Дружина заступника ДУСі має бізнес в окупованому Криму й отримала відзнаку

Фото: Дружина заступника ДУСі має бізнес в окупованому Криму й отримала відзнаку

Дружина заступника Керівника Державного управління справами Ірина Борзова отримала нагороду журналу "БізнесWoman". Приватна підприємиця стала однією з 16 найуспішніших жінок у сфері бізнесу. Громадський рух ЧЕСНО виявив у е-декларації чоловіка Борзової фірму, яка веде бізнес в окупованому Криму.

Успішний бізнес Ірини Борзової - це організація громадського харчування:
 

 

Я з 2007 року приватний підприємець і займаюся бізнесом. Мене всі більше знають по громадській діяльності, але бізнесом я вже займаюся давним-давно. Організація концертів, форумів, все, що стосується концертної діяльності. Потім організація громадського харчування, в мене оренда закладів, можливо, ви не знаєте, кафе, таверна, на муніципальному ринку в мене стоять кафе…”, - розповідає Ірина Борзова в коментарі Громадському руху ЧЕСНО.

 

Згідно з декларацією чоловіка Сергія Борзова, її дохід за 2017 рік  від підприємницької діяльності склав майже 900 тисяч гривень.

Також Ірина Борзова є власником і бенефіціаром підприємства “Профіль-Н”. У грудні 2014 року вона переоформила свій  бізнес в окупованому Криму згідно з вимогами російського законодавства.

Про це свідчать дані з Аналітичної системи YouControl.

Це майже півроку потому, як Сергій Борзов став заступником керівника ДУС. Нагадаємо, його призначив президент Порошенко своїм указом у червні 2014 року.

ДУС відповідає за  матеріально-технічне, соціально-побутове та інше забезпечення діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, інших державних органів, усіх міжнародних дипломатичних представництв на території держави.

У декларації чиновника за 2017 рік  вказана дружина, троє дітей, матір та батько.  Минулого року найбільше доходу у родину принесла матір чиновника. Вона заробила 944 тисячі гривень. Ще 849 тисяч гривень принесла до сімейної скарбнички Ірина Борзова. 400 тисяч за рік Сергій Борзов отримав від держави як зарплату. Бізнесом у сім’ї Борзових займається дружина. Вона є підприємцем та власником 49% корпоративних прав та бенефіціаром підприємства “Профіль-Н”. Це вказано в декларації чиновника.

Згідно з даними декларації, фірма зареєстрована в окупованому Криму та має ще одного співвласника - Барулю Наума Йосиповича. Він є батьком Ірини Борзової.

Згідно з відкритими даними з податкової служби Російської Федерації, Ірина Борзова перерєструвала на себе частку у бізнесі відповідно до вимог законодавства  Російської Федерації.

 

Ви говорите про це підприємство, яке в Криму зареєстроване?.. Мій батько вже 20 років тому почав там свій бізнес. І перше, що він поставив - там кіоск. Потім - другий кіоск і торгував морозивом. Так склалася ситуація, що в 2014 році… ви знаєте, що склалося… і наших підприємців держава не захистила. Мій батько розвівся з моєю мамою і в нього офіційна жінка - з Криму. Тому я з 2014 року і моя родина - ні разу не були в Криму, але віддавати поки що… поки що ми чекаємо, тому що в нас є офіційні документи і українські… А що мені робити?.. У мене немає другого виходу з ситуації, тому що держава мій бізнес, бізнес нашої родини - не захистила. Нам єдине, що залишалося - це виїжджати і все, на що мій батько 20 років працював, віддати тоді росіянам… Ми на сьогоднішній день ще не знаємо, що робити. Я поки що не їжджу туди, але, знаєте, відмовлятися від того, що в нас було… як відмовитися? Взяти й віддати? Сказати: “Беріть, забирайте”?.. Можливо, ситуація якось зміниться, не знаю, в яку сторону... ”, - розповідає Ірина Борзова про фірму в Криму.

 

У 2016 році, за даними податкової служби РФ, фірма Борзової отримала понад 609 тисяч рублів прибутку.

 

Я не маю до цього відношення, бо я не їжджу туди, я не веду там підприємницьку діяльність. Але я є бенефіціаром… не хочу виходити з цього  - я поки що чекаю…”, - переконує Ірина Борзова, що прибуток в рублях не отримувала.

Підприємство зареєстроване за адресою: Судак, вул. Набережна 37. Це перша берегова лінія відпочинку біля моря, згідно з даними Гугл мепс.

Також Баруля Наум Йосипович пов’язаний з іще 3 підприємствами в Судаку.

Зокрема він є директором ТОВ “Парус”. Ініціали одного з засновників підприємства повністю співпадають з ініціалами Синюка Анатолія Сергійовича, який внесений у базу Миротворця як особа, яку розшукує СБУ за підозрою у кримінальному правопорушенні за статтею  111 ч.1.- Державна зрада.

 

Мій батько їздить туди, тому що в нього там всі родичі, ви ж розумієте, в нього друга жінка - вона з Судака. І він вже 10-15 років як одружений. У неї там батьки, в неї там уся родина, всі друзі, знаєте за скільки років? Зрозуміло, що він туди їздить, але я теж не можу впливати на їхні відносини”, - каже Борзова про поїздки батька до Криму.

 

Сам Сергій Борзов відомий тим, що під час  роботи у ДУС, управління, де він працює, подарувало йому елітну квартиру майже у 190  кв.м на Печерську. Про це повідомляли розслідувачі Бігус. Інфо.

НАБУ навіть відкрило кримінальне провадження щодо приватизації житла. Згідно з державним реєстром судових рішень, детективи підрахували, що державі могло бути нанесено 10 мільйонів гривень збитків.

Борзова розповідає, що сьогодні складно вести підприємницьку діяльність:

 

Сьогодні дуже велике навантаження на бізнес: це комунальні послуги, це податки, а економічна ситуація така, що якщо би підприємці заробляли гроші, то мможна було би це платити, а так, якщо простому підприємцю середньому працювати, то на сьогодні це дуже тяжко і нереально заплатити всі комунальні послуги, податки. Можливо, гроші якісь залишаються, але для розвитку дальшої підприємницької діяльності сьогодні можливості немає”.

 

На питання, чи має підприємиця Борзова політичні амбіції, вона відповідає ствердно:

 

Що стосується за амбіції, то чесно вам сказати? ну є! я ж балотувалася в міську раду і програла вибори, на сьогодні, може й краще, бо я займаюсь тим, що мені подобається”.


На минулих місцевих виборах Ірина Борзова йшла у Вінницьку міську раду від партії Гройсмана “Вінницька Європейська стратегія”. На сьогодні, згідно з інформацією, яка розміщена на сайті політичної партії “Український дім”, вона є головою Вінницької міської організації політичної партії "Український дім".


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]