У Калинівці без тендерів пов’язані фірми закатують мільйони в асфальт

Фото: У Калинівці без тендерів пов’язані фірми закатують мільйони в асфальт

З 2017 року в Калинівській об'єднаній територіальній громаді Вінницької області відремонтували доріг майже на 31 мільйон. Жодного тендера за цей час не оголосили і жодної копійки не зекономили.

Усі закупівлі менш ніж на 1,5 мільйона не підпадають під дію закону "Про публічні закупівлі". Усі роботи поділили фірми, які пов’язані між собою. На день будівельника нардеп від БПП Петро Юрчишин нагороджує будівельників грамотами і вручає їм по 500 гривень у конвертах. Мера не бентежить готівка у конверті. Правоохоронці кажуть, що все в межах гостинності. На фото видно, що Нацполіція в Калинівці теж отримала конверти.

Натисніть для збільшення

Голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк (БПП) вважає, що не потрібно шукати чужих, коли є свої перевірені фірми:

 

Вони живуть у нашому місті… Вони мають і персонал хороший, і ліцензії. Як давати заробітну плату невідомо кому, то хай свої отримують. Навіщо мені шукати невідомо що, щоб я завтра мав головні болі? Навіщо шукати невідомо кого, якщо є своя людина? Вони влітку працюють тут, а взимку в комунальних підприємствах”.

 

Фірма “Леон-Ш”, яка отримала найбільше бюджетне замовлення на ремонт калинівських вулиць, лише раз вийшла на відкриті торги і програла. Підприємство брало участь в торгах із відновлення ландшафту території Северинівського парку-пам'ятки Жмеринського району у червні 2017 року. Про це йдеться на сайті закупівель “Прозорро. Саме з тендерної документації можна дізнатися, що з власної техніки у фірми тільки самоскид та екскаватор, все інше — в оренді.

Серед завантажених договорів, які б мали свідчити про технічну спроможність фірми “Леон-Ш” виконувати роботи з реконструкції доріг, є угода з філією “Калинівский райавтодор” ДП “Вінницький облавтодор” від 2006 року. Станом на момент участі в тендері у Северинівці ця угода була вже прострочена. Тобто фактично у 2017 році у фірми “Леон-Ш” уже не було угоди про оренду техніки для ремонту доріг.

З умов цієї угоди випливає, що ТОВ “Леон-Ш” в частині робіт є посередником, що може призвести до завищення вартості послуг ремонту доріг для громади Калинівки.

Цікаво, що сам орендодавець “Калинівський райавтодор” жодного разу в торгах щодо ремонту калинівських доріг участі не брав. Згідно з інформацією аналітичного модулю “Біпро”, за 1,5 року Калинівський райавтодор, маючи власну техніку для ремонту доріг, взагалі виконав робіт всього на 498 тисяч гривень.

І хоча в Калинівці і підписують угоди з іншими підприємцями на ремонтні роботи, як наприклад, будівництво двох спортивних майданчиків зі штучним покриттям біля школи  №1 майже на мільйон з підприємцем Поповським А.А та на 420 тисяч з Маковеєм А.С., але при урочистому відкритті майданчиків все одно дякують і нагороджують власників фірми “Леон-Ш”. Про це йдеться у повідомленні на ФБ сторінці “Типова Калинівка”.

На фото директорка школи вручає грамоту за будівництво спортивних майданчиків Охику Арменакяну - власнику все того ж безмінного ТОВ “Леон-Ш”.

Підприємство “Леон-Ш” виконує роботи не тільки за кошти місцевих бюджетів. У 2017 Сальницька сільська рада Калинівського району отримала на ремонт доріг 300 тисяч гривень у вигляді державної субвенції від КМУ. Угоду про ремонт доріг уклали з уже відомим підприємством “Леон-Ш”. Роботи проводять за рік до парламентських виборів на окрузі народного депутата-мажоритарника Петра Юрчишина (БПП). Сам Юрчишин на своїй сторінці у Facebook похвалився, що привітав будівельників грамотами. Це представники фірми “Леон-Ш”. На фото зі сторінки нардепа видно, що він вручає не тільки грамоти, а й конверти.

Голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк, який був присутній при “нагородженні”, не вважає такі дії нардепа корупцією:

 

А що там корупційного? Якщо людина, депутат Верховної Ради, нагородила людей, які роками працюють у нас на дорогах, на будівництві, то чому не нагородити? Да, він дав всім чотирьом по 500 гривень і дав грамоту від депутата Верховної Ради… І я їх знаю, і він. ...Ми разом привітали. Вони в нас з ранку до вечора…Чого їх не нагородити?”

 

До слова, син мера Калинівки — прокурор обласної прокуратури.

Потрібно нагадати, що минулого року народний депутат Петро Юрчишин на день самоврядування роздавав депутатам Хмільницької міської ради по 500 гривень та фейкові грамоти від Верховної Ради. Водночас Департамент захисту економіки Нацполіції області на звернення Громадського руху ЧЕСНО щодо можливого корупційного діяння депутатів Хмільницької міськради відповів, що роздані в конвертах депутатам 500 гривень — “подарунок, який відповідає загальновизнаним уявленням про гостинність.

Примітно, що на сторінці нардепа є фото, де працівникам поліції Калинівського райвідділку вручають конверти і грамоти. Це округ того ж таки нардепа Юрчишина.

Ще майже мільйон бюджетних грошей за пропозицією голови Калинівської ОТГ депутати спочатку вирішили витрати на купівлю авто та кавоварки для мерії, але під тиском громадськості проголосували за скасування свого ж рішення.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]