ФАРи Київщини: корупційний “фул-хауз”

Фото: ФАРи Київщини: корупційний “фул-хауз”

Кнопкодавство, голосування за “диктаторські” закони, прогули і підкуп виборців. Дружина Москаленка сумнівно отримала землю. Помічники Сольвара заробили півмільярда на державних тендерах. 

Друзі Міщенка отримали найкращі парковки аеропорту “Бориспіль”. Онищенко  давав хабарі за місце в парламенті і припинення кримінального провадження.

Мажоритарна система традиційно викликала в Україні більше проблем ніж рішень. Виборці звикли, що успіх на окрузі вимірюється обсягом розданої гречки, а наступного після перемоги разу вони побачать кандидата перед черговими виборами. Це підтверджує і той факт, що мажоритарники частіше за списочників стають фігурантами журналістських розслідувань. Київські мажоритарники продовжили сумну тенденцію депутатів з Харківщини, Волині та Вінниччини.

Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО:

 

Дуже часто мажоритарні кандидати — це місцеві бізнесмени, для яких мандат депутата — спосіб убезпечити та примножити капітал, а також отримати недоторканність. Проведення активної передвиборчої кампанії з подарунками виборцям і масовою зовнішньою рекламою коштує недешево. Варто розуміти, що ці люди орієнтовані, насамперед, на повернення та примноження вкладених грошей, а не на  виконання передвиборчих обіцянок. Це повсюдна практика, яка не припиниться, доки в Україні існуватиме мажоритарна складова виборчої системи.

 

З 9 київських нардепів-мажоритарників до каталогу ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань) потрапило 4 депутати: Ярослав Москаленко, Руслан Сольвар, Сергій Міщенко і Олександр Онищенко.

 

Довгий шлях до парламенту Ярослава Москаленка

В українську політику Ярослав Москаленко потрапив у 2006 році, коли став депутатом Вишгородської районної ради. В 2007 році був обраний головою Вишгородської районної ради, а у 2010 — став першим заступником голови Київської облдержадміністрації. До парламенту Москаленко потрапив від “Партії регіонів” у 2012 році по 96-му округу (Вишгород). За інформацією ОПОРИ, в рамках передвиборної кампанії кандидат роздавав продуктові набори, відкривав лікарні, будував спортивні майданчики і стадіони, за бюджетні кошти газифікував села.

Кандидат в народні депутати Ярослав Москаленко дарує фельдшерам села Жукин Вишгородского району велосипеди

Розповсюдження благодійних продуктових наборів, будівництво спортмайданчиків і стадіонів та інші аналогічні заходи здійснювались виключно за позабюджетний кошт. Жодної копійки платників податків у цьому процесі не залучено. Щодо газифікації сіл, то відповідна програма реалізовувалась Київоблгазом за кошти НАК “Нафтогаз України”, а не за кошти державного бюджету. Робота представників влади (і мене як першого заступника голови КОДА) на той час полягала у забезпеченні максимально лояльних умов для інтенсифікації підключення населених пунктів до газопостачання

На парламентських виборах 2014 року був обраний депутатом Верховної Ради України як самовисуванець від того ж округу. При цьому, агітаційну підтримку Москаленку надавав Блок Петра Порошенка. Хоча 16 січня 2014 року депутат голосував за “диктаторські закони”.

Одразу після обрання самовисуванець став головою фракції “Воля народу”. До речі, майже всі депутати “Волі народу” — фігуранти антикорупційних розслідувань. Ярослав Москаленко за даними письмової реєстрації був присутній лише на 8% парламентських засідань. При цьому його картку реєстрували на 90% засідань.

 

Вважаю письмову реєстрацію парламентським анахронізмом і свідомо не ставлю там підпис. Це свідома позиція. Навіть більше – неодноразово був свідком того, як інші нардепи, поставивши підпис, швидко полишали будівлю парламенту у своїх справах. Взагалі, мені і моїм виборцям пощастило, адже моє місце постійно проглядається на офіційній трансляції телеканалу Рада. Це красномовний доказ моєї присутності на додачу до електронної реєстрації та виступів з актуальних питань.

 

Окрім цього, Громадський рух ЧЕСНО фіксував, як Москаленко "кнопкодавив".

