Підраховують другу добу: хто видав одному виборцю 4 бюлетені та 6 контрольних талонів?

Фото: Підраховують другу добу: хто видав одному виборцю 4 бюлетені та 6 контрольних талонів?

Уже пораховано майже 100% бюлетенів у всій Україні. Але є виборчі дільниці, де бюлетені не можуть здати до ОВК навіть з третьої спроби. Одна з таких дільниць – у селищі Коцюбинське, що біля Києва. Саме там одному виборцеві видали 2-й бюлетень для голосування. Після того, як відкрили скриньки, комісія та спостерігачі з'ясували, що ще один виборець отримав аж 4 бюлетені й усі вони були з контрольними талонами. Тобто по суті відбулося порушення таємниці голосування та видача 4-х бюлетенів з 10 контрольними талонами в одні руки. 95-й округ, до якого входить Приірпіння та Києво-Святошинський район, на Київщині найповільніше здає бюлетені до ОВК.

У цій ситуації вирішив розібратися Рух ЧЕСНО.

Після зачинення дільниці на вул. Лісовій у Коцюбинському розпочалося засідання ДВК. Члени комісії почали розглядати складені акти та скарги. Серед них була скарга спостерігачки Ольги Костишиної щодо видачі 2-го бюлетеня для голосування громадянину Владиславу Журавлю, який до того вже проголосував на іншій виборчій дільниці.

Як повідомляв у день голосування Рух ЧЕСНО, Журавель отримав два запрошення на різні дільниці, проголосував на одній і вирішив як експеримент перевірити, чи видадуть йому на іншій дільниці другий бюлетень. Коли він одержав бюлетень, то заявив про те, що це сталося, не використав його, а ініціював разом зі спостерігачем звернення до правоохоронних органів. Спостерігачка Ольга Костишина склала акт, який підписали двоє виборців.

Під час голосування щодо цього порушення лише спостерігачка Костишина, як видно на відео, зауважила, що членкиня ДВК, яка видала бюлетень Журавлю, не має права голосувати в цьому випадку, бо в неї конфлікт інтересів.

Комісія з цим погодилася, хоча такі питання мала б порушувати головуюча на дільниці

Члени комісії вирішили, що з цим питанням мають розбиратися правоохоронці й самі не дали оцінку діям колеги. Цікаво, що в акті, складеному головою та членами ДВК, не фігурує прізвище членкині ДВК, яка видала бюлетень, а основний акцент зроблено на виборцеві.

Членкиня ДВК Ланько, котра й видала Журавлю бюлетень, хоча він не був зареєстрований за адресою, що належить до цієї дільниці, у своєму поясненні теж звинуватила в усьому виборця Журавля.

Як згодом з'ясувалося, за тим самим столом, де сиділа Ланько, ще одному виборцю дали аж 4 бюлетені разом з 10 контрольними талонами.

Після 20:00 члени ДВК почали рахувати талони й бюлетені, і цифри не збігалися. Бракувало 10 контрольних талонів.

"Було б неправомірно ігнорувати цю ситуацію та відкрити скриньки для голосування. За моєї ініціативи та з моєю допомогою комісія склала акт, який підписали всі члени ДВК та всі спостерігачі, і зафіксувала цю розбіжність," – зазначила Костишина.

Далі взялися відкривати скриньки для голосування, щоб дістати звідти бюлетені. У результаті було виявлено, що в одній з них містилися талони, скріплені з бюлетенями. Громадянин, який отримав їх від членів ДВК, що сиділи за тим самим столом, проголосував у 2 з 4 бюлетенів. 2 бюлетені залишилися порожніми.

При цьому, оскільки талони не були відірвані від бюлетеня, було порушено таємницю голосування.

Ось який це мало вигляд, коли скріплені бюлетені й талони вийняли зі скриньки для голосування.

Акт про те, що талони та бюлетені знайшлися, як твердить спостерігачка Ольга Костишина, котра має юридичну освіту, склали на її вимогу.

