Вінницька облрада: як “Самопоміч” після виборів взула громаду

Фото: Вінницька облрада: як “Самопоміч” після виборів взула громаду

“Самопоміч” на Вінниччині покладається на Божу поміч, будуючи храми, та на підтримку виборців, взуваючи їх у гумові капці.

Виступаючи за прозорість, деякі депутати позиціонують себе як благодійники і при цьому декларують злиденні доходи. 

Зауважимо, що попри політику партії викладати декларації депутатів на сайті, з 7-ми депутатів не оприлюднено декларації 4-х за 2015 рік.

Виборчий бюджет партії становив, відповідно до звіту, 147,58 тис. грн і складався виключно з внесків кандидатів. “Самопомочі” у Вінницькій облраді вистачило депутатів, щоби створити фракцію: при мінімальній потребі в 6 мандатах партія взяла 7 крісел в раді.

Депутати, здебільшого, розпорошилися по комісіях і не спробували взятися гуртом за вирішення питань якогось одного напряму: Сергій Стаднік став заступником голови бюджетної комісії, Ярослав Хребтій очолив комісію з питань охорони здоров’я, Андрій Ковальов став головою комісії з ЖКГ, куди також увійшов членом комісії голова фракції Вадим Соляник, Ірина Колесник стала членом комісії з охорони довкілля, Ігор Хміль увійшов до регламентної комісії, Євген Власюк став заступником голови комісії з питань місцевого самоврядування.

Голова фракції “Самопоміч” у Вінницькій облраді - Вадим Соляник. Засновник і керівник ГО “Вінницька обласна федерація таїландського боксу муей-тай”.  

У декларації за 2014 рік указав майже 1 600 грн річного доходу. Сім’я - дружина і донька - заробили в 2014 році майже 13 тис. грн. У депутата немає ані автівки, ані нерухомості, натомість у членів родини задекларований автомобіль Пежо-306 1998 року випуску (двигун 1,4 л), а також дві земельні дяльнки - площею 1000 кв. м  і 142 кв. м, і ще 30 кв. м “іншого нерухомого майна”. Ані квартири, ні будинку, де жив би депутат з родиною, в декларації за 2014 рік не відображено. На сайті “Самопомочі” замість декларації депутата за 2015 рік - декларація його колеги - депутата Ігоря Хмеля. Депутат Соляник у телефонній розмові розповів, що декларацію за 2015 рік подавав, і технічну помилку, через яку її не опублікували обіцяв виправити. Пройшло більше тижня, а декларації досі немає на сайті.

“До 2014 року я працював на підприємстві - Шаргородський маслозавод. Працював, починаючи від простого юрисконсульта, потім начальником юрвідділу й заступником директора. У 2014 році я стояв на обліку в центрі зайнятості. Деякий час - це 2014 рік частково і 2015-й - я не працював. Що стосується 2016 року - то я зараз працевлаштований. Працюю заступником директора на підприємстві і радником генерального директора на одному з підприємств”, - пояснює депутат низький річний дохід у декларації 2014 року.

У соціальній мережі голова фракції виклав фотографію, де він з меценатом Геннадієм Кравченком роздає взуття в мікрорайоні свого міста Шаргорода.

Фото: сторінка Вадима Соляника у ВКонтакте

До 1 серпня 2016 року депутат таким чином тричі “взував громаду” в гумові тапки.

Меценат, який допоміг Солянику “взути” район, імовірно, той самий Геннадій Кравченко, який балотувався у 2014 році до Верховної Ради - безпартійний самовисуванець, директор ТОВ "Антарктика-Порт" із міста Біляївка Одеської області.

Соляник значиться одним із довірених осіб кандидата Кравченка.

У базі помічників народних депутатів повний тезка Кравченка значиться як помічник на громадських засадах нардепа Юрія Кармазіна в 4-му скликанні.

Дивує, що людина, яка йде від партії з гаслом “Візьми і зроби!” у своїй депутатській діяльності пішла шляхом найменшого опору і просто почала роздавати частині виборців гумові капці.

Фото: сторінка Вадима Соляника у ВКонтакте

Вадим Соляник пояснив, що роздавав взуття в післявиборчий період, оскільки це одна з нагальних потреб місцевого населення.

“Люди звикли сприймати роботу депутат тільки в період виборчої кампанії. Я як депутат взяв на себе обов’язок займатися і благодійною допомогою в тому числі. Тому роздача взуття - це є і моя прерогатива. Розуміючи населення районів, розуміючи становище жителів сіл, які дійсно, реально потребують. Ми в цьому переконалися - повірте, що ажіотаж був дуже великий. Люди потребують сьогодні такої допомоги, переважно сільська місцевість. Це і чоботи і галоші і літні шльопанці - це те, що потрібне людям. Ми завозили і гуманітарну допомогу у вигляді багатофункціональних ліжок - забезпечили цими ліжками декілька районних лікарень. Якщо є така можливість - то чому б не допомогти людям. Я не бачу в цому нічого поганого, я вважаю, що навпаки якби кожен депутат трошечки допомагав такими речами”, - розповідає про роздачу взуття голова фракції “Самопомочі” Соляник.