 

Водний кодекс не єдиний для всіх

Однією з помічниць Москаленка була — Наталія Кацуба, дружина депутата-”регіонала” VII скликання і фігуранта справи “вишок Бойка” Сергія Кацуби. У Вишгородському районі на березі Київського водосховища Кацуби побудували маєток, перекривши місцевим мешканцям вихід до води. Будівництво стало можливим, коли в 2014 році Вишгородська РДА на чолі з В’ячеславом Савеноком змінила цільове призначення прибережних ділянок з садівництва на індивідуальну дачну забудову. Про цю справу багато писали журналісти, а Центр протидії корупції звертався до прокуратури Київської області. Внаслідок цього було розпочато досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем. Втім, результатів вказаного розслідування поки що жодних.

Віталій Шабунін, керівник Центру протидії корупції:

 

До минулого року не було органу досудового розслідування, який міг би мати провадження по посадовцях. Тільки в Національного антикорупційного бюро з'явилися такі повноваження. Проте, суди роблять все можливе, щоб навіть не почати розглядати передані справи.

 

Депутат заперечує свою причетність до землевідводу:

 

На сьогодні Наталія Кацуба не є моїм помічником, про що свідчить сайт Верховної Ради. З іншої сторони я не можу нести відповідальності за вчинки своїх помічників і членів їхніх родин, якщо вони не стосуються власне парламентської і депутатської роботи.

 

Сам Москаленко, а точніше, його дружина Інна також не проти порушити Водний кодекс. За інформацією сайту "Наші гроші", у 2012 році вона отримала 0,12 га для колективного житлового будівництва на острові Шлюзовий на Дніпрі. Згідно зі ст. 89 Водного кодексу на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних).

Зображення з сайту “Наші гроші”

Депутат переконує, що історія надбання ділянки, насправді, була інакшою.

 

Моя дружина не отримувала цієї ділянки в 2012 році, а законно придбала її у фізичної особи ще в 2008 році в СТ “Перлина”. Про це свідчить відповідний державний акт (є у розпорядженні Громадського руху ЧЕСНО, прим. автора). На жаль для нас, пізніше з’ясувалось, що ділянка не придатна для будівництва навіть садового будинку через суперечності з Водним кодексом. Тому на сьогодні ця земля, як валіза без ручки. Ні продати її, ні будуватись ми там не можемо.

 

Подібні випадки сумнівного отримання землі переслідують сім’ю Москаленків. За інформацією видання "Лівий берег", у 2012 році депутати Вишгородської районної ради проголосували за наднизьку оцінку землі у Вишгородському районі Київської області. Так, в 57 копійок за квадратний метр оцінили 371 кв.м для Інни Москаленко. Навіть сину очільника Київської області Анатолія Присяжнюка Олександру землю оцінили у 74 коп. за кв.м. Цільове призначення ділянок — під сінокос.

 

371 квадратний метр по факту це трохи більше трьох соток землі. Вона не відгороджена жодним парканом на відміну від навколишніх ділянок. Моя дружина орендувала цю ділянку на 49 років, і таким чином ми зберігаємо доступ до водойми для всіх охочих. За ділянку сплачується орендна плата по максимальній оціночній ціні.

 

Згідно з декларацією за 2016 рік, Москаленки володіють сімома земельними ділянками загальною площею у гектар та п’ятьма квартирами загальною площею у 500 кв.м. Річні доходи сім’ї склали 4 млн 918 тис. гривень, а грошові активи — 22 млн 864 тис. гривень, 523 тис. доларів та 500 тис. євро.

Місце, необхідне для зберігання грошових активів Москаленків, якщо перевести їх в гривні готівкою

 

Тендерні ігри помічника та “футболістів”

Інший помічник Москаленка також фігурує в антикорупційному росзлідуванні. Це — Вадим Кикоть. За інформацією сайту "Наші гроші", у 2015 році його підприємство “Феон” виграло тендер Міністерства оборони на постачання бензину на суму 286,06 млн грн. За інформацією журналістів, участь у переговорній процедурі закупівлі брало чотири учасники. Пропозиції МПП "Феон" були найдешевшими тільки по половині лотів. Утім, з невідомих причин, конкуренти не отримали замовлення по жодному лоту.