"Оскільки комісії не вдалося з'ясувати, чи сам член ДВК видав 4 бюлетені в одні руки, чи виборець узяв їх самостійно, то я наполягала хоча б на фіксації цієї знахідки у відповідному акті. Хоча, на мою думку, оскільки виборець розписався й у списку виборців, й у 1 контрольному талоні, він не міг поцупити ці бюлетені, бо проставляння підписів відбувається під контролем членів ДВК. Висновки з цього інциденту має зробити як ОВК, так і правоохоронні органи. Після тривалих дебатів члени ДВК погодилися це зробити, і знову я допомагала у складанні акта, який пізніше підписали всі члени ДВК та всі спостерігачі,"  – розповідає Руху ЧЕСНО спостерігачка Костишина.

"Коли почали заповнювати протокол підрахунку результатів голосування, вони зрозуміли, що не можуть заповнити протокол за визначеною формою, оскільки не сходяться контрольні суми, а саме кількість виданих комісією бюлетенів не збігається з кількістю підписів виборців. Фактично ці суми в них ніколи й не зійшлися б, оскільки форма протоколу не розрахована на випадки, коли член ДВК видає більш ніж один бюлетень виборцю. Після цього деякі члени ДВК пропонували вирішити ситуацію неправовими методами. Член ДВК Леся Єльнікова запропонувала зробити те, що є очевидним порушенням закону: 1) знищити складені акти; 2) один з бюлетенів визнати недійсним, бо від нього не відкріплений контрольний талон; 3) а ще три бюлетені, які з'єднані з талонами й не мають позначок виборця, додати до вже запакованих невикористаних бюлетенів, оскільки їх ніхто перевіряти не буде", – додає Костишина.

"Я категорично проти цього заперечила й потім стала свідком розмови Єльнікової з головою дільниці Іриною Горобенко, у якій Єльнікова сказала, що зроблять усе так, як вона сказала, коли я залишу дільницю. Тому я змушена була залишитися", – додає Костишина.

Близько 4-ї ранку, як твердить членкиня ДВК Ніна Чижевська та спостерігачка Ольга Костишина, голова ДВК разом з членкинею комісії Лесею Єльніковою запакували бюлетені й талони, при цьому не зазначили на спеціальних листах, підписаних членами ДВК, кількість бюлетенів та талонів, запакували їх у мішки та опломбували ці мішки.

Голова ДВК дістала з сейфа печатку та ще декілька невикористаних пломб, а також напівзаповнені протоколи підрахунку результатів голосування, які були складені у відкритий, не запечатаний спецпакет.

"Отже, поза виборчою дільницею можна було перепакувати все, як треба. Є печатка, і є пломби", – звернула увагу Костишина, яка після цього пішла з дільниці.

У розпорядженні руху ЧЕСНО з’явилося відео, де голова цієї дільничної комісії розповідає, що юристи їм пропонували домовитися з членами ДВК і вирішити це питання поміж собою. Вони не розуміють, як з такими порушеннями їм здавати протокол.

Згодом спостерігачці Костишиній зателефонувала членкиня ДВК Ніна Чижевська. Вона повідомила, що зранку два опломбовані мішки привезли назад на дільницю й заховали до сейфа. На її запитання, де ж печатка, голова дістала її із сумки й поклала в сейф. Чижевська викликала поліцію. Після цього телефонного дзвінка Костишина вирішила повернутися на виборчу дільницю, розуміючи, що там відбуваються протиправні речі.

"Оскільки вони не подали ані протоколів, ані бюлетенів до ОВК, то в них ще був шанс оформити все, як вимагає закон. Проте Леся Єльнікова заперечувала проти фіксації порушення з цими 4 бюлетенями і вдруге запропонувала роз'єднати бюлетені та три з них оформити як "предмети", не визнавши їх бюлетенями. Я як спостерігач заперечила. Та зауважила, що всі ці бюлетені були пропечатані печаткою ДВК і містили індивідуальний номер. Їх не можна ідентифікувати як предмети ні за зовнішніми ознаками, ні відповідно до положень ЗУ "Про вибори Президента України". Вони не підпадають за визначенням закону під опис предметів, бо це бюлетені", – розповідає Костишина.

Члени ДВК намагалися пояснити Костишиній, що в них немає спеціальних знань, аби визначити, що це бюлетені, а не предмети.

"А те, що в них порядкові номери йдуть один за одним і стоїть печатка ДВК, – це, виходить, потребує спецзнань, щоб лічити по порядку й візуально зрозуміти, що печатка – це печатка ДВК?" – дивується Костишина.

