Багатії та злидні Луцької міськради: мільйонери з офшорами і церковні миші

Фото: Багатії та злидні Луцької міськради: мільйонери з офшорами і церковні миші

З-поміж 8 депутатів-мільйонерів найбагатші депутати з БПП, УКРОПу та "Батьківщини". Покровський і Бондарук пов’язані з офшорами. Багатій-”радикал” Була балотувався до Верховної Ради в 2016 році на Волині й перераховував партії кошти.

“Свободівець” Богонос виживає із злиденними доходами, ремонтуючи комп’ютери. Ще один злидень - “укропівець”  Бойко вважає, що “додаткові кошти - це його справи”, тобто не підлягають декларуванню.

 

Як депутати заробили свої мільйони?

Найбагатшим депутатом Луцької міської ради за доходами є Андрій Покровський, обраний до ради від БПП.

Минулорічний дохід бізнесмена-мільйонера становить понад 5,5 млн грн.

Натисніть для збільшення

Поспілкуватися з найбагатшим депутатом не вдалося - він за кордоном.

 

На жаль, він зараз за кордоном у робочій поїздці. Ще й там захворів. Коли повернеться,  точно сказати не можу. Але як тільки він повернеться, то готовий відповісти на всі Ваші питання, - розповідає  помічник  Тарас Шкітер.

 

Сьогодні він є власником близько десяти фірм, серед яких найбільш відомі в Луцьку - торгово-розважальний центр "Сіті-парк", “Сучасний дім плюс", "Казкова оселя", ресторан "Колобок" та інші.

Як повідомляли ЗМІ,  засновниками однієї з фірм депутата, а саме  ТзОВ "Розважальний центр "Промінь", є Андрій Покровський та іноземна фірма "Good Team Invest LTD".  Її заснували за 3,5 місяці до конкурсу з продажу майна “Променя” у 2012 році. Статутний фонд - 1 500 доларів. Директором її є Джанкарло Еспехо (Giancarlo Espejo). Він родом із Белізу. 

Крім того, депутат  є власником словацької фірми – ТзОВ "Хеуст", а його дружина Ольга Мазуріна має 70% власності  в ТзОВ "Консалтингова компанія Ліссет". Ця компанія є серед засновників місцевого інтернет-видання "Конкурент".

За повідомленням місцевих ЗМІ, Покровський ще раніше займався гральним бізнесом. Зокрема, йому належала мережа казино "Альфа-К-Луцьк".

Друге місце займає депутат від "Батьківщини" Валерій Бондарук.  

Торік він задекларував 5 млн 283 тис. 58 грн, з яких більше 4 млн грн – дохід дружини.

 

Я бізнесом займаюсь з 1994 року. Тому  мав можливість заощадити і заробити ці кошти. А чотири мільйони моєї дружини – то це її бізнес. Я в нього не втручаюсь. Вона має магазини з хутром.  5 мільйонів заощаджень  – це те, що я заробив і також там є кошти за продаж корпоративних прав, - пояснює Бондарук.

 

Депутат є власником  фармацевтичної фірми "Волиньфарм", що має у своєму складі 138 аптечних підрозділів. Також клієнтами фірм є аптечні установи інших західних областей України.

До слова, сайт "Четверта влада" повідомляв про те, що  серед засновників ТзОВ "Волиньфарм" є офшорна кампанія “Кларіс Груп ЛТД”, яке зареєстроване на Сейшелах і має розмір статутного внеску 2500 000 гривень:

Бондарчук твердить у коментарі ЧЕСНО, що сьогодні офшорної компанії серед засновників ТзОВ "Волиньфарм" немає.

Третє місце за доходами належить депутату від УКРОПу Микиті Рабану. В минулому році він заробив менше 20 тис. грн за основним місцем роботи, депутат також задекларував 1 мільйон 680 тис. 863 грн доходу від ведення підприємницької діяльності.

 

Мені здається, що моя декларація – одна з найбільш чесних. Моя підприємницька діяльність – це операції з нерухомістю, а саме оренда, купівля-продаж. Я не буду розповідати, тому що якщо я розповім, чим я займаюся, то я по-перше видам і клієнтів, які в мене є. Безумовно, це все вписано в декларацію не просто так. Я не якийсь невіглас. В мене є освіта. І ці всі дані є в наших податкових органах. Готівкою зберігаю більше 2 мільйонів – це кошти, які я накопичив за весь цей час. Я з 2013 року займаюсь підприємницькою діяльністю. Тим більше Ви бачите, що за рік я заробив більше мільйона, то можете уявити, що такі заощадження можливі, - розповідає Рабан.

