73-річний батько нардепа Балицького має 800 тисяч доларів готівкою

Фото: 73-річний батько нардепа Балицького має 800 тисяч доларів готівкою

“Опоблоківець” Рєпкін дивується, що має найбільші доходи з-поміж депутатів Запорізької облради. Політик бідкається, що його намагалися пограбувати. Кальцев-старший не відстає від молодшого - представник “Нашого краю” декларує мільйонні заощадження.

“Опоблоківці” заробляють мільйони

 

Найбільше грошей минулого року заробила сім’я “опоблоківця” Олександра Рєпкіна. На двох з дружиною дохід депутата склав більше 25 млн грн.

 

Може ви помилились? Може я десь в десятці?, - дивується він.

 

Каже, в раді є багатші за нього депутати, просто вони приховують свої статки. Конкретних прізвищ не назвав, посилаючись на толерантність.

 

Серед бізнесменів, які заробляють пристойні гроші, є неписане правило: витрачати не більше 10% на те, щоб задовільнити свої потреби - на відпустку, спосіб життя, автомобілі. Тому дивно бачити деяких людей, які задекларували умовні 100 тисяч, в ресторанах, де повечеряти можна за 100 доларів, - каже Рєпкін.

 

 

Натисніть для збільшення

Найбільшу суму грошей - більше 10 млн грн - він отримав в якості роялті (оплата за використання або надання права на інтелектуальну власність). В декларації вказує один винахід (однопривідну механічну система з математичною функцією орієнтації панелей сонячних батарей) та авторське право на комп'ютерну програму, що моніторить роботу сонячної електростанції.

По 5 млн грн подружжя Рєпкіних заробило від зайняття підприємницькою діяльністю. Ще 4,5 млн грн дружина депутата, Марина Москальова-Рєпкіна, отримала як подарунок у негрошовій формі.

 

Це я їй будинок під Києвом подарував, в якому ми живемо. Дуже багато намагань зараз збанкрутіти бізнес, на нього чиниться тиск. Є певні ризики, що нападаючі на бізнес, будуть нападати і на мене. Саме тому, щоб моя родина залишилась в спокої і розуміла, що в них завжди де буде жити, я подарував будинок дружині. До основного бізнесу вона не має ніякого відношення, - пояснює Рєпкін. За декларацією, йому належить 7 компаній.

 

Другий у рейтингу депутатів Запорізької облради з найвищим рівнем доходу також представник “Опозиційного блоку” - Віталій Литовка. За минулий рік він заробив більше 12 млн грн, майже вся сума - його офіційна зарплатня. Литовка - генеральний директор заводу “Запоріжкокс”, який фактично належить найбагатшій людині України Рінату Ахметову.

Майже 7 млн грн склав минулорічний дохід сім’ї депутата він “Нашого краю” Олега Будянського. Він - голова правління в ПАТ "Бердянські жниварки". Офіційно підприємство належить кіпрському офшору. Це підприємство відносять до сфери впливу народного депутата від групи “Воля народу” Олександра Пономарьова, помічником якого раніше був Будянський. У ПАТ "Бердянські жниварки" депутат облради заробляє менше 4 тис. грн на місяць.

Основні доходи Олег Будянський та його дружина Оксана Будянська отримують від зайняття підприємницькою діяльністю. Контактним номером телефону у реєстрі фізичних осіб-підприємців і депутат, і його дружина вказали номер, який зазначений у контактах більше, ніж десяти підприємств з групи Олександра Пономарьова.

Гроші подружжю також нараховують підприємства, які пов’язані з родичами та помічниками бердянського нардепа - ПрАТ "Бердянський райагропромпостач", ТОВ "Санаторій Арктика", ПП "Курорти Приазов`я".

Головний “укропівець” області Ярослав Гришин за 2016 рік заробив майже 5 млн грн. Найбільшу суму - 4,6 млн грн - депутат отримав від зайняття юридичним бізнесом. Він володіє фірмою “Ярослав Гришин та Партнери”.

 

Доходи, що надходять на рахунок фірми, йдуть на виробничі витрати: зарплати, оренди офісів тощо. Чистий прибуток надходить на ФОП, - каже Гришин.

 

Трішки більше, ніж 17 тис. грн депутату заплатила обласна парторганізація “Укропу”.

 

Це мені оплата як керівнику обласної організації. Ще зарплату отримують бухгалтер та юрист, і все, - пояснює він.

 

Замикає п’ятірку найбагатших за рівнем доходу Сергій Желєв, депутат із Мелітополя. В минулому році він заробив 4,5 млн грн. Найбільше грошей подружжя Желєвих отримує від зайняття підприємницькою діяльністю.

У вересні цього року Желєв відмовився від депутатства. Як пишуть місцеві ЗМІ, його призначили на посаду почесного консула Республіки Болгарія в Україні.

 

Балицький-старший тримає готівку у валюті

Найбільше грошей має сім’я депутата від “Нашого Краю” Сергія Кальцева. На двох з дружиною він декларує близько 130 млн грн.

Цікаво, що рідний брат Кальцева, депутат Запорізької міськради Володимир Кальцев, також лідирує в аналогічному рейтингу. Як писав ЧЕСНО, за минулий рік він зарекларував майже 125 млн грн.

 

Натисніть для збільшення

 

Та вы шо? Ну я искренне рад, но я также был бы искренне рад, если бы мы были не первыми, а 51, тогда в Украине и Запорожской области было бы больше самодостаточных людей, - коментує Кальцев.

