Наприкінці року за традицією заведено підводити підсумки, аналізувати та згадувати.

Ми теж вирішили викласти свої «карти» на передноворічний діджитал-стіл і розповісти, чим Рух ЧЕСНО займався ці 365 днів.
Рух ЧЕСНО — це громадський вартовий (watchdog) та експертно-адвокаційний хаб, що вже шостий рік поспіль стоїть на варті прозорості та підзвітності можновладців і політиків усіх рівнів, а також прагне досягнення позитивних незворотних змін в країні.
Цифри року
55 000
53 410
1 052
194

аналітичних матеріали
900 000

унікальних переглядів сайту за рік
6720

згадок у ЗМІ
#ЗгадатиВсе
Рух ЧЕСНО прагне змінити емоційний підхід громадянина до вибору політика на виважений. Саме тому ми підготували та презентували онлайн-платформу «Політична пам'ять», що зібрала в собі усі напрацювання команди ЧЕСНО за шість років роботи, а також проаналізовані нами дані ЦВК, ВРУ, місцевих рад, партійних сайтів, НАЗК, агітаційні архіви «Історичної правди» та інші медійні архіви.
«Політична пам'ять»
Наразі база містить профілі понад:
90 000
політиків
290
політичних партій
78
виборчих блоків
Аби не привести до влади недоброчесних, популістів, корупціонерів, порушників Конституції зі стажем — дізнайся більше про політика, якому ти симпатизуєш, на платформі «Політична пам'ять»!
#Відкриті списки
Акція стартувала 17 жовтня під стінами Верховної Ради та обласних рад багатьох українських областей
Громадський рух ЧЕСНО став учасником однієї з найбільших акцій протесту, ініційованої громадськістю — акції «За Велику політичну реформу»,

Учасники акції висунули до депутатів та президента, ім'я якого носить одна з фракцій парламенту, три чіткі вимоги: скасувати депутатську недоторканність, створити антикорупційний суд та ухвалити нову виборчу систему - пропорційну із відкритими регіональними списками.
Виборча реформа: що треба змінити?
У форматі "питання-відповідь" розповімо все, що необхідно знати про нинішню виборчу систему в Україні. А головне – чому вона неефективна, і яким чином її необхідно змінити.
На сьогодні усі вимоги активістів виконані частково: законопроект № 6773 про скасування депутатської недоторканності відправлено на розгляд Конституційного Суду, лише 22 грудня президент вніс як невідкладний законопроект про створення антикорупційного суду, і 226-ма голосами депутати підтримали ухвалення виборчого кодексу (законопрокт № 3112-1) у першому читанні.

Аналітик ЧЕСНО Олексій Вєдров довів, що мажоритарники вигідні владі, пропускають чверть голосувань, не беруть участі в третині голосувань, чверть із них кнопкодавить, більше третини згадуються в антикорупційних журналістських розслідуваннях.
Рада під контролем. Чому мажоритарники вигідні владі
"Мажоритарка" – це один із головних чинників, які підточують незалежність українського парламенту від президента.
Рух ЧЕСНО продовжуватиме адвокацію змін до виборчої системи — ухвалення пропорційної системи із відкритими регіональними списками.

Дізнайся більше про підтримувані Рухом ЧЕСНО зміни до виборчої системи!
#ЗміниТИ
Від початку 2017 року полісі-команда ЦентрUA вирушила у двоетапний регіональний полісі-тур «ЗміниТИ: взаємодія заради змін», аби проаналізувати думки щодо виборчої, медичної та освітньої реформ в ключових стейкхолдерів — усіх, кого реформа безпосередньо стосується у професійному розрізі, та на основі зібраного матеріалу виопрацювати найбільш ефективні рішення щодо реформування в галузі виборчого права, медицини та освіти.

На другому етапі туру ЧЕСНО забезпечував полісі-команду аналітикою щодо роботи мажоритарних депутатів, аби учасники заходів туру могли оцінити роботу тих, кому віддали свої голоси на парламентських виборах.
#ЦВК
Одним із пунктів у довгому переліку ганьби парламентарів 8 скликання є досі не оновлений склад Центральної виборчої комісії. У 13 із 15 членів ЦВК ще у 2014 році сплив семирічний термін повноважень. Оскільки Верховна Рада не звільнила їх від виконання обов'язків, фактично нелегітимні члени ЦВК вже три роки поспіль наділені повноваженнями.

