71 млн: Чому держава дає мажоритарнику з БПП Сольвару піаритися за бюджетні кошти?

Фото: 71 млн: Чому держава дає мажоритарнику з БПП Сольвару піаритися за бюджетні кошти?

За рік до парламентських виборів на дитячі та спортмайданчики в окрузі Сольвара пішло майже 10 млн бюджетних коштів. Через Чернечий ліс проклали нову дорогу до елітних Лісників за 15 млн грн. У документах ці роботи фігурують як реконструкція вул. Затишної, якої де-факто не існувало

За ці кошти можна було б розпочати реалізацію серйозного інфраструктруного проекту, як то школи чи садка. Вартість одного учбового місця у новій школі Чабанів втричі перебільшує запропоновану Мінекономрозвитку.

Мажоритарна система стимулює прямий і непрямий підкуп виборців, в результаті якого до влади в Україні приходять політики, що мають свої бізнес-інтереси й не готові працювати на народ.

 

В Україні є дві проблеми з мажоритарною системою. Перша – чимало депутатів, обраних в одномандатних округах, значно менше зацікавлені загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округу.  Парламент не може працювати ефективно, коли 50 % займається субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема – безкарний підкуп виборців. Оскільки мажоритарні округи порівняно невеликі, то роздача гречки чи грошей суттєво впливає на результати волевиявлення. Саме тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу, для Парламенту зокрема – перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати принаймні будуть пов’язані спільною партійною програмою”, – каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи ГО “Центр UA”.

 

Округ мажоритарника Руслана Сольвара отримав найбільше субвенційних коштів у 2017 році. Про це вже повідомляв рух ЧЕСНО.

Натисніть для збільшення

Редакція Громадського руху ЧЕСНО неодноразово намагалася додзвонитися депутату, щоб отримати коментар. Згодом Сольвар сам перетелефонував і, як тільки почув тему розмови і перше питання, одразу сказав, що не має часу і сам перетелефонує. Це при тому, що нардеп перетелефонував сам руху ЧЕСНО. Але ніхто так і не перетелефонував і на подальші дзвінки не відповів.

Ось які питання руху ЧЕСНО залишилися без відповіді нардепа.

Чи знає він, що найдорожчі роботи виконують ТОВки - фігуранти кримінальних справ або новостворені товариства?

На будівництво школи на 24 класи (720 учнів) в смт Чабани (Києво-Святошинський р-н) виділили понад 8,5 млн грн, загальну вартість робіт оцінили у понад 172 млн грн.

Очікувана вартість за учбове місце становить 239 тис грн. За даними Мінрегіонрозвитку, будівництво шкіл нині коштує 86 тис грн. Тобто майже втричі дешевше.

Тендер виграла ТОВ "Будівельна компанія "ФОРУМ". Ця компанія виграла тендерів на суму 335 млн грн з 2015 року. Значну частину від загальної суми провела Чабанівська селищна рада.

За даними Судового реєстру, ТОВ “БК “Форум” фігурує у кримінальному провадженні за ознаками ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) з тяжкими наслідками.

8 грудня 2017 року до правоохоронців Києво-Святошинського району в Департамент захисту економіки Нацполіції надійшли матеріали щодо протиправних дій посадових осіб Чабанівської ради.

Так, працівниками міського райвідділу в ході перевірки зокрема і службових осіб Чабанівської ради, встановлено, що з метою власного збагачення, останні здійснили лобіювання під час процедури відкритих торгів по предмету закупівлі вище зазначеної школи з очікуваною вартістю закупівлі понад 172 млн грн. та в подальшому уклали договір з товариством "Форум"  на суму понад 157 млн грн.

Суд надав дозвіл на вилучення документів по цій справі.

Ще одна значна субвенція - реконструкція будівлі дитячого садочка в с. Дмитрівка Фастівського району Київської області понад 2 млн грн.

Тендер виграла ТОВ "Будівельна компанія "Український будівельний альянс”, створена в липні 2017 року. Це товариство виграло всього два тендери. Обидва оголошувала Фастівська РДА.

Другий тендер це товариство виграло на здійснення капремонту покрівлі будівлі КЗ "Фастівський центр ПМСД" - 1,5 млн грн, де воно було єдиним учасником тендеру.

Сумнівна компанія ТОВ “ДІО-Спорт” виграла 5-мільйонний тендер на реконструкцію стадіону в с. Шпитьки, Києво-Святошинського району Київської області.

Аукціон був завершений у листопаді 2017 року. ТОВ перебуває в стані припинення з 8 травня 2018 року відповідно до даних на сайті Мін’юсту.  

Загалом ТОВ “ДІО-Спорт” виграла тендерів на суму майже  93 млн грн.

Власником значиться житель Ірпеня Едуард Доманський, який був раніше кандидатом в депутати до Бучанської міськради від партії “Нові обличчя” і під час виборів на дільниці політик вдарив жінку і її сина

Проти ТОВ “Діо-Спорт” відкрите кримінальне провадження у слідства є підстави вважати, що  за період 2016 - 2017 роки воно здійснювало сумнівні фінансово-господарські операції з ознаками фіктивності.

 

Чому майданчики закуповують у двох ФОПів з Фастова?

Одним з підприємців якому пощастило отримати 2,5 млн на дитячі і спортмайданчики - це Онищенко В.В. Є ще один ФОП, який отримав замовлення на суму майже 3 млн і він теж з Фастова - Машляківський Я.А. Раніше ФОП не співпрацював ні з держустановами, ні з ОМС.

Слід звернути увагу, що Ярослав Машляківський балотувався на посаду Фастівського міського голови в 2014 та  на посаду депутата Фастівської міської ради в 2015 році від “Самопомочі”.

ФОП Машляківський почав вигравати тендери у вересні 2017 року, ФОП Онищенко у грудні 2016 року.

Про виконані роботи Сольвар вже навіть відзвітував на своїй сторінці у соцмережах.

А у відповідь за засівання округу, виборці присвячують депутату - ”Божому дару” вірші.

Субвенція на капітальний ремонт системи водопостачання вулиць: Буковинська, Кельменецька, Комунарська, Новоселицька, Сокирянська, Речіцька в с.Плахтянка Макарівського району Київської області. (І-ІІІ черги будівництва)  на 3 млн грн ще так і не освоєна. Оголошено тендер на стадії подання пропозицій.

 

Виборча реформа - фарс для мажоритарників?

Окрім залучення субвенційних коштів Сольвар, як і вся команда Президента обіцяла провести виборчу реформу, яка передбачає скасування мажоритарної системи, і після формування більшості включила її в Коаліційну угоду.

Сольвар у своїй передвиборчій програмі обіцяв вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

Коли Сольвару випала нагода виконати свою обіцянку і проголосувати за новий Виборчий кодекс(законопроект 3112-1), він чомусь… не голосував.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував розподіл субвенцій Київщини  та столиці.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]