100 мільйонів на кампанію: звіт партії Порошенка про вибори

Фото: 100 мільйонів на кампанію: звіт партії Порошенка про вибори

Політична партія "Європейська солідарність" офіційно витратила на парламентську кампанію 99,5 мільйона гривень. Про це свідчить остаточний фінансовий звіт партії, розміщений на сайті ЦВК.

Усі кошти до виборчого фонду надійшли від партії "Європейська солідарність". Внесків від фізичних чи юридичних осіб не було. 

Фактично, вже під час виборчої кампанії "Європейська солідарність" збирала гроші на свій поточний рахунок, а потім переспрямовувала їх на рахунок виборчого фонду. 

Таким чином партії вдалося уникнути розкриття імен донорів у фінансових звітах про виборчу кампанію. Про походження цих коштів політсила прозвітує частково в серпні, а частково аж у листопаді, коли подасть фінансові звіти за другий і третій квартали відповідно. Таким самим шляхом накопичення коштів на рахунках виборчих фондів пішли всі партії, які потрапляють до парламенту наступного скликання.

Левову частку грошей у "ЄС" витратили на телерекламу — 64,14 мільйона гривень. Це 64% від всього фонду. Найбільше отримали телеканали ТРК "Україна" та "1+1" — понад 14 мільйонів кожен.

"ЄС" рекламували й на регіональних телеканалах, а також на "СТБ", "5 каналі", ICTV, "Новому каналі", "24 каналі". 

Згідно зі звітом, партія спрямувала 6,6 мільйона гривень на рекламу в інтернеті. З них понад 4 мільйони отримав ФОП Горбань Богдан Юрійович, зареєстрований у Києві. Людина з ідентичним іменем у квітні 2019 року претендувала на посаду заступника керівника Управління зовнішніх комунікацій Національного антикорупційного бюро України. 

Імовірно, зазначені видатки на інтернет – це кошти, сплачені за рекламу у Facebook. За даними Бібліотеки реклами цієї соцмережі, головна сторінка партії "Європейська солідарність" у Facebook у червні-липні витратила на рекламу 180 тисяч доларів, тобто 5,4 мільйона гривень. Рекламу оплачували також зі сторінки “Петро Порошенко”.

Із 1 червня по 19 липня сукупні витрати у Facebook на сторінка Петра Порошенка і і його партії становлять 205 тисяч доларів. Однак, варто заважати, що витрати у звіті зафіксовані лише з дня реєстрації партії у ЦВК — від 25 червня. 

Витрати на рекламу здійснювались і з регіональних сторінок "ЄС". Наприклад, зі сторінки "Європейська солідарність. Львів" на поширення реклами в соцмережі спрямували майже 10 тисяч доларів у період від 22 червня до 19 липня. А "Європейська солідарність. Тернопіль" витратила 1100 доларів від 11 червня до 16 липня. Офіційно партія відкрила виборчий фонд 25 червня. 

Протягом виборчої кампанії лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко їздив містами України, представляючи свою команду. Під час цих зустрічей часто відбувалися концерти. Наприклад, в Івано-Франківську виступали "Kozak System" і "PATSYKI Z FRANEKA", а в Рівному — гурт "Ot Vіnta". В остаточному фінзвіті прямих згадок про ці концерти немає.

Однак у звіті згадується компанія "Мистецьке агентство "Арт Велес", яка отримала від "ЄС" 1,24 мільйона гривень за "послуги з організації та проведення заходу". Ця фірма спеціалізується на організації подій, концертів та режисурі. 

Рух ЧЕСНО звернувся до однієї з компаній, яка організовує виступи гуртів із питанням про ціну виступу гурту "Kozak System" на площі міста і з’ясував, що це коштує 130 тисяч гривень без урахування технічного райдеру. Отже, на 1,2 мільйона гривень таких концертів можна організувати щонайбільше десять. 

1,3 мільйона гривень одержала компанія "Зінтеко", яка забезпечує технічний супровід заходів.

У звіті також зазначено видатки на оренду приміщень для проведення зустрічей. Це будинки культури, лікарні, університети та Хмельницька торгово-промислова палата.

Нагадаємо, народний депутат України, член фракції "Блок Петра Порошенка" Гліб Загорій та його дружина Катерина Загорій, яка очолює "Фонд родини Загорій", у першому кварталі 2019 року профінансували партію Порошенка на 1,3 мільйона гривень.

Вони були єдиними приватними донорами партії Петра Порошенка в першому кварталі. У цей самий період з державного бюджету БПП отримав 35,8 мільйона гривень на провадження статутної діяльності.

Фінансування "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" останніми роками відбувалося переважно з бюджетних коштів. Протягом трьох минулих років політсила одержала 292 мільйони гривень держфінансування.

У 2016-2018 роках на центральний рахунок партії надійшло лише 174 тисячі гривень від фізичних осіб, не враховуючи членських внесків від партійців з регіональних осередків. 

Нагадаємо, рух ЧЕСНО змоделював, скільки коштів отримають з держбюджету партії, які подолали на парламентських виборах 2-відсотковий бар'єр.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]