Про це активісти ЧЕСНО та РПР нагадали Верховній Раді влітку 2017.

На жаль, віз і нині там: депутати переобирати членів ЦВК не поспішають. Цю проблему може вирішити ухвалення у другому читанні Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1).

Більше про «прострочених» членів ЦВК читайте у інтерв'ю заступника голови ЦВК Андрія Магери.
Магера: Повноваження досі зберігаються в усіх без винятку членів ЦВК
Чому Україна потребує нової виборчої системи? Які є нюанси реформи, і чи здатна вона вплинути на роботу ЦВК?
#ЗолотоПартій
На початку 2017 команда ЧЕСНО презентувала «Золото партій» — онлайн-інструмент з візуалізації фінансових звітів партій, які щоквартально подаються до НАЗК.

Відтепер за декілька кліків можна швидко отримати інформацію про кожен внесок на користь партій, кожен платіж із партійних рахунків та про всі задекларовані партіями активи. Усі дані, що використовуються для розрахунків та візуалізацій, можна завантажити в зручному для подальшої роботи табличному форматі.

Завдяки «Золоту партій» дізнайся, яким обсягом фінансових ресурсів розпоряджається партія, якій ти симпатизуєш!
#ЧЕСНОзвіт
Першим в рамках кампанії #ЧЕСНОзвіт про свої результати роботи у прямому ефірі відзвітував мер міста Хмельницького Олександр Симчишин, за що отримав звання #Чіткий_мер
Наприкінці 2017 року Рух ЧЕСНО та суспільно-політичний напрямок UA:СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ анонсували старт всеукраїнської кампанії #ЧЕСНОзвіт, покликаної змінити застарілі принципи звітування представників влади на місцях. У рамках кампанії, що триватиме протягом 2018 року, мери міст, їх заступники та керівники профільних департаментів, голови обласних рад, ОДА, а також депутати міських рад візьмуть участь у інтерактивних прямих ефірах на базі регіональних філій UA:СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ, де за новими стандартами прозвітують про результати роботи чи вирішення місцевої кризової ситуації.
Невдовзі громаді наживо звітуватимуть мер міста Львова, Житомира та Первомайського Харківської області. Усього на 2018 рік у партнерстві із Суспільним мовленням по всій Україні буде проведено 240 звітів наживо.

Крім того, у новому 2018 Рух ЧЕСНО разом з ініціативою «Відкритий парламент» запустить кампанію з онлайн-звітування народних депутатів #Депутати_звітувати!

Слідкуйте за оновленнями на сайті ЧЕСНО!
#ІнтересніКомітети
Наприкінці осені 2017 ЧЕСНО нагадав про невирішену проблему конфлікту інтересів у Верховній Раді, коли депутати, що входять до складу певного комітету, мають прямий чи опосередкований бізнес-інтерес у сфері відання цього комітету.

Аналітикиня ЧЕСНО Оксана Ставнійчук проаналізувала роботу Аграрного, Транспортного комітетів, комітетів Охорони здоров'я, Будівництва і ЖКГ, ПЕК, та наявність конфлікту інтересів у Аграрному, Транспортному та комітетах Будівництва і ЖКГ та ПЕК, а також зелене лобі в парламенті.

Результати роботи команда ЧЕСНО презентувала в рамках прес-сніданку «Запобігти не можна залишити: конфлікт інтересів у комітетах ВРУ».
Усі матеріали про роботу та конфлікт інтересів депутатів ВРУ читайте за хештегом #інтереснікомітети.
#Декларації
Рух ЧЕСНО вимагає від депутатів усіх рівнів вчасного і точного заповнення е-декларацій. Ми переконані: вимагати, не навчивши — несправедливо. Тому наприкінці зими 2017 Громадський рух ЧЕСНО за підтримки ПРОООН стартував із всеукраїнською просвітницькою кампанією «Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради».

