часу, поки ситуація не мінялася, я демонстративно не брав участь, не бажаючи бути асоційованим з цим”.

Попри небажання асоціюватися з депутатами ради Волошин мандат не склав і досі залишається депутатом.

Висуванка від “Народної партії” Юліанна Бедь, яка була обрана в районі “Військкомат”,  не була присутня на засіданні постійної комісії в зв’язку з введенням до складу комісії без її особистої згоди:

“Кожен депутат має визначитися, в якій комісії він хоче працювати. Я написала заяву в земельну комісію, але мене туди не включили, оскільки я була в опозиції до Погорєлова (міського голови - прим.авт.). У них була більшість. Вписали мене в медичну (охорони здоров”я - прим. авт.). Ніяким законом, ніяким регламенторним актом вони не керувалися, на свій розсуд порозставляли кого куди хотіли, без мого відома і без моєї згоди. В медичній мій досвід аж ніяк не міг би знадобитися, тому я її бойкотувала і не ходила, коли медична комісія розглядала питання, які не стосуються мого профілю. Потім, коли вже став Щадей (в.о. міського голови Віктор Шадей під час революції - прим. авт.), мене включили вже в земельну комісію, і я вже ходила.

Особлива ситуація склалася в Ужгороді з депутаткою-списочницею від Єдиного Центру Мирославою Гасинець, яка пропускала засідання комісії, та її однопартійцем обраним від району “Червениця” Василем Кручаницею, який пропускав засідання сесії. Обидва депутати у 2014 році написали заяви про складання депутатських повноважень, бо були незадоволені роботою ради. Ці заяви депутати облради не підтримали.

Однак депутати таке рішення ради в судовому порядку, як це передбачає Закон України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутати не оскаржили. Тому фактично вони є депутатами і досі.

Депутати до судового позову у такому випадку ставляться скептично.

“Слухайте, це у вас, у громадських активістів, є такі різні речі, що ви можете до суду звертатися чи ще кудись, а у мене є багато других моїх основних обов’язків, я що, буду судитися з міською радою? Я взагалі за фахом психіатр-нарколог, а не людина з психічними розладами. Ви уявляєте собі, що обласний нарколог судиться з міською радою?” - каже Кручаниця.

“Громаді своїй я пояснив чого от така ситуація, що я, як голова комісії земельної, не згодний з тією ситуацією, яка там відбувалася і з тими питаннями, і, на жаль, від мого голосу там нічого не залежить, то що я можу зробити? Я офіційно, публічно висловив свою позицію в ЗМІ були мої коментарі щодо цього питання. Це було рівно рік тому, в жовтні. Я послідовний у цих питаннях, якщо я написав заяву, що я не хочу приймати участь у цих процесах, я не хочу, щоб моє прізвище ототожнювали з багатьма депутатами в теперішньому скликанні”, - додає депутат міськради.

Його соратниця Мирослава Гасинець пояснює свою відсутність на комісіях таким чином:

“Була лиш на одному засіданні і то по питанню зняття Волошина (Івана Волошина - депутата ради, який теж потрапив до списку кандидатів на відкликання - прим. авт.) із зняття заступника першого. І, власне, коли не пройшло це рішення, я встала і вийшла з сесійної зали. Все, більше я не ходила на засідання і більше не збираюся, тому що не бачу себе у цьому скликанні.”

З депутаткою Мирославою Гасинець не вдалося більше зв’язатися, аби уточнити, чи подавала вона позов до суду, аби скласти повноваження.

Потрапив до прогульників і висуванець від Партії регіонів Юрій Беляков. Як повідомив рух ЧЕСНО апарат Ужгородської міської ради, депутат Беляков пішов добровольцем у зону АТО.

Координатор Громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов наголошує:

“Якщо депутат не в змозі бути на засіданнях і комісіях, як того вимагає закон, то варто відмовитись від мандату. Громада тоді обере іншого представника, який зможе представляти інтереси людей і контролювати роботу комісій та роботу депутатів на сесіях”.

Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Ужгороду та Закарпатської області ([email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Авторки: Юлія Дуб, Юлія Борисенко


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]