Окрім того, що Кикоть був помічником Москаленка, він ще й керував ТОВ "Синтез", власником якого є нардеп. Окрім “Синтезу”, сім’я Москаленків володіє юридичною компанією “Юріс Ліберум”, ТОВ “Хлібзавод №1” у Вінницькій області та фірмою “Металсиндикат”. Також, Ярослав Москаленко є почесним президентом вишгородського футбольного клубу “Діназ”.

Керівник цього клубу Василь Наливайко також керує фірмою "Євроспортаренабуд". У 2015 році вона виграла два тендери на реконструкцію центрального міського стадіону в Ірпені. Загальний обсяг робіт склав майже 11 млн гривень. Єдиним конкурентом було ТОВ "Донспецметстрой". У держреєстрі “Донспецметстрой” і "Євроспортаренабуд" мають однаковий номер телефону, а їх веб-сторінки знаходяться на одному хостингу. Детальніше — у матеріалі сайту "Наші гроші".

Василь Наливайко:

 

Компанія Євроспортаренабуд виконала всі заплановані роботи з реконструкції центрального стадіону в Ірпені. Окремі місцеві депутати навіть звинувачували компанію ще в 2015 році у спробі приватизувати стадіон. Хоча, як показав час, це були вигадки. Натомість, Ірпінська міськрада до цього часу не знайшла фінансових можливостей, аби провести повний розрахунок із підрядною організацією.


 

Передвиборча турбота про містян, освітян і медиків

Руслан Сольвар також потрапив до парламенту ще у 2012 році. Він виграв на 91-му окрузі (Макарів, Фастів) від партії “Удар”. Під час передвиборчих перегонів кандидат хотів подарувати Фастівській міській лікарні автомобіль швидкої допомоги. Лікарня відмовилася від подарунку, тоді представники кандидата почали збирати підписи із вимогою прийняти його. Адміністрація лікарні погодилась його взяти.

У 2014 році Сольвар знову переміг на тому ж окрузі. Проте масштаб підкупу виборців тут був значно більшим. На свято Першого дзвоника депутат подарував школам принтери, бензиновий тример, мікшерний пульт і проектор.

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

На святкуванні Дня вчителя у смт Макарові близько десяти вчителів отримали привітальні грамоти і конверти. Після вручення було повідомлено, що це "премії" від кандидата в народні депутати Руслана Сольвара, бо у державній казні коштів немає.

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

Вітаючи присутніх, Сольвар наголосив, що запустив "безкоштовний автобус" для всіх жителів округу. Також, Руслан Сольвар оголосив, що до кінця виборів будуть проведені капітальні ремонти в школах.

Свою передвиборчу активність Руслан Сольвар прокоментував так:

 

Ми завжди намагаємось допомагати навчальним закладам за їх проханням. А щодо подяк – так, ми завжди вручаємо подяки кращим працівникам. От наприклад напередодні Дня медичного працівника мої помічники передали подяки і вітання медпрацівникам із різних куточків округу.

Безкоштовні автобуси, які займаються перевезенням жителів із різних куточків округу і досі працюють від Благодійного фонду "Разом у Майбутнє". Маршрутів побільшало, людям це подобається, тому благодійний фонд продовжуватиме реалізацію цього проекту і надалі. Також цей транспорт часто використовують для перевезення дітей на екскурсії, творчих колективів і т.д.

 

Як помічники Сольвара півмільярда державних грошей заробили

Як і в Москаленка, помічники Сольвара не гребують можливістю виграти на тендерних аукціонах. В 2015 році Сторожинецький лісгосп уклав угоду з перевезення лісу з ТОВ “Метрудтранс”. Вартість угоди склала 6,69 млн грн. “Наші гроші” помітили, що фірмою володіють люди, пов’язані з помічниками та родичами депутата.

Знімок екрану програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”

Єдиним конкурентом було ТОВ "Моноліттранскомпані". Його керівник Богдан Катрук виявився уродженцем того ж смт Піщанка Вінницької області, що й народний депутат.

У тендері намагався взяти участь ще третій учасник — ТОВ "Ресурсснаб", яке пропонувало послуги у півтора рази дешевше. Однак дешевша заявка була відхилена за те, що фірма пропонувала перевозити ліс в напіввагонах замість спеціалізованих лісовозних вагонів, які хотів замовник.

