Колективне несвідоме: працівники фармкомпанії одночасно пожертвували СДП по 500 грн

Фото: Колективне несвідоме: працівники фармкомпанії одночасно пожертвували СДП по 500 грн

Обласну організацію "Соціал-демократичної партії" фінансують партійці. Серед донорів партії — депутат облради Прядко, котрий очолював КП “Полтавафарм”, і 36 працівників мережі аптек. Лідер СДП Каплін грошей осередку не дає і вважає, що фінансування від пов'язаних осіб сприяє незалежності партії.

Обласна організація СДП отримала за два попередні роки майже 500 тис. грн. Усі ці кошти — внески фізичних осіб.

 

ТОП-5 донорів партії (ЧЕСНО за даними НАЗК)

Згідно з офіційними звітами осередку, найбільшими її донорами є депутат Полтавської міськради Юрій Синяк та голова осередку, депутат Полтавської облради Валерій Прядко.

 

У нас затверджене рішення про сплату членських внесків, це перше. А друге — благодійна допомога від членів партії, які мають на це можливість, фізичні особи — підприємці, власники фірм. Хто коли може. Коли треба, тоді ми вже сідаємо, говоримо з хлопцями і вирішуємо”, — каже Прядко.

 

Юрій Синяк, який за результатами моніторингу декларацій ЧЕСНО потрапив до рейтингу депутатів із найбільшими доходами, говорить, що фінансувати організацію спонукає бажання мати дієвий партійний осередок:

 

Без фінансової підтримки, хоч і маленької, працювати організації вкрай складно. Навіть канцтовари та папір для звернень треба за щось купувати. Є можливість — перераховую, тим більше, що суми перерахувань невеликі. Добре, що є можливість допомагати партії. Надіюся, що й надалі все буде добре”.

 

Валерій Прядко за І квартал 2016 року перерахував партії 62 тис. грн. У березні того ж року депутат очолив КП “Полтавафарм”, яке займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. З того часу сума його внесків на користь партії зменшилася. У ІІ кварталі 2016 року Прядко перерахував на користь осередку 40 тис. грн, у ІІІ кварталі — 2,5 тис. грн, у ІV кварталі — 0 грн.

Сам депутат говорить, що на новій посаді в нього не було фінансової можливості підтримувати осередок. У 2016 році його дохід, згідно з декларацією, становив майже 180 тис. грн. У 2017 році Прядко отримав понад 240 тис. грн заробітної плати. Однак сплату внесків не відновив.

Натомість восени 2016 року фінансово підтримувати партію почали працівники іншої фармкомпанії — місцевої мережі аптек.

18 жовтня 2016 року обласна організація партії одержала 36 платежів від різних осіб — по 500 грн від кожного. Валерій Прядко пояснює, що це — членські внески від працівників ТОВ “СВ медікал”, яке займається роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами.

Серед засновників “СВ медікал” — кандидат у депутати Полтавської обласної ради від СДП у 2015 році Сергій Тупікін та депутатка Подільської районної в м. Полтаві ради Лідія Зайцева, котрі зареєстровані за однією адресою, та Володимир Чопенко, який балотувався до Полтавської міськради у 2015 році.

 

Це у нас в Полтаві є люди, які працюють на одній фірмі, вони члени партії. Там і власник наш член партії — мабуть, просто вони кинули гроші як членські внески за рік. У нас один раз у рік не менше 100 грн членські внески. А хто може — п'ятсот, тисячу. Ми не обмежуємо максимальну суму”, — розповідає Прядко.

 

Очільник партії Сергій Каплін каже:

 

Там у нас потужний осередок. Один із керівників підприємства являється одним із керівників партійного осередку області. Так що нічого страшного в цьому немає. Ви ж не дивуєтеся, коли голова колгоспу балотується в депутати, і за нього весь колгосп голосує. Нічого ж дивного в цьому немає”.

 

Протягом 2016-2017 років ці 36 осіб більше не здійснювали платежів на користь партії. Прізвища, імена та по батькові всіх 36 внесені у звіт партії великими літерами (Сaps Lock). У той час як усі решта внескодавців у звіті партії за ІV квартал 2016 року, та й у всіх інших звітах осередку за 2016-2017 роки, записані звичайними, маленькими літерами.

 

Фрагмент сторінки звіту Полтавського обласного осередку СДП за ІV квартал 2016 року

Згідно з ЗУ “Про політичні партії”, кожен охочий, за деякими винятками, може перерахувати кошти на рахунок осередку партії. Однак зробити це має особисто у відділенні банку, повідомивши при цьому прізвище, ім’я і по батькові, місце проживання, ідентифікаційний номер, номер та серію паспорта громадянина, дату і місце народження.

 

Я знаю, що вони перераховували свої кошти, не наші. Вони захотіли по 500. Це сума невелика, вони можуть собі це дозволити. Ніхто їх не заставляв. Видно, тоді якась така була подія, що вони тоді бистро й однесли в банк”, — каже Зайцева.

 

Перевірити, хто і як здійснював ці платежі, не вдалося: у НАЗК стверджують, що розпорядником цієї інформації є обласна організація “Соціал-демократичної партії”. І лише вони можуть надати банківські виписки, які підтвердять чи спростують інформацію. В осередку СДП вважають інакше:

 

“Полтавська обласна партійна організація політичної партії "Соціал-демократична партія" не є суб’єктом владних повноважень та належним розпорядником інформації, яку ви прагнете отримати”.

 

Зазначимо, що ч. 3 ст. 22 ЗУ “Про доступ до публічної інформації” передбачено, що розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику.

Очільник партії нардеп-прогульник Сергій Каплін говорить, що не підтримує фінансово осередок. За його словами, якщо партію фінансують лише кілька людей з Києва, то це не партія.

 

У нас в партії є золоте правило: з грошима і дурний зможе зробити, а ви попробуйте зробити без грошей. Полтавська команда наша дуже різностороння, сильна, яка формувалася знизу, взірцева, зразкова. Там не може бути, в принципі, питання, щоб зібрати якісь там кошти для тих чи інших цілей партії”, — каже Каплін.

 

Нардеп вважає, що, навпаки, регіони повинні фінансувати центральний офіс для реалізації загальнонаціональних проектів.

НАЗК наголошує, що за порушення порядку фінансування і звітності політичних партій передбачена відповідальність. Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 212-21) передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення встановленого порядку, строків подання звіту політичної партії або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог.

Кримінальний кодекс України (ч.1 ст. 159-1) встановлює відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Громадський рух ЧЕСНО розпочинає серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Уже вийшли матеріали про “Рідне місто” та “Совість України”, які не мають коштів на рахунках і при цьому ведуть активну діяльність. Найближчим часом чекайте на огляд діяльності осередків інших політичних сил, а також рейтинг найбагатших партій Полтави.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу полтавських депутатів, у тому числі відвідування комісій та сесій обласної ради, доходи, статки та майно депутатів міської ради, зазначене в деклараціях, а також роботу Миргородської міської ради у 2017 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]