Таємне засідання з будівництва

Посеред робочого дня у Верховній Раді людей у костюмах вийшли в коридор на третьому поверсі парламенту і сіли за стіл. Люди в піджаках - народні депутати, які несподівано вирішили провести засідання комітету з питань будівництва. Кореспондент ЧЕСНО Сергій Андрушко став мимовільним його свідком і єдиним представником ЗМІ.

Це засідання комітету не було проанонсовано, а отже, про нього не знали ані журналісти, ані громадськість, які хотіли б бути присутніми. Засідання тривало близько 20 хвилин,  якраз під час короткої перерви в сесійній залі парламенту.

Що ж розглядали депутати?

Значну частину зустрічі депутати обговорювали чи є в Києві генеральний план і як поправки до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» вплинуть на виділення землі в Києві. 

З пояснювальної записки  до поправок цього закону: «01 січня 2013 року, практично, зупинився процес передачі у власність та користування фізичним і юридичним особам земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, оскільки, головною умовою здійснення цих операцій є саме наявність плану зонування  або детального плану території» (багато населених пунктів їх не мають).

Отже, питання виділення землі. Зустріч важлива. Серед членів комітету — люди з досвідом будівництва. Членом комітету є і народний депутат Нвєр Мхітарян, його ім’я можна знайти в розділі «керівництво» на сайті “Познякижилбуд”, як почесного президента. Він з Партії Регіонів.  

Член комітету з питань будівництва від опозиції - Геннадій Зубко надіслав лист громадському руху ЧЕСНО про те, що він склав повноваження голови правління ВАТ "Житомирський завод огороджувальних конструкцій" відколи став народним депутатом. Водночас, його і досі можна побачити на відеоролику на сайті  ВАТ "Житомирський завод огороджувальних конструкцій" (дивится з 20 сек).

Чому ж депутати нічого не анонсували, обговорювали все в своєму колі? Ось пояснення голови комітету з питань будівництва Спірідона Кілінкарова: “А що — це предусмотрено якось регламентом?” (повідомляти  журналістам).

Окреме пояснення — з сайту комітету будівництва: “Враховуючи скорочений строк підготовки зазначеного законопроекту, сьогодні, 04 червня 2013 року ... відбулося засідання Комітету”

За 10 днів до цього, 24 травня, у Парламенті попросили комітет доопрацювати поправки до закону “Про регулювання містобудівної діяльності” після першого читання. Про це теж йдеться на сайті комітету.

Такі засідання комітетів — поспіхом і в короткій перерві між засіданнями Парламенту, без журналістів - не виняток. Чому народні депутати так роблять — у них свої інтереси, серед яких і банальне бажання зробити всю роботу (і парламентську, і в комітеті) відразу за один день, щоб не з’являтися під куполом зайвий раз. Інше питання — чому це мають терпіти зацікавлена громадськість,  платники податків, які не отримують повну картинку з таких засідань - хто і які питання піднімав, хто і як голосував, хто і що лобіював.

Нагадаю, у нижній палаті Британського парламенту усі засідання комітетів можна переглянути на відео. Телеканал "Рада", на який витрати цього року з бюджету - 12,4 мільйонів гривень, взагалі не має практики транслювати засідання комітетів. Зрештою, трансляція засідань парламенту є лише в етерному варіанті. І це в часи Інтернету. Якщо ви навіть захочете переглянути ще раз виступ депутата в Парламенті, або процес голосування — ви цього зробити не зможете, бо телеканал “Рада” працює за стандартами 80-х років — без Інтернет версії.

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті спеціально для Кореспондент-Блоги


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]