Тренінги для депутатів 18 міст України проводили винятково фахівці Руху ЧЕСНО.

А потім перевіряли їх декларації на доброчесність з усією суворістю :)
#Нечесна_гра
У 2017 році Рух ЧЕСНО презентував першу громадську настільну гру «Нечесна гра: битва за округ», в якій кожен може відчути себе кандидатом реальних брудних виборчих перегонів до парламенту в країні «У».

Роздрукуй та грай із друзями!
#Політична пам'ять
Кнопкодави
84 стаття Конституції зобов'язує депутатів голосувати особисто
Іноді здається, що народні депутати України VIII скликання Конституцією не цікавились.

15 листопада ЧЕСНО впіймав на порушенні основного закону України 100 нардепа — ним став лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко.
За 2017 рік Рух ЧЕСНО опублікував 12 #ЧЕСНОdigest-ів прогульників і кнопкодавів місяця.

На жаль, ефективного механізму покарання кнопкодавів у ВРУ не існує. Зате є ми - виборці таких народних депутатів, і саме ми можемо вирішити, чи бути порушникам Конституції у наступному складі парламенту.
Ляшко про своє кнопкодавство
Партії
У 2017 Рух ЧЕСНО розпочав публікацію серії оглядів політичних сил — шпаргалки виборцям з нагадуванням історії і сьогодення їхніх політичних фаворитів.
ФАРи
ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на грудень 2017 р. в каталозі — близько 320 справ, фігурантами яких виступають 132 чинних нардепи.

До вашої уваги - матеріали з циклу ФАРИ аналітика ЧЕСНО Антона Кривка: Волині, Вінниччини, Харківщини, Київщини.
Вечір в Раду
Наприкінці 2017 Рух ЧЕСНО розпочав роботу над серією матеріалів про народних депутатів, що були фігурантами кримінальних проваджень.

Першим героєм циклу «Вечір в Раду» став депутат із БПП Олег Барна.
Вечір у Раду: як нардеп Олег Барна ледь не сів у в'язницю за побиття
ЧЕСНО знайшов кримінальні справи, де Олега Барну обвинувачують у нанесенні тілесних ушкоджень легкої або середньої тяжкості голові Чортківської РДА Тарасу Капусті
Політичні фінанси
Аналізуючи політичні сили, важливо розуміти джерела їх фінансування. В рамках «Політичної пам'яті» ЧЕСНО розпочав серію аналітичних матеріалів про фінансування партій:
На основі матеріалу про ймовірні махінації з фінансування «Батьківщини» правоохоронцями було відкрито два кримінальних провадження.

Крім того, аналітик з партійних фінансів Ігор Фещенко дослідив, на що партії витрачають державні кошти та чому партії не звітують про витрати на рекламу.
Місцеве самоврядування
ЧЕСНО підтримує не лише прозоре та підзвітне місцеве самоврядування, але й гідну винагороду за ефективну роботу на посаді мера, його заступників, керівників департаментів чи депутатів місцевих рад.

Про це та більше — головна редакторка сайту ЧЕСНО Ірина Федорів:
Чи здатен ти протистояти популізму?
ЧЕСНО — це ми
Дякуємо за цей рік усій великій родині ЧЕСНО!
Максиму Антонову
Катерині Березюк
Олексію Вєдрову
Ганні Грабарській
Віті Думанській
Сергію Загорія
Наді Кельм
Антону Кривку
Олександрі Кузівій
Остапу Кучмі
Івану Лампеці
Павлу Миронову
Сергію Огороднику
Ярославі Прокопенко
Юлії Решітько
Дарині Рогачук
Павлу Рудю
Олександру Саліженку
Оксані Ставнійчук
Ірині Федорів
Ігорю Фещенку
Регіональній команді ЧЕСНО:
Ані Абліцовій
Таїсі Гайді
Михайлу Джоголі
Олені Жежері
Аріні Крапці
Наталі Норіциній
Маргариті Рівчаченко
Оксані Романишин
Віталію Світлику
Сергію Чагарову
Олександрі Щукіній
Сергію Яцику
Ну і канєшна же нашому координатору!
Миколі Виговському
Усе буде ЧЕСНО!

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda