Хмельницька міськрада: майже 30% депутатів - кандидати на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань Хмельницької міської ради за один з років каденції (клікніть на графіку, щоб збільшити).

Депутатові Дмитру Шевченку від “Фронту змін” у 2012 році не ходилося на засідання, бо, за його словами, він не хотів брати участі в політичних чварах.

Шевченко став кандидатом на відкликання за результатами невідвідування сесій у 2012 році, куди він не ходив, за його словами, на знак протесту через політичні уособиці між провладною партією і опозицією:

“В 2012 году на сессиях горсовета очень активно происходила политическая борьба. Там у нас между представителями “Батькивщины” и “Партии регионов” шла жесткая конфронтация. А я вообще противник того, чтобы на сессиях горсовета выяснять политические отношения. У нас, к сожалению, это было очень бурно и очень остро. И поэтому в знак протеста я не ходил на какие-то заседания, зная, что там будет выяснение отношений, поливание грязью, перетягивание каната и так далее,” - зазначає Шевченко.

“Я категорически против того, чтоб на сессиях, где решаются хозяйственные вопросы города, начинать заниматься популизмом и политикой. Я вообще считаю, чтобы в городские советы проходили депутаты по мажоритарной системе. Чтобы политическая сила несла ответственность за канализацию или свет в городе - это несерьезно, это хозяйственные вопросы. Горсовет - это решение хозяйственных вопросов на 95%. На уровне городов должна быть только экономика, гуманитарка, социалка и так далее,а политика должна быть в Верховной Раде”, - додає депутат.

Колишній депутат-списочник від “Батьківщини” Ігор Петяк, який склав мандат у 2013 році, став кандидатом на відкликання за результатом відвідування сесій і комісій у 2012 році і пояснює свою тодішню відсутність тим, що йому теж заважав Янукович:

“Хорошо, от ви пам’ятаєте, яку політичну силу я представляв? А яка політична сила була при владі? Це є причиною, чому я навіть склав повноваження... “Янукович” - так можете записати”, - констатує екс-депутат.

Варто зазначити, що з-поміж кандидатів на відкликання є й представники Партії регіонів.

Але найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій. Цю тенденцію ЧЕСНО спостерігає у кожній міській раді (клікнути на графіку, щоб збільшити).

Депутат-мажоритарник по 22 округу (Центр) від ВО “Батьківщини” Іван Бухал став кандидатом на відкликання за результатами і 2013-го, і 2014 року як через пропуски сесійних засідань, так і через пропуски засідань комісії. З пропусками комісії в Івана Васильовича взагалі склалася унікальна ситуація, бо за 2013 рік він пропустив 17 із 22-х засідань, а в 2014-му році пропустив 100% засідань комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

“Я на комісію не ходив у 2013-му й 2014-му роках ні разу! Хоч я й голова комісії був. Прийшов і заявив тоді голові ради Мельнику Сергію Івановичу, що я на комісії ходить не буду, відмовляюся від голови комісії, тому що часто депутати домовляються й приймають незаконні рішення. Я ж читаю, що юристи ради пишуть на проектах рішень: “Незаконно, не можна”, - аргументують, чому, а все рівно депутати за ці рішення голосують. Я голова комісії, і в нас 13 членів комісії, розумієте? Я голосую “проти”, тому що ці рішення не на користь громаді, а 12 членів комісії проголосували “за”. Я повинен підписувати, розумієте? І хто там тоді розбереться, чи голосував я “за” чи “проти”. Тому я висловив свій протест і рік чи більше не ходив узагалі”, - бідкається депутат Іван Бухал.

Втім, для того, щоб довести голосування депутата “за” чи “проти”, будь-хто може виносити перед спірним питанням пропозицію про персональне поіменне голосування. Також ніхто не забороняє вести відеофіксацію засідань і викладати їх для громади.

“Якщо депутат не відвідує комісій, він просто не бачить, як готуються рішення і не готовий передбачити наслідки голосування в сесійній залі. І головне, він не може попередити громаду про те, що на сесії депутати планують прийняти незаконне рішення,” - зазначає координатор громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов.

За словами Івана Бухала, в 2013 році його викликали до СБУ Хмельницької області щодо діяльності його комісії:

“Хвороба депутатів місцевих рад ось яка: вони часто порушують Конституцію України, закони України, підзаконні акти, декрети… і часто приймають рішення не на користь громади, й ніхто їх не питає. Мені сподобалося один раз, коли в 2013 році мене запросили як голову комісії в Службу безпеки України по Хмельницькій області. “Іване Васильовичу, - кажуть, - а чого це ви приймаєте такі рішення, які порушують закон?”  “Мені сподобалося, що підняли це питання, - я говорю, - вдячний, що ви мене так спитали”.

Не відвідувати засідання комісії, за рішення якої так боїться відповідальності Іван Васильович, вочевидь, його підштовхнув негативний приклад місцевої влади міста-побратима Хмельницького - російської Твері:

“А чого ми взагалі не провіряємо, як голосують депутати - це проблема всієї України. Подобається чи не подобається Росія, я був в Твері 3 роки тому назад чи 4 від делегації Хмельницького, бо ми місто-побратим Твері. Мер так хорошо приймав нас із дружиною, от я і дзвоню через рік до нього, а нема його вже: в тюрмі сидить! Порушив закон, і з ним 12 депутатів міської думи сидить”, - наводить приклад Іван Бухал.

