Виборчі фонди: на що витратили кошти Порошенко й Зеленський?

Фото: Виборчі фонди: на що витратили кошти Порошенко й Зеленський?

Разом Петро Порошенко та Володимир Зеленський витратили на передвиборчу агітацію до першого туру 728 мільйонів гривень. Виборчий фонд Порошенка поповнювався лише власними коштами кандидата та становив 585 мільйонів гривень. Це в 4 рази більше, ніж розмір фонду Зеленського, який становив 156 мільйонів і фінансувався з різних джерел. Обоє кандидатів найбільше витрачали на телевізійну та зовнішню рекламу. Рух ЧЕСНО проаналізував остаточні фінансові звіти учасників другого туру виборів Президента.

Виборчий фонд Петра Порошенка наповнювався лише з одного джерела – власних коштів кандидата. Під час передвиборчої кампанії до першого туру Порошенко поповнив рахунок свого виборчого фонду на 584,5 мільйона гривень. Закон "Про вибори Президента України" не обмежує обсягів приватного фінансування передвиборчої кампанії, тож внесок кандидатів визначається лише можливостями учасників президентських перегонів.

Єдиним джерелом інформації про те, чи справді Порошенко міг самостійно профінансувати масштабну виборчу кампанію, залишається декларація кандидата. Чинний Президент за 2018 рік задекларував близько мільярда гривень отриманих дивідендів. Проте лише офіційні видатки Порошенка на передвиборчу кампанію до кінця першого туру сягнули понад 800 мільйонів гривень. Адже, за даними в його декларації, 122 мільйони було витрачено на рекламу ще минулого року. Зауважимо, що, за результатами аналізу моніторингу політичної реклами на ТБ, ця сума мала б становити щонайменше 175 мільйонів гривень, не враховуючи витрат на зовнішню рекламу та рекламу в Інтернеті, яку Порошенко також активно замовляв протягом усього 2018 року.

(Натисніть, щоб збільшити)

Володимир Зеленський також доклав власні заощадження до виборчого фонду – 11,7 мільйона. Однак найбільше коштів на передвиборчу агітацію кандидат отримав з внесків фізичних осіб – 71,7 мільйона та від партії "Слуга народу" – 65,9 мільйона.

Серед 5 донорів, які зробили найбільші внески у виборчий фонд Зеленського, – ТОВ "Агроче Плюс" та ТОВ "Інтеренерготрейд". Вони переказали на рахунок кандидата по 3 мільйони гривень. Обидві компанії зареєстровані в Черкаській області та здійснюють оптову торгівлю: перша – зерном, друга – паливом. Раніше Рух ЧЕСНО вже писав про фінансування цими фірмами кампанії кандидата. Так само 3 мільйони (2 внески по 1,5 мільйона) Зеленський отримав від народного депутата Олексія Козаченка з "Нашої України".

Допомагали кандидату й колеги зі студії "Квартал 95". Зокрема, по півтора мільйона у виборчий фонд перерахували його дружина Олена Зеленська та сценаристи й продюсери "Кварталу 95" Сергій і Борис Шефіри. По 1 мільйону надійшло від Олени та Лариси Шефір.

Окрім бізнес-партнерів Зеленського, внесок у формування виборчого фонду зробили і його політичні соратники. Серед донорів-фізосіб фігурують кілька представників команди Зеленського, яку новообраний Президент відрекомендував напередодні виборів: Руслан Рябошапка (експерт з антикорупційної та правоохоронної політики) з внеском у розмірі 53,6 тисячі, Дмитро Разумков (спікер штабу та експерт з питань внутрішньої політики) – 98 тисяч, Вікторія Страхова (експертка в банківській сфері) – 159 тисяч гривень.

Декілька "великих" донорів (переказали понад 1 мільйон гривень) кампанії Зеленського пов’язані з енергетичним сектором. Окрім уже згаданої фірми "Інтеренерготрейд", до виборчого фонду надходили внески від Віталія Волинця, колишнього керівника трейдингового підрозділу "Нафтогазу", Ірини Нікітіної, керівниці ГК "Енерго-Центр", та Костянтина Зубкова, засновника ТОВ "Укртрансліт" і колишнього очільника ще низки підприємств нафтогазової галузі.

Приблизно 13 мільйонів гривень довелося повернути внескодавцям або перерахувати до держбюджету.

(Натисніть, щоб збільшити)

Найбільше коштів зі своїх виборчих фондів обоє кандидатів витратили на телерекламу. У Зеленського на просування на ТБ спрямували близько 107 мільйонів (75% витрат), у Порошенка – 329 мільйонів (56% усіх витрат).

Володимир Зеленський замовляв телерекламу на більшості національних телеканалів: "ICTV" – на 19 мільйонів, "СТБ" та "1+1" – по 17 мільйонів, ТРК "Україна" – 16,6 мільйона, "Інтер" – 13,7 мільйона, "Новий канал" – 10,5 мільйона.

З виборчого фонду Петра Порошенка найбільше коштів за транслювання агітаційних роликів було перераховано телеканалам "Україна" – 96,4 мільйона, "Інтер" – 47 мільйонів, "СТБ" – 31,8 мільйона, "Прямий" – 21,8 мільйона.

Ще однією вагомою статтею видатків для кандидатів було розміщення зовнішньої реклами. Переможець президентських виборів Володимир Зеленський витратив на розміщення реклами на вулицях 22,5 мільйона (16% усіх витрат). Ці кошти отримала одна компанія – ТОВ "Концепт Медіа".

Фото: Ігор Фещенко

У свою чергу Петро Порошенко задекларував, що витратив 58,2 мільйона (10% усіх видатків) на розміщення зовнішньої реклами під час передвиборчої агітації до першого туру.

Фото: Ігор Фещенко

У ТОП-5 компаній-отримувачів коштів з виборчого фонду Порошенка опинилися фірми, що надають послуги з виготовлення друкованих агітаційних матеріалів. Так, ТОВ "Інтерконтиненталь-Україна" та ГК "Статус Інвест Інжиніринг" з рахунку виборчого фонду кандидата переказали 44,5 та 31,8 мільйона відповідно.

Обоє кандидатів здійснювали транзакції на користь НСК "Олімпійський" (по 1,7 мільйона кожен) за проведення дебатів 19 квітня. Порошенко, крім цієї суми, також оплачував організацію заходу на стадіоні 14 квітня. Нагадаємо, що на цю дату він викликав Володимира Зеленського на дебати на стадіоні, але опонент так і не з’явився на "Олімпійському". Тоді Порошенко використав цей час для прес-конференції, яка, судячи з даних у звіті кандидата, коштувала йому 540 тисяч гривень.

Також ви можете самостійно ознайомитися з інтерактивною візуалізацією фінансових звітів кандидатів у Президенти на сайті zp.chesno.org.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]