Британський спонсор і поп-зірки. Чим живе Аграрна партія на Полтавщині

Фото: Британський спонсор і поп-зірки. Чим живе Аграрна партія на Полтавщині

Упродовж двох попередніх років Полтавська обласна організація “Аграрної партії” витратила понад мільйон гривень. 2017 року НАЗК виявило, що фінансував цей осередок громадянин Великої Британії. Проти організації порушили судову справу, а банківський рахунок арештували. Партійці звинувачують у всьому колишнього керівника – депутата обласної ради Віктора Скочка. Той каже, що в партії змінився очільник, але бухгалтери залишилися ті самі.

Громадський рух ЧЕСНО з’ясував, як “Аграрна партія” витрачає гроші спонсорів.

Як підвищити рейтинг завдяки поп-зіркам

Протягом 2016-2017 років Полтавська обласна організація “Аграрної партії України” задекларувала 1,2 млн грн видатків. Для порівняння: полтавська територіальна організація “БПП” за цей самий період устигла витратити понад 4 млн грн, з яких 99% – гроші з держбюджету. Міський та обласний осередки “Самопомочі” витратили трохи більш ніж 16 тис. грн. Їхні ключові видатки, що становили приблизно 1,3 млн, оплачував центральний офіс із бюджетних коштів. Про те, хто фінансує діяльність полтавських місцевих парторганізацій, можна дізнатись із попередніх статей Руху ЧЕСНО.

На рекламу “Аграрна партія” офіційно витратила понад 100 тис. грн. За ці гроші її полтавський осередок публікував матеріали в газетах “Зоря Полтавщини”, “Село полтавське” та “Полтавська думка”, розміщував зовнішню рекламу й ролики на телеканалі “Лтава”.

Утім, ця політсила полюбляє піаритися не лише у ЗМІ. У 2016-2017 роках “Аграрна партія” брала доволі активну участь в організації свят на Полтавщині. Наприклад, за її сприяння відбувались обжинки в селі Яреськи. Саме там розміщена агрофірма ім. Довженка, якою на той час керував екс-голова Полтавського обласного осередку партії Віктор Скочко.

2016 року на святі виступала співачка Alyosha, а 2017-го – Оля Цибульська. На афішах обох концертів є лого партії, а в її фінансових звітах – жодного слова про видатки на зірок “національного” рівня.

Афіші концертів за участю зірок української естради (джерело – дописи на офіційній сторінці осередку “Аграрної партії” у Facebook від 14.08.2016 та 12.08.2017)

Громадський рух ЧЕСНО вже писав у спільному з “Українською правдою” спецпроекті про те, що артисти – це вудка, на яку добре клює електорат. Якщо політики людей дратують і розчаровують, то поява зірок, навпаки, тішить. Для виборців, особливо в маленьких містечках та селах, безкоштовні концерти – це справжнє свято, де можна відволіктися від буденних клопотів. Тож, доки населення розслаблене й позитивно налаштоване, політики “продають” йому свої гасла й обіцянки.

Політика – це шоу-бізнес для некрасивих людей, – зазначає політичний консультант Олексій Ковжун.

І розкриває таємниці технології – артисти необхідні політикам для того, аби зібрати якнайбільше людей:

Простіше це зробити, коли є, наприклад, молода, красива дівчина, яка ще й заспіває. А коли політик, немолодий і некрасивий, вийде поруч із цією дівчиною, то буде світитися віддзеркаленням її краси. А людей, що зібралися на цю красу, можна вдало використати.

Долучається “Аграрна партія” й до менш масштабних гулянь, як-от: День села, День молоді, спортивні змагання. І навіть спонсорує деякі з них.

Скриншот допису зі сторінки “Аграрна Партія України Полтавщина” у Facebook

Згідно зі ст.17 ЗУ “Про політичні партії в Україні”, партії та їхні осередки зобов’язані звітувати про кожен платіж зі своїх банківських рахунків. А здійснювати готівкові операції їм заборонено.

Тож журналісти Руху ЧЕСНО спробували з’ясувати, за які кошти “Аграрна партія” влаштовувала святкування на Полтавщині та чому, попри норму закону, ці видатки не задекларовано. Однак зіткнулися з деякими труднощами.

Кругова порука: хто відповідатиме за попередню діяльність партії

Під час першої телефонної розмови партійці попросили журналістів Руху ЧЕСНО надіслати їм інформаційний запит. А вже за тиждень намагалися нас переконати, що всю необхідну інформацію відображено у звітах:

Запит пройшов, передан голові, він розглядає. Більш за все, що, можливо, і не удовлетворить. Тому що всі дані, які є, вони є у відкритому доступі, у звітах. Все, що ми маємо робити, ми викладаємо у звітах, і вони є в загальному доступі.

Коли за два тижні ми так і не дочекалися на жодну відповідь, номер телефону полтавської облорганізації вже був поза зоною досяжності.

У відповідь на ще один наш лист представниця осередку Любов Дружиніна порадила нам звернутися до колишнього очільника обласної організації партії – депутата облради Віктора Скочка:

Усі задані Вами питання стосуються періоду, коли посаду голови Полтавської обласної партійної організації “Аграрної партії України” обіймав Скочко Віктор Миколайович. Виходячи з цього, було б неетичним на задані питання відповідати Олександру Ківшику.