Також Іван Бухал нарікає на облік депутатів на сесіях та на відвідуваність сесій іншими депутатами:

“Можна підійти, запізнитися на сесію, а перереєстрації не було - да і всьо, я відсутній, виходить, уже. Це питання обліку. Ніхто ніколи не питав, я, наприклад, сам задавався питанням, чого це не ходять за роки, за рік ні разу не явився, за два роки ні разу не явився, і він являється депутатом, розумієте?”

Виходить, пан Бухал обурюється, чого деяку депутати роками не працюють, а сам преспокійно заявляє про те, що кілька років поспіль не ходив на засідання комісій.

Однопартієць Бухала - списочник Леонід П’янковський на запитання, чому він пропустив у 2014 році понад 50% засідань комісії, відповів лаконічно й категорично:

“Був зайнятий роботою”.

Варто зауважити, що робота - не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії.  Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Але депутат П’янковський, зачувши про це, відповідає іронічно:

“Може, ще й зарплату плотять? Ну, я пояснив, думаю. До побачення”.

Депутат-списочник від “Свободи” Олександр Симчишин, який донедавна був першим заступником голови Хмельницької обласної державної адміністрації,  став кандидатом на відкликання за результатами відвідування комісії в 2014 році.

“Комісії в 2014 році не відвідував по дуже простій причині: в цей час я виконував обов’язки й першого заступника й голови обласної адміністрації. Деколи доводилося вибирати, або в Камянці якусь нараду робочу проводити, або на комісію їхати. А вибору тут зробити не можна, тому що ти мусиш тягнути область. Тому в мене чисто робоча причина. Зараз уже звільнився - на комісії знов будем ходити 100%”, - обіцяє політик.

Депутат-мажоритарник Андрій Кветко, висуванець від ВО “Батьківщина” по 25-му мажиротирному округу (райони Центр, Заготзерно, Цукрозавод), який нині входить до депутатської групи “За добробут хмельничан”, став кандидатом на відкликання у 2013-му і 2014 роках, пропустивши понад 50% засідань сесій та комісій.

“Це дійсно так, це не є секрет, я фізично був відсутній в Україні з особистих причин… по здоров’ю я був за кордоном, вирішував своє питання. Я тоді написав заяву і вийшов із земельної комісії, щоб не блокувати її роботу. На окрузі в мене працювали помічники, жодного запитання від мешканців ми не пропустили, я постійно був на зв’язку і телефонному і в електронному режимі. А всі питання, звернення, дівчата-помічники дуже добре відпрацювали - ніяких нарікань не було, я приїжджав, коли міг, брав участь в зустрічах деяких, але життя така річ, що інколи потрібно вибирати. Ну все вирішилося, на сьогодні я повернувся, написав заяву і заходжу в земельну комісію на цій сесії в середу (15.07.2015 - ред.) і буду працювати”, - переконує депутат Кветко.

Депутат каже, що думав над варіантом скласти мандат, але не склалося:

“Ви ж розумієте, якби я ішов по списку, то на моє місце відразу би прийшла людина. А так як я йшов по мажоритарці то всі ті люди залишилися б узагалі без депутата, тому що замінити ніким не змогли б. Ну ми з колегами поспілкувалися, вирішили, що вони будуть допомагати, якщо там будуть якісь проблеми в міській раді і можливо якісь питання просувати там людські, місцеві ініціативи, то мені допоможуть”.

Виборцям варто знати, що коли депутат складає свої повноваження, то відбувають довибори і всі охочі можуть взяти в них участь. Таким чином мажоритарний округ захищений і за цих умов і надалі може мати свого пред ставника в раді.

Анатолій Савчук, депутат-списочник від ВО “Батьківщина”, за словами його колеги по фракції Олесі Тарасової, є важко хворим з 2011 року і тому його пропуски пов’язані зі станом здоров’я. У зв’язку з цим Громадський рух ЧЕСНО не включив його до графіки.

Колишній депутат-списочник від “Батьківщини” Валерій Лесков, якого було призвано до лав ЗСУ і який зараз сужить в зоні проведення АТО в секторі “А” (Луганщина), сам склав повноваження депутата місцевої ради і поступився місцем іншому колезі.

“Депутат має працювати на своєму виборчому окрузі, в своїй політичній силі і виконувати свої обов’язки, допомагати людям вирішувати їхні питання, питання територіальної громади, на рівні сесій, депутатських комісій, в районах, мікрорайонах, облаштування прибудинкових територій, ремонт житлового фонду, вирішення соціальних проблем та інші питання… Тому для того, щоб активно працювати, треба бути на місці. Я пішов в АТО, я склав повноваження депутата міської ради. Дав дорогу іншому депутату, який зараз активно працює. Це безвідповідально сьогодні бути депутатом і не бути на засіданнях робочих органів міської ради, впливати на процес...”, - пояснив свою позицію колишній депутат, а нині військовослужбовець Валерій Лесков.

Щодо пропусків засідань комісії в 2014 році, Валерій Лесков пояснив: “Я був на учбових зборах з підготовки до Зборойних сил”.

Для України це поки що унікальний випадок, оскільки в інших міських радах депутати, їдучи в АТО, залишають за собою статус депутата попри неможливість бути присутніми на сесіях та комісіях. Зокрема такі випадки є в Сумській, Київській, Чернівцях та інших радах.

Саме тому Громадський рух ЧЕСНО не включив депутата до кандидатів на відкликання.

ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Хмельницького та області ([email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автори: Сергій Огородник, журналіст громадського руху ЧЕСНО, Олег Черненко - координатор громадського руху ЧЕСНО у Хмельницькому


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]