Абсолютно така ж історія трапилася у 2015 році з Рогатинським лісгоспом. На ньому депутатські помічники заробили 1,55 млн грн.

У 2016 році схема набула ще більших розмірів. Лише за 9 місяців “Метрудтранс” отримала від 44 лісгоспів підряди на 117 млн гривень.

 

Дві депутатські фірми на тендері загальнодержавної значущості

Проте це дрібниці порівняно з залученістю до схеми, про яку так чи інакше чув кожен українець. Мова йде про закупівлю навесні 2016 року ПАТ “Центренерго” вугілля з Південно-Африканської Республіки. У тендері на його перевезення вартістю 281 млн грн перемогло ТОВ “Екскомсервіс”. З 2011 року воно належить Богдану Штонді, котрий раніше працював у фірмі Сольвара “Укрзернотранс-К”. Те, що він теж був земляком нардепа, не варто і згадувати.

Єдиним конкурентом "Екскомсервісу" тендері було ТОВ "Ордон Вест". Його комерційний директор Василь Падалка також керував ТОВ "Блок Баг Сістем", яка прописана по вул. Кудрі 12. За цією адресою знаходяться офіси пов’язаних з Сольваром фірм, а також його односельчан. Мінімум три квартири належать матері Руслана Сольвара Марії. На одній з них висить табличка "Приймальня народного депутата України".

У жовтні 2016 "Екскомсервіс" виграв у "Центренерго" ще один аналогічний тендер на 268 млн грн. Єдиним допущеним конкурентом на тоді було ПП "Фактор Груп-С". Раніше ця фірма називалася ПП "Блок Баг Сістем Плюс".

Знімок екрану програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”

 

В жодних тендерах ні я, ні мої помічники участі не брали. Тому і коментувати це я не буду.

 

Так любив маму, що переписав на неї все майно

З нерухомості у декларації народного обранця лише винаймана квартира площею 63 кв.м у Фастові. Водночас 82-річна мати Сольвара володіє нерухомістю загальною вартістю щонайменше 36 мільйонів гривень.

 

Моя мама померла майже рік тому. Царство їй небесне. Тому прошу перед тим як задавати питання, перевіряти інформацію.

 

Окрім того, в деклараціях Руслана Сольвара за усі роки не зазначено автівки, які б перебували в його власності чи користуванні. Разом з тим, коли у 2012 р. Сольвар давав інтерв’ю програмі "Гроші", на зустріч із журналістами він приїхав на мікроавтобусі Chevrolet Express, нова така автівка коштує понад 100 тис дол. На запитання, чи його це машина, нардеп відповів: "Так, ось на цій машині я їздив, тому що вона зручна, і відпочивав тут, і обідав, і виходив розмовляв з людьми". Хоча, за даними "Наших Грошей", мікроавтобус був записаний на Валентину Мініч, сестру колишньої дружини Сольвара Наталії.

 

Уся депутатська рать

Любить переписувати майно на родичів і наступний фігурант нашого Каталогу антикорупційних розслідувань серед київських мажоритарників — Сергій Міщенко.

За інформацією журналістів програми "Наші гроші", у 2014 році сім’я Міщенка задекларувала більше 6 млн грн загального доходу. Цих грошей нардепу вистачило на 20 соток землі у Царському селі на столичному Печерську. Ринкова вартість однієї сотки — близько 100 тис. дол., тобто за курсом долара на осінь 2014 року ця нерухомість мала б вартувати біля 25 млн грн.

На початку 2000-х родичі тоді ще прокурора Сергія Міщенка, купили кілька земельних ділянок на березі Дніпра, в селі Трипілля під Києвом. Будинок в Трипіллі належить матері нардепа – Марії Михайлівні, але вона там не мешкає, а живе за Борисполем. Адвокат сім’ї Міщенків пояснив, що кошти на нерухомість надав батько Сергія Міщенка, котрий отримував високу пенсію. І додав, що в нерухомість у Трипіллі вкладали гроші й батьки дружини депутата.

