Вінницька облрада: “Свобода” залишилася без фракції

Фото: Вінницька облрада: “Свобода” залишилася без фракції

До облради пройшли брати Фурмани. Очільник свободівців в облраді Фурман вже встиг потрапити у лави прогульників. 5 із 6 свободівців, які потрапили до облради проживають у Вінниці.

Майже одразу після виборів депутат Барцьось зі скандалом залишив лави партії. Це заблокувало можливість “Свободи” створити свою фракцію. Партія отримала голову комісії по боротьбі з корупцією та секретаря бюджетної комісії.

Список “Свободи” на виборах очолив колишній народний депутат України (7 скликання) Олексій Фурман. Балотувався на місцевих виборах до обласної ради та до міської ради. Значиться з-поміж помічників Андрія Мохника (на громадських засадах).

Фото: vinnitsa.info

Якщо до облради Фурман очолив список, то у міській раді змагався за округ і за результатами голосування опинився у нерейтинговому хвості у порівнянні з іншими однопартійцями. Більше того, Фурман, у якого в місті такий низький рейтинг, балотувався на посаду міського голови Вінниці.

Перед місцевими виборами у 2014 році знову балотувався до ВРУ, але “Свобода” тоді до парламенту так і не потрапила, бо не подолала 5% бар’єр. Попереднього разу Фурману пощастило більше. Коли балотувався в нардепи у 2012 році, вдалося пройти після Революції Гідності за списком “Свободи” (№26). Тоді входив у комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики. Заробляв на той час доволі мало. Менше 28 500 гривень. Дружина дещо більше 11 500 гривень. На сайті ЦВК жодна нерухомість не вказана. У Фурмана тоді при таких скромних статках була Тойота RAV - 4 2010 року випуску.  

У 2013 році дохід нардепа і дружини склав понад 50 тисяч гривень. Жодного майна у декларації знову ж таки немає, окрім тієї-таки автівки. Зауважимо, що після 2 років депутатства Фурман показав журналістам 3-кімнатну квартиру і стверджував, що купив її 12 років тому. У декларації нардепа немає навіть метражу цієї квартири.

У його матері, за повідомленями ЗМІ, є свій ресторан “Фата Моргана”.

Після невдалої спроби пройти до ВРУ, ЗМІ стверджували, що Фурман брав участь в протестних акціях і претендував на звання “народного губернатора”. Сам Фурман таку інформацію спростовував.

Очолює обласний осередок “Свободи”. Перед тим був депутатом Вінницької райради. Раніше був депутатом міської ради впродовж двох скликань. Політик із досвідом у кілька десятків років має свій власний сайт.

Зараз працює директором ТОВ ВКФ “Козак+”, яке він заснував 1993 року. Проживає у Вінниці. В облраді увійшов до комісії з питань комунальної власності та приватизації. 50% засідань комісії політик пропустив, тому й поповнив список депутатів-прогульників.

До облради  від “Свободи” потрапив і молодший брат Фурмана - Тарас. Він доцент кафедри бухгалтерського обліку Вінницького торгівельно-економічного інституту. Пішов секретарем до бюджетної комісії облради.

Є засновником “Ексакрон”. Товариство здійснює посередництво торгівлею паливом, рудами, металами та хімічними речовинами.

Ще один депутат від “Свободи”, як і Фурман спробував свої сили на виборах до ВРУ. Валерій Скрипченко брав участь у парламенських виборах. Йшов за списком “Свободи” у 2014 році.

Фото: vlasno.info

Але йому дісталося заздалегідь непрохідне місце - 124. Варто зауважити, що на цих виборах “Свобода” не взяла за списком жодного мандату. На парламентських виборах 2012 року Скрипченко був довіреною особою кандидата Володимира Базелюка, який тоді балотувався як мажоритарник на Вінничині від “Свободи”, а на місцевих виборах очолив список кандидатів від “Свободи” до міської ради.