Соляник вирішив в облраді працювати в постійній комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження.

З-поміж інших вінницьких самопомічівців в облраді найвищий рейтинг на виборах отримав депутат Ігор Хміль (20,46%). Він - член постійної комісії обласної ради з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності.

Фото: dobrodar.info

Ігор Хміль став заступником голови облради з питань діяльності виконавчого апарату ради. Будучи головою і засновником Благодійного фонду “Добродар”, отримав у нагороду з рук Онуфрія за те, що став головним спонсором побудови церкви Московського патріархату в Тростянці, “Орден святого великомученика Георгія Побідоносця”.

У 2014 році комерційний директор Ігор Хміль задекларував за рік 7649 грн заробітної плати. І все. Більше в декларації 2014 року ні авта, ні майна, ні житла.

У 2015 році задекларував лише 18902 грн зарплати і знову - ні кола, ні двора. На виборах в обласний виборчий фонд “Самопомочі” Ігор Хміль перерахував 18,5 тис. грн - тобто фактично все, що заробив за рік.

“Я на державній роботі всього півроку… навєрно, не заробив ще?”, - відповів по телефону депутат.

Депутат від “Самопомочі” в облраді Сергій Стаднік - на виборах отримав 19,9% голосів виборців. У виборчий фонд вклав 1000 грн. Заступник голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм.

Фото: samopomich.ua

Працює менеджером з продажу в Аграрнохімічній компанії VITAGRO.

До Барської райради балотувався у списку “Самопомочі” як безпартійний територіальний менеджер з питань розвитку КАБАРЕ компанія Нєміроф, де набрав майже 8,7%. На сайті “Самопомочі” Стаднік значиться як торговий представник компанії Nestle.

За півроку роботи комісії пропустив 15 з 24-х засідань, тобто 62,5%.

“Я є найманий працівник - не підприємець, не бізнесмен. Мені, щоб відпроситися, потрібне погодження керівництва. Але оскільки моє керівництво не зовсім вітає мою депутатську роботу, тому не завжди можу попасти на ці комісії. Але в цьому році вів мову з директором, то мені мають більше піти назустріч в цьому питанні. Оце така в мене причина. Не прогулюю їх спеціально - молодий, активний і хочеться брати в тому всьому участь, але не всі моменти від тебе залежні”, - пояснив, чому пропустив більше половини засідань комісії депутат.

На сайті “Самопомочі” не оприлюднено декларацію депутата за 2015 рік.
 

У декларації за 2014 рік вказав 15 155 грн власного доходу і понад 6 тис. грн - дохід родини як допомогу по безробіттю. Ані майна, ані автівки чи житла ні депутат, ні члени його родини, за декларацією, не мають.

“Мешкаємо просто в батьківському будинку. Будинок - на батькові, а ми просто проживаємо в його будинку. Автомобіль у мене тоже на мені не зареєстрований і на дружині теж не зареєстрований. Машина є, я їжджу за дорученням. Якщо тільки я на себе її зареєструю, вона обов’язково з’явиться в декларації”, - обіцяє депутат.

Самопомічівець Ярослав Хребтій став депутатом, набравши 19,02% голосів. Судинний хірург у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М.І. Пирогова з с.Бохоники. В облраді став головою постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення. За півроку з 9-ти засідань комісії не пропустив жодного. Навчався заочно в 2011 році в Одеському регіональному інституті державного управління за спеціальністю “управління в охороні здоров’я”.

Фото: surgerygroup.at.ua

У декларації за 2014 рік вказав 44 тис. 647 грн зарплатні як дохід. З нерухомого майна задекларував лише земельну ділянку площею 12 соток (1200 кв.м), яка знаходиться в Літинському районі на території Малиновської сільради.  

У декларації за 2015 рік вказав 58 тис. 411 грн зарплатні як дохід і згадану раніше земельну ділянку. У виборчий фонд вклав 1155 грн.

Депутат Євген Власюк отримав на виборах 17,74% голосів. Фізична особа-підприємець. У виборчий фонд вніс 1900 грн. Заступник голови постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва. З десяти засідань комісії за півроку пропустив лише одне.

Фото: сторінка Євгена Власюка у Facebook

За фахом - викладач історії, права та етнології. У 2012 році став одним з переможців обласного конкурсу “Молода людина року” як лідер студентського самоврядування року.

Щодо Власюка як підприємця, за даними Міністерства юстиції,  відкрито два виконавчі провадження.

З сайту Міністерства юстиції

У своїй декларації за 2014 рік вказав дохід у розмірі 197 тис. грн, його дружина заробила 14,8 тис. грн. Житла в декларації не вказано ні в депутата, ні в його дружини. Що стосується рухомого майна, що в 2014 році за 160 тис. грн Власюк придбав Мерседес-Спринтер 2001 року випуску.  Декларації Власюка за 2015 рік на сайті “Самопомочі” немає.

Депутат Ірина Колесник на виборах набрала 16,6% голосів виборців.

