Вінницька міська рада: коаліція Гройсмана-Порошенка узурпувала владу

Фото: Вінницька міська рада: коаліція Гройсмана-Порошенка узурпувала владу

У розпорядженні коаліції депутатів Блоку Петра Порошенка та Вінницької європейської стратегії не лише більшість депутатів, а й мер, секретар міської ради та п’ять із семи голів комісій.

Нова-стара команда колишнього мера Вінниці Володимира Гройсмана під назвою "Вінницька європейська стратегія" здобула доволі переконливу перемогу на виборах до Вінницької міської ради. За партію проголосувало дещо більше 37% виборців. Цей результат дав партії 20 депутатських мандатів — більше третини від загальної кількості мандатів у раді, яких загалом 54. Партія БПП "Солідарність" здобула 18,52% голосів та, відповідно, 10 депутатських крісел. Про співпрацю двох політсил було відомо ще під час передвиборчих перегонів, навіть списки обох партій були водночас представлені Володимиром Гройсманом.

Таким чином, більшість у Вінницькій міській раді представлена 30-ма депутатами — це 55% мандатів. Коаліція підтримує новообраного мера Сергія Моргунова: БПП "Солідарність" на виборах підтримала його, а не висувала свого кандидата. Новостворена більшість впевнено керує комісіями: п’ять із семи голів найважливіших комісій — з її лав. Троє із них були обрані від "ВЄС", а двоє — від БПП "Солідарність". Лише головування у комісіях з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту та з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення дістались відповідно депутатові із "Батьківщини" та “свободівцю”.

Від "Совісті України" до "Вінницької європейської стратегії"

Рецепт успіху Володимир Гройсман розробив ще перед виборами 2010-го. Тоді він балотувався від маловідомої партії "Совість України", аби підкреслити свою незалежність від “Партії регіонів”. Проект стартував одразу в двох містах: Вінниці та Полтаві. Стратегія дала результат: тоді 66% виборців обрали саме "Совість України" у міську раду. Серед депутатів, обраних 2010 року від “Совісті України”, було багато прогульників; вони також не подали жодних депутатських запитів за чотири з половиною роки роботи, про що повідомляв Рух ЧЕСНО.

"Совість України", хоч мала успіх, однак була абсолютно нейтральною. Гройсман, схоже, використав її лише тому, що закон про вибори не дозволяв самовисування. Однак для розвитку успіху потрібна була би партія, яка б стала дещо більшою ближчою для вінничан та асоціювалася з чимось новим. Нею стала "Вінницька європейська стратегія", яку було сформовано для участі в місцевих виборах 2015 року на базі команди, зібраної Гройсманом за два строки на посаді мера Вінниці. Назва нової політсили Володимира Гройсмана стала після подій на майдані продовженням моди на європейськість. Слоган "Вінниця — європейське місто" часто лунав з 2010-го. Він став частиною стратегії "Вінниця-2020", яка була представлена у 2013-му і стала основою програми "ВЄС". У рамках цього тренду в історичному центрі міста з’явилась нова назва: частину скверу Козицького перейменували на Європейську площу невдовзі після початку Євромайдану.

Журналістське розслідування показало, що "ВЄС" не була створена з нуля, а є переорганізованою партією "Народна трибуна", яка до того була маловідома.

Як бачимо, це вже не новий прийом для Гройсмана. Однак цього разу його партія сфокусувалась виключно на місті Вінниця (навіть не йшла на вибори у облраду), розробивши свою виборчу програму на базі стратегії "Вінниця-2020". У програмі окреслюються такі пріоритети як формування активної місцевої громади, збільшення рівня зайнятості населення та збалансований просторовий розвиток міста.

"ВЄС": мер, секретар та рідний батько Гройсмана

Очолив список Сергій Моргунов, співзасновник політичної сили, який був секретарем міської ради у 2006-2014 роках та в.о. вінницького міського голови після переїзду Гройсмана до Києва.

Однак Моргунов став мером, тому не головує у фракції "ВЄС" у раді. Про Моргунова Рух ЧЕСНО детально писав у огляді кандидатів другого туру.

Тому першим номером виявився Павло Яблонський, який після виборів став секретарем міської ради.

