Рівненська міськрада: майже чверть депутатів - кандидати на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві обранці, що пропустили понад 50% засідань Рівненської міської ради (клікніть на графіку, щоб збільшити).

Лідирують серед депутатів-прогульників списочники від Партії регіонів Мирослав Берташ та Олексій Губанов, котрі у 2014 взагалі не відвідували сесії Рівнеради.

Із Мирославом Берташем Чесно зв’язатися не вдалося, оскільки номер його телефону змінено, а от Олексій Губанов повідомив, що дуже давно не займається виконанням депутатських повноважень, оскільки заяву про їх складання подав до канцелярії Рівнеради ще взимку 2014-го року.

Однак, у офіційній відповіді від міськради на запит ЧЕСНО Олексій Губанов значиться як чинний депутат.

"Він неодноразово заявляв про те, що він написав заяву. Однак у нас в раді вона не була зареєстрована офіційно", - коментує ситуацію Андрій Грещук, секретар Рівненської міськради.

Крім того, Грещук зауважив, що "колишні регіонали, скоріше з якихось політичних мотивів, перестали відвідувати сесії".

Депутата-списочника від ВО "Свобода" Володимира Валявку ЧЕСНО знайшов за кордоном. Причиною пропусків засідань ради та комісії у 2011-12 роках депутат назвав територіальну віддаленість:

"Я тоді проживав у Львові і багато роботи було у Львові. А пізніше я переселився в Рівне, тому відвідуваність покращилася".

На місцевих виборах 2015-го, як повідомив Володимир Валявка, він знову спробує отримати депутатський мандат.

Варто зазначити, що робота не є поважною причиною для відсутності на засіданнях ради чи комісії.

Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують платні від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Свої пропуски пленарних засідань сесій списочник-свободівець Андрій Остапчук теж пояснив тим, що нібито працює. Депутат каже, що не думав над тим, щоб скласти мандат, але переконує, що балотуватися надалі не планує, оскільки, за його словами, депутатська праця потребує багато часу.

Віктор Вівсянник, висунутий до Рівнеради за списком партії УДАР, змінив номер мобільного телефону, тому ЧЕСНО намагався знайти депутата за доступними номерами управління містобудування та архітектури Виконавчого комітету Рівненської міської ради, де той працює заступником начальника. Але і на роботу до депутата дотелефонуватися теж не вдалося.

Обраний до міськради від частини жителів вулиць Макарова, Млинівської, Соборної, Корольова та Князя Острозького депутат-мажоритарник Володимир Коваленко пояснив ЧЕСНО, що як депутат "реалізував себе не в повній мірі, був зайнятий на основному місці роботи". Працює депутат головним інженером ПАТ "Рівнеазот", який переживає нині не найкращі часи. Утім, пропусків без причин, наголосив Володимир Коваленко, не було: "пропускав, коли був у відрядженні, з власної ініціативи – ні".

Тут варто наголосити, що закон не передбачає поважних причин для відсутності на сесії.

Балотуватися на місцевих виборах цього року депутат Коваленко не планує.

Мажоритарник Андрій Боровик, обраний до Рівнеради виборцями району 12-ої школи, протягом кількох днів, коли ЧЕСНО намагався з ним поспілкуватися, був недоступний у телефонній мережі. Однак, ім’я цього депутата згадував у розмові секретар Рівнеради Андрій Грещук, наголошуючи, що Андрій Боровик часто буває за кордоном.

Найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій (клікнути на графіку, щоб збільшити).

Одним із депутатів, які мали б скласти мандат за підсумками роботи у комісії, є уже згадуваний списочник-регіонал Олексій Губанов, котрий не вважає себе депутатом, але при цьому так і не склав повноваження. Він проігнорував 100 % засідань комісії у 2014 році.

Обраний за списком ВО "Свобода" Володимир Валявка також пропустив усі засідання комісії, щоправда,  у 2013 році.

Ще два списочники від Партії регіонів Мирослав Берташ  та Юрій Сідлецький теж поповнили лави кандидатів на відкликання.

Серед прогульників засідань комісій знову зустрічається ім’я списочника від ВО "Свобода" Андрія Остапчука, який пояснив прогули зайнятістю. Він працював у комісії з  питань архітектури, будівництва та землевпорядкування,  яка збиралася 256 разів.

"По два рази на тиждень збиратися, всі питання складні – мені нема стільки часу", - зазначив депутат Андрій Остапчук.

Але попри те, що у депутата не вистачає часу на роботу в комісії він, як і його попередні колеги-кандидати на відкликання, мандат не склав.

Антон Сачук, котрий став депутатом за списком "Фронту змін", і очолив "земельну" комісію, теж у списку прогульників. Чому комісія працює у такому режимі Руху ЧЕСНО з’ясувати у Сачука так і не вдалося - він не піднімає слухавку.

Антоніна Озімковська, списочниця від ВО "Батьківщина", теж входить до комісії з  питань архітектури, будівництва та землевпорядкування і теж наголошує на тому, що робота в комісії для неї занадто інтенсивна.  

"Одна із найскладніших комісій, ми виїжджали часто на місце – дуже багато питань в цій комісії, охопити все інколи навіть неможливо".

Пропуски засідань Антоніна Озімковська пояснює перебуванням або у відрядженні, або на лікарняному. Закон не передбачає поважних причин для відсутності депутата на засіданнях сесій і комісій.

Депутатка, яка потрапила до кандидатів на відкликання, досі вагається, чи балотуватиметься до міськради знову.

Списочник від "Сильної Ураїни" Василь Власенко на дзвінки ЧЕСНО не відповідав.

Серед мажоритарників-прогульників і Анатолій Бобровський, обраний від жителів "Грабника". Попри те, що закон зобов’язує депутатів відвідувати засідання комісій, у Бобровсього своє уявлення про роботу депутата. Він вважає, нема чого туди ходити, бо "питання виноситься на розгляд сесії, а там як пролобіюють, так і проголосується".

“Варто зазначити, що депутати ще на засіданнях комісії можуть знати про проект рішення, прийняття якого загрожуватиме інтересам громади. У такому випадку депутат, що не відвідує засідання комісій, не може заздалегідь попередити громаду, аби мешканці міста могли прийти на сесію й вплинути на рішення депутатів. Саме тому відвідування комісій є надзвичайно відповідальним для кожного депутата,” - наголошує Ірина Федорів, координатор регіональної мережі ЧЕСНО.

“Депутат, який не бере участі у роботі профільної комісії, може не розумітися на питаннях, які потім виносять на розгляд сесії. Таке голосування за питання, яке депутат належним чином не вивчив, є безвідповідальним,” - додає Федорів.

Депутатом Анатолій Бобровський більше бути не планує.

Олександр Бабат, мажоритарник від жителів вулиць Київської, Данила Галицького та Орлова, якого висувала ВО "Батьківщина", переконаний, що працював на совість, хоча оцінювати ефективність роботи залишає виборцям, з якими планували ще багато зробити.

Шкодує, що в цьому році змінилися межі вибочих дільниць, тому пояснювати новим виборцям, чого вдалося досягти, на думку депутата, буде важко. "Усе доведеться починати спочатку", – каже депутат Рівнеради Олександр Бабат.

Попри те, що потрапив до кандидатів на відкликання, планує знову стати депутатом міськради.

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом Руху став часник - засіб дезінфекції та боротьби з “нечистою силою” у політиці. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Авторка: Галина Шепель, журналістка Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]