Сам по собі: хто з депутатів ВРУ працює без помічників

Фото: Сам по собі: хто з депутатів ВРУ працює без помічників

У парламенті 9-го скликання з 423 нардепів лише троє працюють узагалі без помічників. Про це йдеться у відповіді Управління кадрів Апарату Верховної Ради України на запит Руху ЧЕСНО. 

Зокрема, помічників не мають п’ятий Президент України, чинний депутат із фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко, а також представники “Слуги народу” Андрій Мотовиловець і голова Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський

Кому помічники не потрібні принципово, а хто досі в пошуках професіоналів? Читайте про це в матеріалі Руху ЧЕСНО.

Із відповіді Апарату Верховної Ради на запит Руху ЧЕСНО

 

Відповідно до закону “Про статус народного депутата України”, кожен парламентар може мати до 31 помічника-консультанта – як за строковим трудовим договором на постійній основі, так і на громадських засадах.

Помічники депутата, особливо ті, що працюють платно, допомагають йому готувати законопроекти, організовують проведення звітів і зустрічей з виборцями, виконують доручення нардепа у взаєминах з виборцями, а також з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, ЗМІ, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями тощо. 

Отже, якщо депутат таких помічників не має, то всі ці обов’язки йому доводиться виконувати самому.

З-поміж згаданих вище трьох нардепів найбільшу законодавчу активність має “слуга” Андрій Мотовиловець. Від початку роботи парламенту нового скликання як автор чи співавтор він подав 27 законопроектів (найбільше – з рубрик “економічна та правова політика”, а також “галузевий розвиток і державне будівництво”, – прим. ЧЕСНО), з яких п'ять уже набрали чинності. Поправок до законопроектів депутат не пропонував. 

У коментарі Руху ЧЕСНО Мотовиловець сказав, що відсутність у нього помічників-консультантів – це принципова позиція:

“Я не хочу витрачати гроші з бюджету на те, що людина буде вести мій графік. Я зараз є членом Комітету з питань свободи слова. По свободі слова немає законодавчих ініціатив. Я є співавтором 27 законопроектів в інших напрямках, але в мене вистачає сил, щоби писати ці законопроекти самому. Я не розумію, навіщо мені помічник. Законопроекти я пишу сам; хоч я й списочник, але зустрічі та спілкування з виборцями проводжу сам, відповідаю на листи особисто”.

Мотовиловець переконаний, що законопроекти насамперед мають бути якісно написані, далі має бути ґрунтовний захист їх у комітеті. Водночас нардеп зазначив, що в Комітеті з питань свободи слова він свою місію виконав і загалом, за його словами, “там немає жодної нагрузки на депутата”. Тому найближчим часом він перейде до Комітету з питань податкової та митної політики, де йому буде потрібна допомога помічника-консультанта.

“Моя місія в Комітеті з питань свободи слова виконана. Вона полягала в тому, щоб дивитися, як працює комітет, який єдиний відданий опозиції (комітет очолює нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич, – прим. ЧЕСНО), чи буде він працювати конструктивно. У новому комітеті в мене з’являться помічники, я оголошу конкурс на ті компетенції, які хочу залучити. Компетенцій для теперішнього комітету я не бачу жодних”.

За словами Мотовиловця, помічник допомагатиме йому в плануванні особистого графіку, організації зустрічей, хоча зараз нардеп чудово дає цьому раду з допомогою Google-документів і Google-календаря.

Відсутні помічники ще в одного представника “Слуги народу” – голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського. Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання він подав як автор або співавтор 15 законопроектів (більшість із них – з рубрики “галузевий розвиток”, – прим. ЧЕСНО), з яких сім уже стали чинними. Також нардеп пропонував поправки до трьох законопроектів.

У коментарі Руху ЧЕСНО Сольський повідомив, що він шукає фахових помічників і ставить до них високі вимоги, тому досі розглядає кандидатури:

“Ефективність законотворчої роботи народного депутата потребує фахових, відповідальних і цілеспрямованих помічників. Зараз у нас досить багато роботи в парламенті, зокрема і в Комітеті з питань аграрної та земельної політики. Ми активно працюємо над земельною реформою. З огляду на це вимоги до людей, які готові разом з нами змінювати країну, досить високі, а тому складно визначитись. Кандидатури досі розглядаються”.

Також без помічників працює п’ятий Президент України, представник фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко. Від початку роботи парламенту 9-го скликання він подав як автор або співавтор 5 законопроектів (більшість із них – з рубрик “державне будівництво” та “заяви і звернення ВРУ”, – прим. ЧЕСНО), з яких один набрав чинності. Поправок до законопроектів у Порошенка немає.

Рух ЧЕСНО звернувся до прес-секретаря партії та фракції “Європейська солідарність” Андрія Жигуліна, а також до прес-секретаря Петра Порошенка Святослава Цеголка по коментар щодо відсутності помічників у нардепа Порошенка. Вони пообіцяли прокоментувати ситуацію, однак протягом декількох днів по тому коментаря Рух ЧЕСНО так і не отримав.

Раніше Рух ЧЕСНО писав про те, що майже три мільйони гривень не виплатили народним депутатам у листопаді 2019 року через прогули засідань комітетів та неучасть у голосуваннях на сесійних засіданнях. За той місяць, відповідно до розпорядження голови Верховної Ради, 78 народним обранцям припинили відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням ними депутатських повноважень. 

Серед прогульників засідань комітетів були п’ятий Президент України Петро Порошенко, очільник партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко, співголова фракції ОПЗЖ Вадим Рабінович, родина Льовочкіних та член “Опозиційного блоку” Вадим Новинський

 

Прогульниками, які не одержали коштів, були представники всіх фракцій і депутатських груп, а також позафракційні. Однак найбільший відсоток депутатів-прогульників виявився у фракції ОПЗЖ: там 50% нардепів не отримали “депутатських”. 

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання найбільшу кількість поправок (5106) було подано до законопроекту №2178-10 про ринок землі, який ухвалили за основу 13 листопада 2019 року. 

До другого читання цього законопроекту подали 5106 поправок, з яких на цей момент затвердили 24 (0,6%) – від нардепів-”слуг” з аграрного комітету Артема Чорноморова, Марини Нікітіної та Павла Халімонова. Ще три поправки пройшли редакційно. 

Найбільше поправок до законопроекту про ринок землі запропонували представники фракції “Опозиційна платформа – За життя”, зокрема Нестор Шуфрич (522 поправки), Олександр Колтунович (511), Наталія Королевська (486), Олег Волошин (447), Ілля Кива (446). Загалом депутати з ОПЗЖ подали до цього законопроекту 3632 поправки, але всі вони були відхилені. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]