“За життя” на Дніпропетровщині без звітування НАЗК

Фото: “За життя” на Дніпропетровщині без звітування НАЗК

Міський осередок “За життя” окремо не звітує про свої видатки та внески на користь партії, а обласна парторганізація подала до НАЗК майже порожній звіт за 2017 рік. А проте, торік вони вели політичну діяльність.

Міський осередок “За життя” окремо не звітує про свої видатки та внески на користь партії, а обласна парторганізація подала до НАЗК майже порожній звіт за 2017 рік.

Аніматори, брендовані мікроавтобуси, пакети, намети, зариблення Дніпра, випуск газети, усілякі подарунки, організація заходів – інформація про фінансування цих та інших активностей залишилася поза звітами.

Рух ЧЕСНО аналізує звіти за 2016-2017 роки місцевих організацій партій, представлених у Дніпропетровській обласній та Дніпровській міській радах.

У лютому 2017 року в Дніпровській міськраді утворилася депутатська група “За життя”, яка згодом стала однойменною фракцією.

Торік у Дніпропетровській області офіційно з’явились і місцеві організації політичної партії “За життя”.

Так, 24 травня 2017 року було зареєстровано “структурне утворення” – Дніпровську місцеву (міську) організацію Політичної партії “За життя”, керівником якої спочатку обрали Данила Міро, а потім її очолив Геннадій Гуфман

Реєстрація осередку як “структурного утворення” без статусу юридичної особи не зобов’язує подавати до НАЗК окремі звіти про внески й видатки.

Якщо структурне утворення не є юридичною особою, то звітувати воно не повинне. А вся необхідна інформація про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру міститься у звіті самої партії, структурною одиницею якої є структурне утворення, що не є юридичною особою, – пояснює екс-заступник міністра юстиції України Павло Мороз.

Проте в “центральному” звіті партії “За життя” за 2017 рік майже нічого немає про місто Дніпро та область. Здебільшого там ідеться про видатки, пов’язані з Києвом. Кошти партії офіційно витрачались на оренду невеликого приміщення у столиці, виготовлення пластикових карток (на 4,5 тис. грн), послуги телефонного зв’язку, плату за Інтернет, розміщення рекламних роликів на телеканалі Newsone. А ще зазначено борги партії на 25,1 тис. грн, зокрема за послуги адвоката Марії Швець, оренду приміщення 2016 року, абонентську плату за надання юридичних послуг, доступ до Інтернету, користування сервером та за рекламу на телеканалі Newsone.

А судячи з бурхливої діяльності міської організації партії “За життя” минулого року, їй було про що звітувати.

У Дніпрі активісти партії “За життя” ведуть активну діяльність із жовтня 2016 року. Зокрема, вони брали участь у всеукраїнській акції “Тарифний майдан”. Прихильники партії також організовують соціальні акції, зокрема до Міжнародного дня інвалідів та Дня Перемоги. Також було випущено юридичну брошуру для автолюбителів, проведено еко-акцію “За життя Дніпра”, у межах якої в річку було випущено мальків білого амура, – написано на сайті партійного осередку.

 

Допис про зариблення річки Дніпро

7 грудня 2017 року вийшов перший номер газети “Життя Дніпра”, однак у міському осередку партії запевняють, що вони юридично не пов’язані.

Газета юридично не має ніякого стосунку до нашої міської партійної організації, – пояснив заступник голови дніпровського осередку партії “За життя” Олексій Лещенко.

 

 

Партійна газета “Життя Дніпра” розповсюджується в місті безкоштовно

Так чи інакше, але видатки на цю газету та джерела їх фінансування у звіті за 2017 рік відсутні.

22 грудня минулого року в Дніпрі стартував проект “Новорічний караван”, у якому було задіяно мікроавтобуси із символікою партії “За життя”.

2 грудня 2017 року в культурно-діловому центрі “Дніпропрес” із нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю відбувся концерт за підтримки Дніпровського міського товариства інвалідів “ДніпроІН”, партії “За життя” та ГО “Народне партнерство”.

Засновником зазначеної громадської організації є голова дніпровського осередку “За життя” Геннадій Гуфман. Він фігурував у численних журналістських розслідуваннях про “виведення” нерухомості з комунальної власності міста у приватні руки (“Кримінальний «подарунок» у центрі Дніпра”, “Після розголосу у ЗМІ близька до «регіонала» фірма відмовилась від захоплення 96 комунальних приміщень”, “Картина маслом: Гуфман и его партнеры”). Будучи депутатом Дніпровської міської ради попереднього скликання, він очолював депутатську комісію з питань комунальної власності, а також був директором КП “Бюро обліку майнових прав та діяльністю з нерухомістю”. Його дружина Яна Гуфман як приватний нотаріус засвідчувала операції з перепродажу майна, яке було до того комунальним.

Аніматори, брендовані мікроавтобуси, пакети, намети, зариблення Дніпра, випуск газети, усілякі подарунки, організація заходів – усе це вважається внесками, інформація про які залишилася поза звітами.

Будь-які товари та послуги, здійснені на користь партії, повинні бути відображені у звіті, – наголошує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.

Проте в партій є поле для маневрів.

У принципі робити на користь партії, зокрема й зовнішню рекламу, може будь-яка фізична або юридична особа. Теоретично партія мала б відобразити у звіті свою зовнішню рекламу як внесок. Але практично виходить так, що в законі немає обов’язку партії моніторити всю територію України, а у третіх осіб, які здійснюють заходи на підтримку партії, немає обов’язку повідомляти про це партію, – пояснює експерт.

Отже, партія може просто відхреститися від заходів на свою користь, сказавши, що їх улаштували якісь невідомі треті особи. Калмиков радить звертати увагу на те, чи присутні на таких заходах офіційні представники партії.