Член постійної комісії обласної ради з питань охорони довкілля, екологічної безпеки та раціонального використання надр, де з 6-ти засідань за півроку депутатка пропустила 2 засідання.

Фото: сторінка Ірини Колесник у Facebook

На момент виборів працювала спеціалістом внутрішньої політики Козятинської РДА, але вже 1 березня 2016 року розмістила резюме про пошук роботи адміністратора офісу.

З сайту work.ua

На сайті “Самопомочі” Колесник значиться як волонтер. В її профілі соцмережі є світлини з допомогою військовим.

Фото: сторінка Ірини Колесник у Facebook

У декларації за 2014 рік Колесник вказала трохи більше 13 тис. грн доходу, з яких 10 тис. 521 грн - зарплата, а 2 тис. 600 грн - допомога по безпробіттю. Заробітна плата її чоловіка - трохи більше 40 тис. грн. Сторінки з відомостями про нерухоме та рухоме майно - не оприлюднені, так само як і відсутня на сайті “Самопомочі” декларація депутатки за 2015 рік.

Депутат від “Самопомочі” Андрій Ковальов отримав з-поміж однопартійців на виборах найнижчий рейтинг - 15,27%. Вніс у партійних виборчий фонд 9230 грн.

Фото: сторінка Андрія Ковальова у Facebook

В облраді став головою постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження і за півроку роботи комісії не пропустив жодного з 6-ти засідань.

Засновник ТОВ "Джи.ПІ.Ес.Транспорт Контроль". Керівник асоціації автоперевізників у Вінницькій області.

У 2014 році, будучи безробітним, задекларував дохід у розмірі нуль гривень. При цьому дохід членів родини так само відсутній.

Серед нерухомого майна у 2014 році вказано квартиру площею 64,8 кв.м, гараж площею 18 кв.м, магазин у Вінниці площею 86,4 кв.м та земельну ділянку площею 351 кв.м.

Ковальов задекларував автомобіль Тойота Кемрі 2013 року випуску з об’ємом двигуна 2,5 л.

У 2015 році в Ковальова народилася донька, але в декларації за 2015 рік не з’явилися навіть кошти, які надає держава при народженні дитини.  Це може свідчити про те, що до питання заповнення декларації політик ставиться не надто серйозно.

Що стосується майна, то воно залишилося таким самим, як і в декларації за 2014 рік.

Депутат, який задекларував нуль доходів, підготував звіт за перші півроку своєї роботи, де вказано зокрема, що важливим питанням він вважає прозорість влади. Як за тотальної відсутності доходів депутат примудрявся два роки заправляти 2,5 літровий двигун своєї Тойоти у звіті не сказано. Так само незрозуміло, за які кошти він подарував дитячому садочку німецьку швейну машинку, про яку йдеться у звіті.

У звіті написано, що за час депутатської діяльності (тобто з 27 листопада 2015 року) депутат підготував і направив більше 78 звернень, вніс близько 30 правок у проекти рішень.

Разом із фракцією депутат виступив ініціатором запровадження системи електронних закупівель, до якої облрада долучилася 25 лютого 2016 року.

Загалом за перші півроку роботи ради у 2016 році “Самопоміч” за кількістю прогульників посіла 2 місце, поступившись лише “Солідарності”. У лави прогульників потрапив навіть голова фракції “Самопомочі” Вадим Соляник.

Натисніть для збільшення

Соляник пропустив за півроку з 6 засідань комісії половину.

“Одну позачергову сесію я пропустив, тому що був у відрядженнні. Стосовно комісій, то оскільки я голова фракції, то беру участь у різних комісіях. Оскільки голова комісії з питань ЖКГ - депутат з моєї фракції (Андрій Ковальов - прим. автора), тому, якщо так трапляється, що у мене не виходить, то я цю комісію не відвідую. Більше відвідую інші комісії - в тому числі і бюджетну, освіти і науки. У мене є депутат, який очолює власне цю комісію ЖКГ, і всі рішення приймаємо ми з ним разом, крім того, я працюю, тому міг бути й у відрядженні. Але про суть справ, які відбуваються в комісії, я знаю абсолютно на всі 100%”, - переконує голова фракції.

Прогулює не лише голова фракції Соляник, а й член регламентної комісії, який би мав стежити за порушенням закону та реграменту - представник “Самопомочі” Ігор Хміль. За півроку роботи в раді Ігор Хміль пропустив 7 із 16 засідань своєї комісії.

У телефонній розмові з журналістом Громадського руху ЧЕСНО Ігор Вікторович поскаржився на негативний досвід спілкування з журналістами і попросив надіслати запитання на електронну скриньку:

“Я не хотів би, щоб мої слова по телефону якось перекрутили, тому по телефону ніяких коментарів давати не буду… Я вам скину на цей телефон свою електронну адресу і надсилайте питання”.  Громадський рух ЧЕСНО спитав у депутата про відсутність майна в декларації та про пропуски засідань комісії, однак, станом на момент публікації відповіді на отримав.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО зробив огляд депутатів від “Свободи” та “Опозиційного блоку” Вінницької облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]