Золото партій: держкошти на телерекламу, газети та освіту партійців

Фото: Золото партій: держкошти на телерекламу, газети та освіту партійців

Партії починають офіційно працевлаштовувати своїх “старих” працівників. Партійна преса тепер друкується не від імені громадських організацій. 

Народний фронт” вкладає у телерекламу. БПП розвиває регіональну мережу. “Самопоміч” вкладає у розвиток своїх ЗМІ та тренінги для партійців. Лише “Народний фронт” та “Самопоміч” не встигли освоїти всі кошти. Відповідно 3.9 та 1.8 млн повернули НАЗК.

До офіційного дедлайну подачі політичними партіями фінансових звітів в НАЗК залишається півтора тижні, однак ЧЕСНО зібрав узагальнені дані про витрати трьох партій, які в 2016 році отримали з бюджету найбільше - “Народний фронт”, БПП “Солідарність” та Об’єднання “Самопоміч”.

“Народний фронт” більшість коштів платників податків витратив на ЗМІ та зарплатню. БПП - на брендовану продукцію, оргтехніку й партійну газету, а “Самопоміч” на партійну газету, поліграфію, програмне забезпечення та ЗМІ. Ми не отримали відповідь на наш запит від “Радикальної партії” та від “Батьківщини”, тож дані про їхні витрати у цьому матеріалі не розглядаємо. Також нагадаємо, що “Опозиційний блок” відмовився від державного фінансування.

 

“Народний фронт”: популярність через телерекламу

Натисніть для збільшення

“Народний фронт” витратив понад 25,5 мільйонів на телевізійну рекламу. Очевидно мова йде про трансляцію відеозвернення Арсенія Яценюка напередодні нового року.

У відеозверненні мова здебільшого йде про здобутки “Народного фронту”, зокрема, про створення нової армії і поліції, забезпечення виплати зарплат і пенсій, запуск реформ тощо. Цей ролик транслювали, зокрема, на “Новому каналі” та "1+1".

Загалом 72% коштів (33 млн грн) отриманих від НАЗК у “Народному фронті” витратили на ЗМІ. Серед виявлених нами у ЗМІ матеріалів від “Народного фронту” є і звіт про діяльність партії, розміщений у друкованій пресі, зокрема у газеті “Високий замок”.

Фрагмент звіту партії “Народний фронт” у газеті “Високий замок” за 22-28 грудня 2016 року

Для порівняння у перших трьох кварталах 2016 року “Народний фронт” офіційно не витратив на ЗМІ жодної копійки власних коштів. Але це лише офіційно. Згідно із аналізом ЧЕСНО, “фронтовики”, найімовірніше, приховали витрати на ЗМІ щонайменше на 1 мільйон гривень.

Наведіть курсор на кружечки, побачите дату і заголовок новин

Очевидно, що і джерела походження цих коштів теж невідомі, оскільки жодних коштів від фізичних чи юридичних осіб на партійний рахунок не надходило.

Решту коштів державного фінансування у партії витратили здебільшого на зарплатню (6.6 млн), виготовлення брендованої продукції (2.1 млн), оренду офісів 1.6 млн та на оргтехніку (1.4 млн). Таким чином, абсолютну більшість коштів платників податків у “Народному фронті” витратили на рекламу, а не на розвиток партії та  виконання передвиборчої програми.

З того, як у партії витрачають кошти, можна зробити висновок, що у першу чергу “Народний фронт” переймається впливом на парламент. Попри перемогу на парламентських виборах у 2014 році, на місцевих виборах 2015 року “Народний фронт” не висунув жодного кандидата по цілій країні. У відповіді на запит ЧЕСНО в партії переконують, що у них є 25 територіальних та 342 місцеві партійні організації. При цьому жодна з територіальних і місцевих організацій не має юридичного статусу. Такий стан речей дозволяє “Народному фронту” уникати звітування за реальні витрати в регіонах.

Цікаво також, що до появи державного фінансування у “Народному фронті” офіційно не було жодного працівника, тоді як з державних коштів лише за листопад і грудень на зарплатню в партії витратили 6.6 мільйони гривень.

 

“Солідарність” розбудовує регіональні осередки

На відміну від “Народного фронту” представники другої за розміром парламентської фракції обрали своїм пріоритетом розвиток державних осередків, а не рекламу.

 

Натисніть для збільшення

Однак тут є цікавим те, за яким принципом були розподілені ці кошти. Наприклад, Вінницька територіальна організація партії отримала 1.2 млн грн, Харківська - 1.4 млн, Луганська - 1 млн, тоді як найменше отримали Львівська та Тернопільська організації - 149 та 84 тисячі відповідно. Про принципи розподілу коштів ми запитували у своєму запиті до БПП, однак у партії уникнули відповіді на це запитання.