Спостерігачка застерегла членів ДВК, що, якщо вони діятимуть таким чином, то не лише порушать ЗУ "Про вибори Президента України", а й скоять кримінальне правопорушення.

"Реакція Лесі Єльнікової була надто бурхливою на ці події, і після дискусії зі мною їй здалося, що член ДВК Чижевська фіксує цю розмову на телефон. Тому Леся Єльнікова накинулася на Чижевську та почала її бити", – розповідає Костишина про те, що було далі.

Чижевська викликала поліцію, і її співробітники, прибувши на місце, запитали, хто ще був свідком цієї події. Ніхто з членів ДВК не зголосився свідчити, окрім спостерігачки Костишиної. Правоохоронці попередили, що, якщо вони приїдуть на дільницю втретє, то можуть бути серйозні наслідки для всіх присутніх членів ДВК.

"Члени ДВК збагнули, що ситуація набуває серйозних обертів і вмовили Єльнікову вибачитися перед Чижевською та залагодити цей інцидент з нападом і фізичним насиллям. А також зрозуміли, що треба працювати далі в правовому руслі. Після цього вони погодилися долучити акти, які були написані раніше, а також скласти додатковий акт, як того вимагає закон, і погодилися з моєю пропозицією долучити їх до протоколу підрахунку результатів голосування як невід'ємні додатки", – резюмує Костишина.

Не зрозуміло, чому комісія одразу не вчинила за законом і довелося провести на дільниці майже дві доби, доводити людей до фізичного й психологічного виснаження, неодноразово викликати поліцію, щоб нарешті члени комісії почали діяти відповідно до закону.

Це відображає правову культуру громади, яку представляють члени ДВК. А той факт, що всі члени комісії відмовилися свідчити про напад на свою колегу, підтверджує те, що представники громади, яким довірили найвідповідальнішу роль – рахувати наші голоси, ладні приховувати злочин.

Ці події трапилися 1 квітня. Уранці 2 квітня членкиня ДВК Леся Єльнікова написала допис у соцмережі, у якому звинуватила Владислава Журавля у зникненні 4 бюлетенів. Вона вважає, що саме він до цього причетний.

"Звинувачення Єльнікової, що Журавель причетний до зникнення ще 4 бюлетенів зі стола ДВК разом з відкріпними талонами, є голослівними, бо не доведені. Знаючи особисто Владислава, це є неможливим! Рукоприкладство, які влаштували членкині ДВК Чижевській як офіційному представнику Кошулинського, є неприпустимим. Зі скріплених бюлетенів видно, який громадянин голосував та за кого. До "Свободи" цей виборець не має жодного стосунку. Це був виборець Зеленського. Членкинею ДВК Чижевською, яка єдина не готова була піти на порушення закону, я пишаюся. Так само, як і спостерігачем Костишиною, яка показала свою високу компетентність та принциповість. Є прізвище громадянина, який отримав 4 бюлетені, – хай правоохоронці з'ясовують, хто й коли їх йому дав з талонами разом. Журавель тут ні до чого", – зазначає депутат облради від ВО "Свобода" Ігор Домбровський.

"У Приірпінні діють фактично два штаби "БПП": один – офіційний (Марія Шевченко), а інший – тіньовий (екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк). У день голосування замінили членів ДВК на 2 дільницях у Коцюбинському. Це підтвердило також те, що "БПП" на рівні області, ймовірно, домовилося з Карплюком і віддали на поталу Карплюку всю структуру членства в ДВК. Також цікаво, що на окремих дільницях замінених членів ДВК (за квотою "БПП") контролював сумнозвісний "бютівець"-дерибанник Владислав Євстєфєєв, а головою ОВК 95-го округу є теж сумнозвісний "бютівець"-дерибанник Гурін! Отже, маємо неприховане використання президентського ресурсу на користь їхнього головного конкурента – "Батьківщини", – наголошує Домбровський.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО в передвиборчий період фіксував факти співпраці та прояви адмінресурсу на користь кандидатів від "БПП" та "Батьківщини".

Рух ЧЕСНО стежить далі за перебігом подій на проблемній дільниці.

Фото: УНІАН


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]