У новому скликанні облради Скрипченко разом з іншими депутатами вимагав невідкладної звітності силовиків перед депутатським корпусом облради.

Працює директором магазину “ВМ-техніка”, який, за інформацією ЗМІ, є родинним бізнесом свободівців-Базелюків.  В облраді увійшов до екологічної комісії.

Андрій Володимирович Вигонюк - лікар-інтерн у Вінницькій міській клінічній лікарні № 1.

Фото: vlasno.info

Медик очолив комісію по боротьбі з корупцією. До того, як стати депутатом, наголошував на тому, що посади в лікарнях розподілені за родинним принципом, після того, як став депутатом, за інформацією ЗМІ, поїхав у подорож Європою з однокурсницею, чий батько є завкафедри у Львівському медуніверситеті. Разом з ним у співавторстві Вигонюк формував свій науковий доробок.

У помічники, попри те, що обурювався клубною культурою, взяв, як повідомляють ЗМІ, діджея.

Єдиний представник “Свободи”, який мешкає в області - Володимир Зарічанський. Проживає в с. Війтівка Бершадського району. Переміг у цьому ж окрузі. У “Свободі” має найвищий внутрішньопартійний рейтинг.

Фото: vlasno.info

Балотувався до Бершадської райради і очолював список “Свободи”, але обрав мандат депутата облради. Зарічний увійшов до комісії з питань будівництва і розвитку населених пунктів.

До облради потрапив ще один помічник нардепа Андрія Мохника - Володимир Барцьось. Барцьось був уповноваженою особою від “Свободи” на парламентських виборах 2012 року.

Фото: vlasno.info

Балотувався до Вінницької міської ради, але став депутатом облради. Його округ входить в межі міста Вінниця. Майже одразу після виборів у фракції розгорівся скандал - Барцьось зробив заяву, що виходить з партії “Свобода”, яка принесла йому перший мандат у політичній кар’єрі. Колишніх однопартійців звинувачував у тому, що вони нібито змушували підтримувати на голову облради Анатолія Олійника. Натомість перший номер “Свободи” Фурман заявив про те, що Барцьося виключили, бо він у голови облради Олійника просив посаду в облраді.

Тут варто зазначити, що Барцьось на момент виборів у 2015 році значився заступником начальника відділу аналітично-інформаційної роботи виконавчого апарату облради. До виборів його навіть включили до комісії, яка мала визначити переможця конкурсу “Людина року”. Зараз на сайті облради він значиться як безробітний.

В облраді Барцьось увійшов до освітньої комісії, яка не користується популярністю з-поміж депутатів, як, наприклад, комісія з питань бюджету.

Ситуація з Барцьосем негативно вплинула на стан “Свободи” в раді. Втрата одного з 6 свободівців унеможливила створення фракції. В облраді фракції мають всі політичні сили, окрім “Свободи”.

Свободівці відвідують засідання сесій та комісій у порівнянні з іншими партійцями доволі дисципліновано. У список прогульників під час моніторингу ЧЕСНО потрапив один депутат - Олексій Фурман, який очолює фракцію.

Натисніть для збільшення

Фурман пропустив 2 сесійних засідання з 6 та 12 з 24 засідань комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації. Тобто 50 %. Депутат не вважає великою проблемою прогули комісій і намагається ставити собі в заслугу зразкове відвідування сесій, хоча і там він числиться з-поміж прогульників:

“Я зато сесії не пропускаю. Хіба що одну, позачергову. Дві пропустив? Ну дві. А скільки всього було - я не готовий вам сказати: ви в апараті дізнаєтеся”, - поділився відвідуваністю сесійних засідань Олексій Фурман.

Зауважимо, що регламентну комісію в раді очолює "свободівець" Андрій Вигонюк, який має ставити такі питання на обговорення комісії наприкінці року. Ті депутати, які пропустили понад 50 % засідань за рік, за законом, можуть втратити мандат.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО зробив огляд депутатів від “Опозиційного блоку” Вінницької облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]