Ще дві земельні ділянки в Трипіллі оформлені на сестру Сергія МіщенкаОлену Чорноштан, яка теж ніколи не вела приватний бізнес. Та ще дві земельні ділянки пані Чорноштан орендує. Але ні народний обранець, ні його племінниця, прокурор Дарницької прокуратури Києва Оксана Чорноштан не відобразили у своїх деклараціях майно родини в Трипіллі.

Також у декларації не знайти недобудований будинок, оформлений на тещу нардепа Ольгу Сєру. Крім того, Ользі Серій належать 3 земельні ділянки поруч з будинком Марії Міщенко. Адвокат нардепа пояснює це тим, що Міщенко "постійно ними не користується".

 

Найкраще — дітям, але перед виборами

У парламенті Міщенко з 2006 року. Потрапив туди за списком “Батьківщини”. У 2012 і 2014-му — вже як самовисуванець по 98-му округу (Яготин, Бориспіль).

За інформацією ОПОРи, у спецвипуску яготинської газети "Трудова слава", була публікація про те, скільки й чого придбано та відправлено у зону АТО Сергієм Міщенком. Приблизна витрачена сума на цю складову агітації склала 1 030 300 грн.

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

У смт Згурівка Київської області Міщенко подарував двом футбольним командам — "Згура" та "Кіс-Арго" по два шкіряні м’ячі.

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

У Переяслав-Хмельницькому Міщенко організував легкоатлетичний пробіг. Він та міський голова Тарас Костін нагородили бігунів дипломами, кубками, медалями та грошовими винагородами переможців, інформувало видання "Вісник Переяславщини".

Зображення з сайту “Вісника Переяславщини”

На Дні міста у Яготині мер Яготина Наталія Дзюба публічно оголосила, що Сергій Міщенко до Дня міста збудував 4 дитячі майданчики. Далі слово взяв сам кандидат і додав, що вмовив один благодійний фонд побудувати у місті і районі дитячі майданчики. Потім Міщенко додав, що дасть 1000 грн на аукціон дитячих малюнків для потреб військових.

 

Благодійний фонд, який встановлює [майданчики, прим.автора], робить це не під час виборчої кампанії, а протягом каденції. Зараз ми їх встановлюємо, — прокоментував помічник депутата.

 

Король бориспільських парковок (і таксі)

Як з’ясувалося в ході розслідування “Наших грошей”, найближчі парковки до терміналів D та B аеропорту "Бориспіль" обслуговує компанія друзів Сергія Міщенка. Плата за їх користування — в середньому 15-30 грн за годину. Собі аеропорт залишив менш привабливі парковки, віддалені від терміналів.

 

Стоянки біля терміналу – це приблизно $1 з пасажира недоотриманого аеропортом прибутку. Тобто це приблизно $7 млн на рік, — перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

 

ТОВ "Аеропорт паркінг", яке обслуговує парковки, було створене у лютому 2014 року. Одразу воно перебрало на себе права іншої фірми – "ТМД Сервіс", котра займалася парковками з 2010 року. Одним із засновників останньої до липня 2014 року був Олександр Івлєв – бізнес-партнер Валерія Сєрого та Владислава Байчаса. Валерій Сєрий працював помічником нардепа Сергія Міщенка, а Владислав Байчас — бориспільський політик, відомий як кум Міщенка.

Компанія "Аеропорт паркінг" оформлена на Дмитра Мазура, який до цього був керівником фірми "ТМД Сервіс".

Знімок з екрану програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”

Сергій Міщенко свою причетність до компанії "Аеропорт паркінг" заперечував. Договір “Борисполя” з “Аеропорт паркінг” чинний до кінця 2024 року.

У 2014 році державна служба Sky taxi в аеропорті "Бориспіль" була ліквідована, а її місце, за даними  "Наших грошей", теж без конкурсу зайняла компанія "Авто-Україна". Її заснували вищезгадані Владислав Байчас, Валерій Сєрий та Олександр Івлєв.
 

“Велика рибина” для НАБУ

Last, but not least в нашому корупційному списку мажоритарників Київщини — Олександр Онищенко. Національне антикорупційне бюро підозрює нардепа в створенні злочинної організації, діяльність якої завдала шкоди “Укргазвидобування” на суму близько 3 млрд грн. Влітку 2016 року Рада зняла депутатську недоторканість з Онищенка. Проте, Генеральна прокуратура як завжди не встигла його арештувати і тепер він переховується в Лондоні.

