Багатії і злидні Миргородської ради: найбагатша Сиверин не хоче звітувати

Фото: Багатії і злидні Миргородської ради: найбагатша Сиверин не хоче звітувати

Усі четверо депутатів від СДП потрапили до рейтингу найзаможніших. Представниця "Громади" Валентина Сиверин має найбільші доходи і статки. Кандидат на відкликання "радикал" Ярослав Місяць задекларував понад 11 млн грн статків.

Як заробити пару мільйонів за рік

Очолює п’ятірку депутатів, котрі заробили минулого року найбільше грошей, представниця ВО "Громада" Валентина Сиверин.

Натисніть для збільшення

За 2017 рік депутатка задекларувала більше 2 млн грн.

Майже всі ці кошти - 1,9 млн грн - дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. За даними Мін’юсту, депутатка працює як фізична особа підприємець.

Сиверин говорить, що займається різними видами діяльності. Якими саме - не пояснює:

 

У мене все написано, все відкрито, прозоро. Чим я займаюся, як я займаюся, як я заробляю. Можна знайти всю інформацію в налоговій".

 

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу Миргородської міськради у 2017 році і виявив, що Валентина Сиверин пропустила майже 90% засідань комісії з соцполітики і потрапила до списку кандидатів на відкликання.

Складати мандат Сиверин не планує і говорить, що вона жива людина, тому могла хворіти або ж у неї були інші проблеми. І, узагалі, не зобов’язана звітувати.

 

Слухайте, скажіть, будь ласка, а скільки депутатів відвідує сто процентів? Є такі депутати, шо вообще сесії ні разу не відвідали. Я щитаю, що я відвідую на восімсят відсотків. Я не думаю, шо обязана Вам відчитуваться".

 

"Батьківщинівець" Андрій Сіряк також минулого року отримував основний дохід від зайняття підприємницькою діяльністю - більше 1 млн грн. Майже 36 тис. грн доходу йому принесли грошові вклади в банку.

Сіряк володіє двома підприємствами: "СВС стрім", яке займається телекомунікаційним зв’язком, та "Телекомпанією СВС-ТВ".

Надавати коментар телефоном Сіряк відмовляється:

 

Мене батько навчив: з незнайомим людьми на вулиці не зупиняйся. Тим більше, якщо бачиш, що вони підозрілі. Зараз у той час коли є інтернет-шахраї, телефонні шахраї, не зрозуміло, як ви будете використовувати наше спілкування. Я не бачу де ви спілкуєтеся, як ви спілкуєтеся, для чого ви спілкуєтеся, для чого ви берете цю інформацію”.

 

Депутат від СДП Олег Говоруха також минулого року на підприємництві заробив більше півмільйона гривень. Сам депутат зазначає, що займається підприємництвом усе свідоме життя: будівництво, ресторанний бізнес, охоронний.

Понад 300 тис. грн Говоруха отримав від здачі в оренду майна. Депутат володіє комплексом нежитлових будівель площею 2,8 тис. м. кв. у Миргороді.

Його колега по партії Олена Булойчик задекларувала лише дохід від підприємницької діяльності. За даними Мін’юсту, депутатка працює як фізична особа підприємець. Що саме робить, Булойчик відмовляється пояснювати телефоном.  

Потрапило до рейтингу і подружжя депутатів Миргородської міськради від БПП. Віталій та Олена Гречко задекларували за минулий рік 735 тис. грн, з яких 130 тис. грн - кредит, 100 тис. грн - позика у члена сім’ї. 306,5 тис. грн - заробітна плата подружжя.

Ще 311,5 тис. грн Віталій Гречко одержав як військовослужбовець. З 2014 року він перебував у зоні АТО, а минулого року звільнився за станом здоров’я.

 

Хто з депутатів має найбільші статки?

Найбагатшою з-поміж депутатів стала представниця ВО "Громада" Валентина Сиверин.

Натисніть для збільшення

Понад 6 млн грн родина депутатки тримає на банківських рахунках. Готівкою Сиверин зберігає 5,5 млн грн, 1 тис. євро і 1 тис. доларів.

Другу сходинку в рейтингу посів голова фракції "Радикальної партії" в раді Ярослав Місяць, який проживає на Київщині, де під прокуратурою влаштував, зі слів очевидців, стрілянину. Нагадаємо, що депутат відвідав минулого року лише 1 сесійне засідання і став кандидатом на відкликання.

