Нацпарк під загрозою: Київрада віддає 7 га Біличанського лісу

Фото: Нацпарк під загрозою: Київрада віддає 7 га Біличанського лісу

Проект розв’язки на Житомирській трасі біля с. Чайки спричинив бурхливу реакцію захисників заповідного лісу. З кількох можливих варіантів Київрада розглядає єдиний – з вирубуванням лісу.

Земельна комісія Київської міської ради погодила спорудження транспортної розв’язки. Нардеп Ольга Червакова подала запит до правоохоронних органів про перевищення міськрадою своїх повноважень. Окрім розв’язки, національному парку загрожує дорога від Ірпінської траси до Житомирського шосе через ліс.

Чому Київрада незаконно розпоряджається землями нацпарку?

Проект рішення щодо скандальної розв’язки було погоджено земельною комісією Київської міськради та занесено до попереднього порядку денного для розгляду на сесії.

Ідеться про транспортну розв’язку на повороті до спорткомплексу “Чайка”. Це рішення передбачає фактичне знищення понад 7 га природно-заповідного фонду, території, що належить до державного лісового фонду, а саме частини Біличанського лісу – Національного природного парку “Голосіївський”. Київрада не має права розпоряджатися цими землями.

У документах земельної комісії немає графічних матеріалів, які б давали уявлення про розташування ділянок і розв’язки.

Водночас із пояснювальної записки зрозуміло, що будівництво призведе до вирубування частини лісу в чотирьох кварталах Святошинського ЛПГ, яке входить до Нацпарку “Голосіївський”.

Екологи й активісти одразу забили на сполох.

Провідний співробітник Інституту архітектурного менеджменту Сергій Дюжев уважає, що Київрада обрала найгірший з можливих варіантів розв’язки із запропонованих проектантами:

На цьому перехресті свого часу запропонували кілька варіантів розв’язки. Розробники з боку інституту, який проектує дорожні розв’язки, запропонували три варіанти. Але на розгляд транспортної комісії з 2017 року представляється один варіант – типова схема Т-подібного примикання до Житомирського шосе…”

За словами експерта, значно ефективнішим є варіант за зразком розв’язки біля станції метро “Дніпро”. Це дало б змогу зробити дворівневу розв’язку в межах червоних ліній, а не на землях природно-заповідного фонду, як пропонується у проекті рішення, винесеному на розгляд комісії.

Екоактивіст Михайло Погребиський попереджає Київраду, що навіть за відсутності визначених меж заповідника розпоряджатися цими землями не можна:

Хочу застерегти деяких розумників від аргументу щодо відсутності в НПП “Голосіївський” установлених меж у натурі – мовляв, за відсутності проекту землеустрою та встановлення меж у натурі неможливо стверджувати про належність території до національного природного парку. На цей рахунок стаття 7 Закону “Про природно-заповідний фонд України” чітко й однозначно стверджує: “До встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі їхні межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду”.

На думку народної депутатки Ольги Червакової, таким проектом рішення Київрада перевищує свої повноваження, оскільки робить спробу визначити долю територій, право розпоряджатися якими має виключно Кабінет Міністрів України.

З усіх можливих варіантів депутатами профільної комісії не розглядався жоден, окрім протиправного, який передбачає знищення більш ніж 7 га території ПЗФ. При цьому депутати, які готували й ухвалювали це рішення, свідомо проігнорували нормативну базу, яка прямо забороняє їм учиняти такі дії”, – наголошує Ольга Червакова в депутатському запиті до правоохоронних органів.

“Укравтодор”, Мінінфраструктури та Зозуля проти лісу?

У спорудженні цієї розв’язки зацікавлений “Укравтодор”, який на своїй сторінці у Facebook перед засіданням земельної комісії написав, що Київрада блокує будівництво розв’язки.

Земельна комісія також отримала лист від начальника Управління патрульної поліції Києва Юрія Зозулі, де він зазначив, що протягом двох років у 12 ДТП, які трапилися на розвороті, тілесні ушкодження дістали 4 особи. Очільник київської поліції закликав не порівнювати ціну дерева та людського життя.


