Рік Гатненської сільради: депутати-прогульники та повна непрозорість

Фото: Рік Гатненської сільради: депутати-прогульники та повна непрозорість

Депутатів не цікавить освіта, охорона здоров’я та інфраструктура. Відповідні комісії збиралися лише по 1 разу за рік. Натомість у колі інтересів - земля і бюджет.

До бюджетної комісії увійшло лише 2 депутати. Відповідно один депутат може прийняти рішення щодо того, як формувати бюджет села. Місцеві обранці не подали жодного запиту. Сільрада не вміє сканувати документи для відповідей на запити громадян. Сайт сільради напівживий.


Гатне — село під Києвом. Земля тут доволі дорога. “Громада Київщини” неодноразово розповідала про земельні апетити можновладців, яким Гатненська сільська рада надала дозволи на приватизацію земель на дренажному каналі. .

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”). До обов'язків депутата входить участь у роботі ради, її постійних комісіях. Це вимога ст.14 Регламенту Гатненської сільради

 

Хто і чому прогулює сесії?

Майже половина депутатів в Гатному - прогульники.  Несумлінно відвідують сесії 6 з 14 депутатів.  Саме вони порушують критерії відвідуваності за методологією Громадського руху ЧЕСНО.

Один з найзатятіших прогульників опинився на волосинці від відкликання. Депутат Павло Бобруйко пропустив 7 сесійних засідань із 15-ти, тобто — 47%.  До межі, визначеної законодавством, депутатові залишався лише один прогул.

Павло Бобруйко — був депутатом і в попередньому скликанні, приватний підприємець, голова постійної депутатської комісії з питань молоді, спорту та охорони здоров’я. Не дивно, що з такою відвідуваністю його комісія протягом цілого року зібралася аж 1 раз.

На жаль, не вдалося зв’язатися телефоном із депутатом, щоб отримати коментар щодо його пропусків сесійних засідань. Якщо він виявить бажання прокоментувати, то рух ЧЕСНО залюбки висвітлить його позицію.

Троє депутатів пропустили однакову кількість сесійних засідань — по 40% кожен. Це Інна Ситниченко, Василь Баранюк і Вадим Вахненко.

Інна Ситниченко  — лікар-анестезіолог ЦРЛ м. Боярка з 2 округу, членкиня бюджетної комісії.

Фото з Facebook

Депутатка Ситниченко у 2010 році за минулої каденції ради була обрана як член Партії регіонів. Про це свідчить сайт ЦВК.

На вибори у 2015 році до сільради вона йшла як безпартійна.

Вадим Вахненко (13 округ) став депутатом у сільраді вперше, але вже встиг прогуляти 40% сесійних засідань за рік. За депутата, за його словами, проголосували 36 виборців з округу. Дружина Вадима — Марина Вахненко — головний державний податковий інспектор ДПІ Голосіївського району м. Києва — також балотувалася до сільської ради на місцевих виборах, але не пройшла.

Фото з Facebook

Депутат дивується, що пропустив так багато сесійних засідань, адже знає тільки про два пропуски.
 

Мною? Ну можливо… Пропустив з усіх сесій тільки одну, про яку знав, і була вона, коли я був у Польщі. Тоді мені дійсно подзвонили, я сказав: “Я в Польщі”. Одну сесію я пропустив перед Новим роком — я був закордоном. Ось дві сесії, про які я начебто знаю, — відповідає Вахненко.

 

Згідно з п 26.10 Регламенту сільради, депутатів має бути попереджено про сесійне засідання мінімум за 2 дні до його проведення, і в цей самий строк депутатам повинні надати для ознайомлення порядок денний з проектами рішень і матеріалами до них.

 

Да, повинні… Порядок денний — він один і той самий в них завжди, а рішення — якби нам давали — питання і проекти рішень — це було б цікаво, — зітхає депутат.

