Скадовська громада: хто з депутатів прогулює засідання?

Фото: Скадовська громада: хто з депутатів прогулює засідання?

За результатами першого півріччя у Скадовській міськраді немає жодного затятого прогульника засідань сесій. А от чи прогулюють депутати постійні комісії, невідомо. Повну інформацію щодо відвідуваності комісій міськрада не надає.

Рух ЧЕСНО з’ясовує, скільки засідань пропустили депутати за півроку каденції, щоб уже було зрозуміло, хто може бути кандидатом на відкликання.

Згідно із законом, пропуски депутатом протягом року понад половини засідань сесій або постійної комісії, до якої він входить, є підставою для відкликання його виборцями (ч. 5 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Після прийняття Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати депутатів, які пропускають засідання чи неякісно виконують представницьку функцію. Закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

На жаль, на інформаційний запит Скадовська міськрада не надала інформації щодо відвідуваності депутатами засідань постійних комісій, а рекомендувала знайти її на офіційному сайті міськради. Ми проаналізували дані Скадовської міськради тільки щодо відвідування депутатами засідань сесій. 

Як раніше писав Рух ЧЕСНО, до Скадовської міської ради пройшли шість партій, що поділили між собою 26 мандатів. Склад міськради оновився на 70%. Нагадаємо, що VIII каденція почалася із кризи. Початок роботи депутатів і міського голови максимально відтермінувався через хворобу майже всього складу міської ТВК, яка не встигла підбити результати виборів, а потім і частини депутатів. Та ще у січні не могли налагодити конструктивну роботу.

Загалом депутати Скадовської міськради порівняно добре відвідують засідання сесій. За перші півроку серед них було всього 15% прогульників. При цьому немає жодного, хто за цей час пропустив би більше половини засідань.

Рух ЧЕСНО виявив чотирьох прогульників сесій — депутатів, які пропустили чверть і більше пленарних засідань сесій за перші шість місяців 2021 року. 

У новому скликанні найбільше прогульників із Партії місцевого самоврядування — 67%. Зокрема, Олег Старенький та Микола Шепель пропустили по 27% засідань сесій. 

Серед висуванців “Самопомочі” третина — прогульники. Артур Терьохін та Юлій Павловський пропустили по 36% засідань. 

У коментарі Руху ЧЕСНО Артур Терьохін не зміг згадати, чому пропускав засідання сесій: “можливо, робочі були моменти, можливо, хворів”. 

Прогульниками вважаються і ті, хто пропустив чверть і більше засідань постійних комісій. Але Скадовська міськрада у відповідях на запити щодо відвідуваності депутатами засідань постійних комісій інформацію не надала. 

На офіційному сайті опубліковано не всі протоколи засідань. Наприклад, на спільному засіданні комісій 27 травня головуючий нагадав, що засідання комісій провели 26 травня, але на офіційному сайті (на день написання статті) взагалі не було протоколів за травень. Тому інформацію щодо прогулів комісій у інфографіку не додавали.

Але якщо рахувати прогульників по наявній на офіційному сайті міськради інформації (включно зі спільними), то, наприклад два із чотирьох (50%) засідань комісій за півроку пропустили Надія Твердохліб (“Європейська солідарність”) та Артур Терьохін (“Самопоміч”). Два із трьох засідань (включно зі спільним) пропустили Микола Шепель (Партія місцевого самоврядування) та Олександр Демиденко (“Самопоміч”).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]