Шулявська діра в бюджеті: 2 мільярди для Києва – не межа за ремонт “втомленого” моста

Фото: Шулявська діра в бюджеті: 2 мільярди для Києва – не межа за ремонт “втомленого” моста

Вартість реконструкції Шулявського шляхопроводу зросла з 600 мільйонів до 2 мільярдів гривень. І це не межа. Для будівництва заїзду з проспекту Перемоги має бути викуплений та знесений цех №5 заводу “Більшовик”. Для цього “Укрбуд” продовжив роботи з коригування проєкту ще на рік – до кінця грудня 2020 року.

Реконструкція Шулявського шляхопроводу перетворилася на довгобуд, який потребує постійних фінансових вливань з бюджету міста.

Згідно з основним договором за тендером, підрядник мав завершити реконструкцію шляхопроводу та благоустрій території до червня 2019 року за 598 мільйонів 499 тисяч гривень. Але в договорі зазначено, що ціна є динамічною й може змінюватися.

Восени 2019 року, відповідно до додаткової угоди, вартість будівництва зросла ще на 200 мільйонів гривень – до 814,5 мільйона.

Своїм розпорядженням міський голова Віталій Кличко збільшив фінансування будівництва Шулявської розв’язки до 1 мільярда гривень.

“Як мені відомо, зараз підрядник намагається протягнути новий кошторис на суму близько 2 млрд грн замість виграного тендера на 600 млн грн… У місті виграють тендери на одну суму, а будують в 4 рази дорожче. Ми не можемо фінансувати наосліп інфраструктурні проєкти міста. Кличко має повідомити нову вартість розв’язки, інакше це гра в наперстки”, – зазначав Руху ЧЕСНО ще у вересні 2019 року депутат Київради Ілля Сагайдак

Відтоді вартість робіт за проєктом зросла ще вдвічі. Відповідно до зробленої в березні 2020 року експертизи проєкту, яка є в розпорядженні Руху ЧЕСНО, вартість робіт наблизилася до 2 мільярдів гривень. 

Зауважимо, що в березні 2020 року також провели тендер з оцінювання цеху №5 для його викупу з метою побудови там з’їзду розв’язки. 

Тож місто зазнає витрат на викуп будівлі та додаткове спорудження заїзду. 

Для коригування проєкту було проведено тендер та укладено з “Укрбудом” договір на 14 мільйонів. “Укрбуд” мав розробити коригування проєкту до кінця грудня 2019 року, але, згідно з додатковою угодою, підписаною 27 грудня 2019 року, строк дії договору подовжили ще на рік – до 31 грудня 2020 року. 

Нагадаємо, коштом киян мають намір створити парк на озері для “батьківщинівського” забудовника. Також у Києві планують побудувати 5 км велодоріжки за 184 мільйони гривень

Фото на обкладинці – Радіо Свобода


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]