Вибори в Ужгороді: секретар ради проти колишнього мера

У другому турі за посаду міського голови змагатимуться секретар міської ради Богдан Андріїв (“Відродження”) та екс-голова міста Сергій Ратушняк  (самовисуванеь)

У першому турі між кандидатами точилась запекла боротьба. У результаті голосування до другого туру потрапив кандидат від партії “Відродження”, колишній секретар міської ради Богдан Андріїв та доволі прогнозовано, за даними місцевих екзіт-полів, неоднаразово екс-міський голова Сергій Ратушняк. Розрив у кількості голосів, відданих за кандидатів, доволі невелький - перший набрав на виборах 10 740 голосів (22,2%), другий - 7 169 (14,8%).

Незалежні соціологічні служби не проводили опитуваннь щодо ймовірного переможця, складно оцінити, хто переможе.  Хоча Сергій Ратушняк і більш досвідчений політик, та не раз перемагав на виборах в Ужгороді, прогнозувати його перемогу експерти не поспішають. Як зазначають представники КВУ, перемогу свою секретар міської ради нібито “купив” в ужгородців.

На думку експертів та журналістів, Сергій Ратушняк  у другий тур виборів пройшов за рахунок свого стабільного електорату (не більше 10%). В Ужгороді Ратушняк має довгу політичну  історію. Чотири рази його обирали мером Ужгорода. За свою кар’єру він чотири рази змінював свою партійну та фракційну приналежність: у 2010 р. провально балотувався в Президенти, у 2014 р. не зміг пройти до Верховної Ради по мажоритарному округу, зайнявши друге місце.  На місцевих виборах 2015 він вже балотувався  як самовисуванець, заручившись підтримкою на місцевому рівні політичною силою Анатолія Гриценка.

Богдан Андріїв також не вирізняється політичною стабільністю. Він розпочав політичну кар’єру як депутат міськради від “Нашої України” у 2006 році, але запам’ятався більше другою каденцією – вже як “регіонал” і активіст ужгородського “АнтиМайдану”. До речі, опісля його політична карєра тільки зросла  - він став секретарем Ужгородської міської ради. Вже на посаду ужгородського мера він балотувався від партії “Відродження”.

За обома кандидатами тягнеться кримінальний шлейф. Так, діяльність Сергія Ратушняка  під час останньої каденції, на думку експертів, залишила чимало незадоволених. Йому закидали все: від корупції до земельного дерибану.   В 1998-ому Генпрокуратура його переслідувала через відкриття валютного рахунку без дозволу Нацбанку, в 2000-ому його заарештували через зловживання владою, а в 2009-ому Ратушняк відзначився побиттям агітаторки Арсенія Яценюка, через що проти нього порушили кримінальну справу за статею “хуліганство”. Паралельно Сергій Ратушняк дозволив собі чимало різких антисемістських висловлювань щодо Арсенія Яценюка, ця справа привернула увагу міжнародної спільноти. Між іншим, цього року Сергій Ратушняк ще раз відзначився в медіа-сфері расистським скандалом, заявивши, що студенти з Індії, які вчаться в Ужгороді - “туберкульозні та сифілістські цигани”.

Є чимало запитань і  до  Богдана Андріїва. Так, навесні 2015 р. активісти звернули увагу, що після отримання посади секретаря міської ради, кандидат, нібито,  брав участь у підготовці проекту рішення про присвоєння собі рангу, а також підвищення заробітної плати, надбавок і премій. За цим фактом було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення, оскільки при прийнятті такого рішення міг мати місце конфлікт інтересів.

Звинувачують його і у ведені нечесної передвиборчої кампанії. Всеукраїнська мережа ОПОРА неодноразово фіксувала непрямий підкуп виборців на користь кандидата Андріїва: у період виборчої кампанії він активно відкривав дитячі майданчики. Про це згадують в позитивному контексті тільки комунальні ЗМІ. А ще, ймовірно, він використовує адмінресурс. Окрім того, багато хто вважає, що Богдан Андріїв нібито “купив” виборців.

Він - людина не бідна.  На початку 90-их він разом будував бізнес  з братом - Андрієм Андрієвим. З ними пов’язують володіння найбільшим ринком міста - на вулиці Краснодонців та керування АТП, а саме всім громадським транспортом міста.

Статки Богдана Андріїва відображені у його декларації. Так, за минулий рік він заробив більше 3 мільйонів гривень. І це при тому, що річна зарплата секретаря складає всього 98 тисяч гривень.

Сергій Ратушняк також не бідна людина. Практично кожному ужгородцю відома продукція та діяльність синдикату “Ріо”. Окрім того, родина Ратушняків за часів його правління в місті збагатилася чималою кількістю земельних ділянок та єдиним  комунальним басейном в місті, де незабаром відкрив аква-парк.

Завдяки цьому Сергій Миколайович досить забезпечений. Так, за рік він заробив більше 200 тисяч, а ось його родина - в рази більше (729 тисяч гривень). Також мер має щонайменше шість машин, один трактор, мотоцикл  і навіть один водний транспорт.

Варто відзначити, що під час передвиборчої агітації кандидати часто звинувачували один одного у наявності підконтрольних ЗМІ. Окрім того, Богдан Андріїв вирішив відмовитися від публічних дебатів з Сергієм Ратушняком, з яким, на його думку, нема про що говорити.

Автор: Денис ФАЗЕКАШ, Громадський рух ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]