 

Готівкою політик зберігає 2 млн 400 тис. грн.

Рабан - співвласник ТОВ "Аспект  права", а саме йому налажить 50% (150 тис. 500 грн) статутного капіталу. Також 50% має депутат з УКРОПу, секретар міської ради Ігор Поліщук.

Четверте місце в рейтингу найбагатших депутатів займає позафракційний депутат Євген Ткачук. Він потрапив до Луцької міської ради від президентської партії, а згодом там і очолив фракцію. Однак політичні міжусобиці після смерті мера Миколи Романюка та його підтримка опонентів з УКРОПу призвели до того, що сьогодні його виключили зі складу президентської партії.

У минулому році  сукупний дохід  2 млн 609 тис. 712 грн.

У його власності є ПП "Автоцентр Плюс", що працює з 2007 року і надає послуги з ремонту та обслуговування транспортних засобів.

Крім того, він як фізична особа-підприємець, займається роздрібною торгівлею продуктів харчування, напоїв і тд.

Як повідомляв сайт "Наші гроші", депутат Ткачук отримав дозволи у міської ради на встановлення магазинів "Смакота" в 2010 році, уклав договори оренди землі під магазинами на три роки, а через місяць став депутатом Луцької міської ради, де ввійшов до земельної комісії. Протягом своєї каденції він голосував і за  продовження оренди землі під ці магазини, однак фактично вони вже тоді належали не йому, а його сину. Таким чином, у депутата був конфлікт інтересів.

По телефону відповідати на наші запитання Ткачук відмовився. Пообіцяв зателефонувати пізніше:

 

Я не можу зараз розмовляти. У мене люди. Напишіть питання в смс-повідомленні... Потім вам перетелефоную.

 

Однак ні смс-відповіді, ні дзвінка від нього не отримали.

З цінних речей  Ткачук задекларував годинники – наручний годинник ULISSE NARDIN в 2008 році придбаний за 144 тис. грн, годинник ROLEX, придбаний в 2009 році за 96 тис. грн.

Депутат-”радикал” Сергій Була торік задекларував 1 млн 428 тис. 960 грн сукупного доходу.

З них більше мільйона доходу, а саме 1 млн 394 тис. грн отримала  дружина Ірина Стецюк.

Кошти в різній валюті він зберігає на банківських рахунках та готівкою.

І про те, чим займається його дружина, відповідає неохоче:

 

Насправді, при всій повазі до журналістів, але підприємницька діяльність – це комерційна таємниця. Ви ж це знаєте. Чи вам розповісти, в який спосіб вона (дружина - прим. автора) заробляє гроші, щоб хтось робив те саме? Тобто там все офіційно, і ніяких нюансів там немає. Ви подивитесь і все з’ясуєте. Там і торгівля є, і здача майна в оренду.  Починаючи з 2000 року , в мене сім’я займається. В мене мама і тато підприємці. І щорічно ми декларуємо доходи і щомісяця платимо податки. При тому раніше це були зовсім інші суми. Якщо взяти в гривнях по відношенню до курсу долара. Тобто я вважаю, що ті суми, які задекларовані, доволі незначні.

 

Нагадаємо, журналісти Громадського руху ЧЕСНО повідомляли про те, що депутат Луцькради Була фінансував “Радикальну партію”.

 

Як завжди, журналісти не розібралися. В мене була виборча компанія. Я йшов кандидатом в 23 окрузі на Волині. Відповідно вносив  свої кошти в кампанію,  оплачував друковану продукцію, ефіри. Чому переписали так, не знаю. Комусь це вигідно, напевно.

 

Зауважимо, що в цій публікації ЧЕСНО наголошував, що Була був кандидатом від партії.

Депутат Петро Нестерук, який віднедавна очолює фракцію БПП "Солідарність" в Луцькраді, задекларував  1 млн 371 тис. 666 грн сукупного доходу сім’ї за минулий рік.  

