Рекордне великоднє гречкосійство: хто перед виборами задобрював виборців Херсонщини?

Фото: Рекордне великоднє гречкосійство: хто перед виборами задобрював виборців Херсонщини?

Десятки тисяч великодніх пасок, продукти харчування та дешеве вино — класичний набір депутата, з яким той ходить по округу, сподіваючись конвертувати таку “гречку” в голоси на виборах.

Але якщо в інших областях 2021 рік не є роком виборів і політики не такі щедрі на “гречку”, то на Херсонщині гречкосій з команди Ігоря Колихаєва пішов на рекорд. Тут роздали десятки тисяч пасок, бо восени будуть довибори до парламенту.

Рух ЧЕСНО дослідив, хто з політиків і чим засівав виборців.

“Пасочка” Колихаєва 

Майбутній кандидат від партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”, заступник голови облради Геннадій Лагута роздав у 184-му окрузі, де збирається балотуватися, понад 20 тис. пасок. Про це один з телеканалів зняв великий сюжет з ознаками замовності. 

Скромний депутат облради з дуже скромною декларацією вирішив побити рекорд київських соратників Юлії Тимошенко з їхніми скромними п’ятьма тисячами пасок та цьогорічний рекорд нардепа Андрія Пузійчука, який задекларував витрату 241 тис. гривень на купівлю 7100 пасок.

Якщо вірити нардепу, у цьому політичному сезоні паска коштувала 34 гривні. Приблизно такі самі ціни у магазинах та пекарнях Херсона. Виходячи з таких цін, херсонцю Геннадію Лагуті на подарунки своїм майбутнім виборцям довелося витратити 640 тис. гривень. 

Паски роздавали у Новій Каховці та Бериславі, але не від партії, а від імені Благодійного фонду Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. 

Цікаво, що почесний голова партії Ігор Колихаєв нещодавно заявив в інтерв’ю, що він противник “гречкосійства”:

“Коли я розробляв стратегію та ідеологію партії, моєю метою було те, щоб люди нам повірили. Отримати довіру людей і виправдати їхні сподівання. Гречкосійство — це шлях в нікуди. Це не до нас”.

І сам на Масляну у фартуху з символікою партії пригощав млинцями громаду. 

За словами голови Новокаховського відділення фонду Наталії Лях, мета акції — “показати мешканцям соціальних категорій, що про них пам’ятають”.

Люди, які отримували подарунки від Геннадія Лагути, на камеру називали його “наступником Колихаєва”, який був депутатом від цього округу, але склав мандат, щоб стати мером Херсона.

Про роздачу пасок вдень 27 квітня повідомив сайт Новокаховської міської ради, розповівши, що у цій акції брали участь соціальні працівники комунальної установи. А це вже не просто підкуп майбутніх виборців, а й використання адміністративного ресурсу та навіть ознаки нецільового використання коштів — заробітну плату соцпрацівникам платить громада, а не депутат облради. Але через декілька годин цей матеріал із сайту видалили

Скріншот з кешу Google

І якщо у Новій Каховці подарунки від Геннадія Лагути роздавали на камеру на вулиці та у приміщеннях ветеранських організацій, а причетність міської влади швидко приховали, то у сусідньому Бериславі, що також входить у 184-й округ, не соромлячись роздавали подарунки у приміщенні комунального закладу Бериславської міської ради — Територіального центру соціального обслуговування.

Його директорка Людмила Бібік на камеру хвалила Геннадія Лагуту, розповідаючи про допомогу із фінансуванням Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання громадян у Зміївці.

За її словами, виділити кошти з обласного бюджету допоміг саме заступник голови облради Лагута. Хоча на сайті облради про свою допомогу вже заявив перший заступник голови облради Єгор Устинов, який теж збирається балотуватися у цьому окрузі. 

Наразі невідомо, кого партія “Слуга народу” висуватиме восени у 184-му окрузі, але відразу два представники цієї партії демонстрували активність перед святом. 

Депутатка Новокаховської міської ради Олена Ходорковська привітала весь медичний персонал НКП “Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Нова Каховка” з “прийдешніми травневими святами” і вручила кожному великодній подарунок. Про це повідомили на сайті міської ради.

Але Ходорковська є генеральним директором цієї лікарні, тож ці подарунки від депутатки-директорки можуть бути не пов’язані з виборами в окрузі.

Херсонець Нісар Ахмад, який не так давно очолив “Зе!Молодіжку Херсонщини”, теж у передсвяткові дні відвідував населені пункти 184-го округу.

У Таврійську він влаштував пікнік, але дарував не паски, а футболки

У вересні минулого року, балотуючись до Херсонської міської ради, Нісар Ахмад разом із Віталієм Вибранським вже роздавав подарунки школярам свого округу. Але обом не пощастило. Їх обійшов Євген Пляс, який набрав, на відміну від “благодійників”, понад 25% ціни мандату і посунув їх.

Паски, вино та вогонь

Поза межами 184-го виборчого округу Рух ЧЕСНО теж фіксував випадки святкового гречкосійства.

У Генічеську депутат облради від партії “Нам тут жити” Альберт Черепаха від імені свого благодійного фонду теж роздавав паски мешканцям громади. Як і у Новій Каховці та Бериславі, паски роздавали через соціальних працівників. 

Причому депутат, якщо вірити ЗМІ, приєднався до благодійної акції “Даруй радість на Великдень”, започаткованої Генічеським територіальним центром соціального обслуговування населення.

Окрім соцпрацівників із Генічеська, таку акцію щорічно проводять структури Російської православної церкви. 

У Херсоні засівав пасками свій округ депутат міської ради від партії “Нам тут жити” Андрій Ткаченко. За заздалегідь складеними списками він роздавав людям паски із власним фото та вино, але вже без свого зображення.

Подарунки людям роздавали у пакетах Благодійного фонду Устина Мальцева.

У сюжеті місцевого телеканалу видно, що і сам підприємець Устин Мальцев долучився до роздачі подарунків. Він є власником компанії, що володіє великою кількістю білбордів. У 2015 році співробітники Держекоінспекції у Херсонській області звинуватили Ткаченка і Мальцева у створенні корупційних схем. 

Громадська організація “Ми херсонці”, до керівних органів якої входить Андрій Ткаченко, у 2017 році вимагала у міської влади нові правила розміщення реклами, при цьому рекламувала свій проєкт на нелегальних білбордах Мальцева. 

Православний нардеп Вадим Новинський — людина для Херсона не чужа, бо рік тому був призначений Офісом президента “коронавірусним куратором” області. Цього року місцеві ЗМІ не повідомляли про якусь допомогу від Новинського у Херсоні. Натомість традиційно літак нардепа привіз у місто Благодатний вогонь. 

Про це активно писали ЗМІ, близькі до місцевої єпархії УПЦ, вказуючи, що фонд нардепа брав участь у доставці вогню. 
Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО відкрив онлайн Музей агітації та політичного трешу, де представлена спецвиставка “Великодня гречка”. Зафіксовані на Херсонщині випадки стануть її новими експонатами.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]