Фото з сайту vmr.gov.ua

Він давно знайомий із Володимиром Гройсманом, адже був його помічником у скликанні 2002-2006 років. З 2008-го року займав посаду комерційного директора ТОВ "Інтер-Трейд". У 2010-му також обирався до Вінницької міської ради від "Совісті України". У декларації про доходи новий секретар ВМР задокументував майже мільйон гривень сукупного доходу за 2015-ий.

Не випадково до ради потрапив Борис Гройсман, батько Володимира Гройсмана.

Він є одним із ветеранів Вінницької міської ради — безперервно обирається із 2002-го. У теперішньому складі ВМР увійшов до комісії з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності. На сайті ЦВК його рід зайнятості визначений як "пенсіонер", а у декларації вказаний річний дохід у обсязі 32 222 грн. Разом із тим, йому також належить автомобіль Toyota Auris 180 2014-го року, яку Борис Гройсман придбав за 313526 грн. Інформація про доходи не надто співвідносна із реальністю, адже Борис Гройсман є відомим у Вінниці бізнесменом. З 1994-го він володів ринком "Юність", комерційним директором якого його син Володимир став у 16-літньому віці. Пізніше на місці ринку, що знаходився на муніципальній землі, виріс торгівельний центр "Магігранд", який, змінивши декілька власників, врешті-решт опинився у руках Олени Гройсман, дружини Володимира Гройсмана.  

Варто зазначити, що основою команди стали діючі депутати Вінницької міської ради. 14 із двадцяти крісел "ВСЄ" зайняли депутати із досвідом. 11 із них були обрані до міськради від "Совісті України" у 2010-му. Однак один із депутатів представляв “Партію регіонів” у минулому скликанні.

Це Петро Бабій, який у 2010-му був обраним від Вінницької міської організації “Партії регіонів”, а наразі отримав другий номер у списку "ВЄС".

Фото з сайту vmr.gov.ua

Проте на сайті партії не вказане "регіоналівське" минуле депутата. Зараз Петро Валерійович є секретарем постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності, і на сайті організації про його зв’язки із “Партією регіонів” теж ні слова. Разом із своїм братом Іваном Бабієм він є співвласником ПТФ "Алі Баба і Ко", яка володіє одною третьою торговельно-побутового комплексу "Караван" площею 1287 кв. м.

Після обрання він вже встиг опинитись фігурантом передачі землі у центрі міста: фірма ТОВ "ГОРИЗОНТ-БУД", власником якої є Петро Бабій, отримала землю на вулиці Революційній за рішенням Вінницької міської ради від 30 жовтня 2015. Потрібно наголосити на тому, що Петро Бабій потрапляв до списку прогульників попереднього скликання. Окрім нього, були обрані ще троє депутатів, які потрапляли до цього переліку: Борис Гройсман, Юрій Зажирко та Володимир Малінін. Усі троє обирались у 2010-му від "Совісті України".

"ВЄС" взяв 3 з 7 голів комісій ради

Юрій Зажирко, який очолив комісію міської ради з питань законності, депутатської діяльності та етики, є ветераном ВМР: був також у складі 4, 5 та 6 скликань.

Фото з сайту vmr.gov.ua

Зауважимо, що людина, яка має відповідати за роботу депутатів,  внесена до списку прогульників. З 1997-го здійснює адвокатську діяльність. За 2014-ий він задекларував 71200 грн доходу.

Головою комісії з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності став Олександр Дан.

Фото з сайту vmr.gov.ua

У 2010-му він також був обраним до ВМР, однак від партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна", яка відома своїми зв’язками із “Партією регіонів”: після розпуску партії у 2012-му її членам рекомендували вступити до лав регіоналів. Олександр Іванович також працює директором ТОВ "Украгровест" у Вінниці, яке займається продажем насіння овочевих і квіткових культур.

Комісію з питань  містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи очолила Антоніна Іващук, яка також працює начальником відділу "Цілодобова варта" Вінницької міської ради з 2008-го.