2 млн 800 тис. грн, тобто 70% статутного капталу він має в ТзОВ "Полісся-Трейд".

Дружина в минулому році заробила 88 тис. 870 грн, дохід від зайняття підприємницькою діяльністю  – 995 тис. 390 грн.

 

Дружина ходить на роботу на ТзОВ "Полісся- Трейд" і отримує зарплату як штатний працівник. А я підприємець з 2007 року, займаюсь роздрібною торгівлею будматеріалами, продуктами харчування та готельно-ресторанним бізнесом. Гроші накопичуємо потрохи, так як бізнес постійно потребує розвитку і капіталовкладень. Дивідендів отримав 288 тис. від ТзОВ " Полісся- Трейд" та 995 тис. від підприємницької діяльності. Спочатку  займався будівельними матеріалами. Зараз основна підприємницька діяльність -  це готельно-ресторанний бізнес.

 

За його словами, він є власником готелю "Nester-House", що розташований на березі озера Світязь Шацького району.

Керівник фракції "Свободи" в міськраді, депутат Микола Федік  в минулому році отримав 999 тис. 908 грн. Це дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

Заробітна плата дружини – 59 тис.  346 грн. Готівкою він зберігає 24 тис. дол.

В Єдиному реєстрі фізичних-осіб підприємців вказано, що Микола Федік зареєстрований як фізична особа-підприємець з 27 липня 2016 року.

У кведах вказані такі види діяльності, як надання в оренду офісних машин та устаткування, вантажний автомобільний транспорт та інші діяльність у сфері транспорту.

До слова, в декларації за 2015 рік вказано, що він був безробітним.

Депутат-”свободівець” Віктор Ящук  торік отримав мільйон гривень від провадження підприємницькою діяльністю.

Як фізична особа-підприємець працює з 2012 року. Основні види діяльності – виробництво фанери, дерев’яних плит, оптова торгівля деревиною, надання ландшафтних послуг, організація будівництва будівель та інше.

 

Хто з депутатів заощадив найбільше

До списку депутатів з найбільшим рівнем статків потрапили майже всі ті, хто отримав у 2016 році найбільші доходи. За винятком “укропівця” Балицького.

Натисніть для збільшення

Покровський значну частину коштів має на банківських рахунках та збережені готівкою. Також має корпоративні права у розмірі кількох мільйонів.

Друге і третє місця розподілили між собою представник БПП  Петро Нестерук і “укропівець” Сергій Балицький.

Відповідно Нестерук зберігає 8 млн 656 тис. 59 грн, а Сергій  Балицький -  8 млн 68 тис. 443 грн.

Депутат від УКРОПу є власником ТОВ "Вишків-Брук", що займається виготовленням бруківки і говорить: всі кошти зароблені важкою працею.

 

Це кошти з підприємницької діяльністю. ТОВ "Вишків- Брук" виник недавно, а я займався побутовою технікою. Мої батьки займалися побутовою технікою. В мене був магазин "Мелодія плюс". І паралельно я ще займався оптовим  продажем  дитячих колясок, - каже депутат.

 

Четверту і п’яту сходинку найзаможніших депутатів Луцької міської ради займають  власник фармацевтичних компаній, депутат від "Батьківщини" Валерій Бондарук і  в якого 5 млн 992 тис. 329 грн і  позафракційний депутат, підприємець Євген Ткачук,  що задекларував 5 млн 633 тис. 957 грн заощаджень.

 

Як виживали депутати за межею бідності

П’ятірку найбідніших депутатів склали двоє “укропівців”, представники "Самопомочі", "Громадського руху "Народного контролю" та "Свободи".

 

Натисніть для збільшення

Депутат-свободівець Богдан Богонос в минулому році всього заробив 20 тис. 953 грн.

Це заробітна плата в ТОВ "Вог Рітейл".  Також, за інформацією в е-декларації, в  2016 році він придбав 12 соток землі у Великому Омелянику поблизу Луцька  за ціною 80 тис. грн. Ніякої інформації про майно і доходи дружини не вказав.  

 

Те, що мені дали з бухгалтерії  на роботі, те я і вказав. Усі інші доходи – це такі собі кошти, які є досить дрібними. Там комусь комп’ютер поремонтувати і тд. Там по 50, 70 гривень може бути. Щодо землі, то цю землю ми купили не в 2016 році, а раніше, в 2008 році. На той час це було 10 тис. дол. Я брав кредит на 5 років, щоб її купити.

