Студент КПІ майже на мільйон гривень профінансував кандидата в Президенти Соловйова

Фото: Студент КПІ майже на мільйон гривень профінансував кандидата в Президенти Соловйова

Студент-зварювальник з КПІ Нікіта Муковоз перерахував 894 тисячі гривень у виборчий фонд кандидата в Президенти, партія якого фігурувала у справі замаху на журналіста Аркадія Бабченка.

Окрім студента, виборчу кампанію Олександра Соловйова фінансували ще й люди з Луганська та Києва.

Є підстави вважати, що Соловйов був технічним кандидатом на користь Юлії Тимошенко.

Фото Олексія Півторака

Щодо цих виборів часто кажуть про вирішальну роль на них молоді. Так, студент-зварювальник з Київського політехнічного інституту Нікіта Олексійович Муковоз не просто голосував на виборах, а й профінансував президентську кампанію одного з кандидатів. Він переказав у виборчий фонд голови партії "Розумна сила" Олександра Соловйова 894 тисячі гривень. У відкритих джерелах нам не вдалося знайти жодної іншої людини з такими самими прізвищем, ім'ям і по батькові, тому є всі підстави вважати, що на кампанію Соловйова надав кошти саме цей студент.

На жаль, Муковоз на телефонні дзвінки та SMS не відповідає. А після наших запитань у Telegram, чи фінансував він передвиборчу кампанію Соловйова та як у студентські роки заробив стільки грошей, хлопець узагалі зник з месенджера.

894 тисячі гривень від студента – це 8% внесків фізосіб у виборчий фонд кандидата Соловйова. Офіційно під час передвиборчої кампанії цей політик витратив 8,5 мільйона гривень на агітацію та ще 2,5 мільйона на заставу за реєстрацію.

Попри солідний розмір виборчого фонду, за Соловйова проголосували лише 5340 осіб. Отже, на залучення одного голосу кандидат віддав понад 2 тисячі гривень.

Згідно з офіційною біографією, екс-кандидат у Президенти Соловйов з 1998-го до 2015 року будував кар'єру в правоохоронних органах. Із 2000-го протягом 5 років працював у податковій міліції на Донеччині. Потім перейшов на роботу до МВС, де розслідував далі економічні злочини. Найвища його посада – заступник начальника управління – начальник відділу Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

У центральних медіа про нього вперше заговорили в червні 2018 року. Тоді лунали звинувачення в тому, що партію "Розумна сила", яку очолює Соловйов, фінансують з Росії. У самій партії це заперечували.

У вересні 2018 року Соловйов із соратниками їздив на тимчасово окуповані території Донбасу підписувати "Народну декларацію про мир".

Найбільше коштів на виборчий рахунок Соловйова (2,16 мільйона гривень) переказало подружжя – Ольга й Сергій Гнутови. 2017 року Гнутова працювала головним спеціалістом відділу з питань банкрутства Управління юстиції в Луганській області. Разом із чоловіком за 2017 рік вона задекларувала менш ніж 40 тисяч гривень доходу. Торік Сергій Гнутов продав свій автомобіль прокурору ГПУ Юлії Паршутіній.

Про решту донорів узагалі складно щось сказати. Вони теж не ведуть підприємницької діяльності, тому мало зрозуміло, де вони взяли гроші на фінансування виборчої кампанії Соловйова.

"Деньги они перечисляли свои собственные. Это те люди, которые поддерживают партию в основе. Это предприниматели, которые вместо взносов в партию перечислили свои денежные средства в фонд кандидата. Конечно, с ними работал наш юрист и помог перечислить технически", – прокоментував розпорядник виборчого фонду Соловйова Олександр Савченко.

За гроші, що надійшли до виборчого фонду Соловйова від фізосіб, друкували агітаційні листівки, розміщували зовнішню рекламу й відеоролики в місцевих медіа.

Фото Руслана Зерницького

Фото Олексія Півторака

Під час першого туру виборів спостерігачі від Соловйова на дільницях казали, що мають стосунок до кампанії кандидата (-ки) з прізвищем Тимошенко. Цю пов'язаність кандидатів згодом довів і Рух ЧЕСНО.

До техкандидатів на користь Тимошенко належить і Микола Габер, який отримав у свій виборчий фонд тільки 500 гривень.

Нещодавно Рух ЧЕСНО повідомив, що протягом 5 днів другого туру Петро Порошенко вклав у виборчу кампанію ще 100 мільйонів, а Зеленський – 44,6 мільйона. Порошенко офіційно фінансував свою кампанію самостійно, а в Зеленського фінансування партією поєднувалося з власним і приватними надходженнями.

Серед тих, хто робив внески у виборчий фонд Володимира Зеленського в першому турі, були люди, близькі до фігурантів справи щодо виведення коштів з "Приватбанку", помічники нардепів від "Батьківщини", "радикали" й меценати львівської богеми.

Поміж донорів Олександра Вілкула були менеджери підприємств Ріната Ахметова.

Майже половина внесків у виборчий фонд Анатолія Гриценка надійшла від мешканців Володимира-Волинського, райцентру у Волинській області. Жителі 30-тисячного містечка перерахували кандидату 28 мільйонів гривень.

Виборчий фонд Олега Ляшка розміром 84 мільйони, окрім "Радикальної партії", поповнювали троє нардепів та їхні бізнес-партнери.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]