Футбольний клуб профінансував партію Гройсмана на 3 мільйони гривень

Фото: Футбольний клуб профінансував партію Гройсмана на 3 мільйони гривень

Футбольний клуб "Колос" (Ковалівка), що виступає у Прем'єр-лізі чемпіонату України, профінансував "Українську стратегію Гройсмана" у ІІІ кварталі 2019 року на 3 мільйони гривень. Цю інформацію зазначено у фінансовому звіті партії на сайті НАЗК

Футбольний клуб переказав кошти на рахунок партії 5 серпня 2019 року.

Згідно з аналітичною системою YouControl, засновник ФК "Колос" Андрій Засуха – син українського політика, екс-нардепа (ВРУ 2-го скликання) та колишнього голови Київської ОДА Анатолія Засухи. Його дружина Тетяна Засуха була народною депутаткою (4-6 скликання), зокрема представляла Партію регіонів. Балотувалася вона на Київщині у 94-му окрузі, змагалася з Віктором Романюком. Тоді її звинувачували в тому, що вона намагається визнати недійсними близько 17 тисяч голосів, відданих за Романюка

Нині подружжя Засух працює у сфері аграрного підприємництва. 

Футбольне видання "Трибуна" так пише про село Ковалівка:

"Андрій Засуха – колишній футболіст-аматор, сьогодні президент створеного у 2012 році футбольного клубу "Колос". При цьому має здобуту в Москві дипломатичну освіту (МГИМО). Хоча юридично власниками "Колоса" є генеральний директор клубу Євгеній Євсєєв та віце-президент Віталій Шалімов (обоє – екс-гравці ковалівської команди), саме сім'я Засух опікується новачком УПЛ від самого початку, а "Світанок" (агрофірма "Світанок", – прим. ЧЕСНО) є його титульним спонсором. Як і всієї Ковалівки".

Статутний капітал ТОВ "Футбольний клуб "Колос" Ковалівка" – 1 тисяча гривень. Водночас компанія має 16 видів діяльності, серед яких, наприклад, діяльність приватних охоронних служб, діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. 

Фірми родини Засух фінансують партію Володимира Гройсмана не вперше. 

Під час парламентських виборів 1 мільйон "Українській стратегії Гройсмана" дала компанія Анатолія Засухи "Митний термінал Київщини". Серед її засновників – фірма "Бекпоінт Ентерпрайзес Лімітед", що зареєстрована в офшорі на Кіпрі.

Анатолій Засуха також є акціонером ПАТ "Саливонківський цукровий завод", яке у ІІ кварталі 2019 року переказало партії Гройсмана 3 мільйони гривень. Однак ці гроші довелося повернути заводу (найпоширеніша причина повернення – це наявність у компанії податкового боргу, що не дає їй змоги фінансувати політичні партії). Три дні по тому ті ж 3 мільйони політсилі надіслав ФК "Колос". 

Ще 3 мільйони у ІІ кварталі партії дала "Агрофірма "Світанок". Її власниця – Тетяна Засуха.

Тобто протягом року компанії, пов'язані із Засухами, перерахували політсилі Гройсмана щонайменше 7 мільйонів гривень (без повернених коштів "Саливонківського цукрового заводу").

Після Революції Гідності племінниця екс-нардепки Тетяни Засухи стала депутаткою Київської облради від БПП "Солідарність".

Законом визначено ліміти на внески, за якими юридичні особи не мають права переказувати будь-якій партії більш ніж 3,4 мільйона гривень (800 мінімальних зарплат). При цьому якщо одна фізична чи юридична особа має визначальний вплив на діяльність кількох юросіб, то на них поширюється ліміт внесків як для однієї компанії. Однак формально фірми Засух належать різним членам сім'ї, тому це обмеження не застосовується.

Сам Володимир Гройсман теж давав гроші своїй партії. У другому кварталі, а саме 11 червня, він перерахував 1,5 мільйона гривень, однак 15 серпня ці кошти йому повернули. А 20 серпня Гройсман повторно переказав на партійний рахунок 1,5 мільйона гривень.

У ІІ кварталі 1,5 мільйона партії пожертвувала також його дружина Олена Гройсман.

Загалом протягом третього кварталу партія "Українська стратегія Гройсмана" зібрала 33 мільйони гривень. Левова частка цих коштів – внески фізичних осіб. Фактично всі ці гроші політсила спрямувала на власний рахунок виборчого фонду під час парламентської кампанії 2019 року. 

А от під час виборів інформація про походження цих коштів була невідомою, оскільки донором виборчої кампанії була сама партія. 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував, що "Українська стратегія Гройсмана" під час виборчої кампанії влаштувала низку безкоштовних концертів для виборців у різних областях України. 

На підтримку Гройсмана співали Андріана й Ірина Федишин, гурти "Друга ріка" й "ТіК". Таких виступів було щонайменше 25. У звіті зазначено, що партія заплатила компанії "Вінницяконцерт" 1,1 мільйона гривень. Інших витрат на такі заходи немає.

За інформацією Руху ЧЕСНО, один концерт виконавця коштує понад 70 тисяч гривень, а отже, 1,1 мільйона – надто занижена сума за організацію такої кількості концертів. 

Гройсман також зустрічався з виборцями в різних регіонах України. На оренду приміщень для цих зустрічей витратили 50 тисяч гривень. Платили переважно сільським, селищним радам і палацам мистецтв.

З виборчого фонду УСГ здійснювала витрати на агітацію лише на телебаченні, радіо та у друкованих ЗМІ. Решту агітматеріалів оплачували, найімовірніше, з інших джерел.

Водночас офіційна сторінка партії "Українська стратегія Гройсмана" у Facebook витратила на рекламу в соцмережі протягом червня-липня понад 40 тисяч доларів, тобто більш ніж 1,1 мільйона гривень. Разом з видатками регіональних сторінок УСГ, фан-сторінок і сторінок списочників партії загальна сума незадекларованих витрат на соцмережі сягає 1,5 мільйона гривень. Таких видатків у фінансовому звіті політсили немає.

Мільйонні вкладення в парламентську кампанію не допомогли "Українській стратегії Гройсмана" потрапити до Верховної Ради. У день виборів політсила здобула 2,4% підтримки українців. Проте наступного року УСГ, імовірно, отримає 6,4 мільйона гривень державного фінансування.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]