 

Депутат від УКРОПу Петро Бойко з дружиною в 2016 році всього заробили 35 тис. 312 грн.

Чоловік є власником об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вікторія - Луцьк-1". Заробітна плата, отримана за місцем роботи у багатоквартирному будинку – 17 тис. 262 грн.  А зарплата дружини, отримана за місцем роботи у Волинському регіональному біблійному коледжі  - 18 тис. 50 грн. Також чоловік має квартиру в Луцьку.

 

Так, це всі мої офіційні доходи. Те, що я заробив і задекларував. Поїдьте, подивіться, як я живу. В мене нема Мерседесів, нічого іншого. Я вказав те, що мене уповноважили. А те, якщо є якісь додаткові кошти, то це вже мої справи. Я офіційно зарплату отримав, податки сплатив і все. Квартиру я отримав, працюючи на Шовковому комбінаті. Раніше  давали всім, хто працював на Шовковому,  а потім приватизували і вона у нас у власності.

 

Його колега по фракції Юлія Дацюк проживає з чоловіком і двома доньками. Маючи невеликий сукупний дохід за минулий рік, її чоловікові вдалося зберегти 10 тис. дол. готівкою.

12 тис. грн доходу Дацюк заробила у фонді олігарха, голови Волиньради Ігоря Палиці "Тільки разом". Також вона отримала  13 тис. 220 грн одноразової допомоги при народженні дитини.

Тим часом чоловік заробив 22 тис. грн у ТОВ "Вог Рітейл”, 14 тис. грн пенсії та  має 100 грн процентів у ПАТ «Приватбанк». Готівкою чоловік зберігає 10 тис. дол.

Транспортних засобів у Дацюків, за даними декларації,  немає.

 

Я не вважаю, що це малі доходи. Тим більше, ми вказували в декларації заощадження, а є такі заощадження, які ми можемо не вказувати. От фактично на ці кошти ми і жили. У фонді Палиці я працювала за сумісництвом рік часу за цивільно-правовою угодою. А зараз вийшла з декретної відпустки і оформлена на офіційне повне працевлаштування.

 

Депутат від "Самопомочі" Тарас Шляхтич  за основним місцем роботи в ТзОВ "Галичина –Табак" в минулому році отримав 15 тис.  324 грн. Ще задекларував 12 тис. грн процентів у "ПриватБанку".

Має депутат і заощадження в сумі 50 тис. грн. І ще  55 тис. грн – це кошти, позичені третім особам. Готівкою депутат зберігає 27 тис. грн.

Проживає з дружиною і сином. Доходів сім’ї не вказує.

 

Фактично все, що заробив, показав в декларації. В мене в минулому році було більше власних збережень і дебіторської заборгованості.  Вона була повернута і частина з неї ще залишилася, що я теж вказав в декларації. Ви ж бачите, що в багатьох депутатів є великі накопичення , в мене їх нема, тому що я їх проїв, тому така ситуація. Дружина моя не працює. Зараз пише кандидатську, готується до захисту.

 

Депутатка від "Громадського руху "Народний контроль" Анна Мовяк в минулому році задекларувала дохід в сумі 100 тис. 375 грн.

Вона проживає з чоловіком і чотирма дітьми.

Мовяк отримала 10 тис. 320 грн одноразової допомоги при народженні дитини, також 50 тис. 758 грн державної допомоги сім’ям з дітьми. Допомога по безробіттю чоловіку – 3 тис. 457 грн, зарплата, отримана за основним місцем роботи – 9 тис. 416 грн, виплати згідно з договором – 1424 грн.

Готівкою сім’я зберігає 25 тис. грн.

 

Доходи задекларувала всі. У 2016 році підприємницькою діяльністю  займатися не мала можливості, тому доходи на рівні середньостатистичної сім’ї у Волинській області. Сказати, що мені катастрофічно не вистачало фінансів, я не можу. Можливо тому, що більшість продуктів харчування я не купую, є щось своє (із саду та городу), та й до кулінарних витребеньок моя сім’я не звикла. Дороговартісних товарів не купували та й не планували.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив матеріал про нардепів Волині - фігурантів антикорупційних розслідувань.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]