Ярослав Місяць з дружиною тримають усі кошти готівкою: 3,2 млн грн, 150 тис. доларів та 120 тис. євро.

Контакти Місяця в міській раді відсутні. В організаційному відділі говорять, що спілкуються лише з помічницею депутата. Остання теж номер телефона депутата не повідомляє, пояснюючи це тим, що Місяць часто перебуває за кордоном.

Депутат від СДП Григорій Семененко тримає на банківських рахунках 160 тис. грн, понад 23 тис. доларів у трьох різних банках та 3,2 тис. євро. Також, згідно з декларацією, Семененко володіє часткою в ТОВ "Курорт". Сам депутат дивується, що потрапив до рейтингу. Серед доходів його родини - лише заробітні плати та пенсії місцевого оборанця та його дружини. Семененко каже, що вся інформація в декларації - правдива. А кошти вдалося накопичити за попередні роки.

Василь Ніколаєнко з СДП також не вірить, що потрапив до рейтингу.

 

Те, що є на рахунках, це  не значить, що вони зараз зароблені. Це за десять років насобиралось. Раніше я займався підприємницькою діяльністю досить активно, шпалерами торгував".

 

І додає, що його колеги по раді такі кошти заробляють за місяць.

Уже  згадуваний Олег Говоруха тримає готівкою 250 тис. грн та 20 тис. доларів.

Згідно з декларацією, Говоруха має корпоративні права на 6 підприємств: ТОВ "Автоселл", яке спеціалізується на продажу автомобілів; ТОВ "Мирінвестресурс", ТОВ "НКГ" і ТОВ "Некст стар", які займаються розробкою будівельних проектів; мале підприємство "Укрком", яке  продає офісні меблі гуртом, і ТОВ "Миргородбудінвест", що працює у сфері архітектури.

Однак на сайті YouControl наявна інформація, що Говоруха є бенефіціарним власником та власником істотної частки ще кількох фірм: "Миргород-курортсервіс", ТОВ "Миркурортпроект", ТОВ "Миркомпроект". Їхня вартість у грошовому еквіваленті дорівнює 1,7 млн грн.

Говоруха зазначає, що ці підприємства з перших днів фактично не працюють.

Зазначимо, що, гідно з чинним законодавством, декларанти мають зазначати будь-які корпоративні права у відповідному розділі. Незалежно від того, чи працюють ці підприємства і приносять прибуток. підприємства

Як прожити вчотирьох на 609 гривень в місяць?

Натисніть для збільшення

"Свободівець" Роман Коршунов задекларував минулого року трохи більше 7 тис. грн. Це - кошти від здачі в оренду майна.

У родині Коршунова - четверо осіб: сам депутат з дружиною та двоє дітей. Прожитковий мінімум на одну особу на рік у 2017 році становив 19 244 грн.

Коршунов пояснює, що вказав у декларації дохід лише за 1 місяць, а не за цілий рік. Хоча, відповідно до законодавства, він мав задекларувати усі доходи, які отримував упродовж звітного періоду.

Подібна ситуація склалася і з житлом у Коршунова. У декларації депутата не вказано ані квартири, ані будинку. За його словами, родина не має власного помешкання, тому доводиться орендувати. Депутат стверджує, що не знав, що орендоване житло також потрібно декларувати.

До речі, представники "Свободи" не вперше декларують доходи нижчі за прожитковий мінімум. За результатами моніторингу ЧЕСНО декларацій депутатів Полтавської міської ради троє "свободівців" живуть за межею бідності.

Декларація Олександра Цися з "Рідного міста" на сайті НАЗК відсутня. Хоча його помічниця Катерина Афоніна стверджує, що особисто допомагала депутату подавати декларацію. І пообіцяла надати підтвердження. До момент виходу матеріалу ЧЕСНО не отримав доказів.

Нагадаємо, що троє депутатів Полтавської обласної ради не встигли вчасно подати декларації за 2017 рік.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу Миргородської міськради у 2017 році та виявив прогульників і кандидатів на відкликання. А також перевірив, куди пішли 30 млн грн субвенцій, які залучив на округ Олег Кулініч.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]