Фото з сайту vmr.gov.ua

Це реорганізована диспетчерська служба, над якою пані Іващук також головувала із 1997-го. Депутатське крісло для неї теж не є новинкою: вона була у складі 4 і 5 скликань ВМР. У 2010-му обиралась від "Совісті України". За 2015-ий Антоніна Іващук задекларувала 116314 грн.

Вінницький БПП - друга скрипка коаліції

БПП "Солідарність", що виграв перегони до облради, набравши 32,14% голосів, у міськраді став другою силою, отримавши 18,52%. Список партії Порошенка на вибори у міськраду очолив голова Вінницької обласної державній адміністрації Валерій Коровій.

Він має за плечима довгу політичну кар’єру: три рази обирався до  Вінницької обласної ради та кожного разу змінював політсилу. У 2010-му йшов від партії "Єдність", у 2006-му — від партії ВОО "Народний союз "Наша Україна", а у 2002-му — від зборів виборців Ладижинського територіального медичного об’єднання. Має також досвід народного депутата: був обраним від блоку "Наша Україна — Народна Самооборона" до Верховної Ради шостого скликання. Після місцевих виборів 2015-го був переобраний на посаду голови Вінницької ОДА, тому поступився своїм місцем у Вінницькій міській раді.

Із десяти обраних депутатів від БПП "Солідарність" троє йшли від "Совісті України" у минулому скликанні: Віктор Кривіцький, Андрій Очеретний та Олександр Третяк. Цей факт ще раз підкреслює тісну взаємодію між двома партіями, що утворили коаліцію. Цікаво, що двоє із них стали головами комісій.

Віктор Кривіцький у Вінницькій міській раді вже 18 років: обирався із 1998-го.

Фото з сайту vmr.gov.ua

У раді нового скликання він очолив комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку. У 2011-му став директором департаменту самоврядного контролю Вінницької міської ради, а до цього також працював заступником голови держаної податкової адміністрації у Вінницькій області. Загальна сума доходу Віктора Броніславовича за 2015-ий — 121260 грн.

Для Андрія Очеретного депутатство у теперішньому скликанні ВМР — друге.

Фото з сайту vmr.gov.ua

Його було обрано головою комісії з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг. Поза межами ВМР він працює заступником генерального директора будівельного концерну "Поділля".

Є також люди, які раніше представляли інші сили із коаліції Порошенка. Це зокрема Ігор Ткачук, для якого теперішнє скликання — вже четверте.  

Фото з сайту vmr.gov.ua

У 2010-му обирався до ВМР від партії "УДАР". Має також досвід роботи помічником депутатів Верховної Ради 6, 7 та 8 скликань, в тому числі й у свого брата, Ткачука Геннадія Віталійовича. Працює Ігор Віталійович  в.о. генерального директора УДППЗ "Укрпошта" та є членом постійної комісії міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг. Варто зазначити, що і він є одним із тих депутатів попереднього скликання, яких рух ЧЕСНО вніс до списку прогульників. У 2014-му депутат задекларував майже півмільйона гривень доходу.

Інший прогульник, який був обраний від БПП, — Олександр Третяк.

Фото з сайту vmr.gov.ua

Він також є одним із ветеранів ВМР, адже обирався до 3,4 та 6 скликань ВМР. Олександр Іванович очолює науково-виробниче підприємство "ГАММА", яке створив ще у 1991-му. У Вінницькій міській раді нового скликання увійшов до комісії з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності​.

Таким чином, опопозиція у Вінницькій міській раді має лише двох голів комісій, які коаліція віддала символічно.​ Двадцяти чотирьох депутатських крісел, що є у розпорядженні опозиційних сил, також не достатньо, аби постійно впливати на рішення більшості. Потрібно наголосити на тому, що усі люди при владі — старі обличчя. Четверо із п’яти голів комісій від коаліції у 2010-му обирались від "Совісті України", а тепер рівномірно розподілились по двох половинках коаліції Гройсмана-Порошенка. Завдяки цьому більшість є стабільною, немає загрози її розпаду. Загалом, індекс узурпації влади у Вінницькій міській раді є доволі високим.

Щодо інших депутатів із ВЄС та БПП, які не потрапили до цієї публікації, то рух ЧЕСНО найближчим часом підготує наступний політичний огляд для громади Вінниці.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]