 

Найбільші суми грошей у депутата зосереджені в готівці. Майже 4 млн доларів він комусь позичив.

 

Если очень коротко и в двух словах, то с 87 года, когда я женился и денег мне стало катастрофически не хватать, я начал заниматься бизнесом. Все остальное - через моего помощника, отправляйте официальный запрос и получите ответ, - заявляє екс-регіонал.

 

Сергій Кальцев має багату політичну кар’єру: двічі був нардепом від “Партії регіонів”, очолював Запорізьку обласну організацію “Партії регіонів”. Наразі - співголова партії “Наш край”.  

Депутат Віктор Романов із “Самопомічі” накопичив майже 88 млн грн. Левова частка цих грошей - позичені кошти. Сам депутат дав комусь у борг 4 млн грн, 740 тис. доларів та 370 тис. євро. Його дружина - не менш щедра, вона позичила 3 млн грн, 380 тис. доларів та 300 тис. євро.

Романов - пенсіонер-підприємець, мешкає в Мелітополі. Зв’язатися з ним  можна тільки через приймальню його сина - депутата Мелітопольської міськради Романа Романова. Там протягом місяця нам обіцяли телефонну розмову з Романовим-старшим, але так і не організували її.

“Опоблоківець” Віталій Балицький, батько одіозного нардепа-кнопкодава Євгенія Балицького, також серед найбагатших. Зараз основний його дохід - пенсія близько 3 тис. грн щомісяця. Але це не заважає йому мати 800 тис. доларів готівкою. Каже, нічого дивного в цьому немає, бо майже 40 років займається бізнесом:

 

Уважаемая компания ЧЕСНО, вы бы лучше занялись не предпринимателями, такие, как я люди, та нам памятники обещали поставить та власть, которая нас просила, чтобы мы занялись бизнесом, а сегодня нас достают, откуда у нас деньги и так далее. Вы бы занялись руководителями областей, в том числе Запорожской, которые ни одного дня не были в бизнесе, тем не менее состояние покруче, чем у меня.

 

Замикають п’ятірку найбагатших також “опоблоківці” - Сергій Желєв і Олександр Рєпкін. Останній каже, що декларування великих статків не йде йому на користь.

 

Влітку минулого року, коли ми з дружиною були у відпустці, мій будинок намагалися пограбувати. Спрацювала сигналізація, приїхала охорона і по ній стріляли, в мене навіть дірки залишились в будинку і заборі… Треба розуміти, що розумні люди вдома вже нічого не тримають. Ми зайшли з дружиною додому, дивимось: ну що в нас тут можна брати? А вона (дружина, - авт.) мені розповіла, що одного разу її родину пограбували і позабирали навіть зубну пасту. Якщо б у нас не спрацювала сигналізація, то у нас залишилися б пусті шафи, - каже Рєпкін.

 

Як виживають депутати-злидні

За межею бідності опинилися чотири депутати Запорізької облради: три “опоблоківці” - Юлія Ковалевська, Вадим Сухіна, Юрій Голота та Олена Бодасюк з “Нашого краю”.

 

Натисніть для збільшення

Офіційно найбіднішою є депутатка Юлія Ковалевська. Торік вона не заробила нічого, дохід її чоловіка склав майже 16 тис. грн. Подружжя виховує двох дітей та декларує більше 100 тис. доларів готівкою.

 

Щодо моєї декларації, то там все вказано і доходи і заощадження. Тому, якщо хтось робить аналіз того, за який рахунок живе політик - то там все видно, - говорить Ковалевська.

 

Ковалевська - колишня нардепка від “Партії регіонів”, як повідомляла “Українська правда”, прізвище Ковалевської фігурувало у чорній бухгалтерії партії Януковича. Сама Ковалевська вважає список тих, хто отримував гроші, сфальшованим.

Депутат Сухіна минулого року не заробив взагалі нічого, зарплатню декларує тільки його дружина Ірина. Щомісяця вона отримувала майже по 2 тис. грн. Відповідно, річний дохід їхньої сім’ї в два рази менший прожиткового мінімуму.

Подружжя Сухіних виховує одну доньку, Владиславу, як зазначено в декларації, але на особистій сторінці в Facebook депутат вказує ще одну доньку - Діану. Вона мешкає в Києві і, судячи з фото в її профілі в Instagram, не бідує.

Як Сухіним вдається виживати на 2 тисячі щомісяця, нам дізнатися так і не вдалося.  

 

Я смогу с вами переговорить после 16 ноября, я на выезде. Всего доброго, - відповів нам депутат на прохання поспілкуватися.

 

Після цього на зв’язок вийшов, пообіцяв прокоментувати ситуацію онлайн, але так і не зробив цього.  

 

У “опоблоківця” Юрія Голоти - величезна сім’я: дружина, син, невістка та два онуки. Їхній річний дохід на шістьох склав лише 92 тис. грн, що також менше прожиткового мінімуму.

На межі бідності опинилася і бердянська депутатка Олена Бодасюк. За минулий рік вона заробила трішки більше 40 тис. грн. Бодасюк працює у двох підприємствах з групи нардепа Олександра Пономарьова - ПрАТ "Бердянський райагропромпостач" та ТОВ "РУ НВП Агрінол".

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив рейтинг найбідніших та найбагатших депутатів Запорізької міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]