Варто звернути увагу також на витрати на партійну газету. Із державних коштів на це було витрачено майже 7 мільйонів, тоді як у звітах за перші 3 квартали 2016 року партійна газета взагалі не згадується, хоча газету видавали. Як з’ясував ЧЕСНО, партійна газета накладом 50-100 тис. примірників  офіційно видавалася громадською організацією “Солідарність”.

Таким чином, партія БПП формально не була зобов’язана звітувати за витрати на підготовку, друк та розповсюдження газети, хоча вміст газети головно про роботу партії та її членів (закон стосується партійних структур і не регулює діяльність припартійних громадських організацій). Отримавши державне фінансування, у партії перереєстрували газету на партію та збільшили її наклад до 1 мільйона примірників в місяць. Крім цього наприкінці 2016 року партійці підготували 2 спецвипуски газет загальним тиражем 6.5 мільйона примірників.

Значну частину коштів у партії витратили на брендовану продукцію (9.5 млн) та на оргтехніку і програмне забезпечення 7.4 млн. Із загальної суми витрат на зарплатню (2.8 млн) не зрозуміло скільки працівників офіційно працевлаштовано в партії, але з витрат на оргтехніку можна зробити висновок, що офіційно їх стало більше, ніж про це в БПП звітували у третьому кварталі 2016 року. Тоді працівників було лише двоє (офіційно).

Керівник секретаріату львівського територіального осередку БПП Юрій Бочуляк у коментарі ЧЕСНО каже, що отримані з бюджету витрачатимуть на зарплатню та оренду офісу. При цьому до отримання держкоштів партія безкоштовно користувалася двома кабінетами у будинку, що належить фірмі братів Дубневичів.

 

В офісі Львівського БПП тоді волонтерили 4 особи, які нібито безоплатно присвячували свій час партії через “бажання щось змінити”.

Понад 1.2 мільйони гривень у БПП витратили на підтримку громадських організацій. При цьому сумнівно чи у БПП мали право передавати кошти на підтримку інших організацій - ці кошти можуть спрямовуватися лише на статутну діяльність партії.
 

Для “Самопомочі” головне - партійна газета

Якщо “Народний фронт” платить за рекламу в інших ЗМІ, то “Самопоміч” головно інвестує у розвиток власних медіа.

 

Натисніть для збільшення

Об’єднання “Самопоміч” першим оприлюднило на власному сайті попередній звіт про витрати державних коштів, але на запит ЧЕСНО не відповіло. Станом на третій квартал офіційно партія мала лише 6 працівників, тоді як у четвертому, після отримання державних коштів, їх вже 109.

Найімовірніше, у партії працевлаштували тих, хто раніше працював на однойменну громадську організацію. ЧЕСНО вже писав, що лише на сайті львівського осередку партії у розділі “Команда” можна побачити десятки людей, яких, однак, не було у фінансовому звіті партії у перших трьох кварталах 2016 року.

 

Можемо припустити, що з появою держкоштів значна частина цих людей вже офіційно значаться працівниками партії (дізнатися напевне зможемо із фінансового звіту поданого до НАЗК). “Самопоміч” як і “Народний фронт” значну частину коштів використала на медіа. Однак є суттєва різниця - “Самопоміч” вкладає значні ресурси у власну газету, виготовлення відео (поширюється здебільшого у соціальних мережах) та поліграфії.

Значну частину коштів у “Самопомочі” витратили на підвищення кваліфікації своїх депутатів та працівників. На тренінги і семінари витратили 1.4 млн. Ще 900 тисяч витратили на купівлю підручників для партійних офісів.

Серед оригінальних статей витрат, яких не зустрічаємо у БПП та “Народного фронту” - витрати на соціологічні дослідження (2.5 млн). Таким чином, у “Самопомочі” визначали оцінку діяльності партій та політичні преференції львів’ян.

Із попередніх звітів трьох парламентських партій вже можна зробити висновок, що державне фінансування принаймні частково виводить з тіні оплату праці, витрати на ЗМІ, партійні газети. Те, що раніше або приховувалося, або функціонувало в рамках діяльності непідзвітних припартійних громадських організацій, формально перепідпорядковується партійній структурі. У той же час ми бачимо, що партії справно звітують про витрати державних коштів, тоді як у звітах за перші 3 квартали не наважилися показати своїх реальних приватних донорів.

Детальний аналіз витрат політичних партій за IV квартал 2016 року Громадський рух ЧЕСНО презентує після оприлюднення офіційних звітів на сайті НАЗК.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО підготував детальні огляди щодо партійних фінансів (ще до отримання державного фінансування):

Золото партій: що приховує Львівська “Самопоміч”

Золото партій: “Народний фронт” приховав понад мільйон на джинсу

Золото партій: “Солідарність” без політтехнолога майже нічого не вартує

Золото партій: “Свободу” фінансує пенсіонер


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]