У 2010 році Олександр Онищенко став депутатом Київської облради від “Партії регіонів”. У 2012-му він від “Партії регіонів” пройшов до парламенту по 93-му округу (Миронівка, Переяслав-Хмельницький). У 2014-му — повторив це досягнення, але вже як самовисуванець. Проте “чистими” його передвиборчі кампанії назвати неможливо.

Як повідомляла ОПОРА, у 2012 році Онищенко розважав електорат концертами, куди запрошувались не тільки зірки українського шоу-бізнесу, а й іноземці Ігорь Ніколаєв і Жан-Клод Ван Дамм.

Також, за час передвиборчої кампанії Онищенко вручав грошову допомогу у фірмових конвертах “Партії регіонів” породіллям, ловив рибу з дітьми-сиротами, яких вдягали у фірмові речі благодійного фонду. Окрім цього, до Дня вчителя працівники галузі освіти отримали пакунки з продуктами та газетою "Велика родина".

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

На виборах 2014 року Олександр Онищенко використовував свій благодійний фонд "Родина" для здійснення закупівель обладнання для шкіл і їх ремонту. Окрім цього, виборці підписували договір Агітатора і за це отримували 200 гривень.

Зображення з сайту громадянської мережі ОПОРА

Жодних офіційних підтверджень цієї інформації в ОПОРИ немає, оскільки інформатори боялися заявляти про підкуп публічно.

Вже після своєї втечі Онищенко заявив, що заплатив 6 млн доларів за місце у парламенті Давиду Жванії, який на парламентських виборах 2014-го року входив до керівництва виборчого штабу БПП. Реєстрував його особисто голова Центральної виборчої комісії Охендовський, а керував процесом особисто президент Петро Порошенко.

У прес-службі голови держави заявили, що слова Онищенка "не відповідають дійсності, є вигадкою підозрюваного".

 

Що робити політику у парламенті

Як і багато народних депутатів, у сесійній залі Олександр Онищенко задовольняв свої бізнес-інтереси, а також “кнопкодавив”.

Після Майдану компанія “Центренерго” купувала газ із подвійною переплатою в Онищенка, який відкатував заступнику голови фракції Блок Петра Порошенка Ігорю Кононенку 20%. Безпосередньо текст переписки оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко у ефірі Шустер LIVE.

Знімок екрану програми Шустер LIVE

 

Як повідомляли "Наші гроші", "Центренерго" у березні 2015 року уклало угоду з "Газтранспроектом" на суму 194,63 млн грн. Було замовлено 19 млн кубометрів газу по 10 244 грн за тисячу кубометрів з постачанням впродовж року. Це майже вдвічі дорожче за ціну газу для промисловості на літо 2015 року — 6 600 грн.

Онищенко намагався дати хабара керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому у розмірі 1,2 млн доларів за припинення кримінального розслідування. Детальніше — в матеріалі “Главкому”.

В обхід нормативних актів “Чорноморнафтогазу” і без дозволу НАК “Нафтогаз” фірма Онищенка отримала право на розробку двох газових родовищ на шельфі Чорного і Азовського морів. Детально цю схему гарно описали журналісти сайту "Наші гроші". В результаті, державне підприємство втратило останні газові свердловини. При чому, зробило це добровільно, свідомо програвши справу в суді.

Нагадаємо, що інтереси мешканців Київської області у Верховній Раді формально представляють 9 депутатів-мажоритарників:

  • Руслан Сольвар, Віталій Гудзенко і Павло Різаненко з Блоку Петра Порошенка,

  • Олександр Онищенко і Ярослав Москаленко з “Волі народу”,

  • Віктор Романюк і Михайло Гаврилюк з “Народного фронту”

  • та позафракційні Сергій Міщенко і Олександр Марченко.

ФАРи (фігуранти антикорупційних розслідувань) Київщини — матеріал Громадського руху ЧЕСНО в циклі статей про причетність депутатів-мажоритарників Верховної Ради до корупційних схем.  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на червень 2017 р. в каталозі — 410 справ, фігурантами яких виступають 130 нардепів та чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]