Бідно - не гідно: чому мери Волині працюють за копійки

Фото: Бідно - не гідно: чому мери Волині працюють за копійки

Голова громади - обраний для того, аби управляти нею та ефективно господарювати. Якісне керування потребує знань та багато зусиль. Мери - це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи. Громадський рух ЧЕСНО порівняв зарплати очільників міст та селищ Волині, аби зрозуміти, чи набагато більше вони отримують у порівнянні з волинянами.

Мер Києва Леонід Черновецький свого часу для піару визначив собі зарплату в розмірі 1 гривні. І саме за його влади в столиці можна було спостерігати одні з наймасштабніших дерибанів землі. Якщо Україні потрібні мери, які ведуть боротьбу з корупцією й розвивають міста, то вони й чиновники апарату повинні мати вищі доходи, ніж зарплата прибиральниці. Ті, хто вже змінив популістський підхід, твердять: мерія отримала якісно новий кадровий склад, - говорить головна редакторка сайту Громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів, яка проаналізувала зарплати мерів усіх обласних центрів України.

 

Громадський рух ЧЕСНО також вирішив дослідити декларації 2016 року очільників 17-ти райцентрів Волині. Найменше заробляв у 2016-му мер міста Рожище. Якщо середня зарплата становила 4047 гривень, то його дохід за місяць був лише в 1,6 рази більший.

 

Натисніть для збільшення

В’ячеслав Поліщук не дуже задоволений такими доходами:

 

У мене стажу державного службовця не було. І на сесії в нас було прийняте відповідне рішення, яке не дозволяло підвищувати собі ці речі. Звичайно, будь-якого службовця така зарплата б не влаштовувала. Як людину мене та зарплата не влаштовувала, а з іншого боку я вважаю, що неетично так думати. Розумієте, завжди людина прагне до чогось більшого. Але я свідомий того, що такий керівник як мер не може дуже вирізнятися з-поміж інших.

 

Утім він додає, що з липня 2017 року його заробітна плата піднялася майже вдвічі у зв’язку із прийняттям Постанови Кабміну. Цією постановою Кабмін скасував обмеження щодо преміювання голів рад, чим дозволив місцевим депутатам самостійно визначати чи преміювати і, на яку суму, свого голову. Такий механізм не дає свободу, радше додає можливість депутатам тиснути на мера, якщо він не має більшості у раді й не йде на домовленості з депутатським корпусом.

Серед голів із найнижчими доходами й Іваничівський селищний голова Федір Войтюк:

 

Чомусь на рівні держави створюються органи, яким доручають боротися з корупцією, контролювати все на світі. Кажуть, що їм треба дати високу зарплату і тоді вони не будуть брати хабарів. Комусь 30 тисяч, кому 100 тисяч. Я не з заздрості це говорю, а як проста людина. І хочеться, щоб і на нашому рівні, не тільки Іваничівського селищного голови, а й в рядових працівників громади була також достойна зарплата. Щоб їм також вистачало на хліб, до хліба, вдягнутися і навіть відпочити, бо ми також люди, а не машини.

 

Голова Войтюк додає:

 

У мене є працівники, які донедавна мали 1700 гривень - посадові оклади. Сьогодні маємо мінімальну 3700. Якщо я їжджу в Польщу до партнерів, і там війт отримує 9 тисяч злотих (63 тисячі гривень). То я б навіть не хотів тих 60-ти. Це було б нагло і багато по відношенню до інших наших громадян. А якби голова отримував чистими тисяч 15-18 хоча б, то, я думаю, в нього були б мешти нормальні, і штани б міг собі купити. І краватку якусь часом треба вцепити. Ну і скажемо, взяти участь в якомусь заході і покласти благодійну копійку. То, якби б з такою зарплатою в сільській місцевості, де ще є курка, свиня, який город, що можна обробити, то можна було би жити. Особисто для мене 15-18 тисяч гривнях, не доларах, гривнях зарплати - і я би був щасливий. І мені б хватило, і внукам щось дати.