Спорудження розв’язки також підтримує Міністерство інфраструктури України, яке листом від міністра Володимира Омеляна попросило посприяти у вирішенні питання щодо передання земельної ділянки для будівництва транспортної розв’язки.

Отже, 23 жовтня під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування було погоджено рішення “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок службі автомобільних доріг у Київській області на автодорозі М-06 Київ-Чоп, км 15+668 у Святошинському районі м. Києва для розміщення транспортної розв’язки в різних рівнях”.

Договір про розроблення проектно-кошторисної документації уклали ще в листопаді 2016 року. Для одержання експертизи проекту будівництва транспортної розв’язки в жовтні 2017 року провели тендер на 147 тис. грн.

 

Експерт Сергій Дюжев убачає в такому виборі Київради схему, коли за кошти, виділені на цей проект Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), мають намір реалізувати найдешевший варіант, завищивши згодом вартість робіт.

Член транспортної комісії Київської міськради, депутат від “БПП” Ілля Сагайдак уважає, що розв’язка необхідна, хоча проект він не бачив.

Служба автомобільних доріг уже декілька років намагається отримати можливість побудувати розв’язку на цій ділянці. У мене не було можливості вивчити проект самої розв’язки, але у всіх цивілізованих країнах уникають лівих поворотів на трасах, це дуже небезпечно. Такі ділянки потрібно проходити у двох рівнях. У цьому випадку ситуація взагалі критична, бо у вечірній час на повороті проти зустрічного потоку стає велика кількість автівок, що збільшує вірогідність зіткнення. Повторюсь, я не бачив сам проект розв’язки, але для мене її потреба очевидна”.

Нардеп Ольга Червакова нагадує, що Київрада вже вчиняла спробу розпоряджатися землями природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Ідеться про внесення 2016 року змін до детального плану території “Теремки ІІІ” для прокладення нової автомобільної об’їзної траси “Кільцева дорога – Теремки III – Одеська траса” за рахунок частини НПП “Голосіївський”.

За фактом порушення природоохоронного законодавства було відкрито кримінальне провадження за ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Чи розітне національний парк дорога?

На засіданні транспортної комісії Київради 9 листопада депутат від “БПП” Ілля Сагайдак запропонував продовжити Ірпінську трасу та з’єднати її з Житомирським шосе в місці запланованої скандальної розв’язки.

Питання щодо будівництва відгалуження Ірпінської траси в межах міста Києва Сагайдак вніс із голосу. На його думку, дорога через ліс має сполучити автомобільні шляхи Р-30 з Е-40 для зниження транзитного трафіку.

Депутат звернувся до представника “Київавтодору”:

У мене прохання до вас дослідити, чи є можливість продовження цієї траси. Якщо вона буде проходити, то буде в межах міста Києва. Це та частина, яка може бути збудована Київською міською адміністрацією. Тобто дослідити з точки зору земельних відносин і з точки зору її ефективності”.

Ідея Сагайдака – скерувати трафік з Ірпеня без транзиту через спальні квартали до Житомирської траси.

Я лише звернувся до департаменту з проханням вивчити можливість з’єднати Ірпінську трасу з Житомирським шосе. Це дозволило б приміський трафік, який сьогодні їде транзитом через житловий масив “Новобіличі”, спрямувати безпосередньо на Житомирське шосе. Це виглядає логічніше, ніж існуюча траса, яка створює багато шкоди для міста. Як один з варіантів це може бути примикання до потенційної нової розв’язки, адже це значно полегшило б завдання. Наголошую, що це лише ідея, яку потрібно порахувати та зрозуміти її доцільність, бо однією з перепон може стати екологічний вплив, це питання потрібно врахувати”, – коментує депутат Громадському руху ЧЕСНО.

Головуючий на засіданні комісії запропонував дати доручення Департаменту транспорту спільно з “Київавтодором” опрацювати цю можливість і на одному з наступних засідань надати відповідну схему. За цю пропозицію проголосувала більшість присутніх членів комісії, утримався лише депутат від “Свободи” Прохор Антоненко.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]