 

Зауважимо, що проекти рішень для ознайомлення депутатів і громади мають оприлюднюватися за 20 робочих днів. Жоден регламент не може обмежувати цей термін, який передбачено законом.

Депутат Василь Баранюк був обраний до сільради і в попередньому скликанні на місцевих виборах 2010 року. Є приватним підприємцем, за інформацією в ЗМІ, з 1997 року є власником ферми з вирощування печериць. Видання “Наші гроші” згадує Василя Баранюка в матеріалі про незаконне землевідведення ділянок на дренажному каналі в селі. Один із фігурантів скандалу, який отримав ділянку на каналі, — Василь Григорович Новак, — за інформацією видання, “свого часу був прописаний за одною адресою з депутатом сільради Василем Баранюком”.

У нинішньому скликанні Василь Баранюк представляє виборців з 8 округу (вул. Музейна; вул. Садова). Депутат став прогульником сесійних засідань, пропустивши 6 засідань із 15-ти.

Перед позачерговим сесійним засіданням, скликаним депутатами на вимогу представників громади села 27 грудня 2016 року, Василь Баранюк був присутній в раді під час дискусії односельчан із забудовником, але пішов з ради, так і не дочекавшись власне відкриття засідання.  

Цікаво, що депутат увійшов до земельної комісії, яка засідає перед кожною сесією, і при цьому, за даними сільради, засідання комісії протягом року він жодного разу не пропустив.

Депутат Баранюк каже, що його попереджали завчасно про проведення засідань, але він начебто бував у від’їзді більше тижня і не міг взяти участь у сесіях. За його словами, було б добре, аби повідомлення про сесійні засідання приходили за 10 днів, як того вимагає закон.

 

Просто повідомлення було пізно приходило, коли я був на от’єзді. Не було на місці мене… я тиждень не був, мене повідомляли, але я не міг кинути і їхати, —  каже депутат Баранюк.

 

За словами Баранюка, він отримує проекти рішень і знає, за що голосує, а тим депутатам, хто не отримує проектів рішень, —  радить щотижня приходити в сільраду.

 

Це їхня вина, якщо вони не знають, за що голосують. Каждий депутат об’язан приходити хотя би раз у тиждень, щоб ознакомитися з планами сесій і так дальше. Ілі хотя би раз у місяць. А якщо він не прийшов, а тільки прийшов на сесію —  то він должен був прийти за день, за два — поінтересуватися, тем болєє, що йому ж приходить регламент сесії, — каже депутат Баранюк.

 

По 4 сесійні засідання (27%) пропустили за рік депутати Віталій Маховка і Сергій Пилипенко.

Киянин Віталій Маховка (14 округ) уже був депутатом за попередньої каденції. Ймовірно, навчався заочно в НУБіП за спеціальністю “державне управління”. Писав там магістерську роботу на тему: “Повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення конституційних прав і свобод громадян”.

Повний тезка Маховки значиться помічником на громадських засадах екс-нардепа “бютівця” Сергія Терьохіна у 6 і 7 скликанні Верховної Ради.

У нинішньому складі сільради Маховка входить до земельної комісії.

Депутат Сергій Пилипенко від 9 округу (вул. Доброго дуба; вул. Прикордонна; вул. Козацька; вул. Джерельна; вул. Щорса; вул. Мічуріна) — приватний підприємець.

Пилипенко — власник продуктового магазину біля сільської ради та кафе “Вавілон”, яке нещодавно згоріло внаслідок короткого замикання.

Фото: kyivobl.dsns.gov.ua

Депутатів, які постійно ходили на сесійні засідання, — лише четверо. Це Олександр Тромса, родич якого — чиновник з Кабміну Сергій Козуб придбав 12 соток землі за 122 тис. грн; Вадим Давиденко; колишній секретар ради Володимир Сафончик та Станіслав Смалько.

Депутат Олександр Тромса, який не пропустив жодного сесійного засідання протягом року, у коментарі “Громаді Київщини” каже, що його завжди належним чином повідомляють про проведення сесійних засідань.

