ЧЕСНО ЗАКЛИКАЄ КАНДИДАТІВ У ПРЕЗИДЕНТИ ОПРИЛЮДНИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ДОНОРІВ і ДЕКЛАРАЦІЮ ЗА 2018 РІК

Фото: ЧЕСНО ЗАКЛИКАЄ КАНДИДАТІВ У ПРЕЗИДЕНТИ  ОПРИЛЮДНИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ДОНОРІВ і ДЕКЛАРАЦІЮ ЗА 2018 РІК

Закон зобов’язує кандидатів подати до ЦВК проміжні фінансові звіти за 5 днів до виборів. Оскільки такі звіти будуть оприлюднені в останній момент, виборці не матимуть змоги вчасно ознайомитися із цією інформацією, а отже зробити зважений поінформований вибір під час волевиявлення.

Рух ЧЕСНО звертається до кандидатів у президенти з вимогою опублікувати:

  • інформацію про походження коштів грошової застави

  • імена донорів та суми внесків по мірі надходження коштів на виборчі фонди

  • декларації за 2018 рік, оскільки, відповідно до законодавства, до ЦВК вони подавали декларації за 2017 рік, бо виборча кампанія стартувала 31.12.2018.

 

Саме тому ми закликаємо всіх кандидатів, які сповідують принципи прозорості та підзвітності, щотижня оприлюднювати на власних веб-сайтах та/чи соцмережах інформацію про походження коштів на ведення виборчої кампанії вже зараз, не чекаючи встановлених законом термінів.

Також закликаємо кандидатів оприлюднити прізвища та суми внескодавців на заставу, а також декларацію за 2018 рік щонайменше за місяць до волевиявлення громадян, тобто до кінця лютого 2019 року.

Нагадаємо, відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”, прізвище, ім’я, патронім, область чи місто проживання, а також суми пожертв не є конфіденційною інформацією, а тому можуть бути оприлюднені. Фінансові звіти політичних партій, що подаються до НАЗК та потім розміщуються у відкритому доступі, містять саме таку інформацію про донорів.

За бажанням кандидата копію чи посилання на інформацію просимо надсилати на офіційну пошту ЧЕСНО [email protected]


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]