Боярська рада: майже чверть депутатів – кандидати на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

 

Кожен депутат розуміє: прогули або невиконання обов’язків можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили, згідно з офіційними даними від Боярської міськради, понад 50% засідань за один з років каденції.

Найзатятіший прогульник засідань Боярської міської ради – висуванець Партії регіонів Іван Яструбецький. Він не з'явився на жодне засідання у 2012 році, а в інші роки прогулював понад половину засідань.

Депутат пояснює, що так затято не ходить до ради на знак протесту.

"Я не відвідував засідання, бо не бачу сенсу в тому, щоб просто ходити і піднімати руку, підтримуючи рішення. Це суперечить моїм моральним принципам", - говорить екс-регіонал Яструбецький. У нових виборах кандидат на відкликання обіцяє не брати участі.

Мандат на знак протесту депутат за стільки років чомусь так і не склав.

До слова, "непорядність" процесів, які відбуваються на засіданнях міської ради, - одна з провідних причин, через яку депутати нібито уникають виконання своїх обов’язків.

Ось так виглядає процедура в БМР, на яку так нарікають "прогульники".

Більш багатослівним виявився колега Яструбецького – Юрій Єдаков. Він обрався від Партії Пенсіонерів України як мажоритарник (округ 4) та прогуляв більшість засідань у 2014 році.

"Я цим виразив протест проти корумпованої системи влади на чолі з корумпованим мером. Міський голова нічого не робить для громади. Образливо за історію з кленами, дорогами, які у жалюгідному стані. З 44 депутатів 42 взяли собі землю, я не скористався (цією можливістю – прим. авт.) У раді рішення приймаються за дзвінками: депутатам телефонують і переконують проголосувати, як вигідно комусь із чиновницької чи депутатської братії. Я сподівався, що після революції щось зміниться, але депутати залишились продажними".

На цих виборах пан Єдаков знову збирається кандидуватись, "куди скаже команда" – до міської чи обласної ради.

Ще одна рекордсменка-прогульниця засідань міськради – Леся Ворошилова, яка балотувалася як мажоритарниця від Фронту змін (округ № 22).

За словами Ворошилової, усі ці роки вона перебуває у декретній відпустці, а на запитання, чи це стало на заваді відвідувати засідання (не більше 1-2 на місяць) риторично запитала:

"Куди мені дитину – на смітник викинути?"  

Ворошилова обіцяє цього року не претендувати на звання депутата міської ради.

Вочевидь, боярські депутати не Європа. Адже депутат Європарламенту Лічія Ронзулі приносила на засідання свою дочку навіть коли тій не було ще місяця та продовжує це робити і нині.

Фото pixanews.com 

Деякі депутати-прогульники щиро переконані, що міська рада надала на запит ЧЕСНО неправильні дані і щосили відхрещуються від прогулів. Серед них – Валентина Божок (Партія пенсіонерів) та екс-регіоналОлександр Боднюк, який обирався за мажоритарною системою (округ 3) прогуляв понад половину засідань у 2011 році.Як і у випадку з іншими депутатами, виникає закономірне питання: чому не скласти мандат, якщо з’явилися обставини, що унеможливлюють виконання взятих перед громадою зобов’язань.

Останній припускає, що якийсь період міг хворіти, але щодо половини пропусків категоричний: "Такого не може бути".

Боднюку не подобається теперішнє виборче законодавство.

"Партія може впливати на депутата, а має впливати тільки громада, думка місцевої громади. Я розглядаю зараз запрошення від кількох партій, але остаточного рішення щодо можливості іти на найближчі вибори ще не прийняв", - зізнається депутат.

Валентина Божок пообіцяла ЧЕСНО, що відвідає міськраду для уточнення даних своїх прогулів, які склали понад 50% у 2012 році.

"Так, я ходила в міську раду. Хто вам дав такі дані? Мені сказали, що таких даних не надавали, що не надавали мого прізвища," - переконує депутатка.

Громадський рух ЧЕСНО отримав офіційну відповідь і ось той рік, де Божок пропустила понад 50 % засідань.

"Я не пам’ятаю таких катаклізмів у 2012 році, щоб я не ходила. Це дуже щось багато. Це ж майже не ходити взагалі," - не вірить офіційним даним ради депутатка.

На жаль, секретар Боярської міської ради не надав даних щодо відвідуваності комісій, оскільки у БМР це трактують як "створення нової інформації", що не передбачено законом "Про доступ до публічної інформації":

"У Боярській міській раді обліком відвідування комісій є самі протоколи засідань комісії, які ведуться секретарем відповідної комісії зазвичай в рукописному вигляді."

Юристи наголошують, що це – порушення законодавства.

"У раді таким чином зізнались у порушенні законодавства про місцеве самоврядування та доступ до публічної інформації. Оскільки ще з весни 2014 року діє норма про те, що протоколи засідань комісій є відкритими - вони мають оприлюднюватися і надаватися на запит. Тому дивно чути у відповідь про необхідність "створення нової інформації" про відвідуваність депутатами комісій ради, що зазначено у протоколах. Адже протоколи засідань ведуться, хоч і від руки, та мають бути оформлені належним чином для ознайомлення з ними", - коментує Тетяна Семілетко, юрист Інституту Медіа Права.

Варто зазначити, що Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявляє під час моніторингу відвідування комісій у кілька разів більше кандидатів на відкликання.

Під час моніторингу результати відвідування комісій поки приховують від громади у Полтавській, Одеській, Харківській радах.

На Київщині таку ж інформацію не повідомляють у Богуславській, Ірпінській, Коцюбинській та Ворзельській радах.  

Згідно з новим законодавством, процедура відкликання депутата стала значно складнішою.

Чому депутати Боярської ради не пишуть депутатських запитів?

Одним із критеріїв ефективності місцевого депутата є його вміння працювати з наданими йому законом інструментами впливу.

Законним інструментом впливу депутата на установу або організацію будь-якої форми власності є депутатський запит.

На відміну від депутатських звернень, які може подавати кожен обранець Боярської міськради самостійно, депутатський запит має вищу силу. Його має підтримати на сесії голосуванням більшість депутатів. По суті, це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради.

Аби громада міста Боярки зробила свідомий та поінформований вибір, Громадський рух ЧЕСНОпроаналізував не лише відвідуваність депутатів, а й те, як вони користуються інструментом депутатських запитів для вирішення проблем міста і громадян.

"Запит є важливішим інструментом, аніж звернення. Адже це – підтримане владою звернення депутата до будь-якого органу, що розташований на території міста, відповідно, якщо цей орган не зреагував та не вирішив ситуацію, або проігнорував запит депутата, то цей депутат може підняти питання на сесії міської ради, повідомити, що його не задовольнила відповідь чи реакція органу, і викликати керівника цього органу на пленарне засідання для публічної відповіді на цей запит. Звернення же легше проігнорувати", - коментує Іван Лукеря, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень і Реанімаційного Пакету Реформ.Тобто за 4,5 роки каденції депутати Боярської ради майже не послуговувалися таким інструментом як депутатський запит.

Варто зауважити, що обласна рада Київської області за 4,5 роки роботи подала лише 19 запитів.

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом руху став часник – засіб дезінфекції та боротьби з "нечистою силою" у політиці. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху – забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці

Валентина Кузик, мешканка Боярки, для Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]