 

Я на всіх сесіях був присутній… Як я дізнаюся про сесії? та як по закону це робиться — присилають повідомлення, — відповідає депутат Тромса, а щодо того, де можна ознайомитися з проектами рішень, депутат радить звернутися до сільради.


“Працьовиті” депутатські комісії Гатного

Постійні депутатські комісії — це дуже важливі органи в раді, на які покладено вивчення, попередній розгляд і підготовка питань, здійснення контролю за виконанням рішень ради і виконкому.

Водночас, як бачимо з відповіді сільради на запит, деякі комісії збираються регулярно і під кожне сесійне засідання, а деякі — лише раз на рік.

Регулярно збираються земельна і бюджетна комісії — вони провели по 15 засідань кожна.

До постійної депутатської комісії з питань землекористування, розвитку території, благоустрою та торгівлі протягом минулого року входили депутати Василь Баранюк та Віталій Маховка. З 9 лютого 2017 року колишній секретар ради Володимир Сафончик очолив цю комісію. Раніше, ймовірно, головував у комісії депутат Петро Дроща, який нині став секретарем ради.У зв’язку з тим, що сільський голова Броніслав Корицький зараз на лікарняному, то Доща тимчасово виконує його обов’язки.

До бюджетної комісії —  “з питань планування бюджету, інвестицій, розвитку самоврядування та інформаційної політики” — входять лише двоє депутатів: голова Вадим Давиденко і членкиня комісії депутатка Інна Ситниченко.

Цікаво, що, згідно з п.5.8 Регламенту, всі бюджетні питання цілого села Гатне на комісії може розглядати лише одна особа, оскільки “засідання комісії вважається правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як половина від загального складу комісії”, тобто 2/2=1.

 

“Ледачі” депутатські комісії Гатного

Усі інші комісії за весь 2016 рік збиралися лише по декілька разів. Це комісії з питань охорони здоров’я; правопорядку та депутатської діяльності (регламентна); транспортна (вона ж опікується інфраструктурою); освітня. Їх всього 4.

Отже, постає запитання: за що голосують депутати сільської ради на сесіях, якщо комісії, які повинні готувати проекти рішень, майже не засідають?
 
Село Гатне має безліч проблем, які повинні вирішувати постійні депутатські комісії, що за рік засідали всього декілька разів.

Прикладом можна назвати безладне засилля реклами вздовж дороги місцевого значення Крюківщина — Лісники, що проходить через с. Гатне.

За біг-бордами та іншими яскравими рекламними конструкціями не видно навіть дорожніх знаків. Це питання належить до компетенції постійної депутатської комісії з питань розвитку інфраструктури, яка за весь рік зібралася аж 1 раз.

Щодо транспортної проблеми, то місцеві мешканці в циклон скаржаться на зухвале ставлення до доріг комунального підприємства МКП “Гатне”, в ряд обов’язків якого також входить підтримування належного стану дороги.


Депутати дозволяють собі погрожувати силовою розправою активістам села, які вимагають прозорості від Гатненської сільської ради. При цьому постійна депутатська комісія з питань законності, правопорядку, депутатської діяльності та етики не виконує своїх обов’язків.

Голова комісії з питань правопорядку — колишній працівник відділу боротьби з незаконною легалізацією іноземців Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми МВС України, а також колишній заступник Гатненського сільського голови Броніслава Корицького Сергій Вітенко (округ 11: вул. Жовтнева; вул. Лісова) дивується, що його комісія зібралася тільки двічі. Депутат переконує, що має протоколи з 6 засідань за минулий рік і 1 раз цього року.

 

Моя комісія 7 разів збиралася! Я ж казав Педченко (працівниця сільради - прим. автора), що моя комісія збиралася 6 раз, а 7-й раз осьо в началі року. У мене єсть протоколи засідань комісії… Ми розглядали, наприклад, впровадженння програми “Безпечне село”, створення “Оберіг”, потім взяття дороги на баланс… ну там треба дивиться, такі протоколи в нас. Останній протокол був щодо заборони будівництва по вулицях Інститутській, Кленовій і всього остального, то єсть рішення було прийнято на підставі протоколу моєї комісії, - відповідає депутат.