 

Більшість голів волинських міст та селищ, мають удвічі більші доходи від звичайних мешканців області. Утричі перевищує середню зарплату дохід голів лише чотирьох міст

Найбільше серед числа голів громад заробляє Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков. Його зарплата більша від середньої по області у майже чотири рази.

На запитання представника Громадського руху ЧЕСНО, чи вдосталь службовцю його зарплати, він відповів:

 

Моя зарплата буде мене влаштовувати тоді, коли вона буде відповідати моїй зарплаті хоча б 2012 року в доларовому еквіваленті. Або як у депутатів Верховної Ради, які ні за що не відповідають, - коротко резюмував Сапожніков.

 

Роман Ющук - Любомльський міський голова. Його зарплата утричі перевищує середню по Волині. Все ж він вважає, що вона недостатня для очільника громади, аби почувати себе фінансово незалежним.

 

Зарплати такої недостатньо. Адже відповідальності дуже багато. Як то кажуть, розпоряджаєшся трьома тисячами доларів, а отримуєш три тисячі гривень. Чесно кажучи, як для міського голови, то це не зарплата. Є навіть більші зарплати, до прикладу, в суддів, в адміністрації та в інших чиновників. Це, що ви порахували, — моя зарплата у 2016 - це "брудна" заробітна платня. А так, я її в таких розмірах і не бачив. Отримував на руки 7-8 тисяч. І загалом, інфляція зростає, купівельна спроможність падає. Тому ці гроші знецінюються.

 

Якщо так взяти для нашого містечка, бо ж не у всіх містах рівень життя однаковий. Ну, щоб людина себе нормально почувала, щоб вистачило на життя, то в доларах треба хоча б 1000. Все ж я вважаю, що престижність самої професії має підкріплюватися фінансовою незалежністю. Людина, йдучи на таку посаду, має почувати себе незалежно.  Держава формує мою заробітну плату, премії та надбавки надає депутатський корпус. Все ж наші зарплати залежать від держави, тому держава повинна думати, щоб такі службовці почували себе фінансово незалежними. Тут більше позиція держави має бути, - наголошує Ющук.

 

У Дніпрі чиновникам поставили вищі зарплати й це сприяло розвитку конкуренції. Відтак адміністрація міста сподівається на якісно новий менеджмент, який буде більш ефективно працювати на мешканців Дніпра.

Додамо, що Громадський рух ЧЕСНО спільно із Суспільним телебаченням на Волині запрошує до звітування очільників громад у прямому ефірі, із залученням експертів та готовністю відповідати на запитання від глядачів.

 

Громадський рух ЧЕСНО пропонує мерам звітувати в новому форматі – прямий ефір з інтерактивними питаннями від громадян та експертів. І на цих ефірах треба буде говорити, що саме зроблено для розвитку міста, суми залучених інвестицій",– говорить керівниця національної кампанії #ЧЕСНОзвіт Віта Думанська, - У такому форматі вже прозвітували мери Хмельницького та Чернівців. Невдовзі звітуватимуть мери Львова, Ужгорода, Житомира, Тростянця. Запрошуємо мерів міст доєднатися до національної кампанії #ЧЕСНОзвіт. Запроваджуємо нові стандарти звітування не лише в мегаполісах, але й у малих громадах. Голова селища Коцюбинське, очільник Новопсковської ОТГ на Луганщині теж підтвердив намір звітувати, – додає Думанська.

 

Нагадаємо, щоп’ять років Україна шукає на виборах близько 160 тисяч волонтерів, які мають стати депутатами і безкоштовно працювати на громади. За кордоном за роботу депутатів передбачена або заробітна платня, або компенсація.

Наближається час декларування доходів за 2017 рік. Тож Громадський рух ЧЕСНО незабаром дослідить, скільки ж очільники найбільших волинських громад заробили у минулому році. І чи задовольняє їх тепер вдвічі більша заробітна платня за служіння громаді.

Раніше Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналітику про багатів та злиднів Луцької міськради, а також виявив безхатченків і лендлордів Луцькради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]