Невідомі два роки вішають білборди від імені Президента

Фото: Невідомі два роки вішають білборди від імені Президента

До Великодня по Україні з’явилися плакати привітань зі святами зі згадкою імені Президента України. Громадський рух ЧЕСНО поцікавився в Адміністрації Президента і партії БПП, чи розміщували вони ці плакати. Як повідомили в Адміністрації Президента, такі плакати не розміщували взагалі. Партія свою причетність заперечує.

У райдержадміністраціях кажуть, що їм макети передали "зверху" і їх розмістили як соціальну рекламу, але не кажуть хто саме “зверху”. Держсекретар міністерства інформаційної політики заперечує підготовку міністерством білбордів з іменами політиків, тому що це заборонено законом.

 

За інформацією, наданою Державним управлінням справами, оплата послуг з підготовки та розміщення бігбордів з привітаннями Президента України, інших носіїв зовнішньої реклами у 2017-2018 роках Державним управлінням справами не здійснювалася”, - повідомили в Адміністрації Президента.

 

Таким чином, невстановлені особи протягом двох років розміщують плакати-привітання з Днем Перемоги, Днем Незалежності-2018, привітання зі здобуттям безвізу і перепощують їх на сайти місцевих держадміністрацій.

Плакат із іменем Президента, розміщений невідомими. Харківська область, біля міста Зміїв. Квітень, 2018. Фото: Ігор Фещенко
Публікація створеного невідомими зображення з іменем Президента на сайті Зачепилівської РДА Харківської області
Розміщений невідомими білборд привітання з Днем пам’яті і примирення у м. Києві на вул. О.Довженка. Травень, 2018. Фото: Ігор Фещенко
Аналогічне зображення привітання з Днем пам’яті і примирення на сайті Баштанської РДА Миколаївської області

Рекламу розміщували принаймні з серпня 2017 року. Напередодні Дня Незалежності у Києві розмістили безліч бігбордів та сітілайтів, зокрема на Хрещатику, де під час військового параду виступав Петро Порошенко.

Київ, вулиця Хрещатик. Серпень, 2017 року. Фото: Ігор Фещенко

 

Київ, Жовтень, 2016 року. Фото: Ігор Фещенко

Розміщення зображень на сайтах місцевих державних адміністрацій, керівників яких призначає Президент, наштовхують на думку, що публікація цих плакатів інспірована оточенням президента.

Так, керівник апарату Баштанської райдержадміністрації Миколаївщини Олександр Гайдаш повідомив, що зображення “Пам’ятаємо! Перемагаємо!” передали з Миколаївської облдержадміністрації.

У Миколаївській ОДА відповідь давали менш охоче: канцелярія переадресувала на приймальню, приймальня на управління інформаційної політики ОДА, а звідти на прес-службу. У прес-службі не переадресували нікуди, бо не відповіли на дзвінок. В область приїхав Президент, і, як повідомили в сусідньому департаменті інформаційної політики, усі пішли на зустріч із Порошенком.

Наприкінці робочого дня вдалося додзвонитися Дмитрові Наумчуку з прес-служби Миколаївської ОДА. Він каже:

 

Було, наскільки я знаю, розповсюдження цих банерів у виді білбордів по Україні, у тому числі по Миколаївській області. Але, чому вони розміщені були на сайтах райдержадміністрацій для мене, чесно кажучи, загадка”.

 

У той же час, він запевнив, що рознарядки щоб цим займатися у них не було:

 

Тобто, як вони розміщувались, я вам сказати не можу”.

 

Після цього Наумчук порадив звернутися до управління інформаційної політики ОДА.

На наступний день в.о. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської обласної державної адміністрації про привітання до Дня Перемоги Олена Іваненко пояснила, що їх розміщували фізичні суб’єкти.

 

Розміщували їх суб’єкти фізичні, які мають на це право розміщувати. Тому що в самої ОДА, у нас нема жодної плоскості (рекламної площі для розміщення зовнішньої реклами, -  прим. ЧЕСНО). А щодо сайтів, державних адміністрацій, то в нас цього не було”.

 

За її словами, в той же час, розміщувалася соціальна реклама від Мінінформу до дня народження В’ячеслава Чорновола, про енергоефективність, до сторіччя української революції “і якщо ви так проведете паралелі, то вона однакова по всій Україні”.

 

Є у нас договір на розміщення соціальної реклами. Ми так розміщуємо будь-яку соціальну рекламу там. І по протидії корупції... певна тематична реклама соціального спрямування. Там сума невелика. Вона не тендерна… З’ясовували вартість, в кого найменша вартість, в кого найбільше білбордів зовнішньої реклами”, - повідомляє Олена Іваненко.

 

Але, вона уникла відповіді на питання, хто саме надав для розміщення макети білбордів для соціальної реклами-привітання Петра Порошенка ОДА.

 

Інколи нам вже готову направляють в міністерстві інформаційної політики. Інколи ні. По-різному буває… Ми отримуємо готові макети. Ми їх согласовуємо і теж дайом, якщо там нема нічого такого, що б суперечило законодавству. В даному випадку це соціальна реклама. Город погоджується, шо це соціальна реклама, тому що вони й так відслідковують це”, - пояснює Іваненко.

 

Держсекретар міністерства інформаційної політики Артем Біденко заперечив, що в міністерстві розробляють візуальні матеріали чи привітання з іменами державних діячів.

 

Ми передаємо соціальну рекламу. Так, ми пишемо листи, кидаючи макети. Зокрема якщо брати травень, то це день депортації кримських татар 18 травня, безпека дорожнього руху, День Європи. Це чисто соціальна реклама. Жодного листа з підписом Президента, прем’єра, державного секретаря. В соціальній рекламі такого немає. Ми таким не займаємось”, - каже Артем Біденко.

 

Водночас, як зазначає Біденко, є випадки, коли міністерство публікує інформацію зі своїм логотипом, на рекламних площах, які орендує. Інколи таку ж рекламу публікують місцеві органи влади як соціальну рекламу, прибравши лого.

 

Наша публічна досить позиція, що вся подібна реклама має оплачуватись. Тобто, навіть логотип державного органу в соціальній рекламі фактично робить її несоціальною. Тому що це, по суті, логотип замовника”, - наголошує Біденко.

 

Після цих розмов рух ЧЕСНО надіслав запит в Миколаївську ОДА з проханням, все-таки, вказати хто надавав інформацію для розміщення.

Аналогічні зображення були на сайтах Арцизької РДА Одещини, Уманської і Ватутінської РДА Черкащини, використовувалися як тло під час офіційних заходів на Самбірщині Львівської області. Такі ж білборди були і в інших обласних центрах, зокрема у Львові. У згаданих ОДА представники інформаційних департаментів і прес-служб були менш балакучими і порадили направити офіційні запити. В Черкаську ОДА не вдалося додзвонитися, але запит направили і їм.

Білборди, як повідомив голова секретаріату БПП Максим Саврасов не розміщувала і партія імені Президента.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся за коментарем щодо ситуації до прес-секретаря Президента Святослава Цеголка, але він проігнорував питання чи розміщували плакати.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України цього року закупив на 1,5 млн 400 білбордів для реклами ініціатив з будівництва доріг, закупівель ліків і енергоефектитвності “уряду Гройсмана”. Уже зараз відкритий ще один схожий тендер на 10 мільйонів гривень. Ця реклама розміщується за рік до президентських та парламентських виборів.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Сприяння політичній конкуренції та доступу до політики шляхом громадського моніторингу витрат політичних партій на медіа-матеріали та їх верифікації"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]