 

Як з’ясував рух ЧЕСНО, голова комісії просто не здає протоколи в сільську раду, відповідно ані рада, ані депутати, ані мешканці Гатного, не можуть вивчити ці документи.

Вадим Вахненко — голова постійної депутатської комісії “з питань освіти, культури та соціального захисту населення”. За весь 2016 рік комісія зібралася аж 1 раз.

Невже у селі немає жодних негараздів із освітою, культурою і соціальним захистом населення?

 

Засідання моєї комісії було один раз і ми затвердили, які ми будемо відзначати свята, з чого будемо їх фінансувати… ну в принципі, в цілому це й усе… Крім свят, затверджених державою —  день села, Івана-Купала і всі релігійні, пам'яті Небесної Сотні роковини, — відповідає Вадим Вахненко.

 

На запитання, чи вирішує комісія власне освітні проблеми, депутат Вахненко відповідає, що ці питання вирішуються на загальному рівні.

 

Ми вирішуєм ці питання на загальному рівні. В цьому році відбувся капітальний ремонт — заміна всіх вікон у школі. За гроші району заплановано збудувати майданчик стріт-файт на території школи та ремонт покрівлі. Що з цього вийде, ми ще не знаємо точно, але це ми в район подаєм. (Два рішення про це є на сайті ради —  прим. автора) Заплановано спорудження стадіону —  виділені кошти і районом і нами так само. Заплановане спорудження дитячого садочка — ми з села робим проект, а район будує, —  розповідає про плани Вахненко.

 

Проте освітня комісія, крім питань, які потребують суттєвого фінансового забезпечення і розгляду бюджетною комісією, може розглядати питання запровадження освітніх програм, залучення грантових коштів на освіту тощо.

 

Поки що таких питань у нас не піднімалося, —  відповідає голова освітньої комісії.

 

Непрозорість та безвідповідальність

Згідно з Регламентом, сесії проводяться відкрито й гласно, а протоколи можна отримати, написавши запит відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Сільрада має свій сайт, на якому могла б оприлюднювати проекти рішень і анонси засідань сесій та постійних депутатських комісій з порядком денним. Після засідань прийняті рішення могли би публікуватися на сайті в розділі “Рішення сесії”. Проте на ділі у цьому розділі за весь 2016 рік опубліковані лише 4 рішення. Попри те, що в раді відбулася зміна секретаря з Сафончика на Дрощу, на сайті це досі ніяк не відображено - там залишається “секретарювати” Володимир Сафончик.

Не краща ситуація і з отриманням інформації від сільради на запити відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Сільрада села Гатне не надсилає на запит громадян електронні копії документів, пояснюючи це тим, що потрібних документів немає в електронній формі.

Раніше сільрада вже оскандалилася, відмовившись надати інформацію місцевому мешканцю з тих мотивів, що запитувачу не виповнилося 18 років. За таке порушення законодавства, на голову сільської ради Броніслава Корицького було складено адмінпротокол Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, після чого місцевий мешканець отримав інформацію в повному обсязі.

Депутат Баранюк, член земельної комісії радить мешканцям Гатного отримувати інформацію про проекти рішень і засідання сесій та комісій безпосередньо в сільраді.

Депутат Вітенко обіцяє, що на сайті незабаром буде оприлюднено рішення, прийняті сільрадою і надалі інформація буде висвітлюватися заздалегідь.

 

Ситуацію з сайтом ми виправимо і будемо все висвітлювати. В нас просто нема відповідальної особи за сайт, - відповідає Вітенко.


Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже опублікував аналітичні матеріали про прогульників Київської, Білоцерківської, Бучанської, Гостомельської рад.

Рік роботи селищної ради - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]