І вже телефоном пояснила детальніше:

Я можу вам дати його мобільний телефон, ви дізнаєтеся його електронну адресу. Бо в мене, кроме цього телефону, контактів немає. Дзвонить я йому не уповноважена, такій поважній особі, аж депутату обласної ради, яка накосячила отак. Напишете йому ті самі питання, і хай він відповіда. Він же знав, що він робив. Він усе в нас робив. Отакі діла.

За словами Дружиніної, Віктор Скочко, залишаючи посаду, забрав із собою всі документи, бухгалтери “все забирають із собою, як закритий рік”, а рахунок осередку взагалі арештовано.

Громадський рух ЧЕСНО писав про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення порядку фінансування “Аграрної партії”. 2017 року її полтавський осередок отримав 100,8 тис. грн від агрофірми ім. Довженка, директором якої був Віктор Скочко. Одним з кінцевих бенефіціарних власників цієї агрофірми був громадянин Великої Британії Валерій Коротков.

А відповідно до п.3 ч.1 ст.15 ЗУ “Про політичні партії в Україні”, юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземці, не можуть фінансувати політичні партії. Згідно з ч.7 ст.15 того самого закону, партія зобов’язана відмовитися від внеску особи, що не має права його здійснювати, протягом трьох днів від моменту, коли про це стало відомо.

Скочко ж, як твердять в осередку, не схотів відмовлятися від цих коштів, хоча і знав про незаконність внеску. А бухгалтерка, яка з ним працювала, звільнилася:

Бухгалтер і плакала, і просила, каже: давайте їх у три дні повернемо. Ні – і все. А що вона? Сказала: я йду, і пішла. Вона дуже ретельно все перевіряла й казала: Вікторе Миколайовичу, давайте повернемо ці гроші. І взагалі ніяких проблем. Дається вдосталь часу, щоб це зробити. Це відносно нова вимога, але дають час, ніхто не каже повернути їх за хвилину.

Виконати вимогу суду та повернути кошти осередок не може, бо гроші вже використали:

Віктор Миколайович дуже рєзко написав заяву. Якби це було на рахунку партії, балачок узагалі б не було, не було б вам про що писати. Він ті гроші використав. Він знає, що це дурно пахнущі гроші й ніхто такого не робить. У мене немає сумнівів, що ця людина розуміла, що вона робить. Це не вчителька та не прибиральниця.

Е-адреса Віктора Скочка, зазначена на сайті обласної ради, зараз не є активною. Дзвінки депутат скидає. Після того, як журналісти Руху ЧЕСНО стисло пояснили Скочку в смс-повідомленні, з якою метою вони до нього телефонують, депутат лаконічно відповів:

На подальші повідомлення він уже не відповідав.

Наші журналісти також надіслали листа з проханням прокоментувати ситуацію на е-адресу, яку надали в осередку партії, однак на момент виходу матеріалу відповіді ми не отримали.

Кому спрямували 34 тисячі з партійного рахунку?

Що стосується задекларованих видатків партії, то протягом двох попередніх років на заробітну плату та відрядні осередок витратив понад 150 тис. грн. Наразі, як розповідає Любов Дружиніна, співробітники місцевої парторганізації на роботу не ходять, оскільки рахунок арештовано, а працювати безкоштовно ніхто не буде.

Ще 71 тис. грн витратили на перевезення делегації Полтавської обласної організації, а також на квитки до театру. Куди подорожували партійці та з якої нагоди відвідували театр, залишилося загадкою.

Згідно зі звітом, партія чотири рази платила ФОП Костін Ю.О. за виробництво офісних меблів, переказавши загалом 34 тис. грн. Проте ЄДРПОУ отримувача платежів належить не ФОП Костін Ю.О., а ТОВ "Облагропостач", пов’язаному з теперішнім керівником осередку “Аграрної партії” Олександром Ківшиком.

Власницею істотної частки ТОВ “Облагропостач” є Ківшик Вікторія Петрівна. Вона також є бенефіціаром акціонерного товариства з дуже схожою назвою – "Полтавський облагропостач", яке очолює вже згадуваний Ківшик Олександр Петрович. До речі, нинішня е-пошта полтавського обласного осередку партії має назву “Облагроснаб”.

Зараз Олександр Ківшик мешкає на вулиці Пушкіна. Але якщо вірити інформації з відкритих джерел, то його повний тезко з однаковою датою народження проживав за тією самою адресою, де мешкає Вікторія Ківшик.

Можливо, під час заповнення звіту припустилися помилки й випадково переплутали ЄДРПОУ отримувача платежів. Однак в осередку цю ситуацію так і не прокоментували. Тож залишається тільки здогадуватися, випадково чи навмисне партійці подали до НАЗК недостовірні дані. Нинішній та колишній керівники організації не дають пояснень і намагаються перекласти відповідальність один на одного.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО започаткував серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Журналісти вже проаналізували, якими коштами розпоряджалися партійні осередки у 2016-2017 роках, дослідили видатки міської та обласної організацій “Самопомочі”. Найближчим часом чекайте на огляд витрат осередків інших політичних сил, а також на рейтинг найбільших марнотратів з-поміж партій Полтавщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]