Геннадій Гуфман на тлі “Новорічного каравану” політпартії “За життя”

Заступник голови Дніпровської міської парторганізації “За життя” Олексій Лещенко підтвердив, що в Інтернеті немає інформації про видатки та внески їхнього структурного утворення. Також він наголосив, що неподання їхнім утворенням звітів не є порушенням законодавства України.

На запитання, хто конкретно фінансує міську організацію, Лещенко відповів стримано, без прізвищ:

Хтось надає автобуси, хтось надає музику.

А на питання, звідки ж надходять і як витрачаються кошти міського структурного утворення партії “За життя” він зазначив:

Це в нас можуть питати НАЗК, НАБУ та всі інші. Я не звітую. У нас є обласна організація, вона подає звіти щодо приміщень, зовнішньої реклами, поліграфії тощо. У нас немає бухгалтера, юриста. Навіть я працюю на громадських засадах.   

Зауважимо, що й робота на політичну організацію на громадських засадах теж є спонсорським внеском, який потрібно зазначати у звіті.

Щоправда, НАЗК так і не затвердило методології оцінювання спонсорських внесків у вигляді послуг чи товарів. Експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков, який тримає руку на пульсі щодо впровадження НАЗК цієї методології, повідомив, що її вже розроблено.

У партій є два варіанти поведінки. Перший – узагалі не оцінювати (спонсорські внески у вигляді товарів і послуг, – авт.), оскільки немає механізму оцінювання. Другий – оцінювати так, як вони вважають правильним, і відображати. Будь-який з цих варіантів важко назвати незаконним чи законним... На рівні журналістики ви можете про це говорити. На рівні юриспруденції в черговий раз доводиться констатувати безперспективність притягнення до відповідальності (за незвітування про спонсорські внески, – авт.),пояснює Калмиков.

Торік, приблизно за місяць після реєстрації міського осередку, було зареєстровано Дніпропетровську регіональну організацію партії “За життя”.  

Зазначимо, що регіональне представництво партії «За життя» у Дніпропетровській області працює з 2016 року, – ідеться на сайті партії.

Інформацію про регіональне представництво, яке працює з 2016 року, проілюстровано таким фото

 

Відповідно до звіту партії “За життя”, її регіональна організація не мала 2017 року власного розрахункового рахунку.

Хоча ЗУ “Про політичні партії в Україні” зобов’язує організації, які набули статусу юридичної особи, відкрити банківський рахунок.

Політична партія, а також місцева організація політичної партії, яка в установленому порядку набула статусу юридичної особи, зобов’язані відкрити рахунки… – сказано у статті 14 Закону України “Про політичні партії”.

Проте законодавство не передбачає санкцій у разі порушення цієї норми.

У звіті регіональної організації партії “За життя” за минулий рік, зокрема, зазначено, що єдиний спонсорський внесок громадянки в розмірі 480 грн витратили на реєстрацію внесення змін про юридичну особу. Нагадаємо, що партію “За життя” створили на базі ВО “Центр” та його місцевих організацій.

У документі також згадано, що на кінець 2017 року регіональна організація партії мала борг у сумі 3,5 тис. грн перед ТОВ “Пром-наладка” за оренду офісу. Приміщення їй надали в будівлі, де розміщено редакцію газети Дніпровської міської ради “Наше місто”. ТОВ “Пром-наладка” навіть постачало їм меблі.

Адреса редакції: м. Дніпро, вул. Героїв Крут, 17

Засновниками ТОВ “Пром-наладка” є Микита Рубан та Лариса Ручаєвська.

У серпні 2017-го активісти обласної організації партії роздавали переселенцям гуманітарну допомогу: дитячі речі, іграшки, ласощі тощо.

Зазначимо, що це вже не перша допомога, яку організовує партія «За життя» у Дніпропетровській області. Активісти політичної сили провели для сімей переселенців із модульного містечка в Павлограді автобусну екскурсію історичною частиною відомого промислового міста України, – повідомляється на сайті партії.

Представники партії спонсорували відбірні змагання з дзюдо у м. Тернівці, у м. Кривому Розі вітали пенсіонерів із Днем людей похилого віку, відвідували міську спілку інвалідів, роздавали книги, організували екскурсію для спортсменок м. Павлограда та переселенців з Донбасу, у м. Кам’янському дарували дітям солодощі й розвивальні ігри, провідували вчителів.

У місті Кривий Ріг привітали пенсіонерів

Спроби зв’язатися з представниками обласної організації партії не увінчались успіхом. Телефонуючи за контактним номером Дніпропетровської регіональної організації, зазначеним на сайті партії “За життя”, ми почули повідомлення, що “наразі абонент не може прийняти дзвінок”, тож узяти коментар не вдалося.

Нагадаємо, що на Дніпропетровщині один зі спонсорів БПП сидить на партійній зарплаті. Його фірма часто виграє тендери держорганів і місцевих рад. “Опоблок” підтримують представники агрегатного заводу Яцуби-Морозенка, а “УКРОП” фінансують партнери Філатова. Родичі Тимошенко фінансували партію й жили в борг, а Дніпровську міську парторганізацію “Наш край” проспонсорував підприємець Антон Грищенко. Він заробляє на департаменті міськради, підпорядкованому заступнику мера Олександрові Сидоренку – очільнику міського осередку партії “Наш край”.

Осередки “Радикальної партії Олега Ляшкане звітують про свої видатки та внески, проте торік вони вели політичну діяльність. “Радикали” платять каналу Ахметова у Дніпрі та переказують державні кошти за оренду офісу фірмам родини Сергія Рибалки, якого Ляшко називав спонсором партії.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]